

Proceduri de infrumusetare pentru eruptia lupica
Proceduri de infrumusetare pentru eruptia lupica
Proceduri de infrumusetare pentru eruptia lupica
Eruptia lupica este fie o manifestare a lupusului eritematos discoid, fie unul dintre simptomele lupusului eritematos sistemic. Indiferent de cauza, eruptia lupica este inestetica si, in mod cert, pacientul isi doreste sa o mascheze, mai ales daca aceasta apare pe fata.
Lupusul este o afectiune de natura autoimuna, fie ca vorbim despre cel cutanat, fie ca vorbim despre cel sistemic. Lupusul cutanat este cel care se manifesta preponderent prin iritatii la nivelul pielii, in timp ce lupusul sistemic afecteaza intreg organismul, incepand de la piele, articulatii si pana la organele interne.
Eruptia lupica este in general rosie, iesita in relief, poate chiar cu forma solzoasa, umflata, si apare la nivelul pielii ori al scalpului.
Eruptia in forma de fluture este specifica lupusului si este cea care cauzeaza cele mai multe complexe si probleme in randul pacientilor care sufera de aceasta afectiune autoimuna. Eruptia apare pe fata, acoperind obrajii si partea de sus a nasului, capatand astfel forma unui fluture cu aripile deschise - de aici si numele acesteia.
Iritatiile cutanate apar, in general, in zonele care sunt mai expuse soarelui: fata, umeri, brate sau scalp. Aceste eruptii nu cauzeaza, in general, mancarimi sau alte simptome. Eruptiile lupice pot disparea fara sa lase urme, insa pot lasa si cicatrici.
Primul pas in ameliorarea eruptiilor lupice consta in evitarea expunerii la soare. Pacientul care sufera de lupus trebuie sa evite expunerea la radiatiile ultraviolete, care ii declanseaza sau agraveaza simptomatologia. Atunci cand expunerea la soare nu poate fi evitata, acesta va folosi lotiuni cu factor de protectie mare (SPF), precum si haine si accesorii care acopera portiuni cat mai mari din piele.
Proceduri de infrumusetare pentru eruptia lupica
Tratamentul de depigmentare a pielii cu laser poate fi folosit la pacientii care sufera de lupus si care au ramas cu zone mai inchise la culoare in urma vindecarii unei eruptii lupice.
Si injectarea cu colagen poate fi folosita pentru redarea volumului facial, atunci cand este vorba despre lupus eritematos profund, acea forma de lupus care cauzeaza noduli subcutanati.
Microdermoabraziunea poate fi folosita la pacientii care sufera de lupus si care au ramas cu mici cicatrice in ciuda vindecarii eruptiei lupice. Prin aceasta procedura, celulele moarte de la nivelul pielii sunt indepartate si tenul este uniformizat. Sunt sanse mari ca semnele de pe fata sa fie astfel estompate.
Indiferent de procedura aleasa, pacientul cu lupus trebuie sa fie constient ca pot exista efecte adverse. De asemenea, este important ca acesta sa nu apeleze la nicio procedura fara a se consulta in prelabil cu medicul reumatolog si cu cel dermatolog, care ii trateaza afectiunea.
Este important de mentionat ca aceste proceduri se pot face numai daca lupusul se afla in remisiune, altfel sunt contraindicate.
O varianta extrem de eficienta si la indemana in cazul pacientilor cu lupus de sex feminin consta in aplicarea unui machiaj care sa acopere eruptiile cutanate sau semnele lasate de acestea la nivelul pielii. Un fond de ten cu putere de acoperire mare poate masca iritatiile cutanate provocate de lupus. Acesta trebuie aplicat peste o crema hidratanta, dermatocosmetica, iar pentru fixare se recomanda folosirea unei pudre translucide.
Chiar daca pacientul cu lupus poate avea senzatia ca bronzul ii va acoperi semnele lasate de eruptiile cutanate, efectul obtinut in urma expuenrii la soare este opus. Radiatiile ultraviolete declanseaza puseele de activitate in cazul lupusului, lucru pe care pacientul nu si-l doreste.
Tratamentul recomandat de medic va diminua si manifestarile cutanate ale lupusului, de aceea este important ca pacientul sa il respecte, in ciuda remisiunii bolii. Un stil de viata sanatos, asociat cu medicamentele potrivite, va imbunatati atat starea, cat si aspectul pielii pacientului care sufera de lupus.
Sursa foto: Shutterstock