Cearcănele – de ce apar şi cum le tratăm?

Cearcănele sunt reprezentate de acele zone rotunde, colorate mai închis, în nuanţe către violet sau brun, care apar în jurul ochilor, bilateral. Acest aspect brun-violaceu din jurul ochilor nu se înscrie neapărat într-un context patologic, ele pot fi si mostenite genetic. 

Dar din cauză că sunt inestetice şi persistente, cearcănele pot reprezenta un motiv de ingrijorare. Ele conferă feţei un aspect tern, obosi, îmbătrânit, trist, astfel că pot afecta percepţia de sine, având impact pe scăderea calităţii vieţii acestor persoane. Mai ales cand,  in fata acestui aspect, multi prieteni adreseaza intrebarea binevoitoare:"esti bolnav?" " de ce arati asa de rau?",  "dormi suficient?" ...iar tu chiar esti foarte bine....Insa cearcanele iti saboteaza starea de spirit si aspectul.

De ce apar cearcănele? 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cearcănele pot începe să se manifeste la orice vârstă, chiar din perioada adolescenţei, şi afectează atât femeile, cât şi bărbaţii. Prin tradiţie, se consideră că ele apar atunci când suntem obosiţi, deshidratati şi că sunt o marcă a nopţilor pierdute. Acestea pot fi factori care să influenţeze apariţia şi persistenţa cearcănelor, dar cauzele sunt de multe ori altele.

Constituirea cearcănelor poate avea la bază mai multe cauze, care să se combine între ele, şi anume: 
- laxitate cutanată a zonei din jurul ochiului, cu piele subţiată şi deshidratată, constituţional sau prin înaintarea în vârstă, prin transparenţa căreia se observă mai pronunţată reţeaua vasculară a zonei sau care reflectă, in mod modificat, lumina. 
- cantitatea mică de ţesut adipos în jurul ochilor
- tulburări ale circulaţiei zonei din jurul ochilor – vase de sânge şi limfatice, unori însoţite de mici extravazări ale hematiilor din vasele de sânge
- depozite de melanină (pigment de culoare brună) la nivelul dermului – al doilea strat al pielii sau depozite de "colesterol" sau grasimi,  xantelasme 
- hiperpigmentări postinflamatorii în zona din jurul ochilor
- structura osoasă – dacă este proeminentă, ochii par mai adânciţi în orbite şi se crează un anumit relief al zonei, care poate reflecta anormal lumina, creând tonuri inestetice, mai închise la culoare decât pielea din restul feţei
- mai rar, ele pot trăda instalarea unor afecţiuni sistemice (boli ale întregului organism) ca in cazul afectiunilor hepatice( cand pielea din jurul ochilor se intuneca), renale sau hormonale, cand cearcanele sunt dublate de pungi ale zonei palpebrale inferioare si superioare.

Si plansul excesiv poate afecta calitatea pielii periorbitale, ducand la accentuarea marcata a cearcanelor.

Cum putem scăpa de cearcăne?

Din fericire există metode care să corecteze şi să amelioreze aspectul inestetic şi coloraţia brun-violacee din jurul ochilor. Înainte de orice, este de preferat să lucrăm puţin şi la îmbunătăţirea stilului de viaţă, cu renunţarea la fumat şi creşterea consumului de fructe şi legume proaspete, care să aducă organismului, şi implicit pielii, substanţele nutritive, vitaminele şi antioxidanţii necesari unei bune funcţionări. Apoi este indicat sa efectuaţi un consult dermatologic, care va evalua mai amănunţit cauzele care au dus la apariţia cearcănelor. În functie de acestea, medicul va recomanda terapia sau terapiile cele mai potrivite. Este bine de ştiut că, de obicei, tratamentul este îndelungat şi necesită asocierea mai multor tipuri de terapii, dar rezultatele pot fi dintre cele mai bune.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Printre metodele de tratament se regăsesc următoarele: 

-    Aplicarea de comprese reci cu ceai de musetel, albastrele, ceai verde( din frigider) cateva minute, dimineata, la trezire, dupa care se aplica cremele hranitoare, cu miscari usoare, circulare,  de la tampla inspre radacina nasului. 

-    Aplicarea de cubulete de gheata la nivelul pleoapelor infecrioare si superioare, cu miscari circulare dinspre unghiul intern inspre tampla
-    Utilizarea locală a unor creme destinate îngrijirii zonei din jurul ochilor, produse special concepute pentru tratamentul cearcănelor. Acestea conţin agenţi cu mecanisme de acţiune variate: 
o    antioxidanţi, de tipul vitaminei C, vitaminei E, cafeinei
o    agenţi care să amelioreze circulaţia sanguină şi limfatică a zonei: cafeina, vitamina K, etc. 
o    produşi care să îmbunătăţească hidratarea, elasticitatea şi, per total, calitatea pielii din jurul ochilor. 
o    produşi de depigmentare. 
-    Mezoterapia: tehnică prin care se injectează cu ace foarte fine, substanţe ce sunt  activatoare ale circulaţiei locale, antioxidante, depigmentante pe baza de arnica, vitamina C, siliciu, DHEA, etc.
-    Injectarea locală, la marginea orbitei, a unor substanţe de umplere - tipuri speciale de acid hialuronic, pentru a remodela şi umple zona. Ameliorând concavitatea regiunii, se schimbă şi modul de reflexie a luminii pe piele, dând un aspect mai luminos al zonei.
-    Tratamente laser cu efecte de skin tightening, rejuvenare şi depigmentare a zonei, utilizând lasere de tipul Rubin, Nd:Yag sau cu lumină intens pulsată (IPL).
-    Tratamente cu lasere de tip LED, cu lumină roşie, infraroşie şi albastră, care ameliorează textura şi calitatea pielii şi scad laxitatea cutanată, prin sinteză de substante precum colagenul şi elastina. 

Pentru a obţine rezultate satisfăcătoare, sunt necesare mai multe şedinţe pentru fiecare dintre tratamentele menţionate. Până la ameliorarea aspectului cearcănelor, acestea pot fi camuflate cu ajutorul machiajului şi prin folosirea unor produse de tip anticearcăn adecvate, care să estompeze culoarea inestetică şi să ofere luminozitate zonei.
 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0