Nivelul de fericire creste atunci cand calatorim [studiu]

Persoanele care călătoresc frecvent sunt mai mulțumite cu viața lor și au un nivel mai mare de fericire decât cele care nu călătoresc deloc.

Deși există și oameni cărora nu le place să călătorească și să descopere spații și culturi diferite și se simt bine cu rutina lor, se pare că persoanele care călătoresc des sunt mai fericite. Poate că unora le place pur și simplu să se desprindă de realitatea zilnică și să se relaxeze, în timp ce alții merg în călătorii pentru a cunoaște mai bine țara în care locuiesc, continentul și, de ce nu, lumea întreagă.

În timpul pandemiei, călătoriile au devenit mai rare, însă vaccinarea ne-a readus posibilitatea de a ne bucura de vacanțe. Trebuie doar să avem grijă să respectăm măsurile de protecție, iar purtarea măștilor este o necesitate.

Cum stai cu fericirea?

Sunt persoane care călătoresc pentru a se dezvolta personal și profesional, altele pentru că își doresc să învețe să se decurce singure sau să se distanțeze de anumite probleme pentru a le găsi mai ușor rezolvarea. Nu puțini sunt cei care călătoresc pentru a sărbători diverse lucruri: o aniversare, o absolvire sau o realizare profesională. Ceea ce au in comun toți cei care călătoresc este dorința de a se simți bine în călătorii și vacanțe și de a fi în siguranță, iar o mască virucidă oferă o protecție avansată prin inactivarea particulelor infecțioase.

Călătoriile sporesc starea de fericire

Un nou studiu¹ apărut în jurnalul Tourism Analysis arată că acele persoane care călătoresc frecvent sunt mai fericite și mai mulțumite cu viața lor decât cele care nu călătoresc deloc.

O echipă de cercetare de la School of Hospitality Business Management, din cadrul Washington State University, a efectuat un sondaj pentru a afla de ce unele persoane călătoresc mai frecvent decât altele și dacă experiențele de călătorie și turism au sau nu un efect prelungit asupra fericirii și bunăstării personale.

Rezultatele analizei arată că persoanele care acordă mai multă atenție informațiilor legate de turism și își discută frecvent planurile de călătorie cu prietenii sau cu rudele sunt mai predispuse să meargă în vacanțe regulate decât cei care nu se gândesc constant la următoarea lor călătorie.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

În plus, participanții la sondaj care au raportat că obișnuiesc să călătorească în mod regulat la cel puțin 75 de mile depărtare de casă (circa 120 km) au raportat, de asemenea, că sunt cu aproximativ 7% mai fericiți când au fost întrebați despre starea lor generală de fericire decât cei care au declarat că nu călătoresc decât foarte rar sau deloc.

În timp ce lucruri precum serviciul, viața de familie și prietenii joacă un rol extrem de important în rapoartele generale despre bunăstare, acumularea de experiențe din călătorii pare să aibă un efect mic, dar vizibil, asupra satisfacției personale și ilustrează importanța de a putea ieși din rutina ta și de a experimenta lucruri noi, afirmă oamenii de știință.

Studii anterioare au examinat beneficiile asupra stării de sănătate (combaterea stresului, gestionarea mai bună a anxietății etc.) pe care le aduc experiențele turistice, dar au avut tendința de a examina efectul unei singure călătorii sau vacanțe. Studiul de față merge cu un pas mai departe, analizând beneficiile susținute ale călătoriilor pe parcursul unui an.

Participanții la studiu au fost întrebați despre importanța călătoriei în viața lor, cât timp au petrecut căutând informații și planificând vacanțe viitoare și câte călătorii au făcut pe parcursul unui an. De asemenea, au fost întrebați despre cât de satisfăcuți se simt cu viața lor. Dintre cei 500 de participanți la sondaj, puțin peste jumătate au raportat că au efectuat mai mult de patru excursii de agrement pe an. Doar 7% dintre respondenți nu au avut vacanță deloc.

Pe măsură ce restricțiile de călătorie cauzate de pandemia de COVID-19 încep treptat să se relaxeze, această cercetare ar putea avea implicații importante atât pentru turiști, cât și pentru industria turismului.

Pe baza rezultatelor studiului, autorii spun că atât companiile de turism și stațiunile, cât și companiile aeriene ar putea lansa campanii de socializare, cum ar fi crearea de hashtag-uri despre beneficiile științifice ale vacanței, pentru a suscita interesul oamenilor pentru călătorii și discuțiile despre planurile de călătorie.

