Folosirea uscatorului de maini, pericol pentru sanatate

La mall, la cinema, in spitale si in saloane cosmetice ori restaurante – uscatoarele de maine sunt peste tot. Te-ai gandit vreodata insa ca te expui vreunui risc atunci cand folosesti un asemenea dispozitiv pentru uscarea mainilor, dupa ce le speli?

Spalarea mainilor reprezinta o metoda sigura si eficienta de a reduce riscul de raspandire a bolilor. Insa mainile ude reprezinta mediul ideal pentru dezvoltarea bacteriilor, de aceea si uscarea mainilor are un rol cel putin la fel de important precum spalarea acestora.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Metoda folosita pentru uscarea mainilor are un rol important, mai ales ca in ultimul timp se vehiculeaza teoria potrivit careia folosirea uscatorului de maini este nesanatoasa. Oamenii de stiinta de la Universitatea Connecticut s-au gandit si au facut un studiu pe aceasta tema. Astfel, au descoperit intre 16 si 60 de colonii bacteriene in interiorul acestor dispozitive.

Concluzia trasa de cercetatori in urma realizarii acestui studiu a fost ca persoanele care folosesc uscatorul de maini se expun patogenilor si sporilor. Daca in mod normal nu exista un risc crescut pentru sanatate, copiii, varstnicii si persoanele cu probleme imunitare pot avea de suferit de pe urma expunerii la agentii patogeni din dispozitivele de uscare a mainilor.

Avem tendinta de a considera ca folosirea uscatorului de maini este mai igienica decat folosirea servetelelor pentru uscarea mainilor dupa ce le spalam. Insa noile descoperiri ale specialistilor ne fac sa ne gandim ca poate servetelele sunt mai sigure pentru sanatate.

Avantajele folosirii uscatoarelor de maini

 • Reprezinta o metoda mai ecologica decat folosirea servetelelor din hartie
 • Costurile sunt reduse

Dezavantajele folosirii uscatoarelor de maini

 • Reprezinta un mediu propice pentru dezvoltarea si multiplicarea bacteriilor, mai ales daca nu sunt curatate in mod corespunzator si regulat
 • Bacteriile din interiorul dispozitivelor pot ajunge pe mainile persoanei care isi usuca mainile

Exceptie fac, bineinteles, uscatoarele de maini dotate cu o mica lampa de ultraviolete, care dezinfectezeaza local medicul si impiedica inmultirea microorganismelor, insa sunt mai costisitoare intrucat presupun inlocuirea periodica a lampii UV.

Avantajele folosirii servetelelor pentru uscarea mainilor

 • Uscarea mainilor fara ca pielea sa fie agresata si deshidratata
 • Uscarea mainilor fara sa le expunem la bacterii
 • Miscarea de frecare folosita atunci cand ne stergem pe maini cu servetele impiedica, de asemenea, bacteriile sa ramana la suprafata pielii

 

 

Dezavantajele folosirii servetelelor pentru uscarea mainilor

 • Nu reprezinta o metoda ecologica, irosindu-se multa hartie

Alte studii facute in domeniu au aratat ca un dispozitiv de uscare a mainilor raspandeste de 1300 de ori mai multi germeni decat ar raspandi folosirea unui servetel pentru stergerea mainilor. Aceste dispozitive au capacitatea de a “arunca” geremenii la o distanta de 0,25 de metri.

Dupa ce este folosit un uscator de maini intr-o incapere, aerul din incapere este de 100 de ori mai infestat cu particule virale decat in mod normal.

Cum sa iti cureti mainile eficient, astfel incat sa previi multiplicarea bacteriana

 • Spala-te pe maini cu apa si sapun din belsug, timp de cel putin 20 de secunde
 • Clateste bine mainile sub un jet de apa curata
 • Usuca mainile cu ajutorul unui prosop curat, a unui servetel sau lasa-le sa se usuce de la sine, insa asigura-te ca nu pui mana pe nicio suprafata pana cand pielea nu este uscata complet
 • foloseste gelurile dezinfectante care se gasesc peste tot in zona casieriilor - in farmacii, supermarket, benzinarii.
 • pastreaza mereu in geanta un pachetele de servetele dezinfectante- pentru tine si  copiii tai si obisnuieste-i sa le foloseasca in lipsa unei chiuvete cu sapun si apa curenta.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0