Instinctul: ar trebui să-l ascultăm sau nu?

Potrivit oamenilor de știință, regretăm mai puțin deciziile greșite luate din instinct decât pe cele greșite luate pe motive raționale. De ce ar trebui să ne încredem mai mult în propriul instinct?

Toate hotărârile pe care le luăm sunt fie raționale, fie emoționale, fie, uneori, o combinație de rațional și emoțional. De câte ori nu am auzit expresii precum „a ales cu inima”, „inima spune da, mintea spune nu” sau „inima știe ce mintea nu poate înțelege”. Rezultă din aceste citate că „inima”, adică ceea ce ar putea fi asociat cu intuiția noastră, cu instinctul natural știe mai bine decât rațiunea ce e mai bine pentru noi și care este decizia corectă pe care trebuie să o luăm. Dacă este sau nu este așa, fiecare își poate da seama pentru sine.

Regretăm mai puțin deciziile greșite luate „cu inima” 

În ceea ce privește hotărârile greșite pe care fiecare dintre noi le-a luat la un moment sau altul în viață, se pare că acestea se transformă în regrete mai mari dacă au fost luate cu mintea, iar regretul este mai mic dacă decizia a fost luată instinctual.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

O echipă de cercetători de la Universitățile Yale și Toronto au analizat relația dintre modul în care se face alegerea, rațional sau emoțional și încăpățânarea rațiunii sau a simțirii în apărarea acestei alegeri în timp. Pentru a explora această cale, oamenii de știință au supus participanții la studiu la șapte experimente. Prin teste, aceștia au descoperit că participanții erau mai protectori față de alegerea lor atunci când se baza pe un sentiment, pe ceea ce le spusese instinctul. 

În timpul unui experiment, participanții au fost invitați să aleagă o cameră foto fie după ce li se prezenta o analiză rațională a obiectului respectiv, fie urmându-și instinctul. Odată ce alegerea a fost făcută, ei au citit un raport care lăuda sau care denigra calitatea camerei alese. Cei care au ales o cameră foto bazată pe sentimentele lor au avut mai puține regrete atunci când li s-a spus că nu au făcut o alegere bună. 

Ceea ce a demonstrat acest studiu este practic un efect de bază în care o decizie fundamentată pe sentimente pare să ofere oamenilor mai multă protecție în ceea ce privește regretele ulterioare, afirmă cercetătorii.

Aceste rezultate le-ar putea permite producătorilor să își dezvolte tehnicile comerciale. Ei ar putea, de exemplu, să folosească mai degrabă imagini decât cuvinte sau să folosească anumite culori atunci când vor să convingă oamenii să le devină clienți.

Pentru consumatori, cercetătorii sugerează că, probabil, alegerile importante ar trebui să fie ghidate mai mult emoțional, mai degrabă decât de un proces de gândire îndelungat. Modul în care ajungem la o decizie are consecințe asupra modului în care trăim efectiv cu decizia luată. Dacă ne confruntăm cu alegeri care sunt foarte importante pentru noi, care vrem să ne producă mai puține regrete în cazul în care se dovedesc a fi greșite, atunci ar trebui să mergem mai degrabă pe ceea ce simțim decât pe ceea ce ne spune rațiunea, sunt de părere oamenii de știință.

3 motive pentru care ar trebui să îți asculți instinctul

-    Intuiția fiecărei persoane este modelată de experiențele trecute ale persoanei respective și de cunoștințele pe care le-a acumulat în urma acelor experiențe. 

A-ți asculta instinctul nu înseamnă să iei decizii complet necugetate și nebazate pe nimic concret. Cu cât ești mai experimentat în domeniul în care ai de luat o hotărâre, cu atât intuiția îți poate oferi o decizie cât mai potrivită. Deși poate fi util uneori să soliciți sfatul altor persoane, amintește-ți că acestea, în primul rând, nu știu neapărat ce este cel mai bine pentru tine, iar în al doilea rând, poate nici nu te sfătuiesc cu bună credință. Psihologii spun că e bine să luăm în considerare sfaturile altora dacă acele persoane sunt mai experimentate decât noi în domeniul respectiv și dacă suntem convinși că ne vor îndruma cu sinceritate.

În cele din urmă, un adult cu educație și cu experiență de viață ar trebui să știe cel mai bine ce decizii sunt bune pentru el. Mai ales când vine vorba de decizii de viață care implică sentimente romantice, cum ar fi relațiile de cuplu, tu știi cel mai bine ce este în inima ta (dacă ai trecut de vârsta inocenței și poți privi cu luciditate persoanele pe care le primești în viața ta). 

-    Intuiția ta este codificată în creier ca „o rețea de fapte și de sentimente”.

 Acesta este motivul pentru care intuiția are o voce mult mai puternică decât sfaturile pe care ți le dă altcineva. Intuiția ta leagă corpul, mintea și spiritul cu modul în care aceste trei elemente au meditat asupra evenimentelor din trecutul tău. Această rețea de fapte și sentimente te face să te simți expansiv, emoționat și nerăbdător în legătură cu o nouă provocare, dacă este corectă. Dacă, dimpotrivă, este greșită, te vei simți dezamăgit și poate chiar îngrozit.

-    Intuiția te conectează cu toate celulele nervoase din organism.

Fluturii pe care îi simți în stomac înainte de o decizie importantă sunt rezultatul simțirii milioanelor de celule nervoase aflate acolo. Partea subconștientă a creierului trimite semnale nervilor din abdomen pentru a se simți astfel. Ce modalitate mai bună de a lua o decizie decât aceea de a-ți asculta corpul (și nu numai mintea)?

Cheia pentru stăpânirea a ceea ce ar putea fi numit darul special al intuiției este obișnuința de a-l asculta. Cu cât îi acorzi mai multă atenție, cu atât va deveni mai puternic și precis de-a lungul timpului. Meditația te poate ajuta să îți asculți intuiția mai îndeaproape, deoarece te conectează cu sinele tău, fizic, psihic și spiritual.

A-ți face timp să reflectezi și să te relaxezi pur și simplu poate ajuta instinctul să se ridice la suprafață. În majoritatea timpului alergăm dintr-un loc în altul având în minte o listă interminabilă de activități pe care le avem de făcut și numai atunci când încetăm să alergăm, mintea noastră poate să vadă lucrurile mai clar. Într-un astfel de moment de liniște, poți învăța să îți asculți cu adevărat intuiția.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
Santé Magazine - Faut-il faire confiance à son instinct?
https://www.santemagazine.fr/actualites/actualites-psycho-sexo/faut-il-faire-confiance-a-son-instinct-443603
Psychology Today - 3 Reasons Why You Have to Trust Your Gut
https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-path-passionate-happiness/201505/3-reasons-why-you-have-trust-your-gut

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0