Cum funcţioneză epilatoarele de tip IPL

Abrevierea IPL provine de la termenul englezesc „intense pulsed light”, tradus prin „lumină intens pulsată”. La nivel mondial, această tehnologie se foloseşte de peste 20 de ani pentru epilarea de lungă durată în cabinetele medicale şi în clinicile de înfrumuseţare, existând astfel o experienţă foarte bogată în acest domeniu.

Timpul îndelungat de când este folosită cu succes nu face decât să arate că performanţele acestor dispozitive sunt deosebit de satisfăcătoare, altfel acestea nu s-ar fi menţinut pe o piaţă extrem de exigentă. 

Tehnica este eficientă, precisă şi sigură, iar pentru aceasta stau mărturie milioanele de persoane, atât femei, cât şi bărbaţi, care au beneficiat în toţi aceşti ani de epilarea prin IPL. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA


 

Cum funcţioneză tehnologia IPL pentru îndepărtarea firelor de păr?

Dispozitivele epilatorii de tip IPL emit un spectru de lumină (energie) cu mai multe lungimi de undă (aceasta le diferenţiază de lasere, care emit o singură lungime de undă). Principiul de funcţionare a acestor aparate se bazează pe aşa-numita fototermoliză selectivă. Aceasta se referă la faptul că energia emisă este captată selectiv de anumite structuri, numite cromofori. 

La nivelul pielii, captează aceste lungimi de undă structurile cele mai colorate, şi anume pigmentul, adică melanina. Aşadar, în aceste cazuri, cromoforul este reprezentat de melanină. 

Acest pigment se găseşte atât în celulele pielii, cât şi la nivelul firului de păr. Cantitatea de pigment din firul de păr este mai mare decât la nivelul pielii înconjurătoare, astfel că energia emisă de dispozitiv va fi captată mai mult de firul de păr decât de piele. Odată captată această energie în firul de păr, are loc o încălzire intensă şi foarte bruscă a acestuia, astfel că rădăcina lui este distrusă, iar firul de păr nu va mai creşte pe locul respectiv. 

Influenţa culorii firului de păr 

Cele mai bune efecte se obţin pentru firele de păr de culoare neagră. Cu cât culoarea firului de păr este mai deschisă (culoarea este dată de tipul de melanină din firul de păr), cu atât firul de păr va absorbi mai puţină energie şi va reacţiona mai slab la terapie. De aceea, epilarea IPL are cele mai bune rezultate în tratamentul părului de culoare neagră, cu eficienţă mai redusă pe firele şatene sau roşcate, în aceste cazuri fiind necesare mai multe şedinţe de tratament pentru a obţine rezultatele dorite. Beneficiile sunt minimale pentru firele de păr blond şi chiar inexistene pentru firele de păr albe, fără pigment. 

Creşterea firului de păr şi tratamentul IPL

Firele de păr au un ritm de creştere particular, împărţit în trei faze. Dintre acestea, cea mai lungă fază se numeşte anagen şi reprezintă creşterea propriu-zisă. Tratamentele de epilare prin IPL sau laser sunt active pe firul de păr aflat în această fază anagen. La orice moment de timp, nu toate firele de păr se află în această fază de creştere activă. Aşa se explică de ce este nevoie de mai multe şedinţe de tratament, şi anume pentru a oferi timpul necesar pentru cât mai multe fire de păr să intre în faza de creştere activă şi să devină astfel responsive la tratament. De obicei, pentru o zonă, un număr mediu de 8 şedinţe de IPL  asigură o îndepărtare a cel puţin 90% din firele de păr vizibile. 

Pentru unele fire de păr, se poate întâmpla ca energia să nu fie suficient de puternică pentru a distruge rădăcina firului de păr, dar se obţine totuşi un efect prin faptul că se resetează sistemul de comandă a creşterii, iar creşterea va fi stopată pentru un timp îndelungat, chiar ani de zile. Această situaţie, precum şi intrarea în fază activă a unor fire de păr dormante mult timp, face ca în decursul anilor să mai apară unele fire de păr pe zonele tratate anterior şi pe care se obţinuse îndepărtarea chiar totală a părului. Din aceste considerente, niciun tip de epilare nu este chiar definitivă, ci este vorba de o epilare de lungă durată. 

Folosim aparatul de epilat in sezonul cald?

