Hepatita alcoolică: riscuri, simptome, analize și recomandări legate de consumul de alcool

Consumul excesiv de alcool este asociat cu o serie de manifestări hepatice. Hepatita alcoolică este caracterizată de inflamația ficatului, cauzată de consumul excesiv și îndelungat de alcool. 

Hepatita alcoolică apare în general la persoanele alcoolice. Există, însă, și situații în care această afecțiune hepatică apare la pacienții care consumă alcool în cantități moderate.


Odată diagnosticat cu hepatita alcoolică, pacientul trebuie să renunțe la consumul de alcool. Persoanele care nu fac acest lucru riscă să producă daune permanente ficatului.

Recomandarile expertilor DOC.ro
 


Riscuri de sănătate asociate cu consumul de alcool

Consumul excesiv de alcool are efecte imediate și cresc riscul apariției multor condiții dăunătoare pentru sănătate. Acestea includ următoarele:

Riscuri de sănătate pe termen scurt

 • Leziuni, cum ar fi accidente de vehicule cu motor, căderi, înecări și arsuri.
 • Violență, inclusiv omucidere, sinucidere, agresiune sexuală și violență din partea partenerului. 
 • Intoxicația cu alcool, o urgență medicală care rezultă din alcoolemie crescută.
 • Comportamente sexuale riscante, inclusiv sex neprotejat sau sex cu mai mulți parteneri. Aceste comportamente pot duce la sarcini neintenționate sau boli cu transmitere sexuală, inclusiv HIV.
 • Avortul spontan și nașterea mortii sau tulburările din spectrul alcoolismului fetal (FASD) în rândul femeilor însărcinate.

Riscuri de sănătate pe termen lung

În timp, consumul excesiv de alcool poate duce la dezvoltarea bolilor cronice și a altor probleme grave, inclusiv:

 • Hipertensiune arterială, boli de inimă, accident vascular cerebral, boli hepatice și probleme digestive
 • Cancer de sân, gură, gât, esofag, cutie vocală, ficat, colon și rect.
 • Slăbirea sistemului imunitar, creșterea șanselor de îmbolnăvire.
 • Probleme de învățare și memorie, inclusiv demență și performanță școlară slabă.
 • Probleme de sănătate mintală, inclusiv depresie și anxietate.
 • Probleme sociale, inclusiv probleme familiale, probleme legate de locul de muncă și șomaj.
 • Tulburări legate de consumul de alcool sau dependență de alcool.
 • Hepatita alcoolică

Simptome hepatită alcoolică

Hepatita alcoolică se manifestă prin următoarele simptome:

 • Icter
 • Pierderea apetitului
 • Greață și vărsături
 • Sensibilitate abdominală
 • Febră
 • Oboseală și slăbiciune
 • Scădere în greutate

În general, pacienții care suferă de hepatită alcoolică au probleme cu malnutriția. Acest lucru se petrece din cauză că alcoolul suprimă apetitul, iar persoanele care consumă alcool în exces își iau caloriile din băuturile alcoolice, nu din mâncare.
În cazul în care hepatita alcoolică este severă, pot apărea semne precum:

 • Acumulare de fluid la nivel abdominal (n.r. ascita)
 • Confuzie și modificări comportamentale (din cauza acumulării de toxine în organism)
 • Insuficiența renală
 • Insuficiența hepatică

Hepatita alcoolică este o afecțiune serioasă, ce nu trebuie neglijată. În jur de 30-40% dintre pacienții care suferă de această boală pot muri în mai puțin de o lună, dacă nu tratează corespunzător afecțiunea.


Diagnosticare hepatită alcoolică

Medicul va face examinarea fizică, precum și anamneza. Apoi, acesta va face analize de sânge, analiza urinei, ecografii, tomografie computerizată și, dacă este cazul, chiar și un RMN. Biopsia hepatică poate fi folosită în cazul în care testele imagistice nu sunt relevante.


