Factorul Reumatoid: Ce este? Cum se masoara si ce boli indica

1. Despre factorul reumatoid
   a. Ce este factorul reumatoid (FR)?
   b. Natura factorului reumatoid
   c. Tipuri de teste pentru identificarea factorului reumatoid
   d. Efecte secundare ale testelor pentru factorul reumatoid
2. Semnificația prezenței factorului reumatoid
   a. Boli indicate de valoarea pozitivă a factorului reumatoid
   b. Interpretarea valorii negative a factorului reumatoid
   c. Care este valoarea normală pentru factorul reumatoid?
3. Factori care influențează valoarea factorului reumatoid

ÎNSCRIE-TE ÎN APAA!

Despre factorul reumatoid

Este posibil ca medicul specialist să îți recomande, la un moment dat, să faci un test de sânge pentru a depista valorile factorului reumatoid, pentru că precede debutul poliartritei reumatoide cu mulți ani, mai ales dacă medicul suspectează că ai putea avea această boală. Află din articol ce este factorul reumatoid, cum se interpretează analiza și ce boli poate indica.

Ce este factorul reumatoid (FR)?

Factorul reumatoid (FR) este o proteină produsă de sistemul imunitar care poate ataca țesuturile sănătoase din corp. Persoanele sănătoase nu produc această proteină, deci nu au factorul reumatoid prezent. Prin urmare, prezența factorului reumatoid în sânge poate să indice faptul că ai o boală autoimună, cum este poliartrita reumatoidă.

Uneori, însă, persoanele fără niciun fel de probleme medicale produc o cantitate mică din această proteină numită factor reumatoid. Deși aceste situații sunt foarte rare, lumea medicală nu înțelege pe deplin de ce se întâmplă acest lucru. Factorul reumatoid este prezent mai ales la vârstnici, dar a fost detectat și la un procent mic de persoane tinere.

Natura factorului reumatoid

Factorul reumatoid este un anticorp care este detectabil în sângele a aproximativ 80% dintre adulții cu poliartrită reumatoidă. Testul pentru aflarea factorului reumatoid este folosit de medici pentru că ii ajută în diagnosticul poliartritei reumatoide. Uneori, însă, cum spuneam, factorul reumatoid poate fi detectat în sângele persoanelor sănătoase, precum și în al celor care au alte boli autoimune, dar care nu sunt o formă de poliartrită reumatoidă.

Fiind un anticorp foarte important pentru diagnosticul unor afecțiuni, în cazul pacienților cu poliartrită reumatoidă, valorile mari ale factorului reumatoid pot indica o tendință către o formă mai agresivă a bolii și/sau o tendință de a dezvolta noduli reumatoizi și/sau probleme respiratorii (o complicație extraarticulară a poliartritei reumatoide care apare în plămâni).

Tipuri de teste pentru identificarea factorului reumatoid

Factorul reumatoid este un simplu test de sânge. În timpul analizei, o asistentă îți va lua o mostră de sânge din una dintre venele din braț sau din spatele mâinii. Recoltarea sângelui durează doar câteva minute.

Pentru acest test, la fel ca la orice analiză de sânge de rutină, asistenta:

  • va curăța pielea de deasupra venei de unde urmează să recolteze sângele;
  • va lega o bandă elastică în jurul brațului, astfel încât vena să se umple rapid cu sânge;
  • va introduce un ac mic în venă;
  • va recolta sângele într-un recipient steril atașat de ac;
  • va acoperi locul unde te-a înțepat cu puțină vată și cu un bandaj adeziv, pentru a opri sângerarea;
  • va trimite mosta ta de sânge la un laborator de analize, unde va fi testată pentru anticorpul FR (factorul reumatoid).

Efecte secundare ale testelor pentru factorul reumatoid

Aceste complicații sunt rare, dar oricare dintre următoarele complicații poate să apară în zona unde pielea a fost înțepată în timpul recoltării sângelui:

• durere;
• sângerare;
• echimoză (învinețirea pielii);
• infecție.

