Terapia cu oxigen hiperbaric: efecte si recomandari
Terapia cu oxigen hiperbaric: efecte si recomandari
Terapia cu oxigen hiperbaric: efecte si recomandari
Terapia cu oxigen hiperbaric reprezinta un tip de tratament folosit pentru a accelera vindecarea organismului, intr-o o cameră de presiune specială care crește cantitatea de oxigen din sânge, astfel încât leziunile să se vindece mai rapid și mai eficient. Poate îmbunătăți aportul de oxigen, reduce edemul și poate opri evolutia unor infecții.
Pacientul respira oxigen pur printr-un tub si masca speciale la niveluri de presiune a aerului de 1,5 până la 3 ori mai mari decât cea atmosferica obisnuita. Scopul este de a imbogati sângele cu suficient oxigen pentru a accelera repararea țesuturilor și a restabili funcțiile normale.
Terapia a fost încercată în anii 1940, când Marina SUA a folosit oxigen hiperbaric pentru a trata scafandrii de adâncime care aveau boala de decompresie. Până în anii 1960, terapia a fost folosită și pentru a combate intoxicatia cu monoxid de carbon.
Astăzi, terapia cu oxigen hiperbaric este încă folosita pentru a trata scafandrii bolnavi și persoanele care suferă de intoxicatie cu monoxid de carbon, inclusiv pompierii și minerii. De asemenea, procedura a fost aprobata pentru mai multe afecțiuni, de la arsuri, necroza de cap femural, ulcere varicoase, leziuni grave generate de diabet, arsuri, boli neurologice, autism, boala Lyme, boli osoase pana la fibrozele pulmonare generate de boala COVID-19.
- Intoxicatia cu monoxid de carbon
- Intoxicatia cu cianura
- Leziuni prin strivire
- Gangrenă gazoasă (o formă de gangrenă în care gazul se adună în țesuturi)
- Boala de decompresie
- Flux sanguin inadecvat acut sau traumatic în artere
- Grefe de piele și lambouri compromise
- Infecție într-un os (osteomielita)
- Leziuni întârziate prin radiații
- Infecția necrozantă a țesuturilor moi
- Bulă de aer sau gaz prinsă într-un vas de sânge (embolie aeriană sau gazoasă)
- Infecție cronică actinomicoză
- Rănile diabetice care nu se vindecă corespunzător
- Fibroze pulmonare
- Sechele pulmonare dupa pneumonii, COVID 19
Cum funcționează terapia hiperbară?
Terapia hiperbara ajută la vindecarea rănilor aducând plasmă bogată în oxigen către țesuturile lipsite de oxigen. Leziunile pot afecta circulatia sanguina care eliberează extravazat celular in țesuturi și provoacă edem, care la randul sau privează celulele deteriorate de oxigen, iar țesutul se poate necroza. Terapia hiperbara reduce acest edem în timp ce inunda țesuturile cu oxigen. Presiunea ridicată din cameră crește procesele de dizolvare a oxigenului si implicit, cantitatea acestora din sânge. Terapia hiperbara urmărește să întrerupă ciclul de edem, lipsa de oxigen și moartea țesuturilor.
Terapia hiperbara poate preveni si „leziunea de reperfuzie”. Aceasta este afectarea severă a țesuturilor care are loc atunci când alimentarea cu sânge revine brusc in țesuturi după ce acestea au fost lipsite de oxigen. Când fluxul de sânge este întrerupt de o rănire prin zdrobire, de exemplu, o serie de evenimente în interiorul celulelor deteriorate duce la eliberarea de radicali nocivi de oxigen. Aceste molecule pot afecta țesuturile care nu pot fi inversate și pot determina blocarea vaselor de sânge și oprirea fluxului sanguin.
Terapia hiperbara încurajează captatorii de radicali de oxigen ai corpului să caute moleculele problematice și să permită continuarea proceselor de vindecare.
Terapia hiperbara ajută si la blocarea replicarii microorganismelor și stimuleaza sistemul imunitar, dar poate dezactiva si toxinele anumitor bacterii. De asemenea, crește concentrația de oxigen în țesuturi. Acest lucru il ajută să reziste la infecții. În plus, terapia îmbunătățește capacitatea globulelor albe de a găsi și distruge invadatorii.
