Trucuri de ingrijire a pielii pentru bolnavii de lupus

Erupțiile cutanate, dar și alte modificări la nivelul pielii sunt adesea întâlnite în caz de lupus. Tratamentul medical te poate ajuta să ameliorezi aceste probleme, însă există și o serie de trucuri de îngrijire a pielii care pot fi de ajutor pacienților care suferă de lupus.

Lupusul eritematos cutanat 

Problemele de piele care cu care se confruntă pacienții diagnosticați cu această boală autoimună poartă numele de lupus eritematos cutanat. Există trei tipuri principale de lupus eritematos cutanat:
Lupusul cutanat cronic (numit și lupus discoid) provoacă răni sub forma unor discuri, de obicei pe față și pe scalp. Leziunile pot provoca cicatrici sau modificări ale culorii pielii. Lupusul cutanat subacut dezvoltă o erupție roșie solzoasă. Apare de regulă atunci când anumite zone ale pielii sunt expuse la soare. Printre aceste zone se numără gâtul și brațele.

STUDIU LUPUS POETYK SLE-1

Lupusul cutanat acut provoacă o erupție cutanată în formă de fluture pe obraji și nas, care arată ca o arsură solară (numită erupție malară). Uneori afectează alte părți ale corpului, cum ar fi brațele și picioarele.

Alte probleme ale pielii cu care se confruntă pacienții cu lupus

Pacienții cu lupus se pot confrunta și cu: 

  • Pierderea părului
  • Calcinoză (noduli sub piele, cauzați de acumularea de calciu)
  • Ulcere ale mucoasei (răni în interiorul gurii, nasului sau vaginului)

Pacienții diagnosticați cu lupusul eritematos cutanat pot avea și probleme cu sângele sau vasele de sânge, care se pot vedea pe piele. Printre aceste probleme se numără: 

  • Boala Raynaud (degetele de la mâini și de la picioare devin albe sau albastre și apare senzație de amorțeală când pacientului îi este frig sau atunci când este stresat)
  • Livedo reticularis (apar niște pete violet care se văd prin piele, care adoptă un model de dantelă)
  • Eritem palmar (palmele devin roșii)
  • Petesiile (pete mici roșii pe piele cauzate de numărul scăzut de trombocite  [trombocitopenie])

Trucuri de îngrijire a pielii pentru bolnavii de lupus

Îngrijirea pielii este foarte importantă pentru pacienții care suferă de lupusul eritematos cutanat întrucât poate preveni erupțiile cutanate sau le poate ameliora.

Protejează-ți pielea de radiațiile UV 

Radiațiile UV pot declanșa probleme cutanate precum iritația de tip fluture, care se întinde pe nas și pe obraji. Atât radiațiile UVA, cât și cele UVB sunt dăunătoare pacienților care suferă de lupus. Pentru a îți proteja pielea și pentru a reduce riscurile unui puseu de activitate a bolii, protejează-te folosind zilnic loțiune cu factor SPF. Aceasta trebuie să aibă factor de protecție de cel puțin 30 și e necesară reaplicarea la fiecare 80 de minute. Este de la sine înțeles că statul la plajă, dar și mersul la solar sunt interzise pacienților cu lupus. 

Totodată, pacienții care suferă de lupus ar trebui să evite, în sezonul cald, expunerea la soare în intervalul orar 10:00 – 16:00, atunci când radiațiile solare sunt la intensitate mărită. Amintește-ți și că razele ultraviolete sunt mai intense la altitudini mai mari, precum și în, pe sau lângă apă.

Pentru a evita să petreci prea mult timp în lumina intensă de la mijlocul zilei, programează-ți întâlnirile dimineața devreme sau seara târziu.

Hainele din materiale naturale, cu mâneci lungi și care acoperă cât mai mult pielea, precum și accesoriile precum pălăriile și ochelarii de soare ar trebui să fie indispensabile pacienților cu lupus.

Recomandările Experților DOC

Este posibil să fii sensibil și la lumina din interior. Dacă lumina interioară te deranjează, poți folosi becuri care emit cantități reduse de radiații UV, cum ar fi lumini LED. Dacă lumina soarelui e cea care te deranjează în interior, este indicat să folosești draperii care blochează radiațiile ultraviolete, pentru a împiedica pătrunderea razelor solare în cameră.

Protejează-te și de temperaturile scăzute

Dacă ai boala Raynaud, este important să te protejezi și de frig. Încearcă să porți mănuși și șosete groase atunci când te afli în aer liber și vremea este rece. Dacă urmează să intri într-o încăpere cu aer foarte rece, venind dintr-un mediu cu o temperatură foarte ridicată, este important să ai la tine îmbrăcăminte suplimentară pentru a preveni erupțiile. Sindromul Raynaud te poate face, de asemenea, foarte sensibil la cofeină și nicotină. Persoanele care sunt diagnosticate cu această boală ar trebui să evite orice produs care conține cofeină sau nicotină.

Folosește creme pentru ameliorarea erupțiilor cutanate 

Cremele pe bază de corticosteroizi pot fi de mare ajutor în tratarea erupțiilor cutanate cauzate de lupus, însă medicul este cel în măsură să îți facă recomandări cu privire la tratamentul topic.

