Tot ce trebuie să ştii despre Candida Auris

Candida auris este un tip de ciupercă ce poate provoca boli grave, în special la persoanele internate în spital. De multe ori nu răspunde bine la medicamentele antifungice obișnuite, ceea ce face dificilă tratarea.

Ce este Candida auris

Candida auris este un tip de ciupercă. Este una dintre puținele tulpini Candida care pot afecta oamenii, iar infecțiile pot fi severe sau fatale.

Unele tulpini de Candida auris (C. auris) au dezvoltat rezistență la tratamente multiple, făcându-le o amenințare semnificativă pentru sănătate. Focarele de tulpini rezistente tind să apară cel mai adesea în spitale și în alte instituții de îngrijire.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Simptomele unei infecții cu Candida auris nu sunt întotdeauna ușor de identificat, iar un test de laborator este singurul mod garantat de a diagnostica problema.

Diagnostic Candida Auris

Obținerea unui diagnostic timpuriu poate ajuta la prevenirea complicațiilor Candida auris. Candida auris este unul dintre puținele tipuri de ciuperci Candida care se transmit oamenilor.

Cercetătorii au descoperit Candida auris în Japonia în 2009, când au izolat-o dintr-un canal auditiv infectat. Numele auris provine din cuvântul latin folosit pentru ureche. Cu toate acestea, acest nume este un pic înșelător, deoarece infecția poate apărea în multe locuri ale corpului.

De atunci, cercetătorii din multe țări, inclusiv din Statele Unite, au studiat aceste ciuperci.

Cine este predispus la infectare?

Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) au constatat faptul că persoanele care au deja probleme medicale sau care necesită vizite frecvente sau prelungite la spitale sau alte facilități de îngrijire sunt cel mai susceptibile de a contracta Candida auris.

Cei care au un sistem imunitar slăbit, fie din cauza unei afecțiuni de bază, fie a tratamentelor medicale, sunt, de asemenea, mai susceptibili de a contracta Candida auris. Persoanele care urmează proceduri sau tratamente pot prezenta, de asemenea, un risc mai mare. Printre factorii de risc sunt:

•    antibioticele
•    tuburi respiratorii
•    catetere în vezică sau în venă
•    tuburi pentru hrănire

În plus, autorii unui studiu din 2017 au remarcat că majoritatea persoanelor care au Candida auris invaziv au primit agenți antimicrobieni cu spectru larg înainte de a contracta infecția.

Acest lucru nu înseamnă că agenții antimicrobieni provoacă infecția, ci că pot elimina alți microbi concurenți din corp și permit Candida auris să se instaleze. Oamenii sănătoși nu au de obicei infecții cu Candida auris.

Simptome Candida auris 

Medicii găsesc adesea simptomele unei infecții cu Candida auris dificil de identificat deoarece apar, de obicei, la persoanele care sunt deja bolnave de alte afecțiuni. Simptomele infecției pot varia în funcție de localizarea Candida auris în organism. Se poate dezvolta într-o varietate de locuri, inclusiv într-o plagă deschisă, în sânge sau în ureche.

Simptome frecvente includ febră și frisoane care nu dispar, chiar și după ce o persoană a luat antibiotice pentru o infecție bacteriană suspectată. Singura modalitate garantată de a diagnostica Candida auris este printr-un test de laborator specific care poate identifica ciuperca.

Diagnosticul precoce este vital. Infecțiile cu Candida auris care se răspândesc în tot corpul sau în sânge, pot provoca simptome severe și pot pune viața în pericol.

Cum se răspândește Candida auris

De obicei, Candida auris se răspândește în spitale și alte facilități de îngrijire prin contactul cu suprafețe sau echipamente contaminate.

Cu toate acestea, se poate răspândi și de la persoană la persoană. Persoanele cu Candida pot transmite ciuperca prin celulele pielii. Pentru a limita răspândirea Candida auris, curățarea, igiena și igienizarea sunt cruciale. Cu toate acestea, cercetările în curs continuă să investigheze exact cum și de ce se răspândește Candida auris.

