8 tipuri de miere şi indicaţiile terapeutice pentru fiecare în parte
8 tipuri de miere şi indicaţiile terapeutice pentru fiecare în parte
8 tipuri de miere şi indicaţiile terapeutice pentru fiecare în parte
Mierea era considerată hrana divină a zeilor în Egiptul antic, iar virtuțile acestei substanțe străvechi nu se dezmint nici în prezent. O poți folosi ca să îndulcești ceaiul sau ca să prepari un desert gustos, dar poți și să iei câte o linguriță ca atare când te doare în gât sau dacă tușești, pentru a calma simptomele răcelii. Există o multitudine de tipuri de miere - mierea de salcâm, de tei, de lavandă etc. - fiecare având propriile sale proprietăți medicinale. Să vedem despre ce este vorba!
Mierea este un aliment dulce și vâscos, produs de albine din nectarul florilor, și conține o varietate de zaharuri, cum ar fi glucoza și fructoza, precum și mici cantități de enzime, vitamine, minerale și compuși antioxidanți. Proprietățile și compoziția exactă a mierii pot varia în funcție de tipul de flori de la care albinele au colectat nectarul.
Mierea are o istorie îndelungată de utilizare ca aliment și remediu natural în diferite culturi din întreaga lume și este apreciată pentru gustul său dulce, dar și pentru proprietățile sale antimicrobiene și antioxidante. Mierea este folosită în zilele noastre și în diverse rețete culinare, ca îndulcitor natural, dar este, de asemenea, utilizată ca remediu natural pentru diverse afecțiuni.
Beneficii ale mierii susținute de studii
- Studiile au arătat că mierea poate inhiba creșterea bacteriilor și poate accelera vindecarea rănilor. Mierea are proprietăți antimicrobiene datorită conținutului său de substanțe precum peroxidul de hidrogen, acidul formic și alți compuși.
- Mierea conține antioxidanți, precum polifenolii, care pot ajuta la combaterea stresului oxidativ și la protejarea celulelor împotriva deteriorării cauzate de radicalii liberi. Antioxidanții pot contribui la menținerea sănătății și la reducerea riscului de boli cronice (unele cercetări studiază polifenolii din miere ca potențial tratament în bolile neurologice).
- Compușii antiinflamatori din miere pot ajuta la reducerea inflamației în organism. Acest efect poate fi benefic în gestionarea bolilor inflamatorii cronice și a simptomelor asociate, cum ar fi artrita.
- Unele tipuri de miere pot avea proprietăți prebiotice, ceea ce înseamnă că pot susține creșterea și activitatea bacteriilor benefice în intestin. Acest aspect contribuie la menținerea unui sistem digestiv sănătos.
- Consumul de miere este adesea asociat cu reducerea simptomelor de răceală precum tusea și durerile de gât. Studiile au indicat că mierea poate fi eficientă în reducerea tusei și în îmbunătățirea calității somnului în cazul răcelilor și gripelor, în special la copii.
- Există dovezi că aportul moderat de miere poate avea un impact mai redus asupra glicemiei comparativ cu alte surse de zahăr. Cu toate acestea, este important să fie consumată cu moderație, mai ales în cazul persoanelor cu diabet.
Tipuri de miere și la ce pot fi de folos
Se pare că există undeva pe la 300 de tipuri de miere în funcție de plantele din care este făcută. Iată câteva tipuri mai des întâlnite pe piața de la noi:
Mierea de tei
Produsă din florile cu același nume, mierea de tei poate fi de un galben mai deschis sau mai închis și are un gust tipic și pronunțat de tei. Aceasta reduce problemele respiratorii și este utilizată la tratarea simptomelor răcelii și gripei. Este o miere bogată în farnesol, substanță care ameliorează spasmele și calmează durerile. De asemenea, conține flavonoide, antioxidanți importanți care ajută rinichii să scape de toxine. Mierea de tei, datorită proprietăților sale liniștitoare, este de asemenea eficientă împotriva stresului, a insomniei sau a anxietății.
Mierea de salcâm
De culoare foarte deschisă, cu o aromă minunată, mierea de salcâm este adesea folosită pentru a îndulci băuturile calde sau reci, deoarece este bogată în fructoză. Acest tip de miere are, de asemenea, efect liniștitor și este utilizat pentru a trata insomnia și anxietatea, pentru că un suc proaspăt de lămâie amestecat cu o lingură de miere de salcâm poate acționa ca un sedativ. Mierea de salcâm este ideală pentru diabetici, în cantități mici, deoarece conține mai multă fructoză decât glucoză. Ca urmare, nu crește foarte mult nivelul de zahăr din sânge. De asemenea, este recomandat ca fumătorii să ia zilnic o lingură de miere de salcâm pentru a trata tusea cauzată de fumat.
Mierea de lavandă
Printre cele mai răspândite tipuri de miere se numără și cea de lavandă. Cu un aspect limpede, mierea de lavandă are un gust și miros intense. Are proprietăți antiseptice și antiinflamatoare, deoarece este bogată în acizi formici care acționează împotriva bacteriilor rele. Această miere este cunoscută și pentru conținutul de calciu. Prin urmare, mierea de lavandă este recomandată persoanelor care au deficiență de calciu sau celor care suferă de osteoporoză pentru a-și întări oasele. Mai mult, mierea de lavandă este potrivită pentru tratarea infecțiilor tractului respirator, plămânilor și pentru calmarea tusei. Dacă ești alergic la polen, ia în fiecare zi o lingură de miere de lavandă și vezi cum te simți.
