7 sfaturi pentru fericire și sănătate

Dacă ne întreabă cineva ce ne dorim, toți vom spune cu siguranță sănătate și fericire. Însă puterea de a le obține nu stă doar în destin, ci și în acțiunile noastre de zi cu zi.

Te trezești într-o zi că ești în fața oglinzii și că nu te mai recunoști. Pantalonii sunt prea strâmți, cearcănele sunt prezente și ai părul cărunt. Te simți obosit sau stresat și realizezi că treci peste zi cu ajutorul cafelei.

Acel pahar de vin a devenit un obicei și nu lux. În capul listei, o noapte întreagă de somn este ceva la ce visezi.

Ce s-a întâmplat de ai ajuns la acest punct? Acest punct este stilul tău de viață. Prioritare sunt alte lucruri, iar tu ești la sfârșitul listei. Copiii, soția, soțul, cariera, casa sunt în topul listei. Ceea ce trebuie să faci pentru a te aduce pe tine “mai aproape de tine” este să-ți reevaluezi viața, scopul pentru care trăiești, să-ți înfrunți frica și să pășești pe un teritoriu necunoscut.

Recomandările experților DOC.ro

Prin această analiză simplă, o să descoperi că ai un nou vis. Acela de a-ți schimba viața, acela de a fi mai fericit, mai sănătos și de a-i ajuta pe alții să facă același lucru. Iată ce pași cred că ai putea să faci pentru a te îndrepta către aceste schimbări!

Pasul 1. Sinceritatea este cea mai bună alegere!

Acest pas pare a fi cel mai greu, dar este cel mai important. Trebuie să-ți răspunzi la întrebare cu sinceritate! Ești fericit? FII SINCER!

Sinceritatea este o valoare importantă în viața noastră. A fi sincer înseamnă să spui adevărul și să te prezinți în fața ta și a celorlalți așa cum ești, fără să ascunzi lucruri sau să încerci să manipulezi situațiile.

Sinceritatea are multe beneficii. În primul rând, ea ajută la construirea încrederii în relațiile interpersonale, deoarece atunci când suntem sinceri, oamenii înțeleg că pot avea încredere în ceea ce spunem. De asemenea, sinceritatea ne ajută să ne dezvoltăm relațiile cu ceilalți într-un mod mai autentic, bazat pe adevăr și respect.

Sinceritatea poate fi, de asemenea, benefică pentru propria noastră dezvoltare. Atunci când suntem sinceri cu noi înșine și recunoaștem adevărul despre propriile noastre sentimente și acțiuni, putem să învățăm și să creștem în mod mai eficient și armonios.

Pasul 2. Fă o listă și verific-o de 2 ori!

Crearea de liste poate fi o modalitate foarte eficientă de a organiza informațiile și de a prioritiza sarcinile sau obiectivele. Lista poate fi utilizată în multe domenii ale vieții, de la munca de birou, la sarcinile casnice, la proiectele personale sau la planificarea de vacanțe.

Spre exemplu, lista ta ar putea suna așa:

  • Vreau să slăbesc.
  • Să reduc stresul.
  • Nu-mi place job-ul pe care îl am și am nevoie de unul nou.
  • Vreau să-mi petrec mai mult timp cu copiii.
  • Vreau să am parte de mai multă distracție.
  • Vreau mai mult timp pentru mine.

Acum că ai lista, verific-o de două ori și treci la următorul pas.

Iată câteva avantaje ale creării de liste:

  • Lista te poate ajuta să-ți organizezi informațiile și să ai totul pe o hârtie în față.
  • Lista poate ajuta la prioritizarea sarcinilor în funcție de importanță și de termenul limită.
  • Lista poate ajuta la vizualizarea progresului și la evaluarea dacă obiectivele sunt atinse în timpul dorit.
  • Crearea unei liste poate reduce stresul, deoarece te ajută să te organizezi mai bine și să nu uiți sarcini importante.
  • Prin crearea unei liste și urmarea acesteia, poți fi mai eficient și să economisești timp.

Pasul 3. Prioritizarea

Cea mai bună metodă de a prioritiza este să analizezi care dintre cele 5 puncte de pe lista ta le afectează pe celelalte. Este o metodă excelentă pentru a descoperi ceea ce trebuie să faci și mai ales, în ce ordine.

Prioritizarea este o abilitate esențială în viața personală și profesională, care te poate ajuta să îți folosești timpul și resursele în mod eficient și să îți atingi obiectivele stabilite.

 

 

Pasul 4. Îmbrățișează frica! Se numește curaj!

Ești pe punctul de a face o schimbare pentru mai bine. Poți suferi un eșec în ceea ce-ți propui ca scop final, dar oare este cu adevărat eșec? Eșecul este, evident, o consecință a unei acțiuni. Spre exemplu: vrei să slăbești 15 kg în două luni și ai reușit să “topești” doar 8 kg. Este acesta un eșec sau este începutul unei schimbări? Nu vei afla niciodată dacă nu vei avea curajul să încerci!

Pasul 5. Pe locuri, fiți gata, start!

Trebuie să faci pași mici și să-ți oferi recompensa pentru fiecare reușită. Ieși în oraș la restaurant, mergi la un film, mergi la un masaj, în esență, fă tot ceea ce te face să te simți mai bine. Funcționează!

Pasul 6. Nu trebuie să fii perfect!

Perfecțiunea nu există. Elimină presiunea de a încerca să fii perfect. Acceptă felul cum ești și încearcă să scoți la suprafață ceea ce este mai bun din tine. Da, există cea mai bună variantă a TA.

Pasul 7. Reflexia TA din oglindă arată o persoană fericită!

Privești în oglindă și te vezi pe tine: același fir de păr alb, dar cearcănele au dispărut, hainele parcă stau altfel, încrederea se vede pe chipul tău, ești fericit. Fiecare pas atins este o piesă din dominoul spre fericire și sănătate. Meriți răsplata perseverenței tale! După tot ce ai făcut până acum, trebuie să fii mândru de tine.

Bonus: Când te implici în activități fizice, acestea te fac mai fericit, spun studiile

Potrivit unui nou studiu publicat în "Journal of Happiness Studies", frecvența și nivelul activității tale fizice au un efect direct și asupra fericirii tale, așa cum o resimți tu. Asta înseamnă că dacă te implici în mai multe activități fizice și le dedici mai mult timp (cum ar fi mersul alert, alergarea, ridicatul greutăților, etc.), acestea ar putea să îți "crească" nivelul de fericire. Studiul citat a constatat că oamenii care au activitate fizică o dată pe săptămână au de 1,4 ori mai multe șanse de a fi fericiți, în comparație cu cei care nu fac nicio activitate fizică.

Aceste cifre sunt valabile doar pentru persoanele care au o greutate corporală normală. Cercetătorii au descoperit că activitatea fizică stimulează sănătatea mentală a oamenilor în același mod în care reduce trăsăturile negative ale sănătății mentale (vezi afecțiuni precum depresia, anxietatea, etc.).

Sursa foto: Shutterstock 
Bibliografie:
Studiul "A Systematic Review of the Relationship Between Physical Activity and Happiness", publicat in Journal of Happiness Studies, autori Zhanjia Zhang, Weiyun Chen. - https://www.researchgate.net/publication/323992118_A_Systematic_Review_of_the_Relationship_Between_Physical_Activity_and_Happiness 
“How to be happier” - https://www.nhs.uk/mental-health/self-help/tips-and-support/how-to-be-happier/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0