Tratamentul fizical-kinetic in poliartrita reumatoida

Poliartrita reumatoidă este o boală cronică, sistemică, autoimună, caracterizată prin diminuarea sănătății articulațiilor, inclusiv dureri și inflamații articulare, oboseală, incidență crescută și progresia bolilor cardiovasculare și pierderea accelerată a masei musculare.

Acești factori contribuie la limitarea funcțională, dizabilitățile, comorbiditățile și reducerea calității vieții. Antrenamentul fizic pentru pacienții cu poliartritei reumatoide s-a dovedit a fi eficient în inversarea pierderii masei musculare.

Astfel, toți pacienții cu poliartrită reumatoidă ar trebui încurajați să includă în rutina lor antrenamentul aerobic și exerciții de rezistență.

De ce sunt benefice exercițiile fizice în poliartrita reumatoidă

În afară de efectele generale ale exercițiilor fizice pentru populația generală, s-a demonstrat că exercițiile fizice au beneficii specifice asupra sănătății la persoanele cu poliartrită reumatoidă. De fapt, așa cum este evident din cercetările anterioare, inclusiv din studiile randomizate controlate, exercițiile fizice sunt considerate a fi fundamental benefice pentru pacienții cu această afecțiune. 

Beneficiile raportate ale programelor de exerciții fizice concepute corespunzător includ îmbunătățirea sănătății cardiovasculare, creșterea masei musculare, reducerea adipozității (inclusiv grăsimea atenuată a trunchiului), îmbunătățirea forței, toate obținute fără exacerbarea activității bolii sau afectarea articulațiilor.

În plus, când se compară eficacitatea antrenamentului de intensitate mare și antrenamentul de intensitate scăzută în poliartrita reumatoidă, se constată că primul a fost mai eficient în creșterea capacității aerobe, a forței musculare, a mobilității articulațiilor și a funcției fizice, fără niciun efect dăunător asupra activității bolii la pacienții cu poliartrită  reumatoidă controlată 1.

Pentru pacienții cu poliartrită reumatoidă, există mai multe tipuri de tratament, pe lângă cel medicamentos, care pot fi folosite.

Obiectivele generale ale tratamentului în poliartrita reumatoidă sunt:

  • combaterea durerii și inflamației,
  • păstrarea mobilității articulare și a tonusului muscular,
  • prevenirea instalării deviațiilor articulare,
  • prevenirea și ameliorarea deficitului de prehensiune, ortostatism și mers
  • educarea pacientului și a familiei lui pentru adaptarea pacientului la limitarea stilului de viață impus de aspectele disfunctionale severe cauzate de poliartrita reumatoidă.

Antrenament aerobic

Activitățile aerobe cel mai adesea recomandate sunt mersul pe jos, alergarea, mersul cu bicicleta, exercițiile în apă și dansul aerobic. Mersul pe jos este un mod bun de exercițiu, deoarece este ieftin, nu necesită abilități speciale, este sigur și poate fi efectuat atât în ​​interior, cât și în aer liber. Mersul regulat rapid, chiar și pentru perioade scurte,  reduce riscul de probleme cardiace la adulții sănătoși.

Ciclismul este, de asemenea, un mod excelent de activitate aerobă care lucrează marile grupe musculare ale extremității inferioare. Ciclismul îmbunătățește capacitatea aerobă, forța musculară și mobilitatea articulațiilor, fără a exacerba activitatea bolii. 

Dansul este o altă formă de exercițiu aerobic care a raportat îmbunătățiri ale puterii aerobe și a dus la modificări pozitive ale depresiei, anxietății și oboselii, fără deteriorarea activității bolii la pacienții cu poliartrită reumatoidă. 

În ce constă tratamentul fizical-kinetic

Combaterea durerii și inflamației se realizează cu ajutorul electroterapiei: galvanizare, curenți de joasă frecvență: CDD, TENS, Trabert, curenți de medie frecvență (curentul interferențial) și cu ajutorul curenților de înaltă frecvență.

În formele acute ale poliartritei reumatoide, se recomandă galvanizare, ionogalvanizare cu Cl2Ca sau MgSO4, CDD și curent interferențial.

Pentru combaterea hipotoniei de inactivitate, este recomandată electrostimularea cu ajutorul curenților cu impulsuri sau CDD dinamogen. În formele cronice ale poliartritei reumatoide, baia galvanică, CDD, curentul interferențial, ultrasunetul și baia parțială de lumină, solux, ameliorează simptomele alergice și inflamația.

Hidroterapia și termoterapia prin aplicația de căldură, local sau sistemic, sunt recomandate cu prudență din cauza riscului de exacerbare a procesului congestiv. 

Hidroterapia (utilizarea apei) s-a dovedit a fi foarte eficientă pentru bolnavii de poliartrită reumatoidă. S-a demonstrat că doar două ședințe de 30 de minute timp de patru săptămâni reduc semnificativ sensibilitatea articulațiilor, îmbunătățesc mișcarea genunchiului și îmbunătățesc bunăstarea emoțională și psihologică 2.

