1 deces din 20 este cauzat de consumul de alcool

Organizația Mondială a Sănătății a scos la iveală un adevăr cutremurător: 1 din 20 de decese este cauzat de consumul de alcool. În anul 2016, peste 3 milioane de oameni au decedat din această cauză, la nivel mondial.

Cercetătorii au făcut un top al cauzelor deceselor pe fondul consumului de alcool și s-a constatat astfel că principala cauză a fost accidentarea (28% din cazuri), urmată de afecțiunile digestive (21% din cazuri) și de bolile cardiovasculare (19% din cazuri).

Alcoolul are efecte devastatoare atât asupra sănătății fizice, cât și asupra sănătății psihice, dacă este consumat în mod regulat și excesiv. Consumul de alcool este un factor cauzal în peste 200 de boli, leziuni și alte condiții de sănătate. Acesta este asociat cu un risc de apariție a unor probleme de sănătate, cum ar fi tulburările mentale și comportamentale, inclusiv dependența de alcool, și boli netransmisibile majore, cum ar fi ciroza hepatică, unele tipuri de cancer și boli cardiovasculare. Consumul de alcool poate avea ca rezultat și prejudicii pentru alte persoane, cum ar fi membrii familiei, prietenii, colegii de muncă și străinii.

O proporție semnificativă a poverii bolilor atribuibile consumului de alcool provine din leziuni involuntare și intenționate, inclusiv cele datorate accidentelor rutiere, violenței și sinuciderii. Leziunile fatale legate de consumul de alcool tind să apară la grupe de vârstă relativ tinere. A fost stabilită o relație de cauzalitate între consumul nociv de alcool și incidența sau rezultatele bolilor infecțioase, cum ar fi tuberculoza și HIV/SIDA.

Consumul de alcool de către o femeie însărcinată poate provoca sindromul alcoolic fetal (FAS) și complicații la nașterea prematură.

Alcoolul este, de fapt, o substanță psihoactivă care creează dependență. Consumul de alcool poate duce astfel la alcoolism, care nu afectează numai sănătatea și calitatea vieții individului, ci îi afectează și pe cei din jur.

Factori cheie

  • Consumul nociv de alcool este un factor cauzal în peste 200 de boli și leziuni.
  • La nivel mondial, 3 milioane de decese în fiecare an sunt cauzate de consumul nociv de alcool. Aceasta reprezintă 5,3% din totalul deceselor.
  • În general, 5,1% din povara globală a bolilor și vătămărilor este atribuită alcoolului, măsurată în ani de viață ajustați în funcție de invaliditate.
  • Dincolo de consecințele asupra sănătății, consumul nociv de alcool aduce pierderi sociale și economice semnificative pentru indivizi și pentru societate în general.
  • Consumul de alcool cauzează decesul și invaliditatea relativ devreme în viață. La persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 39 de ani, aproximativ 13,5% din totalul deceselor sunt atribuite alcoolului.
  • Există o relație de cauzalitate între consumul nociv de alcool și o serie de tulburări mentale și comportamentale, alte afecțiuni netransmisibile și leziuni.

Ce efecte are abuzul de alcool asupra organismului

Întreg corpul este afectat de consumul excesiv de alcool, însă unele organe sunt mai sensibile.

Creierul, de pildă, este afectat de consumul de alcool atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Băuturile alcoolice pot cauza complicații temporare precum problemele de coordonare sau pierderea memoriei, însă pot avea și efecte pe termen lung, care de multe ori sunt chiar ireversibile.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

De exemplu, consumul de alcool în exces pe o perioadă îndelungată poate afecta funcțiile creierului, afectând o serie de regiuni, printre care cerebelul, dar și cortexul cerebral. Astfel, apar problemele de memorie ori cele locomotorii, care nu dispar întotdeauna odată cu eliminarea alcoolului din organism. 

