Topul virusurilor care pot cauza cancer

Virusurile precum HPV, HIV sau Epstein-Barr se numără printre cele care pot duce la apariția anumitor tipuri de cancer.

Virusurile sunt organisme foarte mici, alcătuite dintr-un număr mic de gene sub formă de ADN sau ARN înconjurate de un strat proteic. Un virus trebuie să intre într-o celulă vie și să „deturneze” mecanismul celulei pentru a se reproduce și a produce mai multe virusuri.

Unele virusuri fac acest lucru prin inserarea propriului ADN (sau ARN) în celula-gazdă. Când genele celulei-gazdă sunt afectate, acesta poate deveni canceroasă. În general, fiecare tip de virus tinde să infecteze doar un anumit tip de celulă din corp.

Mai multe virusuri pot provoca diverse tipuri de cancer la om. Anumite vaccinuri pot ajuta la prevenirea unor cancere, dar numai dacă sunt administrate înainte ca persoana să apuce să fie expusă virusurilor respective. Iată topul virusurilor care pot duce la cancer:

Virusul Papilloma Uman (HPV)

HPV reprezintă un grup de peste 150 de virusuri înrudite, numite papilomavirusuri, deoarece unele dintre ele provoacă papiloame (negi). Unele tipuri de HPV cresc numai în piele, în timp ce altele cresc în membranele mucoase, cum ar fi gura, gâtul sau vaginul.

Toate tipurile de HPV se răspândesc prin atingere și peste 40 de tipuri de HPV pot fi transmise prin contact sexual. Majoritatea persoanelor active sexual se infectează cu unul sau mai multe dintre aceste tipuri de papilomavirus la un moment dat în viață; cel puțin o duzină dintre aceste tipuri cauzează cancer.

Deși infecțiile cu HPV sunt foarte frecvente, cancerul cauzat de acest virus nu este. Majoritatea persoanelor infectate cu HPV nu vor dezvolta un cancer legat de infecție. Cu toate acestea, unele persoane cu infecții de lungă durată cu anumite tulpini de HPV numite cu risc crescut sunt expuse riscului de a dezvolta cancer de col uterin, cancer penian, anal, vaginal, vulvar sau cancer oral și de gât.

Nu există medicamente eficiente sau alte tratamente pentru HPV, în afară de îndepărtarea sau distrugerea celulelor despre care se știe că sunt infectate. La majoritatea oamenilor, sistemul imunitar al organismului controlează infecția cu HPV și o neutralizează în timp. Există un vaccin care poate ajuta la prevenirea infectării, care se recomandă a fi făcut la pubertate (9-12 ani), înainte de începerea activității sexuale, până la cel târziu 26 de ani.

Virusul imunodeficienței umane (HIV)

HIV, virusul care cauzează sindromul imunodeficienței dobândite (SIDA), nu pare să provoace cancer direct, dar infecția crește riscul unei persoane de a face mai multe tipuri de cancer, în special unele asociate cu alte virusuri. HIV poate fi transmis prin lichidul seminal, fluide vaginale, sânge și lapte matern.

HIV nu se răspândește prin înțepături de insecte, prin apă sau prin contact ocazional, cum ar fi vorbitul, strângerea mâinilor, îmbrățișarea, tusea, strănutul sau folosirea la comun a vaselor, băilor, bucătăriilor, telefoanelor sau computerelor. Nu se răspândește prin salivă, lacrimi sau transpirație.

HIV infectează și distruge celulele albe din sânge cunoscute sub numele de celule T ajutătoare, slăbind sistemul imunitar al organismului. Acest lucru permite altor virusuri, cum ar fi HPV, să prospere, ceea ce ar putea duce la cancer.

Mulți oameni de știință cred că sistemul imunitar este, de asemenea, important în atacarea și distrugerea celulelor canceroase nou formate. Un sistem imunitar slab ar putea lăsa noile celule canceroase să supraviețuiască suficient de mult timp pentru a deveni o tumoare gravă, care pune viața în pericol.

Infecția cu HIV a fost legată de un risc mai mare de a dezvolta sarcom Kaposi, cancer de col uterin, anumite tipuri de limfom non-Hodgkin, cancer anal, cancer de plămâni, de gură și de gât, unele tipuri de cancer de piele sau cancer de ficat. Nu există un vaccin care să prevină infectarea cu HIV.

Virusul hepatitei B și virusul hepatitei C

Ambele virusuri pot provoca infecții pe termen lung (cronice) care cresc riscul unei persoane de a face cancer la ficat. Unele cercetări sugerează, de asemenea, că infecția cu virusul hepatitei C pe termen lung ar putea fi legată și de alte tipuri de cancer, cum ar fi limfomul non-Hodgkin.

Cele două virusuri se transmit de la o persoană la alta prin sex neprotejat, la naștere de la mamă la copil sau dacă se face schimb de ace (cum ar fi în timpul consumului de droguri injectabile). Virusurile pot fi transmise și prin transfuzii de sânge, dar acest lucru se întâmplă rar.

Este mai probabil ca infecția cu virusul hepatic B să provoace simptome, cum ar fi o boală asemănătoare gripei și icter (îngălbenirea ochilor și a pielii). Majoritatea adulților se recuperează complet după infecție în câteva luni. Doar un procent mic continuă să aibă infecție cronică, care crește riscul de cancer la ficat.

Virusul hepatitei C este mai puțin susceptibil să provoace simptome, dar este mai susceptibil să provoace o infecție cronică, care poate duce la afectarea ficatului sau chiar la cancer. Odată găsită o infecție, tratamentul și măsurile preventive pot fi utilizate pentru a încetini leziunile hepatice și a reduce riscul de cancer. Ambele infecții cu hepatită B și C pot fi tratate cu medicamente. Există un vaccin pentru prevenirea infecției cu virusul hepatic B, dar nu și pentru pentru virusul hepatic C.

Virusul Epstein-Barr

Virusul Epstein-Barr, un tip de virus herpetic, cauzează mononucleoza infecțioasă (boala sărutului). Virusul poate fi transmis și prin tuse, strănut sau prin folosirea la comun a tacâmurilor sau a paharelor.

La fel ca în cazul altor infecții cu virusuri herpetice, și acest virus rămâne în corp toată viața, chiar dacă majoritatea oamenilor nu prezintă simptome. Virusul Epstein-Barr rămâne în anumite celule albe din sânge din organism numite limfocite B pentru că nu există tratamente pentru a-l neutraliza (și nici vaccinuri care să ajute la prevenirea acestuia).

Infecția cu acest virus crește riscul unei persoane de a face cancer nazofaringian și anumite tipuri de limfoame cu creștere rapidă, cum ar fi limfomul Burkitt. Poate fi, de asemenea, legat de limfomul Hodgkin și de unele cazuri de cancer de stomac. În general, foarte puțini oameni infectați cu acest virus vor dezvolta vreodată aceste tipuri de cancer.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Cancer Society - Viruses that Can Lead to Cancer
https://www.cancer.org/cancer/cancer-causes/infectious-agents/infections-that-can-lead-to-cancer/viruses.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0