Prosopul de bucatarie, sursa de bacterii

Prosopul de bucătărie ar putea fi un mijloc de înmulțire și de răspândire a bacteriilor, așa că ar trebui să îl speli de fiecare dată după ce gătești, mai ales dacă prepari carne, atrag atenția specialiștii. 

Un studiu mai vechi făcut de cercetătorii de la Universitatea Mauritius a analizat 100 de prosoape de bucătărie, după o lună de utilizare. La nivelul a aproape jumătate din prosoape s-au descoperit culturi bacteriene ce proveneau din materiile fecale.

Dintre cele 49 de prosoape contaminate cu bacterii, 36,7% aveau culturi de bacterii coliforme, la nivelul a 36,7% s-au regăsit culturi de Enterococcus, iar 14,3% erau contaminate cu Stafilococul auriu.
În urma studiului, oamenii de știință au ajuns la concluzia că numărul de bacterii de la nivelul prosoapelor de bucătărie diferă în funcție de numărul de membri ai familiei, de tipul de dietă adoptată, precum și în funcție de prosopul folosit (materialul acestuia).

Pe de o parte, Stafilococul auriu este o bacterie care se regăsește la nivelul pielii, nasului și gâtului. Acesta a fost descoperit mai degrabă în familiile cu mai mulți copii. Pe de altă parte, E. coli, care face parte din familia bacteriilor coliforme, se regăsește mai des pe prosoapele celor care gătesc și mănâncă preparate pe bază de carne. Potrivit medicilor, E. coli se regăsește adesea în materiile fecale, ceea ce înseamnă că o igiena precară poate determina apariția acestei bacterii în bucătărie.

Un alt lucru important de reținut este că s-au găsit mai multe culturi bacteriene pe prosoapele care erau folosite în mai multe feluri – pentru ștergerea ustensilelor de bucătărie, pentru uscarea mâinilor sau ștergerea suprafețelor. Prosoapele umede reprezintă un mediu mai prietenos pentru bacterii, în comparație cu prosoapele uscate.

Un alt lucru pe care l-au descoperit oamenii de știință a fost că spălarea prosoapelor de bucătărie în apă fierbinte la 60°C reduce nivelul bacteriilor.

Alți cercetători au descoperit că salmonella, bacteriile întâlnite în mod obișnuit în carnea crudă și produsele de pasăre, se înmulțesc pe prosoapele de bucătărie depozitate peste noapte, chiar și după ce au fost spălate și clătite în chiuvetă. Acesta este motivul pentru care specialiștii recomandă spălarea prosoapelor de pânză după ce au folosite în timpul pregătirii unei mese sau folosirea prosoapelor de hârtie și aruncarea lor după fiecare utilizare.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

În concluzie, specialiștii ne recomandă să nu folosim același prosop pentru mai multe suprafețe, ci să avem câte unul pentru fiecare suprafață din bucătărie. De asemenea, aceștia ne sfătuiesc să nu udăm prosoapele de bucătărie, iar dacă am făcut asta, să le spălam imediat. Șervețelele de hârtie pot fi folosite în situațiile în care trebuie să ștergem suprafețe umede.

În general, bacteriile prezente în bucătărie sunt inofensive pentru sănătate, mai ales dacă vorbim despre persoane fără probleme de sănătate, al căror sistem imunitar e capabil să apere organismul. Însă există și bacterii precum E. coli și Stafilococul auriu, care pot cauza intoxicații alimentare. O asemenea intoxicație se manifestă prin greață, vărsături, diaree, dureri abdominale și febră. În cele mai multe cazuri, simptomele persistă de la câteva ore la câteva zile.

Și bureții de bucătărie pot să fie sursă de infecții

Mai multe studii au documentat apariția comună a populațiilor mari de bacterii heterotrofe și enterice în bureții de bucătărie și lavetele de vase, unde mediul umed și reziduurile alimentare colectate creează un mediu ideal pentru creșterea bacteriilor. 

În cadrul acestor studii, s-a încercat analiza calității bacteriene a celulozei și a bureților din fibre naturale (lufa) din bucătăriile domestice din Culiacan, Mexic. Aeromonas hydrophila (19,5%) a fost bacteria predominantă identificată în ambele tipuri de bureți. Alte specii identificate au inclus Enterobacteriaceae, Pseudomonas spp. și Serratia spp.

Staphylococcus aureus a fost prezent în 60% dintre bureții de celuloză și în 86% dintre bureții din fibre naturale. Salmonella spp. a fost identificate în 9,8% dintre articolele testate. Datele obținute în acest studiu sugerează că produsele pentru curățarea casnică găzduiesc o varietate de specii bacteriene și pot servi ca o sursă importantă de contaminare bacteriană în bucătărie. Tipurile de bacterii care locuiesc în acest mediu pot depinde de tipul de burete, de alimentele gătite, de clima și de obiceiurile de preparare a alimentelor în casă.

Utilizează apă fierbinte și detergent de vase pe burete pentru a reduce sau a elimina creșterea bacteriilor. Pentru a reduce riscul de contaminare încrucișată, igienizează bureții de bucătărie. Departamentul Agriculturii din SUA a descoperit că peste 99 la sută dintre bacterii și mucegai au fost ucise prin încălzirea cu microunde a bureților umezi timp de un minut. Punerea bureților în mașina de spălat vase poate ajuta, de asemenea, la uciderea bacteriilor dăunătoare.

