Manifestarile cutanate si mucoase in lupusul eritematos sistemic (LES)

Lupusul eritematos sistemic este o afectiune de natura autoimuna, care poate afecta mai multe zone si organe. Asta pentru ca sistemul imunitar al pacientului care sufera de aceasta afectiune nu mai recunoaste tesuturile sanatoase si incepe sa le atace. Astfel, apar inflamatia in organism si simptomele asociate ei.

Manifestarile cutanate se intalnesc frecvent la pacientii cu lupus eritematos sistemic (LES), la fel ca si cele articulare (85%). Acestea pot fi de o mare diversitate, unele fiind nespecifice.

STUDIU LUPUS POETYK SLE-1

Manifestarea cutanata caracteristica lupusului, care adesea ajuta si la stabilirea diagnosticului, este eritemul facial “in fluture” (vespertilio). Acesta acopera aripile nasului si pometii, capatand forma unui fluture cu aripile deschise – de aici si denumirea de eczema fluture. Eritemul se poate extinde, de asemenea, si pe alte zone expuse la soare: frunte, barbie, regiunea decolteului, partea dorsala a mainilor.

Fotosensibilitatea este caracteristica pacientilor cu LES. Acestia sunt foarte sensibili la radiatiile UV, razele ultraviolete declansand sau agravand atat simptomele cutanate, cat si celelalte manifestari ale lupusului eritematos sistemic.

 

Leziunile care pot sa apara la acesti pacienti in urma expunerii la soare sunt asemanatoare urticariei si se vindeca fara cicatrici sau hiperpigmentare.

Leziunile discoide, dispuse pe fata, scalp, urechi, brate, spate, pot precede cu multi ani celelalte manifestari ale lupusului eritematos sistemic. Eritemul este urmat de hipercheratoza si atrofie cutanata. Leziunile discoide sunt adesea rosii, cu aspect solzos si ingrosat al pielii. Acestea nu cauzeaza, de obicei, dureri sau mancarimi. In timp insa, pot determina decolorarea sau chiar pigmentarea pielii.

Cancerul de piele se poate dezvolta la nivelul leziunilor discoide care nu se vindeca de-a lungul timpului. Orice modificare observata la nivelul leziunilor cutanate ar trebui verificata de un medic.

 

Citeste si Lupusul: cauze, simptome si tratament

 
 

 

Vasculita cutanata se manifesta prin purpura palpabila dispusa pe suprafata de extensie a antebratelor, mainilor, precum si prin ulceratii la nivelul degetelor, eritem periunghial, eruptii urticariene ori livedo reticularis localizat la nivelul genunchilor, gleznelor si partea dorsala a picioarelor.

Alopecia este, de asemenea, frecvent intalnita la pacientii diagnosticati cu aceasta afectiune autoimuna. In cele mai multe cazuri, alopecia este localizata in placi, mai rar este difuza. Alopecia este reversibila in perioadele de remisiune a bolii si poate fi permanenta in leziunile discoide. Poate afecta orice zona cu pilozitate de pe corp. Parul pacientilor cu lupus eritematos sistemic este adesea uscat, lipsit de luciu si se rupe usor, fiind foarte fragil.

Leziunile mucoaselor se intalnesc la 40% din pacienti si constau in pete si si ulceratii nedureroase localizate la nivelul septului nazal (pot determina perforatii), ulceratii palatine, gingivita eroziva.

Pentru prevenirea sau reducerea manifestarilor cutanate la pacientii cu lupus, e indicat sa se respecte cateva recomandari facute de medicii dermatologi:

  • Evitarea expunerii la soare, mai ales in intervalul orar 10-16, atunci cand radiatiile ultraviolete au intensitatea cea mai mare
  • Protejarea pielii prin folosirea unei creme cu factor de protectie solara
  • Protejarea pielii prin purtarea hainelor care acopera pielea, precum si a unor accesorii – palarie cu boruri mari
  • Limitarea timpului petrecut in bataia radiatiilor UV (bronzarea la solar, manichiura cu gel)

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0