Din punct de vedere al testelor de laborator, pacienții cu hepatita alcoolică au de obicei:
● Creșteri moderate ale valorilor AST și ALT
● Un raport AST/ALT ≥2
● Bilirubina serică crescută
● Gama-glutamil transferază crescută (GGT)
● Leucocitoza cu predominanță de neutrofile
● INR crescut.
 
În plus, pacienții pot avea valori scăzute ale albuminei serice din cauza malnutriției și scăderii sintezei hepatice. Alte anomalii ale testelor de laborator - pacienții cu hepatită alcoolică severă pot dezvolta sindrom hepato-renal și pot avea creatinina crescută. Pentru a exclude alte cauze frecvente de hepatită acută, pacienții trebuie testați pentru virusurile de hepatită A, B, C.

La un pacient cu boala hepatică cronică (de exemplu, ciroza alcoolică sau VHC), diagnosticarea hepatitei alcoolice poate fi dificilă, deoarece semnele, simptomele și rezultatele testelor de laborator pot fi similare. La acești pacienți, diagnosticul se face pe baza constatărilor clinice, precum și a probabilității unui diagnostic alternativ (de exemplu, ciroza decompensată).


Într-un studiu al pacienților cu teste biochimice hepatice crescute, sensibilitatea și specificitatea rezultatelor clinice pentru diagnosticarea bolii hepatice alcoolice au fost de 91%, respectiv 97%, când biopsia hepatică a fost utilizată ca standard de aur. Cu toate acestea, sensibilitatea și specificitatea constatărilor clinice pentru diagnosticarea subsetului de pacienți cu hepatită alcoolică sunt neclare.


Aproximativ 10 - 35% dintre pacienții care consumă alcool vor avea modificări ale histologiei hepatice sugerând hepatitele alcoolice. Mulți pacienți cu hepatită alcoolică suspectată nu vor necesita o biopsie hepatică. Totuși, constatările anatomo-patologice pot ajuta la diagnostic dacă există incertitudine. Cu toate acestea, rezultatele histologice nu sunt specifice hepatitei alcoolice și pot fi, de asemenea, observate la pacienții cu steatohepatita nonalcoolică.


Odată diagnosticată hepatita alcoolică, pacientul este îndrumat să renunțe definitiv la consumul de alcool. Rata de supraviețuire a pacienților cu hepatită alcoolică este mult mai mare în rândul celor care renunță complet la alcool, comparativ cu pacienții care nu reușesc să renunțe și consumă în continuare băuturi alcoolice.

Medicii pot ajuta pacientul să renunțe la alcool prin tratament medicamentos, consiliere psihologică sau prin recomandarea înscrierii într-un grup de sprijin, precum Alcoolicii Anonomi. Tratamentul medicamentos pentru reducerea inflamației la nivelul ficatului este, de asemenea, folosit în tratarea hepatitei alcoolice. În cazuri foarte grave, transplantul de ficat poate fi singura șansă a pacientului care suferă de hepatita alcoolică.

Știința despre consumul moderat de alcool

Recent, studiile și ghidurile de specialitate afirmă: „Dovezile emergente sugerează că alcoolul, consumat chair și de în limitele recomandate poate crește riscul general de deces din diverse cauze, cum ar fi mai multe tipuri de cancer și unele forme de boli cardiovasculare. S-a descoperit că alcoolul crește riscul de cancer, iar pentru unele tipuri de cancer, riscul crește chiar și la niveluri scăzute de consum de alcool (mai puțin de 1 băutură pe zi).”

Deși studiile anterioare au indicat că un consum moderat de alcool are beneficii de protecție pentru sănătate (de exemplu, reducerea riscului de boli de inimă), studiile recente arată că acest lucru poate să nu fie adevărat. În timp ce unele studii au găsit rezultate îmbunătățite ale sănătății în rândul băutorilor moderati, este imposibil de concluzionat dacă aceste rezultate îmbunătățite se datorează consumului moderat de alcool sau altor diferențe de comportament sau genetică între oamenii care beau moderat și cei care nu.
.

