Remedii pentru picioarele reci - de la masajul cu ulei cald, pana la hidroterapie

Picioarele reci reprezintă o problemă des întâlnită în rândul persoanelor cu circulația sangvină deficitară. Picioarele se răcesc atunci când acestea nu primesc suficient sânge și oxigen – atunci când circulația se îmbunătățește, problema picioarelor reci dispare.

Extremitățile reci pot trăda însă și probleme de sănătate precum anemia, sindromul picioarelor neliniștite, hipotiroidism, diabet sau hipotermie. Și consumul abuziv de alcool, fumatul și deficitul de nutrienți contribuie la apariția senzației de picioare reci.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

De ce ai picioarele reci

Temperaturile scăzute

Este normal ca picioarele să se răcească la temperaturi scăzute. În acest moment, vasele de sânge din extremități, cum ar fi mâinile și picioarele, se îngustează. Acest lucru reduce fluxul de sânge în aceste zone, ceea ce scade și cantitatea de căldură pe care o pierde corpul.

Extremitățile sunt părțile corpului cele mai îndepărtate de organele vitale, astfel încât reducerea fluxului de sânge către extremități ajută la menținerea căldurii și a fluxului sangvin în părțile cele mai importante din organism.

În timp, acest flux sangvin redus poate cauza scăderea oxigenului în țesuturi, ceea ce le poate determina să capete o culoare albăstruie. Unii pacienți sunt diagnosticați cu sindromul Raynaud. Expunerea la temperaturi scăzute sau stresul mărit fac ca acești pacienți să se confrunte cu circulație sangvină limitată, ducând la răcirea degetelor de la mâini și de la picioare sau la amorțirea lor.

Stres ridicat sau anxietate

Și stresul și anxietatea pot fi de vină pentru că ai picioarele reci. Unul dintre răspunsurile naturale ale organismului la stres sau nervozitate este de a pompa adrenalina în fluxul sangvin. Pe măsură ce circulă, adrenalina face ca vasele de sânge de la extremități să se îngusteze, ceea ce scade fluxul de sânge către zonele exterioare ale corpului. Reducerea stresului și a anxietății pot ajuta la reducerea simptomelor în aceste cazuri.

Probleme de circulație sangvină

Problemele de circulație sangvină sunt o cauză foarte frecventă a picioarelor reci. O persoană cu circulație deficitară se va plânge frecvent de mâini și picioare reci.

Circulația deficitară poate avea o varietate de cauze. Sedentarismul poate reduce circulația la nivelul picioarelor. Și persoanele care fumează pot fi mai predispuse să se plângă că au mâinile și picioare reci. Nicotina poate împiedica sângele să ajungă în tot corpul. Studiile au arătat că, îngreunând sângele să ajungă la degete de la mâini și de la picioare, fumatul scade temperatura extremităților și chiar te poate expune unui risc mai mare de degerături.

Colesterolul ridicat poate duce la formarea de plăci în interiorul arterelor care pot reduce circulația la picioare, ducând la mâini și picioarele reci. Unele afecțiuni cardiace pot provoca, de asemenea, picioare reci.

Anemie

Anemia este o afecțiune care apare atunci când o persoană are prea puține globule roșii în organism. Acest lucru se întâmplă în cazul unei deficiențe de fier, carențe de vitamina B12 sau acid folic sau din pricina unor boli renale cronice. Cazurile moderate până la severe de anemie pot provoca răcirea extremităților. Anemia răspunde de obicei bine la modificările din dietă și la suplimentele cu fier.

Diabetul zaharat

Persoanele cu diabet pot fi expuse riscului de probleme de circulație, cum ar fi picioarele sau mâinile reci. Nivelurile frecvente ridicate ale zahărului din sânge pot duce la îngustarea arterelor și la o scădere a aportului de sânge din țesuturi, ceea ce poate cauza apariția picioarelor reci.

La unii oameni, diabetul poate duce la neuropatie periferică diabetică, o formă de afectare a nervilor. Aceasta apare de obicei la persoanele care au un nivel necontrolat, ridicat de zahăr din sânge pentru perioade lungi de timp.Persoanele cu neuropatie periferică se confruntă și cu senzații de furnicături sau înțepături, amorțeală sau durere la picioare. Simptomele pot fi mai grave noaptea.
Efectele secundare ale unui medicament

Unele medicamente pot provoca picioare reci ca efect secundar, în funcție de modul în care medicamentul interacționează cu fluxul sangvin. Printre medicamentele care au acest efect secundar se numără:

  • Beta-blocante pentru hipertensiune arterială.
  • Anumite medicamente recomandate pentru durerile de cap, precum acestea.

Tulburări nervoase

Anumite tulburări ale nervilor pot fi, de asemenea, cauza mâinilor și picioarelor reci. Leziunile nervoase pot fi cauzate de traume sau răni, cum ar fi degerăturile severe, sau pot fi cauzate de o afecțiune medicală subiacentă. Neuropatia periferică poate fi cauzată și de boală hepatică sau renală, infecție sau din cauze genetice. De obicei provoacă simptome suplimentare, inclusiv amorțeală și furnicături. 

