Constipatia in sarcina ● Cauze ● Remedii naturiste ● Regim ● Surse de fibre

1. Informații generale despre constipație
   a. Ce este constipația în sarcină?
   b. Posibilele cauze ale constipației în sarcină
   c. Complicațiile constipației în sarcină
   d. Simptomele constipației în sarcină
   e. Metode de diagnosticare a constipației
2. Cum se tratează constipația în sarcină?
   a. Laxative pentru constipație (tratament medicamentos)
   b. Tratament naturist constipație (remedii constipație în sarcină)
   c. Terapii complementare pentru constipație
   d. Recomandări privind alimentația femeii gravide cu constipație
3. Cum previi constipația în sarcină?
   a. Dietă bogată în fibre
   b. Legume și fructe recomandate
   c. Hidratarea în timpul sarcinii
   d. Mese mici și dese
   e. Activitate fizică regulată
   f. Evitarea suplimentelor cu fier sau înlocuirea lor
   g. Probiotice
4. Ce este și ce nu este permis în cazul constipației în sarcină?

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Informații generale despre constipație

Constipația este o problemă destul de frecventă și afectează oamenii de toate vârstele, inclusiv femeile gravide. De regulă, constipația poate fi tratată acasă, cu ajutorul unor modificări simple în alimentație și în stilul de viață, ori cu ajutorul laxativelor ușoare. Chiar și așa, în cazul femeilor însărcinate, tratamentul constipației nu este la fel ca la restul pacienților, iar unele tipuri de laxative sunt contraindicate în sarcină.

Cum poți să știi dacă problema ta este constipația? Este simplu: cel mai probabil te confrunți cu constipația dacă: nu ai defecat de cel puțin 3 ori într-o săptămână; dacă îți este dificil să elimini / să împingi materiile fecale din intestin și dacă fecalele sunt mai mari decât în mod normal și cu o consistență tare, uscată. Constipația este o afecțiune a sistemului digestiv, în care pacientul sau femeia gravidă are materii fecale care sunt greu de eliminat. 

Ce este constipația în sarcină?

Atunci când, în sarcină, începi să observi că scaunele sunt tari și dificil de eliminat sau observi că elimini rar materiile fecale, cere sfatul medicului tău pentru un tratament optim. În sarcină, există probleme de sănătate care sunt destul de comune (multe gravide se confruntă cu ele), așa că nu trebuie să te îngrijorezi dacă ai constatat că te confrunți deseori cu constipația.

Modificările hormonale din corp, în perioada sarcinii, pot cauza mici probleme la nivel digestiv, favorizând constipația chiar din primul trimestru al sarcinii. Din fericire, situația poate fi evitată și prevenită, mai ales dacă respecți întocmai indicațiile medicului ginecolog sau ale unui nutriționist.

Posibilele cauze ale constipației în sarcină

În sarcină, constipația poate avea multiple cauze, pe lângă modificările hormonale care sunt normale la femeile gravide și care au efecte asupra întregului organism.

Constipația în sarcină poate fi cauzată uneori de grijile excesive, de stres, de anxietate sau de depresie. Efectele stresului asupra organismului sunt cu atât mai mari în cazul femeilor însărcinate.

O altă cauză evidentă este sedentarismul, mai ales dacă femeile gravide nu fac suficientă mișcare sau au devenit chiar mai puțin active fizic în timpul sarcinii. Așadar, constipația poate să apară dacă gravidă petrece mult timp așezată sau dacă anumite complicații ale sarcinii duc la necesitatea repausului la pat timp de mai multe luni.

În cazul în care femeia însărcinată nu mănâncă suficiente fibre dietetice, cum ar fi cele din fructe, legume și cereale integrale, se poate confrunta cu această problemă digestivă. Se știe că persoanele ale căror diete includ o cantitate mare de fibre au mai puține riscuri să sufere de constipație.

Și creșterea nivelului de progesteron poate cauza încetinirea digestiei la femeile gravide. Asta înseamnă că va dura mai mult în cazul gravidelor până când materiile fecale vor fi eliminate din intestine, iar din această cauză, este posibil să apară constipația.Dacă femeia gravidă ia anumite vitamine prenatale, cum ar fi suplimentele cu fier, acestea ar putea fi cauza constipației.

Atunci când rămâi însărcinată, nivelurile tot mai mari ale hormonilor (în special nivelurile de progesteron) îți încetinesc sistemul digestiv și asta se întâmplă dintr-un motiv bun: corpul absoarbe nutrienții și lichidele suplimentare de care are nevoie pentru ca bebelușul să se dezvolte. Rezultatul este că materiile fecale sunt eliminate mult mai greu, iar digestia devine lentă. Acest lucru se întâmplă atât de devreme, încât pentru anumite femei este primul semn al sarcinii.

În timpul sarcinii, uterul este într-o continuă dezvoltare, își mărește dimensiunile, așa că poate fi de vină pentru tulburările de acest gen, precum constipația. Potrivit experților americani, uterul care se dezvoltă pune presiune pe intestinele femeii gravide și pe rectul acesteia, iar din această cauză, defecarea este îngreunată.

Faptul că femeia însărcinată nu bea suficiente lichide în această perioadă poate fi o cauză a constipației. Hidratarea este esențială pentru fiecare persoană, mai ales în timpul sarcinii, așa că asigură-te că bei suficiente lichide în timpul zilei.

