Simptomatologia articulara la debutul poliartritei reumatoide
Simptomatologia articulara la debutul poliartritei reumatoide
Simptomatologia articulara la debutul poliartritei reumatoide
Poliartrita reumatoidă, la debut, poate semăna sau poate fi confundată cu o altă patologie, cum ar fi artroza mâinilor sau traumatismele locale. Important este să sesizăm modificările precoce care apar la debutul bolii și să ajungem cât mai repede la medic.
Leziunile articulare ireversibile pot apărea în stadiile incipiente ale bolii, iar primele 3 luni de la debutul simptomelor reprezintă o fereastră terapeutică critică, timp în care tratamentul medicamentos este deosebit de eficient în controlul sinovitei și limitarea leziunilor articulare pe termen lung, atrag atenția specialiștii.
Având în vedere acest lucru, criteriile de clasificare ale Colegiului American de Reumatologie (ACR)/Liga Europeană Împotriva Reumatismului (EULAR) din 2010 pentru poliartrita reumatoidă au fost dezvoltate pentru a facilita identificarea precoce a pacienților cu artrită inflamatorie care necesită terapie de gestionare a bolii.
Oamenii de știință spun că în cazul multor pacienți există o fază prodromală asociată cu dureri articulare și, uneori, prezența autoanticorpilor, înainte de dezvoltarea sinovitei manifeste clinic. Este important de menționat că simptomele din faza incipientă a bolii pot influența cât de repede pacienții se prezintă la medic și primesc tratament de gestionare a bolii. Poliartrita reumatoidă debutează la orice vârstă, deși majoritatea pacienților sunt diagnosticați începând cu a șasea decadă cu o incidență maximă între 70 și 80 de ani. Femeile sunt afectate de aproximativ de două ori mai frecvent decât bărbații.
Cu ce simptome se confruntă la început pacientul cu poliartrită reumatoidă
Poliartrita reumatoidă debutează adesea insidios, cu o dezvoltare lentă a semnelor și simptomelor, care pot varia în intensitate, pe parcursul mai multor săptămâni.
Astfel, pacientul tipic cu poliartrită reumatoidă prezintă următoarele simptome:
• dureri cu caracter inflamator la nivelul articulațiilor mici ale ambelor mâini. Durerea cu acest tip de caracter este prezentă dimineața, la trezire. În timp, durerea poate deveni mai persistentă și tinde să evolueze în implicare simetrică, poliarticulară (cuprinzând cinci sau mai multe articulații).
Distribuția articulației implică frecvent articulațiile metacarpofalangiene (MCP) și interfalangiene proximale ale mâinilor, de regulă cu afectarea articulațiilor interfalangiene distale, încheieturilor și articulațiilor metatarsofalangiene (MTP) ale picioarelor.
Pacienții spun că se simt ca și cum ar merge pe pietricele și că au dificultăți în a-și strânge pumnul dimineața. La multe persoane, articulațiile mari sunt, de asemenea, afectate, inclusiv umerii, coatele, genunchii și gleznele.
Este posibil ca în cazul anumitor pacienți simptomele tranzitorii să apară în câteva articulații de-a lungul zilelor până la săptămâni înainte de a se trata complet, pentru a reapărea mai târziu în aceeași articulație sau în alte articulații și tind să se acutizeze în timp. La mai mulți pacienți vârstnici, poliartrita reumatoidă se poate prezenta ca polimialgie reumatică sensibilă la steroizi, iar artrita periferică, simetrică, mai tipică poate deveni evidentă numai după ce doza de steroizi este administrată.
• înțepeneală - redoarea matinală - dispare, de regulă, după 30 minute, dar poate persista și mai bine de o oră în cazurile netratatate de poliartrita reumatoidă. Redoarea prelungită a articulațiilor matinale este foarte sugestivă pentru artrita inflamatorie, diferită de rigiditatea tranzitorie a osteoartritei, care durează doar câteva minute.
Rigiditatea articulațiilor matinale care persistă mai mult de o oră și, adesea, durează câteva ore, caracterizează, în special, poliartrita reumatoidă și tinde să se agraveze odată cu evoluția bolii. Rigiditatea prelungită a articulațiilor poate apărea și după o perioadă mare de timp în care pacientul nu a depus efort fizic. Mai rar, pot fi afectate articulațiile genunchilor și articulațiile bazinului (articulațiile coxofemurale).
Sunt necesare câteva exerciții fizice pentru dezmorțirea mâinilor, pe care pacientul le simte rigide, înțepenite.
• Articulațiile menționate sunt tumefiate (umflate), calde la atingere și uneori eritematoase (suprafața pielii este roșie, pare inflamată).
• Simptomatologia articulară este bilaterală (poliartrita reumatoidă afectează atât mâna dreaptă, cât și pe cea stângă, și atât membrul inferior drept, cât și pe cel stâng).
• Pacientul sesizează că mâinile sale se deformează, forța de apucare a obiectelor diminuează și activitățile zilnice, chiar și cele de igienă personală, încep să fie desfășurate cu dificultate. Astfel, devine necesar un consult reumatologic pentru depistarea precoce a poliartritei reumatoide.
Alte simptome precoce ale poliartritei reumatoide
În timpul primelor stadii ale poliartritei reumatoide, pacientul poate să simtă o gama largă de simptome, printre care:
• senzație de slăbiciune generală sau faptul că se simte rău;
• gură uscată;
• ochi uscați, inflamați, cu mâncărimi;
• secreții oculare;
• dificultatea de a dormi;
• durere în piept atunci când respiră;
• umflături tari de țesut, sub pielea de pe brațe;
• pierderea poftei de mâncare;
• scăderea în greutate.
