Remedii naturale pentru sindromul ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice constă într-o dereglare hormonală care afectează funcționarea ovarelor. Tratamentul poate include medicamente, dar se poate apela și la un tratament naturist ca adjuvant în caz de ovare polichistice. Ce remedii naturale există pentru această afecțiune?

Sindromul ovarelor polichistice constă într-o dereglare hormonală care afectează funcționarea ovarelor. În timpul unui ciclu menstrual, un ovul trebuie să fie eliberat în timpul ovulației. Atunci când ovulul este fertilizat și se implantează, apare sarcina; când ovulul nu este fertilizat, apare menstruația. 

Ovulele sunt eliberate de foliculi. La femeile care suferă de sindromul ovarelor polichistice, fie foliculul nu eliberează ovulul și are loc anovulația, fie ovulul este eliberat, însă nu este dezvoltat în mod corespunzător, deci femeia întâmpină probleme în a rămâne însărcinată. 

Așadar, sindromul ovarelor polichistice poate cauza atât dereglarea ciclului menstrual, cât și infertilitate ori apariția chisturilor pe ovare. Cele mai frecvente cauze ale chisturilor ovariene includ problemele hormonale, endoemtrioza, sarcina sau infecțiile pelvine severe.

Recomandările experților DOC

Ce semne îți sugerează că ai sindromul ovarelor polichistice?

Unele femei pot avea un singur simptom, altele pot avea mai multe. Semnele sindromului ovarelor polichistice care pot apărea sunt:

Hormoni androgeni în exces

  • Creșterea excesivă a părului pe corp (hirsutism)
  • Acnee
  • Insulină în exces
  • Obezitate
  • Ciclu menstrual dereglat

Ce tratament se recomandă pentru sindromul de ovare polichistice?

Odată stabilit diagnosticul, medicul va prescrie un tratament simptomatic. Nu există un tratament specific care să vindece această afecțiune, iar cauza sa nu este deocamdată cunoscută. Terapia indicată de medic în tratarea sindromul ovarelor polichistice poate să includă:

  • Pilule anticoncepționale pentru reglarea ciclului menstrual
  • Medicamente pentru reglarea insulinei
  • Medicamente pentru stimularea ovulației
  • Medicamente pentru a încetini creșterea părului

Există și un tratament naturist pentru ovare polichistice?

Da, o serie de remedii naturale și ajustări în stilul de viață pot fi de ajutor în sindromul ovarelor polichistice.

Adoptarea unei diete adecvate

O dietă potrivită pentru persoanele care suferă de sindromul ovarelor polichistice este cea care nu conține carbohidrați rafinați (produse din făină albă și produse cu zahăr), întrucât aceștia destabilizează nivelul de insulină din sânge, dar și pe cel al hormonilor. 

Dieta Paleo, de exemplu, este potrivită pentru femeile care suferă de acest sindrom, întrucât elimină carbohidrații rafinați, mezelurile și lactatele și se bazează pe legume, fructe și cereale integrale, care mențin echilibrat nivelul de zahăr din sânge și scad insulina. 

De asemenea, acest tip de alimentație permite consumul de carne slabă (de pui, curcan, somon). Se recomandă evitarea alcoolului sau consumul moderat – nu mai mult de un pahar cu vin pe zi. În plus, dacă ești supraponderală sau suferi de obezitate, această dietă este foarte utilă pentru a ajunge la o greutate normală.

Sportul

Exercițiul fizic regulat se poate dovedi un remediu eficient pentru sindromul ovarelor polichistice. Activitatea fizică reduce nivelul insulinei din sânge și chiar și o banală plimbare de 30 de minute are un impact pozitiv asupra organismului. 

Dacă nu ai unde să te plimbi în liniște și aer curat și nu ai timp să mergi la sală, poți face mișcare chiar la tine acasă, fie folosindu-te de greutatea propriului corp pentru câteva exerciții de gimnastică, fie ajutându-te de diverse obiecte. O bicicletă statică poate fi o variantă bună pentru a face mișcare zilnic, fără a te suprasolicita sau a-ți deranja vecinii.

