Acanthosis nigricans, petele negre de pe piele care pot semnala diabet

Acanthosis nigricans este o afectiune a pielii, caracterizata de unele zone intunecate la culoare (zone maronii sau negre), care apar in pliurile si cutele pielii.

 

Pielea afectata de Acanthosis nigricans poate sa fie ingrosata, capata o decolorare specifica. Cel mai adesea, Acanthosis nigricans afecteaza axilele (subtrat), zona inghinala si gatul.

Modificarile de pe piele la cei cu Acanthosis nigricans apar, de obicei, la persoanele care sunt obeze sau care au diabet. Copiii care dezvolta Acanthosis nigricans au un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2. Rareori, Acanthosis nigricans poate fi un semnal de alarma ce indica prezenta unei tumori canceroase intr-un organ intern, cum ar fi stomacul sau ficatul.

Nu este disponibil un tratament specific pentru Acanthosis nigricans. Tratamentul afectiunilor care sunt substratul acestei decolorari poate restaura o parte din culoarea si textura normala in zonele afectate ale pielii.

Ce simptome are Acanthosis nigricans

Modificarile pielii sunt singurele semne ale bolii Acanthosis nigricans. Pacientul va observa o piele intunecata, ingrosata, cu aspect ca de catifea in pliurile si cutele de pe corp, de obicei, in zona axilelor, in zona inginala (vintre) si pe gat, la ceafa. Modificarile pielii de obicei apar treptat. Pielea afectata poate, de asemenea, sa aiba un miros sau sa provoace mancarime.

Cand e bine sa mergi la medic?

Cere parerea medicului tau daca ai observat modificari pe piele - in special daca petele sau zonele intunecate la culoare apar brusc, subit. Este posibil sa ai o afectiune la baza acestor pete negre de pe piele, care necesita un tratament.

Cauzele de la baza bolii Acanthosis nigricans

Acanthosis nigricans poate fi asociata cu:

  • Rezistenta la insulina - majoritatea pacientilor care au acanthosis nigricans au, de asemenea, o rezistenta la insulina, un hormon secretat de pancreas care ii permite organismului sa proceseze zaharul.
  • Anumite medicamente si suplimente -  anticonceptionalele, prednisonul si alte medicamente (din familia corticosteroizilor) pot cauza acanthosis nigricans. Acantosis nigricans poate fi declanșat și de  pilulele contraceptive, hormonii umani de creștere, medicamentele pentru tiroida și chiar unele suplimente pentru culturism. Toate aceste medicamente pot provoca modificări ale nivelului de insulină. Medicamentele folosite pentru a ușura efectele secundare ale chimioterapiei au fost, de asemenea, legate de acanthosis nigricans. În cele mai multe cazuri, starea se clarifică atunci când medicamentele sunt întrerupte.
  • Cancerul - acanthosis nigricans apare, uneori, din cauza prezentei unui limfom sau atunci cand o tumora canceroasa incepe sa creasca intr-un organ intern, cum ar fi stomacul, colonul sau ficatul.

In cazuri mai rare poate fi cauzata de :

  • cancer de stomac sau adenocarcinom gastric
  • tulburări ale glandei suprarenale, cum ar fi boala Addison
  • tulburări ale glandei pituitare
  • niveluri scăzute de hormoni tiroidieni
  • doze mari de niacină

 

Ce factori de risc are Acanthosis nigricans

Lista de factori de risc in cazul afectiunii acanthosis nigricans include:

  • Obezitatea - cu cat o persoana este mai grea, cu atat este mai mare riscul acesteia de a face acanthosis nigricans.
  • Rasa - studiile au aratat ca acanthosis nigricans este mai frecventa in cazul populatiei populatiei native din America de Nord (nativ-americanii).
  • Istoricul familial - unele tipuri de acanthosis nigricans par sa fie ereditare, asa ca daca ai avut pe cineva in familie cu acest tip de pete negre pe piele (care pot semnala diabet), mergi la medic.

Complicatii in Acanthosis nigricans

Persoanele care au Acanthosis nigricans (aceste pete sau zone intunecate la culoare pe piele) sunt mult mai predispuse sa dezvolte diabet de tip 2.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Tratamentul si solutii

Acanthosis nigricans nu este o boală, ci un simptom al unei alte afecțiuni care poate necesita îngrijiri medicale. Tratamentul se concentrează în mare măsură pe abordarea afecțiunii care o cauzează. Dacă sunteți supraponderal, medicul dumneavoastră vă va sfătui să slăbiți. Medicul dumneavoastră vă poate prescrie, de asemenea, medicamente pentru a vă ajuta să vă controlați glicemia.

Dacă afecțiunea este cauzată de medicamente sau suplimente, medicul dumneavoastră vă poate cere să le întrerupeți sau să sugerați înlocuitori. Petele  pielii se vor estompa, de obicei, atunci când găsiți cauza și o țineți sub control.

Tratamente cosmetice

Dacă vă preocupă aspectul pielii afectate, există tratamente cosmetice disponibile. Tratamentele includ:

  • decolorante pentru piele, cum ar fi Retin-A, 20% uree, alfa hidroxiacizi și acid salicilic
  • săpunuri antibacteriene
  • medicamente orale pentru acnee
  • terapie cu laser

Aceste tratamente pot îmbunătăți aspectul acanthosis nigricans, dar nu vor vindeca afecțiunea.

Medicamentele topice care au fost eficiente în unele cazuri de acanthosis nigricans includ
  • keratolitice (de exemplu, tretinoină topică 0,05%,
  • lactat de amoniu 12% cremă sau o combinație a celor 2)
  •  cremă depigmentantă cu triplă combinație (tretinoină 0,05%, hidrochinonă 4%, acetonida de fluocinolon 0,01%)  zilnic

Remedii naturale 

Topiți uleiul de cocos pur și fracționat pe aragaz și adăugați o pelete de camfor. Luați uleiul de pe foc și lăsați peletul să se dizolve complet. Răciți acest amestec și aplicați-l pe plăcile de pe piele. Acest remediu natural pentru acantoză poate combate, de asemenea, mâncărimea și hiperpigmentarea.

Îngrijire și prevenire 


Menținerea unui stil de viață sănătos poate preveni de obicei acanthosis nigricans. Pierderea în greutate, controlul dietei și ajustarea oricăror medicamente care contribuie la afecțiune sunt pași cruciali. Alegerile unui stil de viață mai sănătos vă vor reduce, de asemenea, riscurile pentru multe alte tipuri de boli nu doar pentru prediabet si diabet.


 

Sursa foto: Shutterstock

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 3