În stadiul acut al bolii, respectiv în puseu, se recomandă comprese reci cu sulfat de magneziu cu efect antiinflamator, antialgic, temperatura scăzută crește pragul de durere și scade spasmul muscular; aplicațiile reci pot ameliora durerea pacientului, dar sunt mai greu de tolerat și pot crește redoarea (rigiditatea) articulară.

Termoterapia blândă în stadiul inflamator al bolii se face cu aplicații alternative cald rece - acestea reduc durerea și redoarea articulară, fără să favorizeze apariția edemului la pacientul cu poliartrită reumatoidă.

RECOMANDARILE EXPERTILOR
 

Baia parțială caldă pentru membrele superioare și inferioare sau dușul cald scade durerea, combate redoarea și permite programul de kinetoterapie ulterior.

În stadiul cronic al bolii, baia simplă sau de plante la 36 - 37 de grade Celsius are efect sedativ, miorelaxant și antialgic. Hidrokinetoterapia la 36 de grade Celsius are rolul de păstrare a mobilității, dușul subacval (care folosește un jet de apă care are o presiune variabilă) are rol trofic muscular. În anchiloze și retracții, pacienților cu poliartrita reumatoidă li se recomanda parafina și nămolul. Căldură se aplică înainte de kinetoterapie.

În perioada subacută sau între pusee, în cazul poliartritei reumatoide sunt utile aplicațiile de parafină, căldură uscată prin procedeele electrice (US, diatermie prin unde scurte sau microunde, emisie de radiații infraroșii).

Hidrokinetoterapia are efecte antialgice, de relaxare musculară, și crește mecanica articulară a pacientului. Ea se poate realiza în piscină terapeutică, whirpooluri.
Masajul pacientului cu poliartrita reumatoidă se realizează prin tehnici de masaj clasic sau de drenaj.

În stadiul acut al bolii, se recomandă masajul sedativ, iar în stadiul cronic al poliartritei reumatoide, masajul trofic ajută la creșterea troficității țesuturilor și îmbunătățește circulația sangvină.

Potrivit Asociației Americane de Terapie fizică, kinetoterapia este o combinație de exerciții prescrise, îngrijire practică și educarea pacientului. Acesta își propune să ajute oamenii prin:

  • îmbunătățirea mișcării
  • prevenirea handicapului
  • reducerea sau gestionarea durerii
  • îmbunătățirea calității vieții

Kinetoterapia este precedată de evaluare clinico-funcțională a pacientului: examen clinic somatic pe lanțuri cinematice, bilanț muscular, articular, examenul coordonării și controlului motor, examinarea gestualității.

Programul kinetoterapeutic va solicita progresiv pacientul, în funcție de stadiul poliartritei reumatoide și de complianța pacientului. Programul este unul individualizat. De reținut este faptul că electroterapia se face înaintea programului de kinetoterapie, pentru a pregăti structurile musculo-articulare ale pacientului.

Rolul specialistului

Fizioterapeuții înțeleg că obiectivul tratamentului este să te ajute să te miști (și să îți miști articulațiile). Terapia fizică folosește unele exerciții, cât și alte metode pentru a stimula mușchii, oasele și articulațiile pacientului. Rezultatul este unul vizibil: pacientul are o forță musculară mai bună, un tonus mai bun și o stare generală fizică mai bună.

Fizioterapeuții înțeleg mecanica de la baza funcționarii oaselor, articulațiilor și mușchilor, ei înțeleg că acestea lucrează împreună, înțeleg problemele care pot să apară și știu ce trebuie să facă în privința acestor probleme, pentru ca pacientul cu poliartrită reumatoidă să aibă o calitate cât mai bună a vieții. Așa că nu uita: este o idee bună să apelezi la un fizioterapeut sau la un specialist, fie că suferi de multă vreme de poliartrită reumatoidă, fie că ai fost recent diagnosticat cu această boală, indiferent de cât de severă este aceasta.

În stadiile precoce ale bolii, un fizioterapeut poate să verifice rezistența și forța ta, starea ta fizică și cât de bine îți funcționează articulațiile afectate de boală. Acesta va alcătui un plan de exerciții și va recomanda - la nevoie - alte terapii, pentru a-ți menține articulațiile cât mai sănătoase cu putință.

Dacă ai artrită reumatoidă moderată sau o formă avansată a bolii, terapiile enumerate mai sus te pot ajuta să îți îmbunătățești flexibilitatea și rezistența articulațiilor.

Importanța includerii antrenamentului fizic în tratamentul poliartrita reumatoidă este acum clară și dovedită. Exercițiul în general pare să îmbunătățească starea de sănătate a pacientului cu poliartrita reumatoidă. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul ”Effect of intensive exercise on patients with active rheumatoid arthritis: a randomized clinical trial”, publicat în Annals of the Rheumatic Diseases, în 2000, autori: CHM van den Ende, F Breedveld, S le Cessie, B Dijkmans, AW de Mug și J Hazes
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1753212/
2 Studiul ”Accumulating brisk walking for fitness, cardiovascular risk, and psychological health”, publicat în Medicine and science in sports and exercise, în 2002, autori: Marie Murphy, Alan Nevill, Charlotte Neville, Stuart Biddle, Adrianne Hardman
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12218740/

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0