Cât de murdare și periculoase sunt de fapt toaletele publice?

Toaletele publice sunt deseori un motiv de îngrijorare, mai ales fiindcă implică și gesturi destul de intime, expunerea pielii și a organelor genitale la un mediu frecventat de foarte multe persoane. În plus, în multe toalete publice igiena este precară. Însă cercetătorii ne spun că lucrurile nu sunt deloc atât de înspăimântătoare pe cum sună și că în general avem destul de puține șanse să ne îmbolnăvim.

Studiul microorganismelor din toaletele publice

Jack Gilbert, un microbiolog de la Argonne National Laboratory din Illinois, a studiat împreună cu echipa sa bacteriile care „locuiesc” în toaletele publice, cum apar și cum se dezvoltă acestea, dar și care este „relația” lor cu oamenii.

În urma studiilor au fost depistate mai multe tipuri de bacterii care populează suprafețele din toaletele publice. Majoritatea acestora fac parte din următoarele familii de bacterii: actinobacteria (găsită în mare măsură pe piele), bacteroidetes, firmicutes și proteobacteria (toate 3 găsite în intestin).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bacteriile frecvente pe piele trăiesc pe obiectele și zonele atinse mai mult de mâini: uși, robinete, dozatoare de săpun, uscătoare de mâini. Bacteriile gastrointestinale au fost depistate în special pe scaunele de toaletă, dozatoarele de hârtie igienică, coșurile de gunoi și provin de la urmele de fecale care ajung (la nivel microscopic) pe aceste suprafețe. În toaletele femeilor au fost găsite și urme de bacterii lactobacillus, care populează flora vaginală.

Cum evităm îmbolnăvirea

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Una dintre cele mai importante concluzii ale studiului a fost faptul că majoritatea acestor bacterii nu supraviețuiesc mult în contact cu oxigenul, într-un mediu rece, uscat sau în lipsa unor nutrienți.

Practic, bacteriile nu trăiesc mult pe suprafețele ceramice reci, pe plasticul uscat sau în mediile ventilate și aerisite corespunzător. Iar cele mai „periculoase” bacterii provin din intestine, medii unde sunt obișnuite cu mediul umed, întunecat și bogat în substanțe cu care se pot hrăni. Așadar, nu ar trebui să ne îngrijorăm decât dacă obiectele pe care le atingem sunt umede sau prezintă urme vizibile de urină, fecale sau apă murdară.

Cât despre bacteriile care populează în general pielea, acestea supraviețuiesc mai bine pe obiectele din toaletele publice. Un exemplu ar fi stafilococul auriu, o bacterie patogenă destul de răspândită, care există de fapt în pielea a aproximativ unul din cinci oameni. Ce este important să știm este că de fapt această bacterie nu devine periculoasă decât dacă persoana care intră în contact cu ea are imunodeficiențe sau răni deschise. În acest caz, cea mai la îndemână metodă este să ne spălăm pe mâini când intrăm în toaletă, când ieșim, iar atunci când atingem suprafețele cu mâna să folosim un șervețel sau o bucată de hârtie igienică. În plus, evitați să vă așezați pe vasul de toaletă, dacă nu dispuneți de suporturi igienice speciale.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0