Lupus eritematos cutanat: cauze, simptome si tratament

Lupusul eritematos cutanat este o forma de lupus care afecteaza, in mod predominant, pielea. Cele mai comune forme sunt: lupusul eritematos cutanat subacut si lupusul eritematos discoid.

Sunt sanse reduse ca aceste forme de lupus cutanat sa evolueze in lupus eritematos sistemic, adica sa afecteze si organele, nu doar pielea.

Cauze lupus eritematos cutanat

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Lupusul eritematos cutanat este o afectiune autoimuna, anticorpii folositi de sistemul imunitar pentru atacarea tesuturilor sanatoase fiind cauza aparitiei eruptiilor cutanate. Cauza exacta care declanseaza aceasta reactie autoimuna este necunoscuta.

In orice caz, medicii sunt de parere ca materialul genetic si factorii ce tin de mediu contribuie la declansarea lupusului eritematos cutanat. Razele soarelui, anumite medicamente, precum si hormonii declanseaza sau accentueaza simptomele lupusului eritematos cutanat.

Cum se manifesta lupusul eritematos cutanat

Simptomele si semnele lupusului cutanat difera in functie de tipul de lupus eritematos cutanat de care pacientul sufera.

Simptome lupus eritematos cutanat subacut:

  • Iritatie cutanata rosie, care nu provoaca mancarimi si care apare in general in zonele mai expuse soarelui precum pieptul, spatele sau bratele
  • Iritatii care se vindeca fara sa lase cicatrice
  • Rareori apar si simptome precum oboseala, slabiciunea si durerile articulare

Simptome lupus eritematos discoid:

  • Iritatiile apar in general in zonele expuse soarelui precum fata si scalpul
  • Iritatiile apar sub forma de zone solzoase, umflate, care uneori ingroasa pielea
  • Atunci cand afecteaza si parul, zonele solzoase si rosiatice apar la radacina firelor de par, cauzand alopecie ce poate deveni permanenta
  • Rareori lupusul eritematos discoid poate provoca mancarimi sau disconfort

Diagnostic lupus eritematos cutanat

Pentru confirmarea diagnosticului de lupus eritematos cutanat, poate fi necesara o biopsie a pielii. Mai mult decat atat, medicul poate recomanda si analize de sange pentru a verifica anticorpii, precum si prezenta inflamatiei in organism.

 

 

Tratament lupus eritematos cutanat

Din pacate, nu exista un tratament care sa vindece vreo forma de lupus eritematos cutanat. Principalul tel al tratamentului folosit in aceasta afectiune este acela de a ameliora simptomele, dar si de a reduce riscul de complicatii precum cicatricile sau alopecia.

O serie de masuri sunt necesare pentru controlul lupusului eritematos cutanat:

  • Protectie solara (purtatul unor haine care sa acopere pielea, protejand-o de razele solare, folosirea unor accesorii precum palariile cu boruri mari si ochelarii de soare, aplicarea unor lotiuni cu factor de protectie 50 inainte de expunerea la soare)
  • Evitarea sapunurilor care deshidrateaza pielea
  • Mentinerea pielii hidratate in permanenta
  • Renuntatul la fumat

In ceea ce priveste tratamentul topic, se pot folosi cremele pe baza de steroizi, precum si cremele antiinflamatoare, pentru reducerea iritatiilor de la nivel cutanat.

Tratamentele medicamentoase pot fi si ele folosite. Dintre acestea, medicamentele antimalarie, precum si cele care suprima activitatea sistemului imunitar sunt cele mai eficiente.

Medicatia pe baza de retinol, precum si injectiile cu steroizi pot fi, de asemenea, folosite la recomandarea medicului, in caz de lupus eritematos cutanat.

Lupusul eritematos cutanat este o afectiune autoimuna care nu pune in pericol viata pacientului si care poate fi tinuta sub control atat prin tratament, cat si prin modificari ale stilului de viata.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0