Cele mai bune ceaiuri pentru afectiunile digestive si stomac

Fie că te confrunți cu durere de stomac, diaree, constipație sau balonare, unele ceaiuri îți pot fi de ajutor în ușurarea simptomelor. 

Durerea de stomac este unul dintre cele mai neplăcute simptome, mai ales atunci când îți strică planurile pentru o zi întreagă. Fie că suferi de o afecțiune care se intensifică uneori, cum sunt gastrita, refluxul sau ulcerul gastric, fie că te-ai pricopsit cu o diaree, constipație sau indigestie din senin, după ce ai mâncat ceva nepotrivit, simptomele cedează, în cel mai fericit caz, după câteva ore. Unele ceaiuri pot ușura simptomele digestive neplăcute, grăbind revenirea în formă.

Beneficiile ceaiurilor în afecțiunile digestive

Compresele calde, repausul la pat și medicamentele cu efect antispatic sunt folosite în majoritatea cazurilor, însă ceaiurile din plante încep să câștige teren datorită efectelor lor benefice pe termen lung. Este adevărat că, în cazurile mai grave, este nevoie de un tratament recomandat de medic, însă atunci când e vorba să previi sau să ții sub control unele afecțiuni digestive ușoare, ceaiurile pot fi o opțiune potrivită.

Infuziile păstrează calitățile plantelor din care sunt preparate, cu condiția ca frunzele sau fructele să fie cât mai întregi și uscate, nu sub formă de praf sau în amestecuri. În plus, multe frunze nu trebuie să fie fierte în apă, ci adăugate în apa care deja a clocotit și lăsate timp de 5-10 minute la infuzat, cu vasul acoperit. Infuziile nu se îndulcesc și se recomandă prepararea lor zilnică, pentru că depozitarea în frigider sau la temperatura camerei pentru mai mult de 24 de ore le poate schimba compoziția chimică.

Cunoaște-te mai bine

Ceaiuri pentru balonare, arsuri sau crampe

Ceai de lavandă și coriandru pentru balonare

Dacă te confrunți cu balonarea, bea ceai de lavandă sau de coriandru, ambele cu proprietăți antiinflamatoare. Te vor ajuta să elimini gazele și vor restabili echilibrul din stomac și intestine. Pentru a prepara un ceai de lavandă, toarnă 250 ml de apă clocotită peste două lingurițe de plantă, lasă 15 minute la temperatura camerei, apoi strecoară și bea ceaiul pe stomacul gol (ceaiul se va bea cam cu 30 de minute înainte de masă). În cazul ceaiului de coriandru, se procedează la fel, dar se va pune doar o linguriță de fructe de coriandru, nu două.

Ai arsuri la stomac? Mușețelul te ajută

Ceaiul de mușețel poate fi cel mai bun calmant dacă suferi de arsuri gastrice, diminuând aciditatea și implicit senzația neplăcută de arsură. Pentru a pregăti un ceai de mușețel, se procedează la fel ca mai sus, punând o lingură de plantă uscată la 250 ml de apă clocotită.

Crampele dureroase, ușurate cu ceai de cimbru

Poți calma durerea de stomac bând ceai de cimbru, mușețel sau chimen și aplicând o sticlă cu apă caldă pe abdomen, timp de două ore. Pentru a pregăti un ceai de cimbru, se pune o jumătate de linguriță de plantă în 250 ml apă clocotită, se lasă 5 minute la infuzat, apoi se strecoară. Ceaiul se poate bea între mese, cel mult două căni pe zi.

Ceaiuri pentru indigestie, diaree sau constipație

Menta și mușețelul combat indigestia

Ceaiul de mentă și de mușețel sunt cele mai bune alegeri, fiindcă vor acționa cu succes împotriva mai multor simptome ale indigestiei. Dacă ai febră și durerile devin insuportabile, adresează-te medicului, fiindcă poți avea o indigestie de natură infecțioasă.

Ceaiul de mentă, util în diaree

Ai diaree? Ceaiul de mentă este celebru pentru calmarea diareii. Bea câte o jumătate de cană la interval de o oră, fără să depășești însă un litru de ceai pe zi. Mare atenție, însă, dacă suferi de boală de reflux gastroesofagian, întrucât ceaiul de mentă poate fi dăunător, declanșând arsuri.

Ceaiul de păpădie, de folos în constipație

Dacă te confrunți cu constipația, prepară o infuzie din păpădie, coada-șoricelului sau cicoare. Este de preferat să bei ceaiul pentru constipație dimineața, pe stomacul gol și apoi de 2-3 ori pe parcursul zilei. Toate aceste ceaiuri se prepară la fel: peste o lingură de plantă uscată se toarnă 250 ml de apă clocotită, se lasă la infuzat un sfert de oră, se strecoară și se beau pe stomacul gol.

Ceaiuri pentru greață sau vărsături

Ceaiul de ghimbir combate greața

Suferi de greață sau vărsături ori răul de mișcare îți dă bătăi de cap? Ceaiul de ghimbir este un remediu eficient pentru tratarea problemelor digestive, în general, însă în mod deosebit atunci când vine vorba despre greață sau vărsături. Ceaiul preparat din rădăcina de ghimbir dată pe răzătoare poate ușura senzația de greață, dar poate combate totodată și flatulența ori eructațiile. 

Pune la fiert câteva felii curățate de rădăcină de ghimbir și lasă să fiarbă la foc mic, timp de 10 minute, după care strecoară, pune în ceai puțină zeamă de lămâie sau o felie de lămâie și bea-l călduț.

Așa cum am discutat, ceaiurile pot fi benefice și eficiente în tratarea afecțiunilor digestive, însă uneori acestea sunt contraindicate. De pildă, ceaiul de ghimbir poate fi dăunător în timpul sarcinii, de aceea e bine să fie evitat în această perioadă.

Când e cazul să mergi la medic?

Dacă simptomele gastrointestinale nu cedează după două zile, programează o vizită la medic. Nu mări cantitatea de ceai proporțional cu durerea sau disconfortul, pentru că supradoza din anumite remedii, chiar dacă sunt naturale, îți poate cauza alte probleme de sănătate. În general, cantitatea medie recomandată de ceai medicinal este între 250 și 500 de mililitri pe zi (1-2 căni).

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Aproape toată lumea are dureri de stomac din când în când, dar, de cele mai multe ori, nu este vorba de ceva grav și se rezolvă de la sine. Cu toate acestea, durerea de stomac poate fi un semn de boală gravă sau chiar o urgență. Durerea în partea stânga sus a abdomenlui ar putea însemna gastrită sau ulcer de stomac, dar și pancreatită (pancreas inflamat), cancer pancreatic, splenomegalie (splină mărită), reflux biliar, cancer de stomac, infecție la rinichi sau pietre la rinichi.

Mergi întotdeauna la medic dacă durerea este inexplicabilă, persistentă sau severă ori dacă tocmai te-ai rănit. De asemenea, femeile însărcinate trebuie să contacteze medicul dacă au orice fel de durere, inclusiv cea de stomac.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Abdominal Pain
https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/4167-abdominal-pain
NIH - Ginger in gastrointestinal disorders: A systematic review of clinical trials
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6341159/
Studiul „Ginger in gastrointestinal disorders: A systematic review of clinical trials”, apărut în Food Sci Nutr. 2019 Jan; 7(1): 96–108. doi: 10.1002/fsn3.807, autori: Mehrnaz Nikkhah Bodagh et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0