Hepatita B: rezultate promitatoare ale noilor tratamente antivirale VHB

Există un interes din ce în ce mai mare pentru descoperirea și dezvoltarea de noi terapii care să vindece infecția cronică cu virusul hepatitei B (VHB), datorită stabilirii recente de noi modele bazate pe culturi celulare și pe animale mici. Aceste noi sisteme creează oportunități fără precedent de a studia întregul ciclu de viață viral și de a căuta vulnerabilități care pot fi exploatate în scopuri curative. 

Se consideră că în România sunt în jur de 700.000 de pacienți infectați cu virusul hepatitei B, iar la nivel global, în jur de 350 de milioane de oameni. VHB este un virus ADN hepatotrop, noncitopatic, parțial dublu catenar, care se reproduce prin transcrierea inversă a unui ARN cu lungimea mai mare decât a genomului și provoacă boală hepatică necroinflamatoare acută și cronică (hepatită), ciroză hepatică, insuficiență hepatică, și carcinomul hepatocelular (HCC).

De multe ori, în stadiile incipiente, hepatita B poate să nu prezinte simptome evidente, iar unele persoane pot fi purtătoare ale virusului fără să știe. Atunci când apar simptome, acestea pot include oboseală și slăbiciune, icter (colorarea galbenă a pielii și a ochilor), pierderea poftei de mâncare și greață, dureri abdominale, urină închisă la culoare (portocalie sau maro), stare febrilă și mâncărimi ale pielii.

Anumite grupuri de persoane prezintă un risc mai mare de a contracta virusul hepatitei B, și anume nou-născuții din mame infectate, persoanele cu parteneri sexuali multipli, persoanele care utilizează droguri injectabile, lucrătorii din domeniul sănătății și pacienții cu boli care necesită transfuzii de sânge frecvente.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Hepatita cronică B nu se vindecă

Hepatita B se poate vindeca de la sine în câteva luni, dar, dacă se cronicizează, devine incurabilă. În prezent, sunt disponibile medicamente antivirale care suprimă replicarea virală și întârzie progresia bolii; totuși, aceste tratamente antivirale nu reprezintă, în general, o terapie curativă și sunt necesare pe tot parcursul vieții. Tratamentul este costisitor și limitat de măsura în care nu reușește să reducă riscul de deces din cauza bolii hepatice.

Având în vedere că este disponibil un vaccin protector extrem de eficient care previne infectarea cu virusul hepatitei B, acest aspect a determinat Organizația Mondială a Sănătății și Academiile Naționale de Știință, Inginerie și Medicină să declare recent că eliminarea VHB este posibilă dacă poate fi dezvoltată o terapie pentru vindecarea hepatitei virale B pentru a suplimenta efectul protector al vaccinului.

Medicamente antivirale în studii pentru a trata VHB

La ora actuală, cu medicamente antivirale moderne se poate vindeca doar hepatita C, iar infecția cu virusul hepatitei B se abordează cu terapie bazată pe interferon și analogii nucleozidici. Tratamentul este standardizat și se aplică atât în România, cât și în alte țări.

Însă, pentru că aceste tratamente antivirale oferă o rată de vindecare mică, de 30% pentru interferon, cercetătorii din industria farmaceutică sunt în căutare de alte soluții pentru a limita efectele negative ale virusului asupra ficatului și a-l elimina din organism.
Inhibitori ai ccc-ADN-VHB 

Dintre strategiile inovatoare, cele mai eficiente sunt acele medicamente antivirale cu acțiune directă, care blochează replicarea virală și induc apoptoza celulelor hepatice infectate și agenți cu acțiune de stimulare a sistemului imunitar al persoanei infectate. Una dintre clasele de medicamente aflate în teste clinice avansate este cea a inhibitorilor ccc-ADN-ului viral.

„Covalently closed circular” (ccc) ADN al virusului hepatitic tip B este un ADN special care se formează în urma replicării virale în celula gazdă, și care poate persista pentru o perioadă lungă de timp, ceea ce face hepatita B dificil de tratat. Blocarea ccc-ADN-ului conduce la blocarea replicării virale și la posibila eliminare a materialului genetic viral din celula gazdă, deci vindecarea. În ultimii ani s-au desfășurat studii clinice cu inhibitori ai ccc-ADN-VHB, iar rezultatele sunt încurajatoare.
Inhibitori PD-1

O altă opțiune de tratamente antivirale pentru hepatita B vizează revigorarea răspunsului imunitar al limfocitelor T la infecția cu virusul VHB. PD-1 este un receptor al limfocitelor T de care se pot lega anumite molecule care blochează răspunsul imun în cazul infecțiilor. Inhibitorii PD-1 blochează legarea acestor molecule de receptorul PD-1 al limfocitelor T, permițând dezvoltarea unui răspuns imun al organismului contra virusului.

VIR-2218 este un acid ribonucleic interferent mic (siRNA) experimental conjugat cu GalNAc în dezvoltare pentru vindecarea funcțională a infecției cronice cu virusul hepatitei B. VIR-2218 a fost creat folosind Enhanced Stabilization Chemistry Plus, care menține potența in vivo reducând în același timp efectele în afara țintei.