Yoga, de asemenea, este o variantă eficientă pentru tratarea sindromului ovarelor polichistice. Un studiu a dovedit că un program de 12 săptămâni de yoga este eficient în reducerea nivelului de testosteron, în reglarea ciclului menstrual dar și în reducerea hirsutismului. Yoga este un tip de mișcare potrivit pentru toate vârstele. E indicat să mergi inițial la un curs cu instructor, pentru a învăța să execuți corect mișcările, după care poți face exercițiile la tine acasă.

Acupunctura

Studii efectuate în ultimii ani au dovedit faptul că acupunctura poate fi benefică în tratarea chisturilor ovariene, dar și în stimularea circulației sangvine la nivelul ovarelor ori în reducerea insulinei. Spre deosebire de tratamentele medicamentoase, acupunctura nu are reacții adverse. Un alt avantaj al acestei terapii alternative constă în faptul că reduce stresul și anxietatea, ba chiar favorizează un somn odihnitor. Tratament vechi de mii de ani, acupunctura poate fi de ajutor și în zilele noastre dacă este efectuată de persoane acreditate în domeniu.

Ierburi adaptogene

Ca tratament naturist pentru ovare polichistice ai putea lua în calcul și ierburile adaptogene. Când corpul nu poate regla insulina, aceasta se poate acumula și poate cauza niveluri mai mari de hormoni sexuali masculini numiți androgeni. Se pare că unele plante pot echilibra acești hormoni și pot reduce simptomele sindromului ovarelor polichistice, cum ar fi menstruația neregulată.

Campanie sănătatea femeii

De exemplu, rădăcină de Maca poate contribui la echilibrarea hormonală și la scăderea nivelulului de cortizol. Ashwagandha numită și „ginseng indian” poate, de asemenea, să echilibreze nivelurile de cortizol, ceea ar putea reduce stresul și simptomele sindromului ovarelor polichistice.

Tulsi sau „busuiocul sfânt” poate contribui la reducerea zahărului din sânge, poate preveni creșterea în greutate și poate scădea nivelul de cortizol. Și rădăcina de lemn dulce ar putea fi utilizată ca tratament naturist pentru ovare polichistice, deoarece poate ajuta la metabolizarea zahărului din sânge și la echilibrul hormonal.

Planta Tribulus terrestris sau „colții babei” poate ajuta la stimularea ovulației și la reducerea chisturilor ovariene.

Sindromul ovarelor polichistice poate fi vindecat?

Nu, sindromul ovarelor polichistice este o afecțiune care nu poate fi vindecată, dar simptomele acesteia pot fi gestionate. Opțiunile de tratament pot varia de la o pacientă la alta, deoarece unele femei pot avea un singur simptom sau mai multe.

Adoptarea unei diete sănătoase, practicarea unui sport, folosirea terapiilor alternative precum acupunctura și chiar administraraea unor produse naturiste pot fi eficiente, mai ales dacă sunt folosite în paralel, în tratarea sindromului ovarelor polichistice. Important este să respecți indicațiile medicului ginecolog referitor la tratamentul medicamentos și să îi ceri părerea și despre tratamentele naturiste pentru ovarele polichistice. 

Atenție, unele produse naturale, chiar dacă sunt din plante, pot avea reacții adverse sau contraindicații, mai ales dacă suferi de boli cronice pentru care te tratezi zilnic cu medicamente; de aceea e necesar să ceri sfatul medicului dacă te gândești să începi și un tratament naturist pentru ovarele polichistice.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MSD Manual – Polycystic Ovary Syndrome (PCOS)
https://www.msdmanuals.com/professional/gynecology-and-obstetrics/menstrual-abnormalities/polycystic-ovary-syndrome-pcos


Te-ar mai putea interesa și...


[{read-more-ovare}]

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0