Date despre consumul excesiv de alcool

NEWSLETTER DEDICAT DOC


Consumul excesiv de alcool include consumul peste medie: 5 sau mai multe băuturi de ocazie pentru bărbați sau 4 sau mai multe băuturi de ocazie pentru femei. Consumul exagerat de alcool presupune băutul a 15 sau mai multe băuturi pe săptămână pentru bărbați sau 8 sau mai multe băuturi pe săptămână pentru femei. 

Consumul excesiv și exagerat de alcool este asociat cu un risc crescut de răni, boli cronice, cum ar fi bolile hepatice și bolile de inimă, mai multe tipuri de cancer și rezultate slabe ale sarcinii.

Potrivit Behavioral Risk Factor Surveillance System, mai mult de jumătate dintre adulții raportează că au consumat alcool în ultimele 30 de zile. Aproximativ 16% dintre adulți consumă în exces și 6% raportează consumul exagerat de alcool. Aproape toți adulții care consumă alcool, recunosc că în unele situații o fac și excesiv. 

Potrivit aplicației ARDI, în perioada 2015–2019, consumul excesiv de alcool a fost responsabil pentru peste 140.000 de decese. Mai mult, 3,6 milioane de ani de potențială viață sunt pierduți în fiecare an, în medie. Peste 40% dintre aceste decese și jumătate din anii potențiali de viață pierdută s-au datorat consumului excesiv de alcool.

Cum pot contribui la prevenirea consumului excesiv de alcool?

Toată lumea poate contribui la prevenirea consumului excesiv de alcool. Este important să conștientizăm că este o problemă globală și să luăm măsuri de îndată. Iată ce este de făcut în cazul consumului de alcool, astfel încât să se evite ajungerea la probleme mai grave, cum este și hepatita alcoolică. 

 • Alege să nu bei prea mult și inspiră-i pe alții, prin  propriul exemplu, să nu o facă.
 • Dacă alegeți să beți alcool, urmați ghidurile dietetice privind consumul moderat de alcool (nu mai mult de o băutură pe zi pentru femei și nu mai mult de 2 băuturi pe zi pentru bărbați).
 • Sprijiniți strategiile comunitare eficiente pentru a preveni consumul excesiv de alcool.
 • Nu serviți sau furnizați alcool celor care nu ar trebui să bea, inclusiv persoanelor sub 21 de ani, celor care au băut deja prea mult sau celor care știți că au probleme de sănătate.
 • Discutați cu doctorul sau psihoterapetutul dumneavoastră despre comportamentul dvs. legat de consum de alcool și solicitați consiliere dacă beți prea mult.


Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 


Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: 

Bohm MK, Liu Y, Esser MB, Mesnick JB, Lu H, Pan Y, Greenlund KJ. Binge Drinking Among Adults, by Select Characteristics and State — United States, 2018. MMWR Morb Mortal Wkly Rep 2021;70:1441–1446.  https://www.cdc.gov/alcohol/data-stats.htm  Di Castelnuovo A, Costanzo S, Bagnardi V, Donati M, Iacoviello L, de Gaetano G. Alcohol dosing and total mortality in men and womenexternal icon. Arch Intern Med 2006;166(22):2437-45. https://www.cdc.gov/alcohol/fact-sheets/moderate-drinking.htm 
Sacks JJ, Gonzales KR, Bouchery EE, Tomedi LE, Brewer RD. 2010 National and State Costs of Excessive Alcohol Consumptionexternal icon. Am J Prev Med 2015; 49(5):e73–e79. https://www.cdc.gov/alcohol/fact-sheets/prevention.htm 
Rehm J, Shield K. Alcohol consumption. In: Stewart BW, Wild CB, eds. World Cancer Report 2014external icon. Lyon, France: International Agency for Research on Cancer; 2014  
https://www.cdc.gov/alcohol/fact-sheets/alcohol-use.htm 

 

Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0