Cum spuneam, o vindecare nu este încă posibilă cu medicamente antivirale disponibile la ora actuală. Oamenii de știință au investigat și o nouă terapie combinată care s-a dovedit extrem de eficientă în modelul lor de infecție. Noua abordare terapeutică s-a bazat pe închiderea genomului viral al hepatitei B situat în nucleul celulelor hepatice infectate.

Pentru o bună gestionare a bolii și evitarea răspândirii se impune în continuare necesitatea depistării cât mai rapide a existenței infecției și includerea persoanelor infectate în programele curative.

Tratamentul actual pentru persoane infectate cu virusul hepatitei B

Tratamentul pentru hepatita cronică B include mai multe abordări.

Monitorizare fără tratament

Hepatita acută B nu necesită întotdeauna tratamente antivirale, deoarece corpul poate lupta singur împotriva infecției. În cele mai multe cazuri, medicul va recomanda monitorizarea simptomelor și efectuarea unor teste de sânge regulate pentru a determina dacă virusul este încă în corp.

Dacă ai fost diagnosticat cu hepatita B, acordă-ți timp să te odihnești și bea multe lichide sănătoase (apă, ceaiuri de plante, supe) pentru a ajuta corpul să lupte împotriva infecției cu virusul hepatitei B. De asemenea, poți lua un analgezic fără prescripție medicală, cum ar fi ibuprofenul, pentru a ajuta în caz de durere abdominală.

Dacă ai simptome severe sau care par să se agraveze, mergi la medic. Acesta îți poate recomanda un tratament cu medicamente antivirale pe bază de rețetă pentru a evita potențialele leziuni hepatice.

Medicamente antivirale

Hepatita B cronică nu se vindecă, dar se tratează cu medicamente antivirale, precum entecavir, tenofovir, lamivudină, adefovir și telbivudină - acestea contribuie la combaterea virusului și pot încetini capacitatea acestuia de a deteriora ficatul.

Injecții cu peginterferon alfa-2a

Deși aceste tratamente antivirale de care am discutat ajută la reducerea simptomelor și la prevenirea leziunilor hepatice, rareori fac ca pacientul să scape complet de virusul hepatitei B. În schimb, scopul tratamentului este de a duce pacientul spre cea mai mică încărcătură virală posibilă. Încărcătura virală se referă la cantitatea de virus dintr-o probă de sânge.

În general, e nevoie ca pacienții care au hepatită cronică B să meargă la medic o dată la fiecare șase luni pentru un test de sânge, pentru a afla care este încărcătura virală și cum se prezintă sănătatea ficatului. Pe baza rezultatelor testului, medicul poate lua decizia de a modifica doza de medicament.

Având în vedere că hepatita cronică B crește riscul de a dezvolta ciroză și anumite tipuri de cancer la ficat, unele persoane care au această boală pot avea nevoie în cele din urmă de un transplant de ficat.

Cum eviți infectarea cu virusul hepatitei B?

Pentru a preveni infectarea cu virusul hepatitei B, există unele măsuri de precauție care pot fi luate:

Vaccinarea

Cea mai eficientă metodă de prevenire a hepatitei B este vaccinarea. Prima doză de vaccin hepatitic B (Hep B) se face în maternitate, în primele 24 de ore de la naștere, iar următoarele 3 doze se fac la 2, 4 și 11 luni, în combinație: vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B). Adulții care nu au fost vaccinați în copilărie e bine să meargă la medicul de familie și să ceară detalii despre vaccinarea la maturitate.

Evitarea contactului cu sânge sau fluide corporale infectate

Virusul hepatitei B este transmis prin contact direct cu sângele sau alte fluide corporale (ex. spermă, salivă, lichid vaginal) ale unei persoane infectate. De aceea se va evita folosirea la comun a obiectelor personale precum perii de dinți, forfecuțe de unghii etc. și se va folosi prezervativul pentru contacte sexuale cu persoanele abia cunoscute, despre a căror sănătate sexuală nu se știu detalii. De asemenea, oamenii care vor să-și facă tatuaje e bine să se asigure înainte că salonul este unul care respectă normele de siguranță și că instrumentele utilizate sunt sterile.

Respectarea regulilor de igienă

Spălatul pe mâini corect și regulat ajută la prevenirea infectării cu mulți agenți patogeni, de aceea este important să se facă mai ales înainte de masă, după folosirea toaletei, după folosirea mijloacelor de transport în comun și atingerea suprafețelor pe care le ating des o mulțime de oameni (clanțe, uși de lift etc.).

Verificarea regulată a stării de sănătate

Persoanele care iau contact des cu pacienți infectați sau care sunt la risc să se infecteze prin natura meseriei, cum ar fi lucrătorii din domeniul sănătății, trebuie să-și verifice periodic starea pentru a acționa rapid în cazul unei eventuale infecții. Orice persoană expusă accidental virusului hepatitic B trebuie să contacteze imediat medicul.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MSD Manual - Hepatitis B, Acute
https://www.msdmanuals.com/professional/hepatic-and-biliary-disorders/hepatitis/hepatitis-b,-acute
MSD Manual - Hepatitis B, Chronic
https://www.msdmanuals.com/professional/hepatic-and-biliary-disorders/hepatitis/hepatitis-b,-chronic
NCBI - What will it take to cure hepatitis B? 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10043561/


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0