Manifestarile lupusului, in functie de anotimp

O echipa de cercetatori de la Universitatea Birmingham a analizat manifestarile lupusului in functie de anotimp – mai exact, in functie de prezenta soarelui pe cer si nivelul de vitamina D din organism.

 

Vitamina D regleaza functiile imune si se stie ca are un impact asupra bolilor autoimune precum lupusul eritematos sistemic. Un nivel scazut de vitamina D favorizeaza puseele de activitate a bolii lupus, insa nu s-a descoperit inca mecanismul prin care se petrece acest lucru.

STUDIU LUPUS POETYK SLE-1

Studiul facut de specialisti a observat efectele sezoniere ale expunerii la soare a pielii pacientilor care sufera de lupus, asupra puseelor de activitate a bolii.

 

Studiul a fost facut pe un esantion de 46 de pacienti bolnavi de lupus, a caror boala se afla in timpul unui episod activ. Acestia au fost monitorizati pe o perioada de 44 de luni, timp in care le-a fost analizat fiecare puseu de activitate a bolii, precum si nivelul de vitamina D din sange atunci cand boala era activa.

In urma studiului, s-a observat ca nivelul de vitamina D din timpul unui puseu de activitate a lupusului era, in general, redus. Acest lucru se petrecea in special in lunile de toamna, iarna si primavara, atunci cand pacientii nu beneficiau de soare si de lumina zilei pentru o perioada prea mare de timp. Este vorba despre lunile octombrie, noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie si martie. Pe de alta parte, in lunile de primavara tarzie si vara, adica mai, iunie, iulie, august si chiar si septembrie, nivelul de vitamina D din organismul pacientilor nu a inregistrat o scadere si puseele de activitate nu au fost atat de frecvente.

E nevoie de cercetari suplimentare pe aceasta tema, insa oamenii de stiinta au reusit sa demonstreze ca anotimpul are un impact asupra evolutiei lupusului eritematos sistemic, asta din cauza prezentei soarelui pe cer.

Pacientii diagnosticati cu lupus sunt sfatuiti sa discute cu medicul specialist despre nivelul de vitamina D din organism, mai ales in timpul lunilor de toamna si iarna.

Medicul reumatolog este cel in masura sa decida daca e necesar sa iei suplimente pe baza de vitamina D pentru mentinerea remisiunii si pentru prevenirea unei perioade de activitate a bolii.

 

 

Pe de alta parte, cu toate ca lupusul eritematos sistemic este avantajat de vitamina D din belsug, care vine la pachet cu expunerea la soare, sezonul cald ar putea ridica si o serie de probleme privind expunerea la radiatiile UV. Se stie ca radiatiile ultraviolete pot declansa un puseu de activitate a bolii lupus, la fel cum pot agrava simptomatologia bolii si pot declansa aparitia unor eruptii cutanate.

Fotosensibilitatea pacientilor care sufera de lupus este accentuata si de unele medicamente pe care acestia le administreaza pentru mentinerea bolii sub control.

Pentru a beneficia de vitamina D, dar totodata pentru a reduce riscurile ce vin la pachet cu expunerea la soare, pacientul cu lupus trebuie sa fie foarte vigilent. Acesta trebuie sa se expuna la radiatiile solare numai in intervalele permise – adica dimineata, foarte devreme, si seara, tarziu, si sa evite expunerea intre orele 10-16, atunci cand radiatiile solare ajung la o intensitate foarte mare.

Daca expunerea la soare nu poate fi evitata, se vor folosi lotiuni cu SPF de cel putin 50, haine care sa acopere cat mai mult pielea, precum si palarii cu boruri largi care vor feri scalpul, fata, decolteul si chiar si umerii de razele soarelui.

Se recomanda adapostirea la umbra de fiecare data cand exista posibilitatea aceasta, astfel incat timpul de expunere la radiatiile ultraviolete sa fie cat mai scurt.

Daca suferi de lupus eritematos sistemic, e important sa iti monitorizezi organismul si sa observi ce ii prieste si ce nu. Avand o legatura stransa cu medicul tau, vei reusi sa tii boala sub control.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0