Ce afectiuni poti dezvolta daca nu mergi la timp la toaleta?

Obișnuiești să te abții atunci când simți nevoia de a merge la toaletă pentru a urina? Ei bine, nu ar trebui să mai faci acest lucru prea des, întrucât te expui multor riscuri pentru sănătate, de la infecție urinară la retenție urinară.

O vezică urinară sănătoasă poate menține până la 400 de ml de urină pe timpul zilei și 800 de ml de urină pe timpul nopții. Dacă bei 6-8 pahare de lichide, este normal să mergi la toaletă pentru a urina de mai multe ori pe zi. Vezica urinară este un organ complex, alcătuit din țesuturi, vase de sânge și mușchi. Aceasta poate deveni hiperactivă din diverse cauze, începând de la consumul de diuretice precum cofeină și până la constipație sau stres.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

La ce afecțiuni te expui dacă nu mergi la timp la toaletă?

Uneori, nu avem încotro și trebuie să așteptăm o vreme din momentul în care ne vine să urinăm până ajungem la toaletă. Însă nu este indicat să ne abținem în acest fel în mod obișnuit, deoarece pot apărea probleme grave.

Infecție urinară

Dacă îți faci un obicei din a te abține atunci când ai nevoie de toaletă, e bine să știi că vezica pune presiune pe rinichi. Abținerea și amânarea urinării nu cauzează infecția propriu-zisă, însă facilitează dezvoltarea și multiplicarea bacteriilor la nivelul tractului urinar.

În cazul femeilor, într-o asemenea situație, riscul de a dezvolta o infecție urinară cresc cu 50%. Femeile prezintă risc crescut de infecții urinare în general din cauză că au uretra mai scurtă, deci bacteriile din zona anală, de exemplu, au un drum mai scurt de parcurs până la intrarea pe căile urinare. 

Cistită interstițială

Amânarea urinării poate irita pereții vezicii, declanșând cistita interstițială. Simptomele acestei afecțiuni sunt sensibilitatea în zona pelviană, disconfortul și urinarea frecventă, acompaniată de dureri.

Hipersensibilitatea vezicii urinare

O serie de băuturi și de mâncăruri pot crește sensibilitatea vezicii urinare, afectându-i buna funcționare. Ei bine, și amânarea mersului la toaletă poate face vezica urinară să fie hipersensibilă, afectând funcționarea receptorilor amplasați pe pereții acesteia. Atunci când receptorii aceștia devin hipersensibili, nevoia de urinare apare mai frecvent.

Retenția urinară

Retenția urinară reprezintă incapacitatea fizică de golire completă a vezicii urinare. Această retenție poate fi acută, dar se poate și croniciza. Retenția urinară apare în general la bărbați și este asociată cu durere în zona pelviană și cu disconfort accentuat. Această afecțiune este destul de gravă și trebuie să fie tratată de medicul specialist. Retenția urinară nu apare pentru că te abții de câteva ori să mergi la toaletă la timp, însă amânarea urinării în mod regulat crește riscul de apariție a acestei probleme.

Litiază renală

Reținerea urinei poate favoriza formarea pietrelor la rinichi. Când urina stagnează în vezică, substanțele chimice și sărurile prezente în urină se pot cristaliza și forma pietre la nivelul rinichilor. Aceste pietre cauzează dureri severe și pot necesita intervenție medicală pentru a fi eliminate.

Situațiile în care e interzis să amâni urinarea

În general, persoanele sănătoase pot amâna urinarea ocazional, fără să dezvolte probleme de sănătate. Medicii urologi susțin că amânarea urinării preț de o oră nu pune sănătatea în pericol, fiind permisă indivizilor fără probleme de sănătate. Există însă situații în care amânarea urinării este complet interzisă, chiar dacă este vorba despre o amânare de scurtă durată, pentru că apare riscul de infecție. Amânarea urinării crește predispoziția pentru infecție în caz de:

Prostată mărită

Amânarea urinării atunci când ai o prostată mărită poate agrava simptomele și poate avea efecte negative asupra sănătății tale. Prostata este o glandă de mici dimensiuni, situată în jurul uretrei la bărbați, care produce o parte din lichidul seminal. Pe măsură ce un bărbat înaintează în vârstă, prostata poate începe să se mărească treptat, o afecțiune cunoscută sub numele de hiperplazie benignă de prostată. Retenția urinară (imposibilitatea de a urina) poate apărea dacă vezica se umple excesiv și nu poate fi golită în mod normal. Această situație necesită intervenție medicală urgentă. 

Vezică neurogenă

Amânarea urinării în cazul unei vezici neurogene poate avea consecințe grave asupra sănătății tale. Vezica neurogenă este o afecțiune în care sistemul nervos care controlează vezica urinară nu funcționează corect. Aceasta poate fi rezultatul unor leziuni ale măduvei spinării, afecțiunilor neurologice sau a altor probleme care afectează comunicarea între sistemul nervos și vezică. 

