Remedii naturiste pentru pneumonie

Pneumonia este o afecțiune pulmonară cauzată de infecția cu virusuri, bacterii sau fungi. Cele mai frecvente pneumonii în rândul adulților sunt cele de natură bacteriană. Această afecțiune poate fi tratată cu ușurință, însă dacă este neglijată, riscul de complicații este foarte mare.

Alveolele pulmonare sunt inflamate din cauza pneumoniei, dar și pline de lichid, ceea ce îngreunează respiratul și provoacă accese de tuse violente. În funcție de tipul de pneumonie cu care este diagnosticat pacientul, medicul recomandă un anumit tratament medicamentos. Antibioticele sunt recomandate în caz de pneumonie bacteriană. Medicamentele și siropurile expectorante și antitusive, precum și antiinflamatoarele, pot fi de asemenea recomandate pacienților care suferă de pneumonie.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

În caz de febră, ia medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS, cum ar fi ibuprofenul sau naproxenul) sau acetaminofenul. NU administra acid acetilsalicilic copiilor sub 12 ani, din cauza riscului de sindrom Raynaud.

Este important să iei tratamentul așa cum ți-a prescris medicul, chiar dacă după câteva zile începi să te simți mai bine. Dacă oprești tratamentul, riști ca infecția să reapară și crește riscul ca germenii să fie rezistenți la tratament în viitor.

Pe lângă tratamentul recomandat de medic, pacientul poate folosi și remedii naturiste, care sporesc eficacitatea medicamentelor și accelerează procesul de vindecare, ameliorând totodată simptomele resimțite.

Atenție! Pe durata îmbolnăvirii, nu renunța la tratamentul recomandat de medic. Remediile de mai jos au ca scop ușurarea disconfortului, în niciun caz nu pot vindeca singure pneumonia. 

Deși niciun tratament la domiciliu nu este un remediu peste noapte pentru pneumonie, există o mulțime de modalități de a ajuta la ușurarea disconfortului și, potențial, de a accelera procesul de recuperare. Unul dintre cei mai importanți factori de luat în considerare atunci când ai pneumonie este descompunerea mucusului.  

Ce remedii naturiste pot fi folosite în tratarea pneumoniei

Ceaiul de fenicul 

Ceaiul preparat din semințe de fenicul ajută la curățarea mucusului de la nivelul căilor respiratorii, care îngreunează respirația și accentuează tusea. Acesta poate reduce și temperatura corpului, fapt important în cazul pacienților care au febră.

Gargară cu apă salină

Gargară cu apă călduță, în care ai dizolvat puțină sare, va curăța mucusul de la nivelul gâtului, calmând totodată și iritația din gât.

Ceai de turmeric 

Prepară o ceașcă de ceai de turmeric, care are proprietăți antiinflamatoare și calmează durerile, mai ales pe cele resimțite în piept de către pacienții cu pneumonie. Poți prepara acest ceai fierbând 1 linguriță de turmeric într-un ibric cu apă. După 10 minute, strecoară ceaiul și consumă-l înainte să se răcească.

Ceai de mentă

Un alt ceai recomandat pacienților care suferă de pneumonie este cel de mentă. Menta are un efect calmant asupra tractului respirator superior, ameliorând astfel simptomele cauzate de pneumonie.

Inhalații 

Inhalațiile cu aer călduț vor dilata căile respiratorii, ajutând pacientul să respire mai bine. Fă inalații cu aburi deasupra unei oale cu apă fierbinte ori în baie, după ce ai umplut cada cu apă la o temperatură crescută.

Citeste si De ce iubim ghimbirul?

Ulei de oregano 

Uleiul esențial de oregano are proprietăți antivirale, antibacteriene, dar și antifungice, care pot fi de mare ajutor pacientului diagnosticat cu pneumonie.

Ceai de ghimbir

Ghimbirul stimulează eliminarea toxinelor din organism, are efecte antiinflamatoare și calmează totodată spasmele. Poți prepara un ceai de ghimbir pe care să îl consumi călduț – acesta va ameliora durerile resimțite în zona pieptului sau în spate.

Baie cu apă călduță 

Baia în cada plină cu apă călduță va ajuta pacientul cu pneumonie să scadă temperatura corpului, atunci când are febră. E foarte importantă și hidratarea în caz de febră, așa că pacientul trebuie să consume cât mai multe lichide, fie că vorbim despre apă, ceaiuri sau supe.

Alte recomandări de preț în caz de pneumonie

Hidratarea, vitală în pneumonie

Bea cel puțin 8 pahare de apă pe zi pentru a ajuta plămânii să elimine mucusul format, dar și pentru a preveni deshidratarea în caz de febră. Când ai pneumonie, corpul are nevoie  de cât mai multe lichide pentru a se recupera. Mai exact, atunci organismul începe să secrete un hormon antidiuretic. Când organismul produce acest hormon, face tot ce îi stă în putere pentru a menține orice lichid, inclusiv reducerea nevoii de a urina.

În timp ce apa este o sursă excelentă de hidratare în general, corpul nu funcționează corespunzător atunci când ești bolnav, așa că pacienții încearcă să-și mențină nivelul de sare suficient de ridicat, ceea ce duce la alte probleme, cum ar fi durerile de cap puternice sau greața. 