Hipotiroidismul

Hipotiroidismul este cauzat de glanda tiroidă subactivă, care produce un nivel scăzut de hormon tiroidian. Acest lucru are un impact negativ asupra metabolismului organismului. Metabolismul organismului afectează circulația sangvină, bătăile inimii și temperatura corpului, așa că orice are un impact asupra funcției tiroidiene și provoacă hipotiroidism poate duce la picioare reci.

Persoanele cu hipotiroidism pot fi mai sensibile la frig și se pot confrunta și cu alte simptome, cum ar fi oboseală, creșterea în greutate și probleme de memorie.

Remedii pentru picioare reci

Există o serie de remedii naturiste pe care le poți folosi pentru a combate picioarele reci.

Masajul cu ulei cald

Masarea picioarelor reprezintă cea mai simplă și eficientă metodă terapeutică de încălzire a picioarelor. Prin masarea picioarelor se stimulează circulația sangvină, iar dacă se folosește și un ulei cald, senzația de încălzire va fi imediată.

Încălzește puțin ulei de cocos sau de măsline în cuptorul cu microunde și masează-ți ambele picioare cu acest ulei. După masarea picioarelor, pune-ți o pereche de șosete din bumbac. Repetă operațiunea în fiecare seară, iar senzația de picioare reci va fi combătută.

Hidroterapia 

Această metodă constă în folosirea atât a apei calde, cât și a apei reci, cu scopul îmbunătățirii circulației sangvine și a încălzirii picioarelor. Umple doua ligheane cu apă, unul cu apa caldă, altul cu apa rece. Înmoaie-ți picioarele în apa rece preț de două minute, apoi scufundă picioarele în ligheanul cu apă caldă, unde le vei lăsa tot două minute. Repetă această operațiune preț de 15-20 de minute, apoi usucă-ți picioarele cu un prosop și încalță-te cu șosete groase. Dacă vei repeta această procedură de câteva ori pe zi, preț de cel puțin o săptămână, senzația de picioare reci va fi îndepărtată.

Ghimbirul 

Ghimbirul conține compuși care au un efect de încălzire asupra picioarelor și care stimulează totodată circulația sangvină. Pune o lingură de ghimbir ras într-un ibric, toarnă două căni de apă și ține amestecul la fiert zece minute. Îndulcește ceaiul obținut cu puțină miere și bea-l pe parcursul zilei, iar picioarele tale nu vor mai fi atât de reci.

Sarea Epsom 

Sarea Epsom conține cantități mari de magneziu, iar deficitul de magneziu poate cauza senzația de picioare reci. Înmoaie-ți picioarele în apa caldă în care ai pus sare Epsom din belșug. Băile de picioare cu sare Epsom făcute în fiecare seară combat picioarele reci.

Exercițiile fizice 

Exercițiile fizice care îți solicită musculatura tălpilor stimulează circulația sangvină la nivelul picioarelor și înlătură senzația de picioare reci. Fă-ți timp și mergi prin casă, cel puțin 10 minute, pe vârfuri. De asemenea, poți face și ridicări pe vârfuri în serii de câte 30 de ridicări, cu pauză de două-trei minute.

Ceaiul verde 

Ceaiul verde este considerat, de asemenea, ca fiind un remediu eficient pentru combaterea picioarelor reci, întrucât îmbunătățește circulația sangvină. Bea două-trei căni de ceai verde pe parcursul zilei și picioarele reci vor deveni o simplă amintire. Pentru a prepara ceai verde, fierbe o linguriță de frunze de ceai într-o cană de apă, oprește focul și acoperă recipientul cu o farfuriuță. După cinci minute, strecoară ceaiul, îndulcește-l după gust și consumă-l cald.

Sticle cu apa caldă 

Dacă senzația de picioare reci nu dispare nici după ce te bagi în pat, seara, poți folosi două sticle umplute cu apă caldă, pentru a-ți încălzi instantaneu picioarele.

Fă mișcare

Oricât de simplu pare, să te ridici și să te miști poate fi una dintre cele mai ușoare modalități de a încălzi corpul și de a ajuta la circulația sângelui către și dinspre picioare. Persoanele care se confruntă cu picioarele reci din cauza faptului că stau foarte mult la birou se pot ridica periodic ca să se plimbe prin birou și astfel să se încălzească.

Poți activa circulația sângelui și cu ajutorul unor activități cardio, cum ar fi jogging sau chiar sărituri. În felul acesta, îți poți menține picioarele calde pe tot parcursul zilei.

Când e cazul să mergi la medic din cauza picioarelor reci

Cu toate că e în regulă să ai ocazional picioarele reci, dacă ai de-a face cu această problemă în mod constant, fără să te expui unor temperaturi scăzute, ar trebuie să mergi la medic.Dacă senzația de picioare reci e acompaniată de simptome precum oboseală, scădere în greutate, acumularea unor kilograme în plus, febră, dureri articulare, răni la nivelul tălpilor sau degetelor de la picioare, modificări ale pielii, este obligatoriu să mergi de urgență la medic.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
National Institute of Neurological Disorders and Stroke - Peripheral Neuropathy Fact Sheet
https://www.ninds.nih.gov/peripheral-neuropathy-fact-sheet
American College of Foot and Ankle Surgeons - Foot and ankle surgeons provide essential winter safety advice
https://www.acfas.org/cold-weather-tips-to-protect-your-feet-and-ankles-65e2e1b0c7026b94bb3d62bb6cc44217

 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0