Terapia hiperbara încurajează formarea de colagen nou (țesut conjunctiv) și celule noi ale pielii. Face acest lucru prin încurajarea formării de noi vase de sânge. De asemenea, stimulează celulele să producă anumite substanțe, cum ar fi factorul de creștere a endoteliului vascular. Acestea atrag și stimulează celulele endoteliale necesare vindecării.
Tipuri de camere de oxigen hiperbare
Terapia cu oxigen hiperbaric folosește 2 tipuri de camere:
Camera monoloc. Aceasta este o cameră construită pentru o singură persoană. Este un tub lung, de plastic, care seamănă cu un aparat RMN. Pacientul se strecoară în cameră. Este lent presurizat cu oxigen 100%.
Cameră multiloc. În această cameră pot încăpea două sau mai multe persoane deodată. Tratamentul este în mare parte același. Diferența este că oamenii respiră oxigen pur prin măști si permite preseurizarea superioara a camerei hiperbare de o singura persoana. Dezavantajul este ca timpul de preseurizare si depreseurizare este mult mai ridicat, ajungand la circa 30 minute pentru fiecare operatiune.
Ce se întâmplă în timpul terapiei cu oxigen hiperbaric
Doar un medic ar trebui să prescrie terapia cu oxigen hiperbaric si sa faca o evaluare complexa a pacientului inainte de a intra in camera hiperbara. Se recomanda un test de spirometrie, un EKG, examen cu otoscop, o consultatie generala privind starea de sanatate, identificarea unor posibile otite, leziuni ale urechii interne, anumite afectiuni vasculare, tromboze, examene imagistice recente.
Pentru a beneficia de terapia cu oxigen hiperbaric, pacientul trebuie sa stea relaxat, pe scaun sau se poate intinde și respira adânc în sesiuni care durează până la 2 ore, urmand indicatiile unui supraveghetor. Pe parcursul sesiunii, nu se poate iesi imediat si reintra direct, decat prin antecamera de depreseurizare unde trebuie sa petreci un anumit timp. De regula, nu sunt permise aparate electronice, telefoane mobile, iar sticlele de apa trebuie sa nu fie inchise ermetic cu un capac, pentru ca risca sa explodeze.
Urechile se pot simți înfundate pe măsură ce presiunea crește, ca atunci când ești într-un avion sau la munte. Simpla înghițire sau guma de mestecat poate insa desfunda urechile.
Sângele transportă oxigenul suplimentar în tot corpul, infuzând țesuturile lezate care au nevoie de mai mult oxigen pentru a putea începe să se vindece. Când o sesiune este completă, s-ar putea să vă simțiți amețit. Efectele secundare ușoare includ claustrofobia, oboseala, greata, senzatia de voma și durerile de cap.
Efecte secundare și posibile complicații ale terapiei hiperbare
În timpul terapiei hiperbare, vă întindeți pe o masă într-o cameră închisă și respirați oxigen în timp ce presiunea din interiorul camerei crește încet. Terapia poate dura până la 2 ore înainte ca presiunea să revină la niveluri normale. Deoarece presiunea este atât de mare, unii oameni pot avea disconfort în timp ce se află în cameră. Este posibil să aveți dureri de ureche sau o senzație de pocnire în urechi.
Pentru a preveni intoxicația cu oxigen, poate fi necesar să luați scurte pauze în timpul terapiei și să respirați aer normal. Acest lucru poate împiedica țesuturile din organism să primească prea mult oxigen.
Doza de oxigen administrată în timpul tratamentului ar trebui determinată în mod specific pentru fiecare persoană. Acest lucru ajută la reducerea riscului de efecte secundare și complicații.
