

Pneumonie interstitiala: cauze, simptome, tratament, tipuri
Pneumonie interstitiala: cauze, simptome, tratament, tipuri
Pneumonie interstitiala: cauze, simptome, tratament, tipuri
Exista mai multe tipuri de pneumonie interstitiala1, insa in principal, termenul de "boala pulmonara interstitiala" descrie un grup de afectiuni, dintre care cele mai multe cauzeaza o cicatrizare progresiva a tesutului plamanilor. Acest proces presupune o rigidizare sau inflamare a interstitiului pulmonar.
Tipuri de pneumonie interstitiala (boala pulmonara interstitiala)
Pneumoniile interstitiale sunt un grup de afectiuni pulmonare caracterizate de trasaturi clinice, radiologice si patologice specifice. Potrivit expertilor1, 8 pneumonii interstitiale definite patologic sunt incluse intr-un sistem nou de clasificare, publicat in 2013. Printre acestea se afla:
- pneumonia interstitiala intalnita frecvent - ce defineste un tip de fibroza pulmonara (numita in engleza usual interstitial pneumonia);
- pneumonia interstitiala nespecifica;
- pneumonia interstitiala acuta;
- pneumonia interstitiala limfoida
- si alte cateva tipuri.
Pneumopatie interstitiala nespecifica este o boala rara, care afecteaza tesutul care inconjoara si separa micii saci de aer din plamani. Acesti saci, numiti saci alveolari, reprezinta locul unde are loc schimbul de oxigen si de dioxid de carbon, care se face intre plamani si fluxul sanguin. Pneumonia interstitiala este o boala in care peretii acestor saci alveolari devin inflamati, insa si pleura (tesutul care protejeaza plamanii) poate sa se inflameze.
Un pacient cu pneumonie interstitiala nespecifica poate avea urmatoarele simptome:
- tuse seaca
- respiratie scurta, care poate avea loc dupa efort ori care se agraveaza in timp
- respiratie dificila
- oboseala
- tesutul de la baza unghiilor se mareste vizibil; acest simptom poate fi prezent din cauza unei lipse de oxigen in sange.
Pneumonia interstitiala acuta este o boala pulmonara interstitiala idiopatica, ce este caracterizata din punct de vedere clinic de un debut subit al dispneei si de dezvoltarea rapida a insuficientei respiratorii. Aceasta forma acuta este caracterizata de degradarea difuza a sacilor alveolari, cu fibroza ulterioara.
O observatie de care ar fi bine sa tinem cont este ca, in limba romana, un termen mai corect ar fi cel de "pneumopatie" (si nu "pneumonie", asa cum este folosit in literatura americana) pentru a descrie bolile din acest grup - asadar, corect ar fi "pneumopatiile interstitiale".
Ce este pneumonia interstitiala (boala pulmonara interstitiala)
Pneumonia (pneumopatia) interstitiala este numele dat, de fapt, unui grup de afectiuni care cauzeaza inflamatie si ingrosarea tesuturilor din plamani, iar astfel functionarea acestor organe este ingreunata. Totodata, pot fi afectate de aceste boli: caile respiratorii, sacii alveolari (de aer), vasele de sange si alte zone ale plamanilor.
Boala pulmonara interstitiala face ca pacientii sa simta ca isi pierd rasuflarea (nu mai pot respira) si este insotita cel mai des de o tuse seaca. Diagnosticul poate fi greu de stabilit si nu exista, in prezent, un leac pentru acest grup de afectiuni.
Cauze ale bolilor pulmonare interstitiale
Pneumoniile / pneumopatiile interstitiale par sa aiba loc atunci cand o leziune ori afectare la nivelul plamanilor declanseaza un raspuns anormal de vindecare la aceste organe. In mod normal, corpul genereaza cantitatea necesara de tesut, pentru a repara "daunele" provocate de anumiti factori, dar in cazul bolilor sau pneumoniilor interstitiale, procesul de reparare a tesuturilor este dat peste cap, iar tesuturile din jurul sacilor alveolari devine cicatrizat si ingrosat. Din acest motiv, oxigenului ii va fi mai greu sa patrunda in fluxul sanguin.
