

Nivelul ridicat de Omega 3 din organism, asociat cu imbatranirea sanatoasa
Nivelul ridicat de Omega 3 din organism, asociat cu imbatranirea sanatoasa
Nivelul ridicat de Omega 3 din organism, asociat cu imbatranirea sanatoasa
Acizii grasi Omega 3 sunt renumiti pentru numeroasele beneficii pe care le au pentru sanatate. Studiile facute in domeniu pana la acest moment au aratat ca Omega 3 pot contribui la fortificarea sistemului imunitar, au un aport important in reducerea nivelului de colesterol “rau” si, totodata, au rol protector impotriva depresiilor.
Insa noi studii scot la iveala un alt beneficiu surprinzator al acestor acizi grasi esentiali: pot contribui la imbatranirea sanatoasa, fara boli cronice sau deteriorarea functiilor cognitive.
Se stie ca, odata cu inaintarea in varsta, creste riscul de afectiuni cronice precum cele cardiovasculare ori diabetul. De asemenea, procesul natural de imbatranire mareste si riscul de afectiuni degenerative neurologice, precum maladia Alzheimer sau alte tipuri de dementa.
Un studiu facut de cercetatorii americani a demonstrat ca, in randul varstnicilor, nivelul mare de EPA (acid eicosapentanoic) si de DHA (acid docosahexanoic), adica tipuri de acizi grasi Omega 3 care se regasesc in uleiul de peste, in pestele gras de mare adancime, dar si in fructele de mare ori in produsele de origine animala hranite cu nutret, este asociat cu riscul scazut de afectiuni cronice la batranete. Acest studiu nu a gasit nicio dovada a asocierii ALA (acid alfa linolenic), care este un tip de Omega 3 ce se regaseste in sursele vegetale, si scaderea riscului de boli la batranete. Cercetatorii si-au propus sa continue studiile pe acest subiect, considerand ca rezultatele sunt promitatoare.
Un alt studiu, facut de aceasta data de cercetatorii de la Universitatea din Boston, a analizat legatura dintre o dieta bogata in acizi grasi Omega 3 si imbatranirea sanatoasa. In acest sens, oamenii de stiinta au analizat starea de sanatate a peste 2600 de adulti, cu varsta medie de 74 de ani. Studiul a inceput in anul 1992 si s-a incheiat 13 ani mai tarziu. La final, s-a constatat ca 89% dintre participanti au dezvoltat afectiuni cronice sau declin psihologic, in timp ce numai 11% dintre participanti au fost feriti de asemenea probleme, imbatranind sanatosi.
Analiza a scos la ivala faptul ca persoanele care au avut o dieta bogata in acizi grasi Omega 3 proveniti din peste au fost expusi unui risc cu 24% mai mic de a dezvolta afectiuni cronice la batranete, in comparatie cu cei care nu au avut o dieta bogata in acizi grasi Omega 3.
Cum sa maresti aportul de Omega 3 al varstnicilor
Daca iti doresti ca tu si chiar parintii si bunicii tai sa imbatraniti fara sa dezvoltati probleme de sanatate, poti incerca sa maresti cantitatea de Omega 3 consumata zilnic.
Poti face acest lucru respectand urmatoarele indicatii:
- Asigura-te ca in dieta persoanei varstnice se regasesc cel putin 2-3 portii de peste gras pe saptamana. Tipurile de peste cu concentratia cea mai mare de acizi grasi Omega 3 sunt: somonul, sardinele, tonul, macroul. Uleiul de peste de mare adancime este recomandat pentru suplinirea, dar si pentru suplimentarea consumului de peste gras.
- Ofera, dupa ce te consulti cu medicul persoanei varstnice, suplimente alimentare pe baza de acizi grasi Omega 3. Acestea se vor administra in timpul mesei, pentru a fi absorbite asa cum trebuie. Acizii grasi Omega 3 sunt solubili (se dizolva) in grasimi, deci e bine ca suplimentele sa fie oferite in asociere cu nuci, avocado, iaurt sau alte alimente sanatoase bogate in grasimi.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie: “Serial circulating Omega 3 polyunsaturated fatty acids and healthy ageing among older adults in the cardiovascular health study: prospective cohort study”, publicat pe www.bmj.com, autori: Heidi TM Lai, Marcia C Oliveira Otto, Rozenn N Lemaitre, Barbara McKnight, Xiaoling Song, Irena B King, Paulo HM Chaves, Michelle C Odden, Anne B Newman, David S Siscovick, Dariush Mozzaffarian