Odihnește-te suficient 

Somnul e foarte important în cazul oricărei boli, însă mai ales pentru afecțiunile pulmonare, întrucât respirația problematică obosește pacientul.

Ai grijă ce mănânci!

Adoptă o dietă sănătoasă și echilibrată, care să mențină organismul puternic. De altfel, este important să eviți alimentele inflamatorii pentru susținerea proceselor naturale de vindecare ale organismului și reducerea simptomelor unei infecții toracice. 

O dietă bogată în nutrienți și săracă în alimente inflamatorii poate ajuta la întărirea sistemului imunitar, la reducerea inflamației și la susținerea vindecării.

Unele dintre cele mai bune alimente de consumat atunci când ai o infecție sunt: 

  • Legumele cu frunze verzi
  • Proteinele
  • Fructele și legumele cu conținut ridicat de antioxidanți

Sunt de evitat alimentele procesate, bogate în zahăr și grăsimi nesănătoase, deoarece acestea pot crește inflamația în organism și pot îngreuna sistemul imunitar să-și facă treaba.

Cum poți ameliora tusea

Unul dintre cele mai dificile și mai persistente simptome ale pneumoniei este tusea. Aceasta este modalitatea prin care organismul scăpa de flegma din plămâni. Tusea îți întrerupe adesea somnul și dă dureri în piept. Pe lângă siropurile recomandate de medic în ameliorarea tusei, poți încerca și aceste remedii: 

  • Folosirea mierii: îndulcirea ceaiului cu niște miere poate să nu fie o idee rea - poate chiar ajuta la recuperarea ta. De fapt, adăugarea de miere la ceaiul de mentă recomandat mai sus ar putea oferi un beneficiu dublu. Se crede că menta poate ameliora durerea în gât prin amorțirea terminațiilor nervoase. Numeroase cercetări arată că mierea are potențialul de a fi un tratament antimicrobian natural.  

Remediu pentru respirația dificilă

Dacă tusea sau mucusul îngreunează respirația, poți încerca unul dintre remediile de mai jos:

  • Când ai pneumonie, faptul că stai pe burtă te poate ajuta să respiri puțin mai ușor.
  • Menținerea aerului umed cu un umidificator cu aer rece ajută la ameliorarea iritației din nas și gât. Dacă gâtul și nasul sunt lubrifiate, vei tuși mai puțin, iar în felul acesta vei respira mai ușor.
  • Inspirarea și numărarea timp de câteva secunde, apoi expirarea timp de câteva secunde, în timp ce te concentrezi pe utilizarea abdomenului, te poate ajuta să reduci dificultățile de respirație. Această tehnică de respirație poate reduce, de asemenea, anxietatea care însoțește dificultățile de respirație.

Este esențial că remediile naturiste să fie folosite în completarea tratamentului recomandat de medic, pentru evitarea apariției complicațiilor.

În cât timp te vindeci de pneumonie

Dacă tratamentul nu dă rezultate în câteva zile, e obligatoriu să mergi la medicul pneumolog din nou, pentru a te asigura că iei tratamentul așa cum trebuie și că te afli pe calea vindecării.

Este posibil să dureze un timp până îți revii după o pneumonie. Unii pacienți se simt mai bine și pot reveni la rutina lor normală în decurs de o săptămână. În cazul altor pacienți, recuperarea poate dura o lună sau chiar mai mult. Cert este că mulți pacienți continuă să se simtă obosiți timp de aproximativ o lună de la îmbolnăvire. Odihna adecvată este importantă pentru a menține progresul către recuperarea completă și pentru a evita recidiva.  

În timp ce încerci să îți revii, încearcă să limitezi contactul cu familia și prietenii, pentru a împiedica germenii să se răspândească la alte persoane. Acoperiți-vă gura și nasul când tușiți, aruncați prompt șervețelele într-un recipient închis pentru deșeuri și spălați-vă des pe mâini.

Dacă ai luat antibiotice, medicul îți va recomanda o radiografia toracică după tratament. Întrucât pacienții care au avut pneumonie sunt mai expuși riscului de a se îmbolnăvi din nou, e important că aceștia să fie mai atenți, să nu se expună infectării.  

Posibile complicații ale pneumoniei

Pneumonia poate duce la complicații, iar riscul îl au:

  • Adulții în vârstă sau copii foarte mici.
  • Persoanele care au sistemul imunitar compromis.
  • Persoanele cu alte probleme medicale grave, cum ar fi diabetul sau ciroza hepatică.

Printre complicațiile posibile se numără:

  • Insuficiența respiratorie, situație care impune folosirea unui aparat de respirație sau un ventilator.
  • Sepsis, o afecțiune în care există o inflamație necontrolată în organism, care poate duce la insuficiență de organ pe scară largă.
  • Sindromul de detresă respiratorie acută (ARDS), o formă severă de insuficiență respiratorie.
  • Abcese pulmonare. Acestea apar atunci când se formează pungi de puroi în interiorul sau în jurul plămânului. Uneori este nevoie ca acestea să fie drenate prin intervenție chirurgicală.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Lung Association - Pneumonia Treatment and Recovery
https://www.lung.org/lung-health-diseases/lung-disease-lookup/pneumonia/treatment-and-recovery
American Academy of Family Physicians: FamilyDoctor.org - Pneumonia
https://familydoctor.org/condition/pneumonia/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0