Practic, orice persoană are un risc mic de a dezvolta o infecție în orice moment în care pielea este înțepată cu acul. Pentru a evita acest lucru, e important să menții zona (unde a fost introdus acul) curată și uscată. Totodată, există un risc mic de amețeală (ai acea senzație că ai putea să leșini în orice moment) sau un risc mic de leșin în timpul recoltării sângelui.

Dacă te simți că ești pe cale să cazi sau tremuri sau te simți amețit după test, transmite aceste lucruri personalului medical, pentru a putea lua măsuri.

Deoarece venele fiecărei persoane sunt diferite în ceea ce privește dimensiunile, este posibil ca la unii pacienți recoltarea sângelui să fie mai ușoară decât la alții. În timpul testului, este posibil să simți o durere ușoară până la moderată.

Semnificația prezenței factorului reumatoid

În cazul în care te întrebai de ce ți-ar recomanda medicul acest test de sânge, trebuie să reții că specialistul poate recomanda analiza de sânge pentru a verifica prezența factorului reumatoid în cazul în care suspectează că ai o afecțiune autoimună, cum ar fi poliartrită reumatoidă sau sindromul Sjögren.

Artrita reumatoidă este o boală cronică sistemică autoimună, care implică în principal articulațiile. Articulațiile periferice (de exemplu, încheieturile mâinilor) sunt inflamate simetric, ducând la distrugerea progresivă a structurilor articulare, însoțită de obicei de simptome sistemice. Diagnosticul bolii se bazează pe caracteristici clinice, de laborator și imagistice specifice. Tratamentul implică și medicamente care ajută la controlul bolii și la încetinirea pregresiei, dar și adoptarea unor măsuri de stil de viață și, uneori, intervenții chirurgicale. 

Sindromul Sjögren este o boală sistemică autoimună care afectează întregul organism. Cele mai frecvente probleme sunt uscăciunea gurii, uscăciunea ochilor, oboseala și durerile musculo-scheletale. Pacienții cu Sjögren trebuie monitorizați îndeaproape pentru factorii de risc și dezvoltarea cancerelor de sânge, în special a limfomului cu celule B non-Hodgkin. Sindromul Sjögren nu se vindecă, tratamentele din prezent fiind destinate gestionării simptomelor și prevenirii complicațiilor.

Aproximativ 80% dintre oamenii cu poliartrită reumatoidă sunt clasificați drept „seropozitivi”, ceea ce înseamnă, mai simplu spus, că testul de sânge pentru factorul reumatoid are un rezultat anormal. Unele persoane care au valori anormale ale factorului reumatoid au, în același timp, rezultate anormale și la testul de sânge anti-CCP.

Aproximativ 20% dintre oamenii cu poliartrită reumatoidă sunt clasificați ca fiind „seronegativi”, lucru care înseamnă că rezultatul testului de sânge pentru factorul reumatoid este negativ sau e normal. În acest caz, testul de sânge anti-CCP poate fi normal sau anormal.

Boli indicate de valoarea pozitivă a factorului reumatoid

Alte probleme de sănătate (pe lângă poliartrita reumatoidă și sindromul Sjögren) care pot cauza valori mai mari decât cele considerate normale ale factorului reumatoid includ:

  • o infecție cronică,
  • ciroza, boală care presupune înlocuirea țesutului sănătos al ficatului cu țesut cicatricial,
  • crioglobulinemia, care înseamnă că există proteine anormale în sângele pacientului,
  • dermatomiozita, care este o boală inflamatorie care afectează țesuturile musculare și pe cele cutanate;
  • bolile pulmonare inflamatorii,
  • bolile mixte de țesut conjunctiv,
  • lupusul, o boală autoimună care poate provoca inflamație în orice zonă a corpului;
  • cancerul.