Amânarea urinării în cazul unei vezici neurogenice poate duce la complicații precum infecție urinară, retenție urinară, dilatarea excesivă a vezicii urinare (determină pierderea elasticității normale a vezicii și îi poate afecta capacitatea sa de a se contracta și a se goli în mod eficient), reflux vezico-ureteral (presiunea crescută în vezică poate determina un flux invers al urinei înapoi în uretere și rinichi, ceea ce duce la infecții ale tractului urinar superior și poate afecta funcția renală).

Afecțiuni renale serioase

Amânarea urinării în cazul unor afecțiuni renale serioase poate agrava simptomele și poate avea consecințe negative asupra sănătății tale. Afecțiunile renale serioase pot include insuficiența renală, pielonefrita (infecție renală), litiaza renală (pietre la rinichi) sau alte boli renale cronice. Amânarea urinării poate duce la acumularea de urină în vezică și creșterea presiunii în tractul urinar, inclusiv în rinichi. Acest lucru poate pune o presiune suplimentară asupra rinichilor deja afectați și poate agrava disfuncția renală existentă. 

Și culoarea urinei este importantă și trebuie să îi acordăm atenție. Pe de o parte, urina care are o culoare foarte închisă, fiind extrem de concentrată, poate trăda deshidratare. Pe de altă parte, urina deschisă la culoare este semnul unui organism hidratat corespunzător.

Iată cum funcționează tractul urinar!

Tractul urinar este sistemul de organe responsabil cu producerea, depozitarea și eliminarea urinei din corp. Acesta este format din mai multe componente:

  • Rinichii sunt două organe în formă de bob de fasole, situate în partea din spate a abdomenului, în zona lombară. Principala lor funcție este de a filtra sângele și de a elimina deșeurile și substanțele toxice în urină. Rinichii produc, de asemenea, hormoni și reglează echilibrul chimic al corpului.
  • Ureterele sunt două tuburi lungi și subțiri care conectează rinichii la vezica urinară. Acestea transportă urina din rinichi în vezică prin contracții musculare ritmice.
  • Vezica urinară este un organ musculos situat în partea inferioară a abdomenului. Funcția sa principală este de a stoca urina până când este pregătită să fie eliminată din corp. Vezica urinară poate se extinde și se contractă pentru a permite stocarea și eliminarea urinei în mod controlat.
  • Uretra este un canal care transportă urina din vezica urinară în afara corpului. La bărbați, uretra trece prin penis. La femei, uretra este mai scurtă și se deschide între clitoris și vagin.

Funcționarea normală a tractului urinar implică mai multe procese importante:

  • Rinichii filtrează sângele, eliminând deșeurile și substanțele toxice, precum ureea și creatinina, și reabsorbind substanțele utile, cum ar fi apă, electroliți și nutrienți.
  • Substanțele filtrate și lichidul adăugat sunt transformate în urină în rinichi prin procesul de concentrare și ajustare a compoziției chimice.
  • Vezica urinară stochează urina până când ajunge la o capacitate adecvată. 
  • Atunci când simțim nevoia de a urina, mușchii vezicii urinare se contractă, iar sfincterul uretral se relaxează, permițând urinei să fie eliminată în mod controlat prin uretră.

Tractul urinar poate fi afectat de diverse boli și afecțiuni, printre cele mai comune numărându-se:

Infecție urinară: aceasta este cauzată de bacterii care intră în tractul urinar și pot afecta vezica urinară, uretra sau rinichii. Cele mai frecvente simptome includ senzație de arsură la urinare, nevoia frecventă de a urina și urină tulbure sau cu miros neplăcut.
Pietre la rinichi: Pietrele la rinichi, cunoscute și sub numele de calculi renali, sunt mase solide formate din cristale care se pot forma în rinichi și pot migra în josul ureterelor. Acestea provoacă dureri intense în partea inferioară a spatelui, însoțite de sânge în urină și dificultăți în urinare.
Hiperplazia benignă de prostată: aceasta este o afecțiune caracterizată de creșterea în volum a prostatei la bărbați, care poate provoca dificultăți la urinare. Simptomele includ nevoia frecventă de a urina, slăbirea jetului urinar și senzația de golire incompletă a vezicii urinare.
Cancerul de vezică urinară: această boală gravă se dezvoltă atunci când celulele anormale se multiplică în vezică. Principalele simptome includ sânge în urină, urină tulbure sau cu miros neplăcut, senzație de arsură la urinare și nevoia frecventă de a urina.
Insuficiența renală: aceasta este o afecțiune în care rinichii nu își mai pot îndeplini funcția de filtrare și eliminare a deșeurilor și substanțelor toxice din organism. Aceasta poate fi cauzată de diverse afecțiuni, inclusiv diabet, hipertensiune arterială, boli renale cronice sau alte afecțiuni renale.
Cistita interstițială: aceasta este o afecțiune cronică, caracterizată de inflamația vezicii urinare, care poate provoca dureri pelvine, senzație persistentă și nevoie frecventă de a urina.
Tumori renale: acestea pot duce la sânge în urină, durere în partea inferioară a spatelui, o masă palpabilă în abdomen și scădere în greutate neintenționată.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Piedmont - How long is it safe to hold your urine?
https://www.piedmont.org/living-better/how-long-is-it-safe-to-hold-your-urine
Cleveland Clinic - Urinary Retention 
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15427-urinary-retention


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0