Manifestarile in lupus, in functie de anotimp

Vitamina D reglează funcțiile imune și se știe că are un impact asupra bolilor autoimune precum lupusul eritematos sistemic. Un nivel scăzut de vitamina D favorizează puseele de activitate a bolii lupus, însă nu s-a descoperit încă mecanismul prin care se petrece acest lucru. O echipă de cercetători a analizat manifestările lupusului în funcție de anotimp - mai exact, în funcție de prezența soarelui pe cer și nivelul de vitamina D din organism.

Gestionarea lupusului poate fi influențată de anotimpuri, deoarece simptomele se pot agrava în anumite perioade ale anului, în special din cauza sensibilității la soare și a variațiilor de temperatură. Un studiu a observat efectele sezoniere ale expunerii la soare a pielii pacienților care suferă de lupus asupra puseelor de activitate a bolii.

STUDII VIITOARE DESPRE LUPUS

Manifestările lupusului, soarele și vitamina D

Un mic studiu efectuat pe un eșantion de 46 de pacienți bolnavi de lupus, a căror boală se afla în timpul unui episod activ, i-a monitorizat pe o perioadă de 44 de luni, timp în care le-a fost analizat fiecare puseu de activitate a bolii, precum și nivelul de vitamina D din sânge atunci când boala era activă.

În urma studiului, s-a observat că nivelul de vitamina D din timpul unui puseu de activitate a lupusului era, în general, redus. Acest lucru se petrecea în special în lunile de toamnă, iarnă și primăvară, atunci când pacienții nu beneficiau de soare și de lumina zilei pentru o perioadă prea mare de timp. Este vorba despre lunile octombrie, noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie și martie. În lunile de primăvară târzie și vară, adică mai, iunie, iulie, august și chiar și septembrie, nivelul de vitamina D din organismul pacienților nu a înregistrat o scădere și puseele de activitate nu au fost atât de frecvente.

E nevoie de cercetări suplimentare pe această temă, însă oamenii de știință au reușit să demonstreze că anotimpul are un impact asupra evoluției lupusului eritematos sistemic, asta din cauza prezenței soarelui pe cer. Pacienții diagnosticați cu lupus sunt sfătuiți să discute cu medicul curant despre nivelul de vitamina D din organism, mai ales în timpul lunilor de toamnă și iarnă. Dacă ai lupus, medicul reumatolog este cel în măsură să decidă dacă e necesar să iei suplimente pe bază de vitamina D pentru menținerea remisiunii și pentru prevenirea unei perioade de activitate a bolii.

Însă, cu toate că lupusul eritematos sistemic este avantajat de vitamina D din belșug, care vine la pachet cu expunerea la soare, sezonul cald ar putea ridica și o serie de probleme privind expunerea la radiațiile UV. Se știe că radiațiile ultraviolete pot declanșa un puseu de activitate a bolii lupus, la fel cum pot agrava simptomatologia bolii și pot declanșa apariția unor erupții cutanate.

În ce privește fotosensibilitatea pacienților care suferă de lupus, aceasta este accentuată și de unele medicamente pe care și le administrează pentru menținerea bolii sub control.

Pentru a beneficia de vitamina D, dar totodată pentru a reduce riscurile care vin la pachet cu expunerea la soare, pacientul cu lupus trebuie să fie foarte vigilent. E bine ca acesta să se expună la radiațiile solare numai în intervalele permise - adică dimineața, foarte devreme, și după-amiaza târziu, și să evite expunerea între orele 10.00‑16.00, atunci când radiațiile solare ajung la o intensitate foarte mare.

Dacă expunerea la soare nu poate fi evitată, se vor folosi loțiuni cu factor de protecție solară de cel puțin 30, ideal 50, haine care să acopere cât mai mult pielea, precum și pălării cu boruri largi care vor feri scalpul, fața, decolteul și chiar și umerii de razele soarelui. Se recomandă adăpostirea la umbră de fiecare dată când există posibilitatea aceasta, astfel încât timpul de expunere la radiațiile ultraviolete să fie cât mai scurt.

Dacă suferi de lupus eritematos sistemic, e important să îți monitorizezi organismul și să observi ce îi priește și ce nu. Având o legătură strânsă cu medicul tău, vei reuși să ții boala sub control.

Cum gestionezi lupusul în funcție de anotimp?

Iată câteva idei despre cum să îți ții mai bine boala sub control:

Primăvara și vara

Aceste anotimpuri pot fi provocatoare pentru persoanele cu lupus, mai ales din cauza expunerii la soare, care poate agrava simptomele, așa cum am discutat. Mulți oameni cu lupus sunt fotosensibili, iar expunerea la soare poate declanșa erupții cutanate și chiar pusee de boală. Este indicat să eviți soarele între orele 10.00 și 16.00 și să folosești o cremă de protecție solară cu SPF 50.

Hainele din materiale ușoare, dar dense, care acoperă bine pielea, și ochelarii de soare sunt esențiale pentru a limita expunerea la ultraviolete. Temperaturile ridicate pot duce la deshidratare, care poate agrava simptomele, deci apa și băuturile fără cofeină sunt recomandate.

Toamna și iarna

Aceste anotimpuri pot veni cu alte provocări, cum ar fi temperaturile scăzute și riscul crescut de infecții respiratorii. Temperaturile scăzute pot agrava manifestările lupusului, mai ales durerile articulare, dar hainele călduroase și accesoriile termoizolante pot ajuta la menținerea unei temperaturi corporale confortabile.

