Rezistenta la insulina

Insulina este un hormon creat de pancreas. Acest hormon le permite celulelor noastre sa foloseasca glucoza (adica zaharul) pentru energie. Din pacate, unele persoane dezvolta o rezistenta la insulina, iar acest lucru are consecinte asupra sanatatii.

Persoanele cu rezistenta la insulina au celule in tot corpul care nu folosesc insulina in mod eficient. Asta inseamna ca celulele intampina probleme atunci cand vine vorba de absorbirea glucozei, lucru ce determina o acumulare de zahar in fluxul sangvin al acestor pacienti.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Daca nivelul glucozei in sange este mai mare decat cel considerat normal, dar nu suficient de ridicat pentru a fi considerat diabet de tip 2, atunci se poate spune ca persoana are o afectiune numita prediabet, cauzata de rezistenta la insulina.

Ce spun studiile despre rezistenta la insulina?

O cercetare recenta de la Universitatea California din San Diego spune ca exozomii sunt, de fapt, veriga lipsa in ceea ce priveste rezistenta la insulina in cazul celor cu diabet.

Inflamatia cronica a tesuturilor ce rezulta din obezitate este o cauza care sta la baza rezistentei la insulina si a diabetului de tip 2. Insa mecanismul prin care acest lucru se intampla a ramas ascuns pana acum. In cadrul unei noi lucrari stiintifice, cercetatorii au identificat exozomii (vezicule extrem de mici sau saculete secretate de majoritatea tipurilor de celule) ca fiind veriga lipsa din aceasta "ecuatie".

Intr-o lucrare publicata in jurnalul "Cell" in luna septembrie, cercetatorii de la Universitatea California din San Diego au identificat care sunt acei exozomi (saculeti sau vezicule extrem de mici care exista in majoritatea celulelor) pe care ii considerau o veriga lipsa.

Actiunile induse de exozomi pe masura ce acestia se misca intre tesuturi sunt, cel mai probabil, o cauza fundamentala a comunicarii intercelulare care provoaca acele deranjamente metabolice in cazul celor cu diabet, explica autorul principal al lucrarii, dr. Jerrold Olefsky. Cu ajutorul unor metode speciale, oamenii de stiinta au putut sa vada exozomii si micro ARN-ul (acidul ribonucleic) pe care acestia il poarta cu ei, deplasandu-se din tesutul adipos (grasime) prin sange si infiltrandu-se in tesuturile muschilor si ale ficatului.

In timpul inflamatiei cronice, tesutul primar care devine inflamat este cel adipos. 40% din tesutul adipos, in obezitate, este cuprins, adica alcatuit din celule macrofage, acele celule ale sistemului imunitar specializate, care contribuie la inflamatia tesuturilor. Macrofagele, la randul lor, creeaza si secreta exozomi.

Cand exozomii patrund in alte tesuturi, ei folosesc micro-ARN-ul (miRNA) pe care il poarta in interior pentru a induce actiuni in celulele care ii gazduiesc. Oamenii de stiinta si-au dat seama ca miRNA reprezinta un mod prin care celulele inhiba productia unor proteine importante.

Echipa de cercetatori a luat celulele macrofage care se gaseau in tesutul adipos al soarecilor de laborator obezi si le-au recoltat exozomii. Soarecii de laborator slabi si sanatosi au fost tratati cu acesti exozomi "obezi" si apoi oamenii de stiinta au observat cu animalele care erau candva normale au inceput sa prezinte rezistenta la insulina indusa de obezitate, in ciuda faptului ca soarecii respectivi nu erau supraponderali.

Atunci cand a inversat procesul, echipa de cercetatori a descoperit ca ar putea "repara" sensibilitatea la insulina a soarecilor obezi, tratandu-i cu exozomii recoltati de la soarecii slabi. Chiar daca soarecii obezi au ramas supraponderali, din punct de vedere metabolic erau sanatosi, scrie sciencedaily.com.

In mod similar, in timpul unui studiu in vitro, cand celulele umane din ficat si celulele adipoase au fost tratate cu exozomii "obezi", aceste celule au devenit rezistente la insulina. In schimb, cand au fost tratate cu exozomii "slabi" din celulele macrofage, acestea au devenit foarte sensibile la insulina. Acesta este un mecanism-cheie in ceea ce priveste modul in care functioneaza diabetul, spun oamenii de stiinta. Acest lucru este important deoarece el scoate la iveala fiziopatologia bolii in cazul celulelor macrofage din tesutul adipos inflamat, care produc acesti exozomi esentiali. Daca oamenii de stiinta vor putea afla care este micro-ARN-ul din acesti exozomi care provoaca diabetul zaharat, atunci vor putea gasi si medicamente ce tintesc boala.

 

 

[{ads-diabet-second}]

Completează chestionarul disponibil aici pentru a afla dacă diabetul tău este ținut sub control. Dacă te încadrezi în categoria de risc crescut, primești un consult de specialitate gratuit, ce poate include și analize de sânge pentru determinarea stadiului curent de evoluție a diabetului!

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0