Simptomele sau efectele secundare posibile după terapia hiperbara cu oxigen pot include oboseală și amețeli. Probleme mai severe pot include:
- Epistaxis
- Leziuni pulmonare
- Acumularea de lichid sau spargerea (ruptura) urechii medii
- Leziuni ale sinusurilor
- Modificări ale vederii
- Intoxicatia cu oxigen, care poate provoca insuficiență pulmonară, lichid în plămâni sau convulsii
Avertismentele terapiei hiperbare cu oxigen
Terapia cu oxigen hiperbaric nu este sigură pentru toată lumea. În general, nu ar trebui să efectuati terapia dacă:
- Aveți anumite tipuri de boli pulmonare, din cauza unui risc crescut de colaps al plămânilor
- Plămânul este colapsat
- Aveți o răceală sau febră
- Ați suferit recent o intervenție chirurgicală la ureche
- Aveti claustrofobie sau suferiti de atacuri de panica
Terapia hiperbară după COVID-19
Sindromul lung COVID (Covid lung), sindromul post acut COVID-19 sau sindromul post COVID-19 sunt definite ca „semne și simptome care se dezvoltă în timpul sau după o infecție compatibilă cu COVID-19, continuă mai mult de 12 săptămâni și nu sunt explicate printr-un diagnostic alternativ”. 1 din 10 persoane infectate poate suferi simptome persistente și reprezintă o problemă emergentă care afecteaza grav pacientii, sistemele de sănătate și societatea în anii următori.
La ora actuala, in toata lumea se desfasoara studii clinice care urmaresc administrarea de oxigen hiperbaric ca un potențial tratament pentru pacienții care suferă de COVID lung.
Contraindicațiile majore ale terapia cu oxigen hiperbaric sunt pneumotoraxul netratat și insuficiența respiratorie care necesită ventilație mecanică.
Intr-un studiu amplu publicat recent, s-au analizat Efectele terapiei cu oxigen hiperbaric (HBOT) asupra bolii coronavirus-2019 (COVID-19): o revizuire sistematică bazata pe sapte studii pe aceasta tema au evidentiat că terapia cu oxigen hiperbaric ar putea fi un tratament decisiv pentru îmbunătățirea rezultatelor la pacienții cu pneumonie COVID-19, în special în stadiile incipiente, și ar putea fi, de asemenea, benefic în perioada de intubare. Obiectivul acestui studiu a fost de a revizui și discuta eficacitatea și evenimentele adverse ale terapiei cu oxigen hiperbaric la pacienții cu COVID-19.
COVID prelungit sau sechele post-acute ale infecției cu SARS-CoV-2 sunt termeni actuali pentru pacienții care manifestă oboseală, durere în piept, indispoziție la efort, dispnee, disfuncție cognitivă și dureri de cap, doar pentru a numi câteva simptome care pot dura mai mult de 12 săptămâni după infecția inițială cu SARS-CoV-2. Simptomele pulmonare de dispnee și intoleranță la efort se pot datora tulburării schimbului de gaze pulmonare, care ar putea fi cauzat de inhibarea proceselor inflamatorii persistente. Oxigenul hiperbaric are efecte antiinflamatorii cunoscute, demonstrate în mai multe sisteme de organe și raportate recent în studii de caz pentru a îmbunătăți rezultatele pneumoniei acute cu COVID-19. Dacă există inflamație pulmonară, este posibil ca terapia cu oxigen hiperbaric să îmbunătățească schimbul de gaze pulmonare prin restabilirea vasoconstricției pulmonare hipoxice. Etiologia simptomelor este necunoscută, dar este probabil ca procesele inflamatorii asociate cu COVID-19 să inhibe vasoconstricției pulmonare hipoxice.
Ipoteza generală care se evaluează este că oxigenul hiperbaric (HBO2) ar ameliora simptomele asociate cu Long COVID, insa mai multe date sunt necesare pentru ca acest tip de terapie sa poata fi inclus intr-un ghid de recomandari terapeutice precise, in raport cu evaluarea statusului functional al pacientilor.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
The effects of hyperbaric oxygen therapy (HBOT) on coronavirus disease-2019 (COVID-19): a systematic review, Shahram Oliaei, SeyedAhmad SeyedAlinaghi, Mohammad Mehrtak, Amirali Karimi, Tayebeh Noori, aug 2021
Te-ar mai putea interesa și...