Persoanele cu lupus au un sistem imunitar mai vulnerabil, deci vaccinarea antigripală (dacă este aprobată de medic) și spălarea frecventă a mâinilor sunt importante. Iarna, pielea poate deveni mai uscată, iar persoanele cu lupus pot fi mai predispuse la iritații deranjante. Folosește o cremă hidratantă potrivită pentru a menține pielea sănătoasă.

Sfaturi suplimentare pentru toate anotimpurile

Urmează tratamentul prescris de medic! Respectarea medicamentației și a recomandărilor medicului este crucială pentru gestionarea eficientă a simptomelor. De asemenea, monitorizează-ți simptomele: ține un jurnal al simptomelor pentru a identifica posibile corelații între anotimp și intensitatea acestora (acest lucru îți poate fi de folos în discuțiile cu medicul). Nu mai puțin important, gestionează stresul. Exercițiile de relaxare pot fi utile în orice anotimp, deoarece stresul tinde să agraveze manifestările lupusului.

Dacă ai lupus, ai un risc mai mare de carență de vitamina D?

Persoanele cu lupus au un risc mai mare de a avea deficit de vitamina D din mai multe motive. Multe persoane cu lupus sunt foarte sensibile la lumina soarelui, iar expunerea la UV poate declanșa sau agrava simptomele, de aceea evită expunerea directă la soare, ceea ce reduce sinteza naturală de vitamina D la nivelul pielii. 

În plus, lupusul provoacă inflamație sistemică, iar aceasta poate influența metabolismul vitaminei D, scăzând nivelurile disponibile pentru organism. Mai mult decât atât, unele tratamente utilizate în lupus, cum ar fi corticosteroizii, pot reduce absorbția de calciu și pot contribui la deficitul de vitamina D. De asemenea, corticosteroizii pot afecta echilibrul hormonal, care este esențial pentru metabolismul calciului și al vitaminei D.
Însă deficitul de vitamina D, împreună cu inflamația și unele medicamente, crește riscul de pierdere a masei osoase și osteoporoză în cazul lupusului. De aceea, vitamina D este esențială pentru a menține oasele sănătoase și a preveni problemele osoase pe termen lung. 

Cum obții suficientă vitamina D dacă ai lupus?

Obținerea vitaminei D este esențială pentru sănătate, dar poate fi o provocare pentru persoanele cu lupus, deoarece expunerea la soare trebuie limitată. Există totuși câteva modalități sigure de a menține un nivel adecvat de vitamina D:

Suplimentele de vitamina D

Medicul tău poate recomanda un supliment de vitamina D pentru a te asigura că obții cantitatea necesară, mai ales dacă ai un deficit. Suplimentele reprezintă o metodă controlată de a obține vitamina D fără riscul expunerii la soare.

Alimente bogate în vitamina D

Include în dietă alimente care conțin vitamina D, cum ar fi pești grași (somon, hering, macrou, sardine), ficat de vită, ouă, ciuperci, produse lactate și sucuri fortificate cu vitamina D. Poți consuma preparate precum omletă cu ciuperci, pește la cuptor peste care pui iaurt și verdețuri, tocăniță din ficat de vită cu ceapă și roșii, salată de pește la conservă cu roșii, castraveți, ardei gras, avocado și puțin ulei de măsline și altele.

Expunere limitată la soare

În unele cazuri, medicul poate sugera o expunere foarte limitată la soare, de 10 minute pe zi, la ore situate în afara intervalelor de intensitate mare a razelor UV (deci ori dimineața până în ora 10.00, ori după-amiaza pe la 17.00, 18.00). Cel mai bine e să discuți cu cu medicul pentru a stabili ce este mai sigur pentru tine. 

Viața cu lupus poate fi o provocare, având în vedere că este o boală autoimună cronică, care aduce fluctuații între perioadele cu simptome severe și cele mai liniștite. Lupusul afectează fiecare persoană în mod diferit, iar simptomele pot fi atât fizice, cât și emoționale: pe lângă dureri, oboseală, fotosensibilitate, mulți pacienți cu lupus se pot confrunta cu depresie, anxietate și izolare socială. De aceea, în afară de respectarea tratamentelor indicate de medic, e nevoie și de înțelegerea și sprijinul din partea celor apropiați. Nu în ultimul rând, lupusul necesită monitorizare atentă și adesea ajustarea tratamentului, deci vizitele regulate la reumatolog și, eventual, la alți specialiști sunt esențiale. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
CDC - Lupus Basics
https://www.cdc.gov/lupus/about/index.html
PMC - Effects of Vitamin D on Systemic Lupus Erythematosus Disease Activity and Autoimmunity: A Systematic Review and Meta-Analysis
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9278795/
Studiul „Effects of Vitamin D on Systemic Lupus Erythematosus Disease Activity and Autoimmunity: A Systematic Review and Meta-Analysis”, apărut în Cureus. 2022 Jun 13;14(6):e25896. doi: 10.7759/cureus.25896, autori: Shayan A Irfan et al.
BMC - Vitamin D supplementation in systemic lupus erythematosus: relationship to disease activity, fatigue and the interferon signature gene expression
https://bmcrheumatol.biomedcentral.com/articles/10.1186/s41927-021-00223-1
Studiul „Vitamin D supplementation in systemic lupus erythematosus: relationship to disease activity, fatigue and the interferon signature gene expression”, apărut în BMC Rheumatol 5, 53 (2021). https://doi.org/10.1186/s41927-021-00223-1, autori: Magro, R., Saliba, C., Camilleri, L. et al. 


Te-ar mai putea interesa și...


CELE MAI CITITE

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0