Pentru a ține la distanță germenii:

  • Înlocuiește frecvent bureții de bucătărie. Chiar dacă iei măsuri pentru curățarea bureților, aceștia trebuie înlocuiți în mod regulat.
  • Depozitează-i într-un loc uscat. Acest lucru ajută la limitarea înmulțirii bacteriilor dăunătoare.
  • Evită să ștergi cu buretele de bucătărie tocătoarele sau cuțitele de bucătărie după ce ai tăiat carnea. Acest lucru poate crește șansele de răspândire a agenților patogeni dăunători. În schimb, utilizează un prosop de hârtie pentru a curăța petele lăsate de carnea tăiată. 
  • Nu folosi bureții de bucătărie pe blaturi. Utilizarea unui burete pentru a șterge blaturile crește riscul de a răspândi cantități mari de bacterii pe o suprafață.  

Și suprafețele din bucătărie pot să conțină bacterii

Un alt studiu în care s-au analizat 46 de bucătării arată că în o gamă largă de specii bacteriene dăunătoare trăiesc pe suprafețele blatului de bucătărie, care sunt adesea curățate cu șervețele.
S-a descoperit că blaturile din bucătărie au Enterobacter (care poate provoca infecții ale tractului respirator, infecții ale pielii, infecții ale tractului urinar și infecții ale inimii, oaselor și ochilor), Klebsiella (bacterie care poată să ducă la infecții grave ale plămânilor, vezicii urinare, creierului și sângelui) și E. coli (care poate provoca tulburări de stomac și infecții ale tractului urinar).

Mai multe bucătării aveau și Pseudomonas aeruginosa, care poate provoca infecții pulmonare. Bacillus subtilis, care poate duce la infecții oculare și abcese, a fost găsit în mai mult de jumătate dintre blaturile de bucătărie analizate în cadrul acestui studiu. Și s-a descoperit că toate mostrele din bucătărie au Staphylococcus și Micrococcus. La persoanele cu sistem imunitar slăbit, Micrococcus poate să ducă la infecții pulmonare, cum ar fi pneumonia și artrita septică, împreună cu infecțiile oculare și cardiace.

Ce poți face pentru a te proteja

Îți poți proteja organismul, dar și familia, respectând câteva indicații clare. În primul rând, trebuie să îți speli prosoapele de bucătărie mult mai des decât obișnuiai să o faci. Concret, acestea trebuie să fie spălate și dezinfectate de fiecare dată când termini de gătit.

Dacă ți se pare dificil, atunci înlocuiește prosoapele de bucătărie cu rola de șervețele.

Un alt lucru pe care îl poți face pentru a reduce riscul de multiplicare bacteriană constă în dezinfectarea frecventă a chiuvetei, blatului de bucătărie, dar și a altor suprafețele, precum rafturile din frigider.

Oamenii de știință atrag atenția că primele 5 cele mai frecvente suprafețe atinse atunci când se refolosește un prosop contaminat sunt: 

  • Blaturile de bucătărie
  • Dulapurile 
  • Chiuveta
  • Oalele și tigăile

Spălarea mâinilor este mult mai importantă decât ai crede. Recontaminarea alimentelor spălate se face prin simpla atingere a acestora. Așadar, fă-ți un obicei din a te spală pe mâini de mai multe ori pe zi, de fiecare dată cu apă și săpun.

Familiile numeroase trebuie să fie, în mod deosebit, atente la igiena din bucătărie, întrucât acestea sunt mai expuse la dezvoltarea unor probleme de sănătate în urma contaminării bacteriene. Curățenia regulată, spălarea frecventă a prosoapelor de bucătărie, precum și spălarea mâinilor ar trebui să țină bacteriile la distanță.

De ce este important să nu lași împăturit un prosop umed 

Studiile acestea de mai sus arată că există un risc de infecție de la prosoape și că majoritatea acestora pot fi contaminate cu tot felul de bacterii care pot pune sănătatea în pericol. Prin urmare, este ușor ca acești germeni să se transfere pe suprafețele de preparare a alimentelor, provocând, printre altele, intoxicații alimentare grave. 

Există vreun mod de a igieniza prosopul de bucătărie folosit? Prosoapele de bucătărie care sunt agățate în aer tind să se usuce mai repede decât cele împăturite. Experimentele de laborator care au implicat împăturirea prosoapelor de bucătărie care erau infectate cu salmonella, au descoperit că bacteriile s-au înmulțit în acestea. Dar bacteriile s-au redus dacă prosoapele au fost atârnate să se usuce timp de 24 de ore la temperatura camerei.

Și telefonul mobil poate fi sursă de infecție

O altă observație a fost folosirea telefonului mobil în timpul pregătirii alimentelor și lipsa unei igienizări adecvate ulterior. În timp ce dispozitivele electronice sunt instrumente utile pentru comunicare, divertisment și o metodă prin care poți urma cu ușurință pașii pentru prepararea unei rețete, acestea reprezintă o altă sursă potențială de contaminare. Dacă obișnuiești să folosești telefonul mobil în timp ce gătești, este important să-l ștergi frecvent cu o soluție dezinfectantă.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Food Standards Agency - Reusing a tea towel or cloth for multiple purposes
https://www.food.gov.uk/research/behaviour-and-perception/reusing-a-tea-towel-or-cloth-for-multiple-purposes
The USDA Food Safety and Inspection Service funded the K-State study - Consumer Food Handling Practices Lead to Cross Contamination
https://www.foodprotection.org/files/food-protection-trends/JAN-FEB-15-sneed.pdf


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0