

Ce afectiuni poti dezvolta daca nu mergi la timp la toaleta
Ce afectiuni poti dezvolta daca nu mergi la timp la toaleta
Ce afectiuni poti dezvolta daca nu mergi la timp la toaleta
Obisnuiesti sa te abtii atunci cand simti nevoia de a merge la toaleta? Ei bine, nu ar trebui sa mai faci asta intrucat te expui multor riscuri!
O vezica urinara sanatoasa poate mentine pana la 400 de ml de urina pe timpul zilei si 800 de ml de urina pe timpul noptii. Este normal sa mergi la toaleta pentru a urina de 5-6 ori pe zi daca bei 6-8 pahare de lichide.
Vezica urinara este un organ complex, alcatuit din tesuturi, vase de sange si muschi. Vezica poate deveni hiperactiva din diverse cauze, incepand de la consumul de diuretice precum cofeina si pana la constipatie sau stres.
La ce afectiuni te expui daca nu mergi la timp la toaleta
Infectii de tract urinar – daca iti faci un obicei din a te abtine atunci cand ai nevoie de toaleta, vezica pune presiune pe rinichi. In cazul femeilor, intr-o asemenea situatie sansele de dezvoltare a unei infectii urinare cresc cu 50%. Femeile prezinta risc crescut de infectii urinare din cauza ca au uretrele mai scurte, asa ca ca acestea se afla la o distanta mai mica de vezica urinara.
Abtinerea si amanarea urinarii nu cauzeaza infectia propriu-zis, insa faciliteaza dezvoltarea si multiplicarea bacteriilor la nivelul tractului urinar.
Cistita interstitiala – amanarea urinarii poate irita peretii vezicii, declansand cistita interstitiala. Simptomele acestei afectiuni sunt urinarea frecventa, acompaniata de dureri.
Hipersensibilitatea vezicii urinare – o serie de bauturi si de mancaruri pot creste sensibilitatea vezicii urinare, afectandu-i buna functionare. Ei bine, si amanarea mersului la toaleta poate face vezica urinara sa fie hipersensibila, afectand functionarea receptorilor amplasati pe peretii vezicii. Atunci cand receptorii acestia devin hipersensibili, nevoia de urinare apare mai frecvent.
Retentia urinara – retentia urinara reprezinta incapacitatea fizica de golire completa a vezicii urinare. Aceasta retentie poate fi acuta, dar se poate si croniciza. Retentia urinara apare in general la barbati si este asociata cu durere in zona pelviana si cu disconfort accentuat. Aceasta afectiune este destul de grava si trebuie sa fie tratata de medicul specialist. Retentia urinara nu apare pentru ca te abtii de cateva ori sa mergi la toaleta la timp, insa amanarea urinarii in mod regulat creste riscul de aparitie a acestei probleme.
Situatiile in care e interzis sa amani urinarea
In general, persoanele sanatoase pot amana urinarea ocazional, fara sa dezvolte probleme de sanatate. Medicii urologi sustin ca amanarea urinarii pret de o ora nu pune sanatatea in pericol, fiind permisa indivizilor fara probleme de sanatate.
Exista insa situatii in care amanarea urinarii este complet interzisa, chiar daca este vorba despre o amanare de scurta durata, pentru ca apare riscul de infectie. Amanarea urinarii creste predispozitia pentru infectie in caz de:
- Prostata marita
- Vezica neurogena
- Afectiuni renale serioase
- Retentie urinara
Si culoarea urinei este importanta si trebuie sa ii acordam atentie. De pilda, urina care are o culoare foarte inchisa, fiind extrem de concentrata, poate trada deshidratare. Pe de alta parte, urina deschisa la culoare este semnul unui organism hidratat corespunzator.
Sursa foto: Shutterstock