Boala pulmonara (sau pneumonia) interstitiala poate fi declansata de multi factori diferiti, insa in majoritatea cazurilor, cauzele ei sunt necunoscute:
Factori de mediu si factori ocupationali - expunerea pe termen lung la multe toxine si la agenti poluanti poate degrada plamanii, iar printre acesti factori se afla: pulberea de siliciu (boala numita silicoza), fibrele de azbest (boala numita azbestoza), praful de la cereale/grane, fecalele pasarilor si animalelor, tratamentele cu radiatii, etc.
Medicamente - multe medicamente pot deteriora tesuturile din plamani, in special: medicamentele folosite in cadrul chimioterapiei; medicamentele prescrise pentru a trata bataile neregulate ale inimii; unele antibiotice; unele medicamente AINS (antiinflamatoare nesteroidiene).
Afectiuni de anumite tipuri - tesuturile din plamani pot fi afectate si ca rezultat al anumitor boli autoimune, cum sunt: poliartrita reumatoida, scleroderma, dermatomiozita si polimiozita, sindromul Sjogren, sarcoidoza.
Retine ca lista substantelor si bolilor care pot duce la pneumonie interstitiala este foarte lunga. In unele cazuri, cauzele acestei boli nu sunt niciodata descoperite.
Pneumonie interstitiala simptome
Principalele semne si simptome ale pneumoniei / pneumopatiei interstitiale sunt:
- dispneea sau respiratia ingreunata in repaus sau agravata de efortul fizic depus
- tusea seaca.
Pana la momentul in care apar simptomele, daunele ireversibile la nivelul plamanilor au avut deja loc. Chiar si asa, este important ca pacientul sa mearga la medic pentru un consult, inca de la aparitia primelor semne ce indica probleme respiratorii.
Pneumonie interstitiala tratament
Afectarea tesuturilor pulmonare care are loc in cazul pneumoniei interstitiale nu este un lucru reversibil, asa ca tratamentul nu va putea sa stopeze progresia bolii, ci este indreptat mai degraba catre calmarea simptomelor. Unele tratamente pot sa amelioreze temporar simptomele ori pot sa incetineasca evolutia bolilor pulmonare interstitiale.
Tratament medicamentos - Medicul poate recomanda:
- medicamente din clasa corticosteroizilor; multi pacienti diagnosticati cu o boala pulmonara interstitiala sunt initial tratati cu un corticosteroid ori cu o combinatie de alte medicamente, care suprima sistemul imunitar;
- medicamente care incetinesc progresia fibrozei pulmonare idiopatice - exista unele substante care pot incetini viteza cu care avanseaza boala;
- medicamente folosite pentru a reduce acidul gastric - boala de reflux gastroesofagian afecteaza majoritatea pacientilor cu fibroza pulmonara idiopatica si este asociata cu agravarea leziunilor pulmonare.
Terapie cu oxigen - Folosirea oxigenului nu poate stopa evolutia bolii, insa pacientului ii va fi mai usor sa respire si sa faca exercitii fizice. In plus, terapia cu oxigen va preveni sau va ameliora complicatiile ce apar in urma unui nivel scazut de oxigen in sange, va reduce presiunea sangelui in partea dreapta a inimii si va imbunatati calitatea somnului pacientului.
Interventie chirurgicala - Transplantul de plaman poate fi o optiune de ultima instanta, pentru unii pacienti cu o forma grava de pneumonie interstitiala, care nu au avut rezultate in urma altor optiuni de tratament.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
- 1 Mayo Clinic - https://www.mayoclinic.org/medical-professionals/pulmonary-medicine/news/new-definitions-and-diagnoses-in-interstitial-pneumonia/mac-20438882
- Cleveland Clinic - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14804-nonspecific-interstitial-pneumonia-nsip
- Mayo Clinic - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/interstitial-lung-disease/diagnosis-treatment/drc-20353113