Bea multă apă

Deshidratarea face pielea să pară uscată și îmbătrânită, așa că asigură-te că te hidratezi corespunzător.

Hidratează-ți pielea 

Și pielea are nevoie de hidratare, așa că nu neglija acest aspect. Fă-ți un obicei din a folosi o cremă hidratantă dimineața, dar și seara. Consultă-te cu medicul dermatolog atunci când alegi crema hidratantă cea mai potrivită pentru tine.

Folosește machiajul pentru a masca erupțiile cutanate 

Semnele pe care lupusul le lasă pe pielea ta, în special pe ten, pot fi mascate cu ușurință cu ajutorul machiajului. Un corector de culoare verde poate fi aplicat direct pe iritația de la nivelul pielii. Acesta va neutraliza culoarea roșie a erupției. Peste acest corector, întinde cu atenție un strat de fond de ten, care să uniformizeze culoarea tenului. Pentru a întinde foarte bine fondul de ten și alte produse în piele, după ce ai aplicat crema hidratantă, pulverizează pe ten un spray de fixare. Cu un burețel special (beauty blender) umed tapotează toată fața timp de 4-6 minute. După aceea, ia un șervețel pentru a îndepărta excesul de machiaj.

Folosește cosmetice care conțin vitamina C 

Produsele cosmetice care conțin antioxidanți precum vitamina C sunt mai mult decât recomandate întrucât neutralizează efectul radicalilor liberi și reduc astfel inflamația. Pentru ca antioxidanții să rămână activi și eficienți este obligatoriu că produsele cosmetice să fie depozitate în recipiente opace.

Evitarea folosirii unor proceduri estetice fără acordul medicului

Pacienții care suferă de lupus trebuie să fie foarte precauți și să nu realizeze nicio procedură estetică fără a se consulta cu medicul specialist care le tratează lupusul. Intervențiile care implică injectarea acidului hialuronic, a botoxului sau tratamentele cu laser pot declanșa erupții cutanate și pot chiar să activeze boala, așa că opinia medicului este foarte importantă.

Renunță la fumat

Pentru mulți pacienți diagnosticați cu lupus, temperaturile ridicate și nivelurile ridicate de umiditate pot provoca, de asemenea, apariția simptomelor, provocând oboseală acută, dureri articulare crescute, slăbiciune și dificultăți de gândire. Dacă fumezi, nu există un moment mai bun decât acum pentru a te lăsa de acest obicei. Este important să știi că fumatul poate face ca medicamentele pentru lupus să fie mai puțin eficiente sau complet ineficiente, lăsând pielea mai susceptibilă la erupții cutanate declanșate de radiațiile ultraviolete și erupții cutanate. Studiile au arătat, de asemenea, că atunci când pacienții renunță la fumat, medicamentele care nu au funcționat în gestionarea simptomelor provocate de lupus, încep să funcționeze.

Nu îți mai atinge rănile

Când atingi erupțiile de pe piele, există riscul să se dezvolte altele noi. 

Odihnește-te cât mai mult

Până și persoanele care nu au fost diagnosticate cu lupus au nevoie să doarmă suficient pentru a-și menține pielea sănătoasă. Pentru cei care au lupus, lipsa somnului poate provoca orice, de la o stare de spirit groaznică la o erupție cutanată.

Renunță la cofeină

Așa cum am menționat mai sus, cofeina este contraindicată pacienților diagnosticați cu lupus. Dacă ai nevoie de o băutură care te energizeze, optează pentru ceai verde bio, pe care îl poți îndulci cu miere. Este mult mai sănătos pentru organism decât cafeaua. În plus, este bogat în antioxidanți.

Înainte de a lua un medicament, vorbește cu medicul

Este important să discuți cu medicul care îți monitorizează boala despre medicamentele pe care le iei. Motivul? Unele dintre acestea pot crește riscul să devii sensibil la lumină.  

Mergi la toate consultațiile programate la medicul dermatolog

Dacă ai lupus cutanat, este posibil să dureze până când boala este diagnosticată. De altfel, este posibil să dureze destul de mult până când medicul va găsi tratamentul care să funcționeze în cazul tău. Un alt motiv pentru a merge la toate programările la dermatolog este că aproximativ 20% dintre persoanele care au lupus cutanat dezvoltă lupus eritematos sistemic (LES). Este considerat cel mai grav tip de lupus deoarece poate afecta alte organe precum plămânii și rinichii. Dacă mergi regulat la medicul dermatolog, sunt șanse ca acesta să identifice din vreme semnele lupusului eritematos sistemic, atunci când tratamentul îți poate îmbunătăți calitatea vieții.

De altfel, dacă observi pe piele erupții care își modifică forma, provoacă mâncărime sau sângerează, mergi de urgență la medicul dermatolog. Acestea pot fi semne care indică un posibil cancer de piele. Unele tipuri de lupus cutanat cresc riscul unei persoane de a dezvolta cancer de piele. Din fericire, detectarea și tratamentul precoce ajută la tratarea cancerului de piele. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Academy of Dermatology Association - Lupus and your skin: Self-care dermatologists recommend
https://www.aad.org/public/diseases/a-z/lupus-self-care
Lupus Foundation of America - Lupus and the skin
https://www.lupus.org/resources/how-lupus-affects-the-skin


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0