6 remedii naturiste pentru insomnie, folosite și de străbunicii noștri

Stresul și stilul de viață agitat pe care îl avem sunt principalii factori care ne cauzează insomnii, însă asta nu înseamnă că strămoșii noștri nu sufereau de tulburări ale somnului.
 
Spre deosebire de noi însă, strămoșii noștri foloseau remedii naturiste pentru tratarea insomniilor, remedii care adesea sunt la fel de eficiente precum somniferele din comerț. Marele avantaj al remediilor naturiste, spre deosebire de cele din comerț, constă în faptul că ingredientele naturale nu au efecte secundare.

Ce este insomnia și cum se manifestă

Recomandările experțilot DOC
 

Manualul de Clasificare Internațională a Tulburărilor de Somn, ediția a treia (ICSD-3), descrie tulburarea de insomnie cronică ca un raport al dificultăților de a iniția sau de a menține somnul sau dificultăți de a se trezi prea devreme, cu consecințe asociate în timpul zilei.

Simptomele insomniei apar la un procent mare din populația adultă, cu estimări cuprinse între 35%–50%. Tulburarea insomniei cronice, definită prin criterii de diagnostic specifice, are o prevalență estimată de 5%–15%. Această tulburare cronică este mai frecventă în rândul femeilor, celor cu statut socio-economic scăzut și celor cu boli medicale sau psihiatrice. Dificultățile izolate de la debutul somnului sunt mai puțin frecvente decât dificultățile de întreținere a somnului, deși o proporție substanțială a persoanelor cu insomnie raportează dificultăți atât la începutul somnului, cât și la întreținerea somnului.

Tulburarea de insomnie cronică este asociată cu oboseala în timpul zilei, starea de spirit depresivă, incidența crescută a depresiei neremisive cu risc crescut de sinucidere, afectarea funcționării sociale/vocaționale și calitatea vieții reduse. Studiile au arătat că insomnia contribuie la creșterea costurilor de îngrijire a sănătății și mai mult de 90% din efectele legate de insomnie sunt atribuite absențelor de la muncă și productivității reduse. Studiile psihofiziologice indică o rată metabolică crescută pe 24 de ore, niveluri crescute de cortizol, în special în perioada de presomnie și perioada de somn timpuriu, activitate crescută de electroencefalogramă rapidă (de trezire) și activitate regională crescută a creierului în timpul somnului în rândul persoanelor cu insomnie.

Cum poți avea un somn mai odihnitor cu ajutorul unui ritual simplu și eficient

Un rutină sănătoasă înainte de culcare este un prim secret pentru un somn liniștit. Poți începe fie cu ritualul tău de înfrumusețare, de jumătate de oră de lectură, timpul petrecut împreună cu cei mici sau o discuție relaxantă cu partenerul de viață, încearcă să ai cam același program în fiecare seară. Este important să te asiguri că activitatea ta înainte de somn este una relaxantă care te ajută să îndepărtezi stresul acumulat pe durata zilei. Această rutină îți va obișnui organismul cu o anumită oră de culcare și cu anumite gesturi sau activități care anunță apropierea programului de somn.

În principal, evită activitățile solicitante seara, nu face sport și nu mai mânca nimic cu cel puțin două ore înainte de culcare. În plus, este important să eviți să te uiți la televizor sau să stai cu ochii în ecranul telefonului sau tabletei, de preferat este să nici nu ți dispozitivele de tehnologie în camera în care dormi. Eliberează-ți mintea de gândurile negative, de problemele de la birou și concentrează-te pe timpul oferit ție și familiei tale. Iar ca totul să fie și mai simplu, poți adăuga în ritualul tău de seară și un ceai calmant. Toate aceste trucuri, aplicate zi de zi, te pot ajuta ca în scurt timp să ai parte de un somn mai adânc și odihnitor, care ajută să crească calitatea vieții tale.

Remediile naturiste

Somnul are un rol esențial în viețile noastre, iar lipsa sa creează nu numai probleme de sănătate, ci și tulburări emoționale – iată cum poți trata și preveni insomniile într-o manieră 100% naturală.

1. Valeriana

Valeriana, cunoscută în popor și sub denumirea de iarba-pisicii, era folosită de strămoșii noștri pentru tratarea insomniei. Un studiu făcut de către cercetătorii europeni a scos la iveală faptul că 600 mg de valeriană au exact același efect asupra insomniei precum și oxazepamul, medicament recomandat pentru tratarea insomniei de natură nevrotică, dar și pentru stările anxioase.

Întrucât are efecte extrem de puternice, este indicat să te consulți cu medicul înainte de a folosi valeriana. De asemenea, este recomandat să începi cu o doză redusă, pentru a monitoriza efectele pe care aceasta le are. Un ceai de valeriană consumat seara, înainte de culcare, te poate ajuta să scapi definitiv de insomnii.

2. Lapte cald 

Un pahar de lapte cald, eventual îndulcit cu miere, foloseau străbunicii noștri pentru a își induce starea de somnolență. Laptele induce o stare de relaxare și favorizează instalarea somnului. Dacă preferi o variantă vegană, bea un pahar de lapte de migdale. Acest lapte, fiind o sursă bogată de calciu, ajută creierul să elibereze mai multa melatonină, substanța care induce starea de somnolență.

3. Lavanda

Uleiul de lavandă poate induce somnul prin mirosul său, iar specialiștii sunt de părere că ar trebui să îl folosim în timpul băii de seară pentru a ne relaxa complet înainte de culcare. În plus, este eficient să bei seara și un ceai de lavandă, fiind unul dintre cele mai puternice sedative naturale, folosit nu doar pentru insomnii, ci și în caz de stres cronic și oboseală accentuată. 

4. Ceaiul de mușețel

Străbunicii noștri foloseau ceaiul de mușețel pentru a combate tulburările de somn. O ceașcă de ceai de mușețel băută seara, înainte de culcare, te poate ajuta să adormi mai ușor și liniștit. În cazul în care lipsa somnului apare pe un fond nervos, și ceaiul de tei, ale cărui efecte calmante sunt confirmate de specialiști, poate fi de ajutor.

5. Ceaiul de lăptuci 

Lăptucile erau folosite de străbunicii noștri și pentru tratarea lipsei de somn din timpul nopții. Pentru a prepara un ceai de lăptuci, fierbe o cană de apă cu câteva frunze de lăptuci în ea, apoi strecoară ceaiul și consumă-l îndulcit cu miere. O cană de ceai de lăptuci consumată seara, înainte de culcare, previne insomniile.

6. Oțet de mere cu miere 

Oțetul de mere conține o cantitate crescută de aminoacizi care combat epuizarea, în timp ce mierea crește producția de serotonină, ajutând la reglarea ciclurilor de somn. Pune două linguri de oțet de mere, dar și două linguri de miere într-un pahar cu apă călduță și bea acest amestec seara, înainte de culcare.
 
Tratamentele insomniei includ în principal modificări ale stilului de viață sau tratarea problemelor de bază, dacă e vorba de alte afecțiuni. În anumite cazuri poate fi nevoie și de consiliere psihologică sau alte consultații, discută și cu medicul tău dacă ai probleme cu insomniile, acesta te poate ajuta cu mai multe sfaturi utile pentru dificultățile întâmpinate. 
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Behavioral and psychological treatments for chronic insomnia disorder in adults: an American Academy of Sleep Medicine systematic review, meta-analysis, and GRADE assessment - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7853211/
Insomnia: Definition, Prevalence, Etiology, and Consequences - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1978319/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON

 
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0