

Diverticulita aparuta pe fond de lupus - manifestari si tratament
Diverticulita aparuta pe fond de lupus - manifestari si tratament
Diverticulita aparuta pe fond de lupus - manifestari si tratament
Diverticulita poate sa apara pe fondul lupusului eritematos sistemic – iata care este legatura dintre aceste doua afectiuni, dar si cum se trateaza.
Diverticuloza este afectiunea caracterizata de formarea unor saculeti la nivelul mucoasei intestinale. Atunci cand acesti saculeti se inflameaza, apare diverticulita. Daca diverticuloza este, in general, asimptomatica, diverticulita provoaca simptome greu de suportat, incepand de la balonare, constipatie si dureri abdominale intense, pana la diaree severa ori febra mare.
Ce simptome are diverticulita acuta
Diverticulita se manifesta prin simptome precum:
- Dureri abdominale joase (apar la peste 70% dintre pacienti)
- Modificarea tranzitului intestinal
- Greata si varsaturi
- Constipatie
- Diaree
- Balonare
- Febra
- Nevoia urgenta de a urina, dar si urinari frecvente
Severitatea simptomelor este determinata de localizarea diverticulilor, precum si de dimensiunile acestora.
Legatura dintre lupusul eritematos sistemic si declansarea diverticulitei
Lupusul eritematos sistemic, la fel ca orice alta boala autoimuna, poate afecta orice zona din corp, inclusiv tractul gastrointestinal. Este adevarat ca articulatiile, pielea, rinichii si inima sunt in general afectate de lupus, insa asta nu inseamna ca intestinele nu pot fi atacate de sistemul imunitar hiperactiv al pacientului care sufera de o afectiune autoimuna.
Lupusul creste asadar riscul de boli inflamatorii intestinale precum diverticulita.
Si tratamentul administrat pentru tratarea lupusului poate afecta sistemul gastrointestinal, favorizand astfel diverticuloza si diverticulita.
Varsta inaintata reprezinta un alt factor de risc major pentru declansarea diverticulitei, persoanele de peste 60 de ani fiind predispuse acestei afectiuni intestinale.
Lipsa de vitamina D, cu care pacientul care sufera de lupus eritematos sistemic se poate confrunta, creste riscul de diverticulita, precum si pe cel de complicatii specifice acestei probleme gastrointestinale. Nu s-a depistat inca mecanismul prin care vitamina D agraveaza diverticulita, insa oamenii de stiinta fac cercetari pe aceasta tema.
Ce sa faci daca suferi de lupus si suspectezi ca ai diverticulita
Daca ai simptome gastrointestinale si suferi de lupus eritematos sistemic, mergi la medicul care te trateaza si discuta cu el despre suspiciunile pe care le ai. In acest fel, vei fi diagnosticat corect si ti se va recomanda tratament adecvat.
Pentru diagnosticarea diverticulitei, medicul va realiza examinarea fizica, va face anamneza, va recomanda analize de sange precum si analiza materiilor fecale, dar si colonoscopie ori tomografie computerizata. Aceste teste si analize vor permite medicului sa identifice diverticulita.
Tratament diverticulita pentru pacientului cu lupus eritematos sistemic
Peste 75% dintre cazurile de diverticulita diagnosticate sunt usoare, fara complicatii. Daca diverticulita nu este una severa, se va recomanda o alimentatie bogata in fibre si probiotice pentru a calma simptomele si pentru a opri evolutia bolii. Totusi, aceste masuri nu vor elimina diverticulii deja formati, ci vor incetini evolutia acestora.
Antibioticele si dieta lichida pot fi, de asemenea, recomandate pentru tratarea acestei probleme intestinale.
Daca la nivelul diverticulilor apare infectia, interventia chirurgicala este necesara.
Posibile complicatii ale diverticulitei
Diverticulita poate avea complicatii, de aceea este important sa fie diagnosticata si tratata in timp util, pentru a reduce riscurile. Pacientul cu lupus trebuie sa respecte intocmai recomandarile facute de medic, astfel incat sa evite declansarea unui puseu de activitate a lupusului.
Dieta pentru pacientul cu diverticulita si lupus eritematos sistemic
In cazul ambelor afectiuni, se recomanda adoptarea unei diete sanatoase, antiinflamatoare. Asadar, se vor evita alimentele cu potential inflamator precum cele procesate, prajelile, alimentele de tip fast-food, dulciurile, dar si sucurile.
Alimentele cu un aport bogat in fibre, cele cu o concentratie mare de vitamina D, precum si probioticele sunt recomandate in caz de diverticulita.
Cu toate ca diverticulita poate avea simptome alarmante, mai ales pentru pacientul care sufera si de lupus, aceasta nu este o problema grava, cu riscuri mari, ci se trateaza destul de usor daca este identificata inainte de a aparea complicatiile.
Sursa foto: Shutterstock