Alcoolul este renumit și pentru complicațiile hepatice pe care le cauzează. Atunci când bei, ficatul metabolizează alcoolul, apoi îl înlătură din sânge. Însă o cantitate prea mare de alcool ingerată într-o perioadă prea scurtă de timp poate copleși metabolismul, determinând apariția bolii de ficat gras. Hepatită alcoolică, fibroză și ciroză sunt alte urmări pe care consumul de alcool le poate avea, pe termen lung. 

Inima este și ea afectată de consumul excesiv de alcool, nivelul de trigliceride fiind mărit de băuturile alcoolice. Odată cu creșterea nivelului de trigliceride, crește și riscul de afecțiuni cardiace ori de diabet.

Pe scurt, alcoolul consumat în exces are efecte nedorite atât pe termen scurt (probleme de coordonare, probleme de exprimare, tulburări ale vederii, probleme de memorie, modificări bruște ale dispoziției), cât și pe termen lung (afecțiuni cardiovasculare, probleme hepatice, infecții respiratorii, ulcer, cancer).

Consumul de alcool are un impact nedorit și asupra vieții sociale, relațiile cu cei din jur fiind degradate de problemele cu alcoolul pe care individul le are. Nu puține sunt situațiile în care persoanele care dezvoltă dependența de alcool sunt respinse de soți, de părinți, de copii, de prieteni ori de colegii de serviciu.

Bărbații sunt mai predispuși să moară din cauza alcoolului, dar și femeile sunt la risc

Abuzul de alcool afectează atât bărbații, cât și femeile, dar bărbații sunt mai predispuși să bea mult, să dezvolte alcoolism și să își piardă viața din cauza bolilor și a violenței legate de alcool. Mai mult de 75% dintre persoanele care mor din cauza alcoolului în fiecare an sunt bărbați. Din 2007 până în 2017, procentul de decese legate de alcool în rândul bărbaților americani a crescut cu 29%. Studiile estimează, de asemenea, că 15% dintre bărbații din Europa și 11,5% dintre bărbații din emisfera vestică se luptă cu abuzul de alcool. De asemenea, bărbații sunt de două ori mai predispuși să dezvolte ciroză și de patru ori mai predispuși să dezvolte cancer la ficat.

Procentele pentru tulburările legate de consumul de alcool sunt mai mici în rândul femeilor: 3,5% dintre femeile din Europa și 5% dintre femeile din emisfera vestică trăiesc cu alcoolism. Cu toate acestea, numărul femeilor care mor din cauza alcoolului este, de asemenea, în creștere, pe măsură ce crește consumul de alcool la nivel mondial. În ultimii zece ani, numărul deceselor cauzate de alcool în rândul femeilor a crescut cu 75% în Statele Unite.

Tratarea problemelor cu alcoolul

Odată ce ai conștientizat problema pe care o ai cu alcoolul, trebuie să faci tot posibilul pentru a o trata. Un psihoterapeut te poate ajuta să ieși învingător din această luptă. Sprijinul familiei și al celor dragi îți va fi, de asemenea, de mare ajutor, așa că nu te rușina și discuta pe această temă cu oamenii apropiați.

Consumul tolerat de alcool este acela moderat, adică o băutură pe zi, pentru femei, și două, în cazul bărbaților. O băutură pe zi înseamnă nu mai mult de 14 g de alcool în stare pură.

Iată ce poate însemna o băutură pe zi, în funcție de tipul de alcool consumat:

  • 350 ml de bere pe zi (cu 5% alcool)
  • 150 ml de vin (12% alcool)
  • 0,50 ml de băuturi spirtoase sau lichior (gin, rom, vodcă, whiskey)

În cazul pacienților alcoolici, nu este recomandat consumul moderat de alcool, întrucât aceștia nu își pot impune limite pe care să le respecte. Așadar, vor depăși doza zilnică recomandată imediat ce vor începe să bea. 
 
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie: “Raportul internațional cu privire la consumul de alcool și sănătate 2018”, publicat de Organizația Mondială a Sănătății pe www.who.int
Alcohol - https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/alcohol 
Alcohol Use and Your Health - https://www.cdc.gov/alcohol/fact-sheets/alcohol-use.htm 


Te-ar mai putea interesa și...


CELE MAI CITITE

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0