Simptomele articulare pot fi precedate și însoțite de o varietate de simptome nespecifice, inclusiv oboseală debilitantă și depresie, care tind să reflecte nivelul inflamației sistemice. Pacienții se pot confrunta și cu o senzație generală de rău sau slăbiciune, deoarece sistemul imunitar atacă țesuturile corpului, atacând articulațiile și provocând inflamații, dureri și umflături.
Unii pacienți pot observa înroșirea pielii peste articulațiile inflamate. Roșeața rezultă din capilarele pielii dilatate (lărgite) din cauza inflamației din apropiere. Înroșirea articulațiilor nu este întotdeauna prezentă, mai ales dacă inflamația nu este severă.
Tipul acesta de simptome poate varia foarte mult în intensitate de la o zi la alta și chiar pe parcursul zilei. Febra scăzută poate fi o altă caracteristică a inflamației sistemice. La începutul bolii, există o corelație ridicată între dizabilitate și inflamație și o relație mică cu afectarea radiografică. Cu toate acestea, pe măsură ce afecțiunea evoluează, dacă articulația continuă să se distrugă, deteriorarea structurală devine un factor major al dizabilității funcționale.
Mergi imediat la medicul tău reumatolog pentru un diagnostic corect dacă te confrunți cu unele dintre simptomele precoce ale poliartritei reumatoide.
Cum se pune diagnosticul de poliartrită reumatoidă
Simptomele asociate cu poliartrita reumatoidă ar trebui evaluate în urma unei ample amnaneze. În mod similar, semnele bolii ar trebui documentate după o examinare fizică atentă. Îngroșarea sinovială este detectată la palpare ca o senzație de burete, iar sensibilitatea este provocată prin strângerea unei articulații afectate.
Disconfortul provocat de strângerea articulațiilor ale picioarelor este un indiciu sensibil al posibilei poliartritei reumatoide. Pe măsură ce poliartrita reumatoidă progresează, deformările pot avansa și suprafețele oaselor subluxate pot da în mod fals impresia de umflare a articulațiilor. Acest lucru este evident în special la capetele articulațiilor, stiloidului ulnar și radiusului distal la încheietura mâinii.
Nu există teste de laborator care să fie patognomonice pentru poliartrita reumatoidă. Anticorpul anti-proteină citrulinată ciclică (ACPA) și/sau factorul reumatoid pot fi detectați în sânge la aproximativ trei sferturi dintre pacienți, uneori înainte de apariția simptomelor cu ani, și sunt relativ specifici pentru această afecțiune.
Totuși, niciunul dintre aceste teste nu este suficient de specific pentru a stabili clasificarea poliartritei reumatoide, iar prognosticul variază mult în cadrul populațiilor de pacienți seropozitivi și seronegativi.
Alte teste de laborator indicate pentru depistarea bolii includ markeri inflamatori în fază acută, cum ar fi nivelurile de proteină C reactivă. Radiografii simple ale mâinilor și picioarelor la prima prezentare sunt utile pentru a evalua leziunile structurale și dacă există dovezi ale bolii erozive la momentul inițial.
Radiografia are o sensibilitate ridicată pentru detectarea precoce a eroziunilor la nivelul mâinilor și picioarelor și este, de asemenea, utilizată pe scară largă pentru evaluarea implicării țesuturilor moi. Radiografia poate suplimenta examenul clinic pentru depistarea sinovitei subclinice.
Această investigație este utilă și pentru a fi evaluată tenosinovita, iar implicarea flexorilor degetelor în artrita precoce este predictivă pentru evoluția bolii.
La ce complicații poate să ducă poliartrita reumatoidă netratată
Pacienții care nu ajung în timp util la medic, se pot confrunta cu:
Noduli reumatoizi
Aceștia pot apărea oriunde pe piele, inclusiv pe coate, degete și călcâi. Nodulii debutează brusc și evoluează lent. Nodulii reumatoizi sunt un semn că poliartrita reumatoidă se agravează.
Inflamația vaselor de sânge.
Această afecțiune ar putea provoca o afecțiune numită vasculită reumatoidă, care reprezintă inflamația vaselor de sânge. Vasculita favorizează apariția unor pete cutanate. În cazul în care această boală afectează arterele mari, poate provoca leziuni ale nervilor de la nivelul brațelor și picioarelor sau ar putea cauza leziuni ale organelor interne.
Inflamația ochilor
Poliartrita reumatoidă ar putea să ducă la probleme la diferite părți ale ochilor, inclusiv episclera (membrana subțire care acoperă albul ochiului) și sclera (albul ochiului). Pacienții se confruntă cu roșeață și durere, dar aceste probleme se pot acutiza, ducând la pierderea vederii.
Boala pulmonară
Poliartrita reumatoidă ar putea să ducă și la apariția unor noduli pulmonari, boli pleurale (inflamația mucoasei plămânilor) și mici obstrucții ale căilor respiratorii (ca rezultat al inflamației cronice a pereților plămânilor).
Sindromul de tunel carpian
Dacă poliartrita reumatoidă afectează încheieturile, inflamația ar putea în cele din urmă comprima nervul care servește mâinile și degetele, numit nervul median.
Probleme cardiace
Boala, dacă nu este tratată la timp, poate afecta inima și vasele de sânge, crescând riscul de afecțiuni cardiace. Statisticile arată că pacienții diagnosticați cu poliartrită reumatoidă au un risc cu 50% mai mare de boli de inimă spre deosebire de pacienții sănătoși.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
National Library of Medicine - Symptom Complexes at the Earliest Phases of Rheumatoid Arthritis: A Synthesis of the Qualitative Literature
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4030621/
Arthritis Foundation - Rheumatoid Arthritis: Causes, Symptoms, Treatments and More
https://www.arthritis.org/diseases/rheumatoid-arthritis
Te-ar mai putea interesa și...