Cu cât se apropie sezonul cald, creşte şi dorinţa de a obţine cât mai repede o piele fină.

Este bine de ştiut că atunci când facem o şedinţă de epilare cu un dispozitiv cu lumină intens pulsată, pielea nu trebuie să fie bronzată. Acest aspect este deosebit de important pentru a evita unele efecte secundare care apar mai frecvent pe pielea bronzată. Explicaţia acestei restricţii reiese chiar din mecanismul de acţiune a dispozitivelor ce utilizează lumina intens pulsată. Energia emisă de dispozitiv este absorbită selectiv de structurile mai închise la culoare – în principal pigmentul din firul de păr. Cu cât pielea este mai închisă la culoare (constituţional sau prin bronzare), ea are o cantitate mai mare de pigment, crescând astfel şansele ca această piele să absoarbă şi ea mai multă energie, să se încălzească prea mult şi să apară efecte secundare neplăcute şi nedorite, precum hiperpigmentarea,

Recomandări pentru sezonul cald

Pentru a minimaliza aceste efecte secundare neplăcute, se recomandă ca o şedinţă de epilare să fie făcută la nu mai puţin de o lună înainte de expunerea la soare şi la cel puţin o lună de la o exunere la soare. 

Cel mai sigur moment pentru a reîncepe şedinţele de epilare este atunci când a dispărut tot bronzul acumulat peste vară. 

Chiar dacă nu s-au împlinit cele 8 şedinţe recomandate în medie pentru un tratament complet, dacă dorim să ne expunem la soare, se recomandă întreruperea parcursului şedinţelor (indiferent de câte şedinţe s-au făcut), cu reluarea lor după ce pielea nu mai este bronzată şi a revenit la culoarea constituţională.

Dacă apare totuşi o situaţie neprogramată, neanticipată, în care ne-am expus la soare la mai puţin de o lună de la efectuarea unei şedinţe de tratament, este indicat să utilizăm cremă de fotoprotecţie cu factor maxim de protecţie solară pentr UVB (SPF 50), cât şi pentru UVA. 

Chiar dacă nu mergem în cursul verii la munte, la mare, la piscină, există zone ale corpului care sunt zilnic expuse la soare, prin activităţile şi mersul zilnic prin aer liber. Astfel că este indicat să evităm şedinţele de epilat în cursul verii pe zonele de faţă (mustaţă, bărbie, perciuni), antebraţe, gambe. Şedinţele vor fi reluate odată cu trecerea anotimpului cald. Dacă totuşi efectuăm şedinţe de epilare pe aceste zone, este obligatorie aplicarea cremelor de fotoprotecţie cu factori maximali de ecran solar si purtarea plasturilor sau bratarilor cum sunt produsele inovative "Sun Meter", care masoara cantitatea de UVA si UVB pe care pielea a acumulat-o in timpul expunerii, avertizand asupra momnetului in care aceasta cantitate devine priculoasa, generand patarea pielii, arsuri sau chiar riscul de cancer cutanat. 

Zone de piele ascunse de contactul cu soarele, cum ar fi zona axilelor şi zona inghinală pot fi tratate şi în cursul verii. 

 

Epilarea prin IPL şi aluniţele

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Aluniţele (nevii pigmentari) sunt acele structuri cu mult pigment care se regăsesc în număr şi forme variate la nivelul pielii. Ele sunt structuri bine delimitate, de dimensiuni variabile, avand o culoare mai închisă decât pielea (nunţe de brun până la nuanţe de negru), întrucât reprezintă grupări de celule cu pigment. De aceea sunt foarte responsive la aplicarea energiilor de tip IPL. 

Cantitatea mare de pigment din structura aluniţei va absorbi multă energie care va produce căldură intensă şi posibile leziuni în interiorul aluniţei. Orice leziune în interiorul unei aluniţe poate reprezenta un factor pentru declanşarea în viitor a unei forme foarte agresive de cancer de piele, numită melanom. 

Din această cauză, în cursul şedinţelor de epilare, NU se va pune aplicatorul dispozitivului peste nicio aluniţă, indiferent cât de mare sau de mică este. Pentru a oferi o siguranţă în plus, aluniţele se pot acoperi cu creion dermatograf alb (albul nu are pigment şi nu va absorbi energia) şi/sau se pot acoperi cu cremă ecran solar cu indice mare protecţie.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0