Concluzia? Cu cât o persoană vorbește mai mult despre locurile în care își dorește să meargă în vacanță și își face planuri, cu atât sunt mai multe șanse să plece într-adevăr în vacanța respectivă.

4 motive pentru care merită să călătorești mai mult

Este adevărat că 2020 a fost un an greu pentru călătorii, dar în 2021 mulți dintre noi am beneficiat de mai multă libertate de mișcare datorită relaxării restricțiilor de călătorie, astfel că am putut să ne bucurăm de vacanțe aproape ca în vremurile obișnuite. 

Dar, totuși, de ce ne face bine să călătorim?

Călătoriile scad stresul și riscul cardiovascular

De la reducerea stresului, până la scăderea riscului de a dezvolta o boală de inimă, beneficiile pentru sănătate ale călătoriilor sunt imense. Mai ales dacă lucrezi stând pe scaun toată ziua, o călătorie de câteva zile în care să vizitezi diverse obiective și să mergi mult pe jos este binevenită. Pentru unii oameni, călătoriile sunt chiar un remediu pentru insomnie, depresie și anxietate. Poate că nu este valabil chiar 100%, dar o călătorie te face cu siguranță să te simți măcar puțin mai bine fizic și psihic.

Acum poți călători mai protejat împotriva COVID-19

Deși restricțiile de călătorie s-au mai relaxat în ultimul an, pandemia este încă printre noi, astfel că riscul de infectare cu noile tulpini ale SARS-CoV-2 este unul încă crescut, mai ales dacă te gândești să folosești mijloacele de transport aglomerate, cum ar fi avionul, trenurile sau autocarele. Exista, așadar, un risc marit de contaminare cu diverse virusuri cu nivel mare de contagiozitate - precum cele respiratorii, generate nu numai de SARS-Cov-2, ci si de virusul gripal, rinovirusuri, virusuri paragripale.

De aceea, este recomandat să optezi în calatoriile tale pentru dispozitive de protectie superioare, care folosesc tehnologia de decontaminare avansata, de tip virucid, cum ar fi, de exemplu, masca virucida Cidaltex

Cu alte cuvinte, ar trebui sa reconsiderati serios calitatea măștilor pe care le purtati, cum ar fi cele din material textil, și să apelați in timpul calatoriei la o mască înalt filtrantă, standard N95 sau daca puteti, chiar o mască medicala virucidă, ce ofera un nivel de protecție superior. 

Călătoriile te ajută să te deconectezi

Avem tendința de a ne „îngropa” atât de mult în viața noastră de zi cu zi încât, uneori, nici nu ne dăm seama cât de rău ne face acest lucru. Când simți că locul de muncă devine sufocant, părinții vor să-ți impună stilul lor de viață sau urcatul zilnic în același tramvai aglomerat a ajuns să te streseze extrem, o vacanță poate fi exact ce ai nevoie. De multe ori, chiar și 2-3 zile petrecute departe de agitația în care trăim de obicei ne ajută să ne deconectăm și, când ne întoarcem, să vedem lucrurile într-o lumină mai bună.

Călătoriile îți lărgesc orizonturile

Când mergi într-o zonă a țării pe care n-o prea cunoști, o să constați că oamenii vorbesc și acționează altfel decât cei din aria în care îți duci tu viața, au obiceiuri diferite, au un stil diferit de a găti, construiesc clădirile altfel și, în general, există multe alte diferențe din care poți avea de învățat. Când călătorești în alte țări, diferențele pot fi cu atât mai mari, astfel încât vei avea și mai multe de învățat despre oameni și culturile din care fac parte. Practic, călătorind, ieși din realitatea ta restrânsă și intri într-una mult mai amplă, care îți deschide mintea și poate chiar îți schimbă anumite opinii. Una este să auzi la televizor despre o țară și alta este să ajungi acolo și să îți faci propriile păreri.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Ingenta Connect - Would You Be More Satisfied with Your Life If You Travel More Frequently?
https://www.ingentaconnect.com/content/cog/ta/2021/00000026/00000001/art00006;jsessionid=2c1gaj9q4trc1.x-ic-live-03
1. Studiul „Would You Be More Satisfied with Your Life If You Travel More Frequently?”, apărut în Tourism Analysis, 2020; DOI: 10.3727/108354220X16072200013427, autori: Chun-Chu Chen et al.
Pub Med - Effect of vacation on health: moderating factors of vacation outcome
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15996454/

https://www.health-shop.com/RO/cidaltex-ffp-medical


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0