Somonul – un aliment benefic unei nutriții sănătoase
Somonul – un aliment benefic unei nutriții sănătoase
Somonul – un aliment benefic unei nutriții sănătoase
Cei mai mulți dintre noi știu cât de sănătos e somonul, dar majoritatea nu realizează cât de simplu și rapid este să prepare acasă, cu acest ingredient, feluri de mâncare la standardele unui restaurant.
Informații despre somon
Somonul aparţine familiei Salmonidae şi este înrudit cu păstrăvul, păstrăvul auriu arctic, lipanul şi morunul. Este originar din afluenţii Atlanticului de Nord (genul Salmo) şi Oceanului Pacific (genul Oncorhynchus). Cei mai mulţi somoni sunt anadromi - migrează dinspre mare în amonte; prind viaţă în râuri, călătoresc spre mare, după care se întorc în acelaşi râu pentru a-şi depune icrele. Somonii fac această călătorie cu ajutorul simţului lor olfactiv foarte bine dezvoltat. Cea mai mare specie de salmonide poate ajunge până la 2 m lungime. Astăzi, cea mai mare parte a somonului de Atlantic provine din crescătorii, în vreme ce somonul de Pacific este pescuit în sălbăticie.
În vreme ce peștele este un ingredient important în dieta noastră, grija față de mediu e și ea foarte importantă. În ce privește cumpărarea somonului și a altor tipuri de pește, cele care au eticheta de produse eco MSC (Marine Stewardship Council www.msc.org) provin de la o crescătorie de pești verificată, care produce efecte minime asupra mediului, iar peștele certificat de ASC (Aquaculture Stewardship Council www.asc-aqua.org) provine de la crescătorii de pește administrate cu responsabilitate față de mediu.
Beneficii pentru sănătate
În afară de faptul că e delicios, somonul este bogat în acizi graşi Omega 3, esenţiali pentru sănătate. Corpul omenesc nu produce aceşti acizi, motiv pentru care trebuie preluaţi în mod regulat din alimentaţie. Somonul mai conţine şi aminoacizi esenţiali, care ajută la menţinerea masei musculare, dar şi proteine, care susţin un nivel al metabolismului care permite pierderea în greutate*.
178 de grame de somon gătit furnizează în mod normal:
-
Omega 3: 4.02 mg – Pentru sănătatea creierului, inimii şi articulaţiilor;
-
Seleniu: 105% DZR - Susţine funcţia cognitivă şi un sistem imunitar sănătos;
-
Vitamina B12: 83% DZR - Importantă pentru un sistem nervos sănătos, pentru piele, păr şi ochi;
-
Proteine: 79% DZR - Furnizează energie şi ajută la formarea de anticorpi ce protejează împotriva bolilor;
-
Niancină: 72% DZR - Transformă alimentele consumate în energie pentru întregul corp.
DZR = Doza zilnică recomandată
*Bazat pe o dietă de 2000 de calorii pe zi.
Sursă: nutritiondata.self.com
Alegerea somonului
Somonul se găseşte sub formă de felii sau file, proaspăt, congelat, în conservă sau afumat. Poate fi preparat pe grătar, poșat, gătit la abur, în saramură, la cuptor sau poate fi mâncat crud. Toate aceste opţiuni transformă somonul într-un aliment extrem de versatil. Somonul proaspăt ar trebui să aibă pielea netedă şi umedă. Dacă peştele cumpărat este întreg, ochii trebuie să fie limpezi. Dacă este proaspăt, nu va avea mirosul puternic specific peştelui.
Depozitarea peștelui
Somonul proaspăt trebuie consumat în două zile; în caz contrar, ar trebui congelat. Odată congelat şi decongelat, e recomandabil ca somonul să nu fie congelat din nou. Somonul este, de fapt, un peşte alb. Carnea este portocalie datorita pigmentului numit astaxantină, specific creveţilor pe care îi mănâncă somonul.
Cum prepăram somonul
Pentru prepararea somonului trebuie urmate aceleaşi reguli de siguranţă ca în cazul cărnii crude. Asiguraţi-vă că a fost gătit în întregime; gătită corespunzător, carnea de somon va fi fermă, suculentă şi se va desprinde în „fulgi”. Somonul se găteste rapid, ceea ce înseamnă că preparatele din somon, foarte sănătoase, pot fi pregătite imediat. Fileul de somon poate fi prăjit cu ajutorul unei plite cu inducție in aproximativ 5 minute, sau poate fi pregătit la abur, cu mărar și zeamă de lămâie, în aproximativ 20 de minute. Plantele aromatice, în special mărarul, dau somonului o aromă delicată, iar zeama de lămâie, astringentă, completează gustul.