Fotosensibilitatea si lupusul in sezonul cald

Pacientii diagnosticati cu lupus sufera de fotosensibilitate. Acest simptom al lupusului este caracterizat de sensibilitatea marita a organismului la radiatiile emanate de soare. Expunerea la radiatiile UV activeaza sistemul imunitar, care este oricum hiperactiv in cazul celor care sufera de lupus eritematos sistemic.

Nu numai boala autoimuna cauzeaza fotosensibilitate, ci si unele medicamente folosite pentru tratarea acesteaia au ca efect secundar cresterea sensibilitatii la radiatiile UV.

Expunerea la radiatiile solare poate cauza, in cazul pacientilor cu lupus, iritatii la nivel cutanat, insa poate declansa totodata si un puseu de activitate a bolii.

Daca in sezonul rece poate fi usor sa limitam expunerea la radiatiile UV, odata cu venirea sezonului cald, aceasta misiune este din ce in ce mai dificila.

STUDIU LUPUS POETYK SLE-1

Pentru a isi proteja pielea, pacientul cu lupus poate face o serie de lucruri:

Blocarea radiatiilor UV ce pot patrunde prin geamuri – acoperirea gemurilor de la casa, dar si pe a celor de la masina, cu folie cu factor de protectie UV este recomandata persoanelor cu fotosensibilitate.

Purtarea unor haine cu SPF – da, exista haine care ofera protectie solara. In general, hainele obisnuite ofera protectie solara de 5-6, insa gasesti in comert si haine cu materiale cu factor de protectie mai mare, de 30-50. Este adevarat ca acestea sunt mai scumpe decat hainele fara SPF, insa merita sa faci o asemenea investitie la inceput de sezon. Sepcile si palariile sunt obligatorii in zilele de vara, mai ales pentru pacientii care au primit diagnosticul de lupus.

De asemenea, daca petreci mai mult timp in aer liber, ia-ti mereu cu tine un sal, pe care sa il folosesti pentru a te proteja de razele soarelui.

Folosirea lotiunii de plaja din belsug – zonele de piele care sunt expuse razelor soarelui trebuie sa fie intotdeauna acoperite cu un strat de lotiune de plaja cu factor de protectie 50. Lotiunea trebuie reaplicata pe parcursul zilei.

Purtarea ochelarilor de soare – ochelarii de soare nu mai sunt de multa vreme un simplu accesoriu la moda. Alege o pereche de ochelari cu lentile polarizate, care sa iti protejeze atat ochii, cat si pielea din jurul acestora, de radiatiile ultraviolete. Fa-ti un obicei din a purta intotdeauna ochelarii de soare atunci cand petreci timp in aer liber.

Stabilirea tratamentului, la inceput de vara – unele medicamente sporesc fotosensibilitatea asa ca ar trebui sa discuti cu medicul tau pentru a vedea daca nu se pot folosi, macar in sezonul cald, inlocuitori ai acestora care sa aiba insa un impact mai mic asupra fotosensibilitatii tale.

 

 

Ce e de facut daca te alegi cu arsuri solare la nivelul pielii

Indiferent de culoarea pielii tale, daca suferi de lupus si nu te portejezi de radiatiile solare, sunt sanse foarte mari sa te alegi cu cateva arsuri. Daca acest lucru se petrece, asigura-te, in primul rand, ca te hidratezi corespunzator pentru a preveni agravarea situatiei.

Apoi, poti face o baie cu apa calduta, poti lua un medicament antiinflamator si poti aplica aloe vera pe zonele afectate. In cateva zile simptomele neplacute vor disparea.

Daca, pe de alta parte, te simti ametit, confuz si portiunile arse nu numai ca se exfoliaza, insa capata si o culoare alba, ai nevoie de ajutor medical de urgenta pentru ca e posibil ca situatia sa se fi complicat.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0