Tratament Candida auris

În timp ce unele infecții cu Candida auris sunt grave, cele mai multe sunt tratabile. De obicei, tratamentul începe cu medicamente antifungice numite echinocandine.

Cu toate acestea, unele tulpini de Candida auris au devenit rezistente la una sau chiar la toate clasele de medicamente antifungice menite să le elimine. Acest lucru îngreunează tratamentul.

Tulpinile care devin rezistente la tratament pot duce la infecții mai severe. În aceste cazuri, medicii recomandă în general o combinație de medicamente antifungice, administrate în doze foarte mari, pentru a elimina infecția.

Medicii vor trebui să discute în prealabil cu pacientul toate opțiunile și posibilele lor rezultate.

Cum izbucnește un focar de Candida auris? 

În 2019, cercetătorii au observat că focarele de Candida auris au apărut în același timp pe trei continente diferite și fiecare tulpină avea un cod genetic diferit.

Infecțiile cu Candida auris au apărut în 30 de țări, inclusiv în SUA. În timp ce alți germeni infecțioși pot provoca focare care încep într-o zonă a lumii și se răspândesc de acolo, Candida auris este diferit.

Experții nu sunt siguri de ce infecțiile par să apară în același timp. Unele teorii susțin că factori de mediu precum schimbările climatice ar fi putut juca un rol. De asemenea, ei cred că ciupercile, în general, ar fi putut dezvolta o imunitate la medicamentele concepute pentru a le trata.

Este important de reținut că Candida auris nu are de obicei un impact asupra persoanelor care nu au probleme de sănătate. Călătoriile în alte țări sau contactul cu o persoană dragă care are Candida auris nu ar trebui să crească riscul pentru o persoană altfel sănătoasă.

Cu toate acestea, este esențial să ai o igienă bună pentru a preveni răspândirea infecției la alte persoane vulnerabile.

Diagnosticarea infecțiilor cu Candida auris necesită echipamente de laborator și teste specifice. Multe facilități nu au acces la aceste instrumente, ceea ce poate face diagnosticul greșit și crește riscul răspândirii infecției.

CDC recomandă practicarea procedurilor de contact în condiții de siguranță atât timp cât Candida rămâne în corpul unei persoane. Acest lucru este destul de greu, deoarece unele dovezi sugerează că Candida poate coloniza o persoană timp de mai multe luni.

Deși există riscuri de apariție a focarelor de Candida în unitățile de îngrijire, există multe modalități prin care aceste unități de îngrijire pot funcționa pentru a preveni răspândirea Candida auris.

Practicile sigure pentru a preveni răspândirea și izbucnirea includ:

•    screeningul pacienților pentru a identifica riscul
•    limitarea numărului de persoane care lucrează cu pacienți care au Candida auris
•    păstrarea pacienților în saloane individuale sau departe de alți pacienți sănătoși 
•    spălarea regulată a mâinilor
•    folosirea dezinfectanților de spital
•    comunicarea cu alte facilități de îngrijire la care merge pacientul pentru a urmări starea persoanei

Rețineți!

- Candida auris este un tip de ciupercă ce se poate transmite oamenilor.

- Infecțiile apar în mod obișnuit la persoanele care au un sistem imunitar compromis, care iau antibiotice puternice sau la cei care merg la spital sau la alte instituții de îngrijire în mod regulat sau pentru perioade prelungite. Persoanele sănătoase nu sunt susceptibile de a contracta infecția. Unitățile de îngrijire trebuie să acționeze rapid pentru a examina și testa pacienții pentru Candida auris, pentru a începe imediat tratamentul.

- Infecțiile cu Candida auris pot fi severe și pot pune viața în pericol, făcând tratamentul și prevenirea esențiale.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:

Candida auris information for patients and family members. (n.d.).
https://www.cdc.gov/fungal/candida-auris/patients-qa.html

 

Candida auris: A drug-resistant germ that spreads in healthcare facilities. (2018).
https://www.cdc.gov/fungal/candida-auris/c-auris-drug-resistant.html

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0