Mierea de floarea-soarelui
De un galben strălucitor, mierea de floarea-soarelui are un gust de polen și este bogată în oligoelemente, calciu și siliciu. Aceasta susține buna funcționare a sistemului imunitar, tratează bolile respiratorii, tulburările digestive și bolile renale. Este, de asemenea, un cicatrizant eficient care calmează inflamația pielii. Această miere este recomandată persoanelor care suferă de boli de inimă, persoanelor în vârstă care au nevoie de energie și copiilor.
Mierea de păpădie
De un galben strălucitor și aceasta, mierea de păpădie are o aromă discretă și dulce, nu amăruie cum te-ai putea gândi. Este eficientă ca adjuvant în tratarea bolilor hepatice (ciroză, colecistită, colelitiază), boli gastrice și constipație. Pentru a contribui la tratamentul acestor boli, diluează o lingură de miere de păpădie într-un pahar cu apă minerală și consumă acest amestec zilnic.
Mierea de castane
De o culoare maro închis, cu un miros pronunțat de lemn, mierea de castane este bogată în minerale precum zinc, seleniu și fier. Această miere este folosită pentru a trata diverse boli și situații care implică inflamația, cum ar fi ulcerele, hepatita, bacteriile din sistemul urinar și circulația sangvină deficitară. Mierea de castane poate fi folosită și pentru tratarea afecțiunilor digestive sau a constipației. Dacă ești fumător, este recomandat să iei o linguriță dimineața, pe stomacul gol - se pare că ajută la curățarea plămânilor.
Mierea polifloră
Acesta este un tip de miere foarte complex, pentru că are în compoziție nectarul de la câteva zeci sau chiar sute de plante medicinale și, în consecință, beneficiază și de proprietățile terapeutice ale acestora. Mierea polifloră este indicată în perioadele de surmenaj, oboseală fizică sau intelectuală sau în stările de convalescenţă. Mierea polifloră de la câmpie are o acţiune antiseptică şi sedativă mai puternică, în timp ce aceea din regiunile muntoase are efect de tonifiere, imunizează și calmează durerile de gât. În medicina tradițională, mierea de munte este folosită pentru dezinfectarea rănilor și a inflamațiilor pielii. Pentru a consolida sistemul imunitar, poți, de exemplu, ca în sezonul rece să bei o cană de lapte cald în fiecare dimineață amestecat cu o linguriță de miere polifloră de munte.
Mierea de Manuka
Pe lista cu tipuri de miere mai utilizate la noi în țară este și mierea de Manuka. Cercetările efectuate de oamenii de știință au dovedit că mierea de Manuka are multe proprietăți medicinale, fiind un antibacterian, antiseptic și antiinflamator foarte puternic. Pe lângă faptul că cicatrizează și grăbește vindecarea rănilor pielii, această miere poate fi, de asemenea, foarte eficientă împotriva bacteriilor cele mai rezistente, cum ar fi stafilococul auriu meticilino-rezistent, o bacterie care este rezistentă la antibiotice. Pentru persoanele care suferă de răceală sau de alte afecțiuni respiratorii mai întâlnite iarna, este recomandat să ia o lingură de miere de Manuka pe zi până la rezolvarea problemei de sănătate.
Cum e mai bine să consumi mierea ca să te bucuri de beneficiile ei?
Pentru a te bucura de beneficiile nutriționale ale mierii, este important să cumperi o miere de calitate și să o consumi cu moderație.
- Alege mierea crudă: Mierea crudă, care nu a fost prelucrată prin încălzire excesivă sau filtrare intensivă, poate păstra mai bine enzimele, antioxidanții și alte substanțe nutritive. Mierea crudă poate avea, de asemenea, arome și culori mai variate.
- Adaugă mierea în rețete sănătoase: Folosește mierea în loc de zahăr sau îndulcitori artificiali în rețetele tale. Poți adăuga miere la cereale, iaurt, smoothie-uri sau în alte deserturi și gustări sănătoase.
- Consumă mierea cu alimente bogate în antioxidanți: Combinația de miere cu alimente bogate în antioxidanți, cum ar fi fructele și nucile, poate adăuga un plus de valoare nutritivă și beneficii pentru sănătate.
- Folosește mierea în ceai sau apă caldă: Adăugarea unei lingurițe de miere în ceai sau într-o cană cu apă caldă poate oferi o băutură reconfortantă și benefică. Hidratarea cu lichide calde și adăugarea de miere poate ajuta și la calmarea gâtului iritat.
- Păstrează mierea în mod corespunzător: Pentru a menține calitățile nutriționale, depozitează mierea într-un recipient bine închis, la temperatura camerei. Mierea poate cristaliza în timp, dar îi poți reda aspectul lichid prin încălzirea ușoară la bain-marie.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Dr. Axe - Honey Benefits for Energy, Improving Health & Why It Should Be Raw
https://draxe.com/nutrition/benefits-of-honey/
NCBI - Potential Therapeutic Benefits of Honey in Neurological Disorders: The Role of Polyphenols
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9143627/
Studiul „Potential Therapeutic Benefits of Honey in Neurological Disorders: The Role of Polyphenols”, apărut în Molecules. 2022 May; 27(10): 3297, Published online 2022 May 20. doi: 10.3390/molecules27103297, autori: Arslan Iftikhar et al.
Te-ar mai putea interesa și...