Unele probleme de sănătate pot cauza valori mai mari ale factorului reumatoid, dar prezența acestei proteine în sine nu este folosită pentru a diagnostica aceste afecțiuni. Lista bolilor respective include:

  • HIV/SIDA,
  • hepatită,
  • gripă,
  • infecțiile virale și infecțiile provocate de paraziți,
  • bolile cronice de plămâni și bolile cronice de ficat,
  • leucemia.

Cel mai frecvent, testul pentru determinarea factorului reumatoid este folosit ca un test de sânge pentru diagnosticarea poliartritei reumatoide. Factorul reumatoid este prezent la aproximativ 80% dintre adulții cu poliartrită reumatoidă (și în cazul unui procent mult mai mic de copii cu o formă de artrită reumatoidă).

Interpretarea valorii negative a factorului reumatoid

Specialiștii spun că un rezultat negativ obținut în urma testului de sânge pentru factorul reumatoid nu exclude prezența poliartritei reumatoide sau prezența sindromului Sjögren. Statisticile arată că aproape 20% dintre persoanele cu poliartrită reumatoidă și mulți dintre oamenii cu sindrom Sjögren vor avea rezultate negative la testul pentru factorul reumatoid sau pot avea valori foarte scăzute ale acestui anticorp.

Care este valoarea normală pentru factorul reumatoid?

La cele mai multe centre medicale, valoarea normală (sau rezultatul negativ al testului de sânge) pentru factorul reumatoid este de la 14 UI/ml până la 20 UI/ml. Orice rezultate ale testului care au valori de peste acest prag sunt considerate anormal de mari, crescute sau pozitive. De reținut că valorile normale ale factorului reumatoid pot varia de la un laborator la altul.

Rezultatele testului tău sunt raportate ca „titru”, o măsurătoare care arată cât de mult din sânge poate fi diluat înainte ca anticorpii factorului reumatoid să fie nedetectabili. În cadrul metodei titrului, un raport mai mic de 1:80 este considerat normal sau mai puțin de 60 de unități ale factorului reumatoid la un mililitru de sânge.

Un test cu rezultat pozitiv înseamnă că factorul reumatoid este prezent în sângele tău. Titrul sau nivelul factorului reumatoid indică, de regulă, severitatea bolii artritice, însă factorul reumatoid poate fi observat și în alte boli autoimune cum ar fi lupusul sau sindromul Sjögren.

Alte teste de laborator, precum viteza de sedimentare a hematiilor/eritrocitelor (VSH) sau proteina C-reactivă pot fi folosite pentru a monitoriza activitatea bolii tale. Nu uita, un test pozitiv nu înseamnă automat că ai poliartrită reumatoidă. Medicul va lua în considerare rezultatele acestui test, rezultatele oricăror alte teste pe care le-ai făcut în trecut și, mai important, simptomele tale și examenul clinic pentru a stabili un diagnostic.

Factori care influențează valoarea factorului reumatoid

Cercetările au constatat că există câțiva factori care influențează valoarea factorului reumatoid, așa că medicul trebuie să îi ia în considerare atunci când interpretează rezultatele testelor de sânge. Mai multe studii raportează că există o scădere în ce privește titrul factorului reumatoid în cazul pacienților tratați cu anumite medicamente, precum medicamentele modificatoare de boală, dar și vârsta pacientului poate influența rezultatele.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Rheumatoid Factor
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532898/
MedlinePlus - Rheumatoid Factor (RF) Test  
https://medlineplus.gov/lab-tests/rheumatoid-factor-rf-test/
Frontiers - Autoantibodies in Rheumatoid Arthritis – Laboratory and Clinical Perspectives
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2021.685312/full
Studiul „Autoantibodies in Rheumatoid Arthritis – Laboratory and Clinical Perspectives”, apărut în Front. Immunol., 14 May 2021, Sec. Cytokines and Soluble Mediators in Immunity, https://doi.org/10.3389/fimmu.2021.685312, autori: Johan Rönnelid, Carl Turesson și Alf Kastbom


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0