Hepatita B: rezultate promitatoare ale noilor tratamente antivirale HBV

Există un interes din ce în ce mai mare pentru descoperirea și dezvoltarea de noi terapii care vor vindeca infecția cronică cu virusul hepatitei B (VHB), datorită stabilirii recente de noi modele bazate pe culturi celulare și pe animale mici. Aceste noi sisteme creează oportunități fără precedent de a studia întregul ciclu de viață viral și de a căuta vulnerabilități care pot fi exploatate în scopuri curative. 

HBV este un virus ADN hepatotrop, noncitopatic, parțial dublu catenar, care se reproduce prin transcrierea inversă a unui ARN cu lungimea mai mare decât genomului și provoacă boală hepatică necroinflamatoare acută și cronică (hepatită), ciroză hepatică, insuficiență hepatică, și carcinomul hepatocelular (HCC).

Aproximativ 2 miliarde de oameni  au fost infectați cu HBV, dintre care 250 de milioane sunt în prezent infectați cronic. Sunt disponibile medicamente antivirale care suprimă replicarea virală și întârzie progresia bolii; cu toate acestea, tratamentul nu este, în general, curativ și este pe tot parcursul vieții, costisitor și limitat de măsura în care nu reușește să reducă riscul de deces din cauza bolii hepatice.

Este disponibil un vaccin protector extrem de eficient, ceea ce a determinat Organizația Mondială a Sănătății și Academiile Naționale de Știință, Inginerie și Medicină să declare recent că eliminarea VHB este posibilă dacă poate fi dezvoltată o terapie pentru  vindecarea hepatitei virale B. pentru a suplimenta efectul protector al vaccinului.

 

La ora actuala, tratamentele moderne pot vindeca doar Hepatita C, iar infectia cu virusul hepatitic B se abordeaza cu terapie bazata pe interferon si analogii nucleozidici. Tratamentul este standardizat si se aplica atat in Romania cat si in alte tari. Pentru ca insa, aceste tratamente ofera o rata de vindecare mica, de 30% pentru interferon, cercetatorii din industria farmaceutica cauta alte solutii pentru a limita efectele negative ale virusului asupra ficatului si a-l elimina din organism.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Dintre strategiile inovatoare cele mai eficiente sunt antiviralele cu actiune directa ce blocheaza replicarea virala si induc apoptoza celulelor hepatice infectate si agenti cu actiune de stimulare a sistemului imunitar al persoanei infectate.

Una din clasele de medicamente aflate in teste clinice avansate este cea a inhibitorilor cccADN-ului viral.

„Covalently closed circular” (ccc) ADN virusului hepatitic tip B este un ADN special care se formeaza in urma replicarii virale in celula gazda, si care poate persista pentru o perioada lunga de timp si facand hepatita B dificil de tratat. Blocarea cccADN-ului conduce la blocarea replicarii virale si la posibila eliminare a materialului genetic viral din celula gazda, deci vindecarea. La ora aceasta se desfasoara studii clinice cu inhibitori ai cccADN-HVB, iar rezultatele sunt incurajatoare.

O alta optiune de tratament pentru HVB vizeaza revigorarea raspunsului imunitar al limfocitelor T la infectia cu virusul HVB. PD-1 este un receptor al limfocitelor T de care se pot lega anumite molecule ce blocheaza raspunsul imun in cazul infectiilor. Inhibitorii PD-1, blocheaza legarea acestor molecule de receptorul PD-1 a limfocitelor T, permitand dezvoltarea unui raspuns imun al organismului contra virusului.

VIR-2218 este un acid ribonucleic interferent mic (siRNA) experimental conjugat cu GalNAc în dezvoltare pentru vindecarea funcțională a infecției cronice cu virusul hepatitei B (CHB). VIR-2218 a fost creat folosind Enhanced Stabilization Chemistry Plus, care menține potența in vivo reducând în același timp efectele în afara țintei.

O vindecare nu este încă posibilă cu medicamentele disponibile. Oamenii de știință au investigat acum o nouă terapie combinată care sa dovedit extrem de eficientă în modelul lor de infecție. Noua abordare terapeutică se bazează pe închiderea genomului viral al hepatitei B situat în nucleul celulelor hepatice infectate.

Se considera in Romania sunt peste 800.000 de pacienti infectati cu HVB si la nivel global, in jur de 350 de milioane de oameni.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pentru o buna gestionare a bolii si evitarea raspandirii se impune in continuarea necesitatea depistarii cat mai rapide a existentei infectiei si includerea persoanelor infectate in programele curative.

Tratamentul pentru hepatita cronică B poate include:

Hepatita acută B nu necesită întotdeauna tratament. În cele mai multe cazuri, un medic vă va recomanda să vă monitorizați simptomele și să vă faceți teste de sânge regulate pentru a determina dacă virusul este încă în corpul dumneavoastră.

În timp ce vă recuperați, lăsați-vă corpul să se odihnească și să bea multe lichide pentru a vă ajuta corpul să lupte împotriva infecției. De asemenea, puteți lua un analgezic fără prescripție medicală, cum ar fi ibuprofenul, pentru a ajuta durerea abdominală.

Consultați un medic dacă simptomele dumneavoastră sunt severe sau par să se agraveze. Poate fi necesar să luați un medicament antiviral pe bază de rețetă pentru a evita potențialele leziuni hepatice.

Hepatita cronica se trateaza cu 

  • Medicamente antivirale. Mai multe medicamente antivirale - inclusiv entecavir (Baraclude), tenofovir (Viread), lamivudina (Epivir), adefovir (Hepsera) și telbivudina (Tyzeka) - pot ajuta la combaterea virusului și pot încetini capacitatea acestuia de a vă deteriora ficatul.
  • Injecții cu peginterferon alfa-2a

Medicamentele antivirale pot ajuta la reducerea simptomelor și la prevenirea leziunilor hepatice. Dar rareori scapă complet de virusul hepatitei B. În schimb, scopul tratamentului este de a avea cea mai mică încărcătură virală posibilă. Încărcarea virală se referă la cantitatea de virus dintr-o probă de sânge.

Dacă aveți hepatită cronică B, probabil că va trebui să consultați un medic la fiecare șase luni pentru un test de sânge pentru a vă determina încărcătura virală și sănătatea ficatului. Pe baza rezultatelor dumneavoastră, medicul dumneavoastră vă poate modifica doza de medicament.

Hepatita cronică B crește, de asemenea, riscul de a dezvolta ciroză și anumite tipuri de cancer la ficat. Unele persoane cu hepatită cronică B severă pot avea nevoie în cele din urmă de un transplant de ficat.

Sursa foto: Shutterstock

A research agenda for curing chronic hepatitis B virus infection, 2017, Harvey AlterTimothy BlockNathaniel BrownAlan BrownsteinCarol Brosgart,

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0