Cum scăpăm de afte cu tratamente naturiste

Aftele bucale sunt leziuni minore care se vindecă de la sine în cel mult 10 zile. Disconfortul pe care ni-l generează însă ne fac să ne dorim să scăpăm de ele peste noapte.

Cum scăpăm de afte cu tratamente naturiste

Aftele sunt leziuni minore la nivelul cavităţii bucale, care pot să apară fie pe  limbă, pe buze, pe gingii, fie în interiorul obrajilor, sub forma unor vezicule albe. Acestea se vindecă de la sine în cel mult zece zile. Disconfortul pe care ni-l generează însă ne fac să ne dorim să scăpăm de ele peste noapte. Există soluții care te scapă de aftele bucale în farmacii, însă ai și tu, în bucătărie, remedii eficiente pentru eliminarea aftelor bucale.

Cauzele apariției aftelor sunt diverse, însă cele mai comune sunt următoarele:

  • Consumul unor alimente care irită mucoasa bucală;
  • Dereglările hormonale;
  • Aciditatea în exces în cavitatea bucală;
  • Mușcarea accidentală a interiorului obrazului;
  • Stresul;
  • Deficitul de vitamina B, C sau fier.

Remedii care grăbesc vindecarea aftelor bucale

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Mierea organică – cercetătorii de la Universitatea Salman din Arabia Saudită au împărțit un grup de 94 de persoane care sufereau de afte bucale, în trei categorii.

Pe cei din prima categorie i-au rugat să aplice miere organică pe aftă, pe cei din a doua categorie i-au rugat să aplice o cremă cu corticosteroizi pe afte, iar pe cei din a treia categorie i-au rugat să trateze aftele cu o cremă preparată în laborator.

După patru zile rezultatul a fost următorul: cei din primul grup au scăpat complet de afte, în timp ce persoanele din celelalte două categorii au reușit să elimine aftele abia după opt zile. Mai mult decât atât, mierea organică a redus cu 95,5% durerea încă din prima zi.

Proprietățile antibacteriene, dar și calmante ale mierii vindecă rapid aftele. Aplică un strat generos de miere pe suprafața aftei, folosind un bețișor de urechi, de cel puțin două ori pe zi.

Sare de mare și apă oxigenată – atât sarea de mare, cât și apa oxigenată au proprietăți antiinflamatoare și antiseptice. Dizolvă deci două linguri de sare de mare și doi de apă oxigenată într-un pahar cu apă călduță și folosește-l pentru a-ți clăti cavitatea bucală. Repetă operațiune de două ori pe zi și aftele vor dispărea ca prin minune.

Tinctură de lemn dulce – nu numai că are proprietăți vindecătoare și stimulează regenerarea pielii, însă tinctura de lemn dulce formează și un strat protector deasupra aftei, pentru a grăbi vindecarea acesteia. Dizolvă o lingură de tinctură de lemn dulce într-un pahar cu apă. După două ore, clătește-ți gura cu o parte din amestecul preparat și repetă operațiunea de câte ori poți pe parcursul zilei.

 
 

Ulei de cocos și miere – uleiul de cocos are proprietăți calmante, iar efectul se instalează instantaneu. Amestecă o lingură de ulei de cocos cu o linguriță de miere. Folosește o parte din acest amestec pentru a aplica un strat protector pe aftă. Lasă amestecul să acționeze preț de cinci minute, apoi clătește-ți gură dacă simți nevoia. Reaplică tratamentul cel puțin de două ori pe zi.

Ceai de mușețel – mușețelul este renumit pentru virtuțile sale vindecătoare. Bisabololul, cunoscut și sub denumirea de levomenon, care se regăsește în mod natural în mușețel, reduce inflamația și are proprietăți antiseptice. Așadar, mușețelul nu numai că grăbește procesul de vindecare al aftelor, însă calmează și durerile provocate de acestea.

Înmoaie un pliculeț de ceai în apă caldă sau rece, preț de un minut, apoi aplică pliculețul direct pe aftă și lasă-l să acționeze aproximativ cinci minute. Repetă procedeul la nevoie. 

Tratamentul se poate face și în cabinetul medicului stomatolog, cu ajutorul laserului dentar, o procedură nedureroasă, care durează doar câteva minute și grăbește foarte mult vindecarea, în unele cazuri aproape instantaneu și preîntâmpină apariția recidivelor.

Reguli de igienă de respectat în afte 

Dacă te confrunți cu afte, este foarte important să urmezi și anumite reguli de igienă:

  • Clătește-și bine gura cu apă sărată.
  • Ai grijă să-ți schimbi periuţa de dinţi și să folosești una nouă în fiecare zi, până la dispariţia infecţiei.
  • Evită folosirea apelor şi spray-urilor de gură.
  • Este important să consumi iaurt simplu, care contribuie la restabilirea nivelurilor de bacterii bune din cavitatea bucală.


 

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1