Complicațiile constipației în sarcină

Uneori, constipația, dacă este lăsată netratată, poate duce la alte probleme sau complicații, cum ar fi:

  • Hemoroizii - acestea sunt vene dilatate și cu un volum mărit, în și din preajma rectului; pot fi hemoroizi interni sau externi. Atenție, însă: hemoroizii pot cauza durere, mâncărimi și disconfort. De asemenea, aceste dilatații venoase pot provoca sângerări.
  • Fisura anală - este vorba de o „ruptură” a pielii din jurul anusului. O fisură de acest gen poate să apară când are loc defecarea, iar materiile fecale sunt tari și de dimensiuni mari. Senzația poate fi una de durere în timpul defecării și gravida poate observa că sângerează la locul unde s-a produs fisura anală.
  • Atât hemoroizii, cât și fisurile anale pot fi tratate cu creme și unguente. 

Simptomele constipației în sarcină

Inițial, constipația în sarcină poate fi dificil de recunoscut. De pildă, ai putea avea simptome precum balonarea sau senzația de preaplin (simți un disconfort abdominal), este posibil să simți presiune în zona abdominală. Constipația este frecventă, însă, nu doar în timpul sarcinii, ci și pe o perioadă de până la 6 săptămâni după ce naști.

Alte simptome ale constipației sunt: durerile de stomac, crampele la stomac, senzația de balonare și de greață, pierderea apetitului. Așadar, este destul de probabil ca femeia gravidă să aibă durere de stomac sau să se simtă balonată atunci când este constipată, să aibă o stare generală de rău.

Metode de diagnosticare a constipației

Medicul va folosi informațiile pe care i le dai (pe baza istoricului tău medical și pe baza istoricului medical al familiei tale), examinarea fizică sau teste ori analize medicale, dacă este cazul, pentru a diagnostica și pentru a descoperi cauza constipației, atunci când aceasta nu este cunoscută.

Medicul îți va pune mai multe întrebări despre istoricul tău medical, cât și despre istoricul medical al familiei, pentru a afla dacă ai avut vreodată o intervenție chirurgicală la tractul digestiv, dacă ai luat în greutate recent sau dacă ai slăbit, dacă ai antecedente de anemie. De asemenea, îți va adresa întrebări și despre simptomele tale, despre sarcină și despre cât de des te confrunți cu constipația.

În timpul examinării fizice, medicul poate să verifice anumiți parametri (tensiunea arterială, temperatura corpului, ritmul cardiac), să caute semne ale deshidratării, să verifice abdomenul etc. Acesta poate recomanda, în anumite cazuri, unul sau mai multe teste de laborator, pentru a căuta semne ale anumitor afecțiuni care ar putea cauza constipația.

În anumite cazuri, este necesară o colonoscopie, procedura care îi permite medicului să vadă în interiorul anusului, rectului și colonului, pentru a depista problemele din tractul digestiv inferior. Se poate efectua o colonoscopie sau o sigmoidoscopie flexibilă.

Cum se tratează constipația în sarcină?

Multe femei însărcinate reușesc să pună capăt neplăcerilor cauzate de constipație cu un aport crescut de fibre alimentare și consumând mai multe lichide, precum și cu mai multă mișcare zilnic. Probioticele care modifică flora intestinală ar putea, de asemenea, să îmbunătățească defecarea.

Dacă acestea sunt ineficiente, laxativele sunt a doua linie de terapie în cazul constipației. Femeile gravide trebuie să discute, înainte de toate, cu medicul, care este cel mai în măsură să le prescrie un tratament pentru constipație.

Laxative pentru constipație (tratament medicamentos)

Unele tratamente par să nu fie asociate cu efecte adverse în sarcină:

  • Suplimente pe bază de fibre, pentru formarea scaunelor mai moi (sunt laxative care absorb lichidul în intestine, iar acest lucru creează scaune mai moi, mai lichide, care sunt mai ușor de eliminat). Aceste laxative includ, cel mai frecvent, psyllium (o formă de fibre obținute din tărâțele semințelor de Plantago ovata), cât și alte tipuri de fibre. La unele gravide, acest tip de laxative poate cauza gaze intestinale, crampe și balonare.
  • Laxative lubrifiante și emoliente, cum ar fi cele cu ulei mineral; acesta este, în general, considerat sigur și eficient.
  • Laxative pentru obținerea unor scaune noi, cum ar fi docusatul de sodiu.

Uneori, laxativele pot duce la dezechilibre electrolitice, care ar putea cauza neplăceri, te pot face să te simți rău și există posibilitatea să îți afecteze fătul. Tocmai din acest motiv, este important să iei aceste medicamente în sarcină doar pe o perioadă scurtă de timp și să încerci alte tehnici asociate stilului de viață.

Tratament naturist constipație (remedii constipație în sarcină)

Pe piață există numeroase tratamente naturiste pentru constipație, așa că este cel mai indicat să ceri sfatul medicului, farmacistului sau unui specialist în fitoterapie. Poți apela, sub îndrumarea unui medic fitoterapeut, la remedii pentru constipație în sarcină precum:

  • capsulele cu ulei de in;
  • ceaiul de păpădie;
  • ceaiul de nalbă;
  • ceaiul verde;
  • remedii din rubarbă;
  • capsulele cu senna (acestea nu se iau ca remedii pentru constipație în sarcină în al treilea trimestru, pentru că pot stimula uterul să se contracte);
  • prunele uscate și sucul de prune.

Terapii complementare pentru constipație

În sarcină, există numeroase terapii pe care le-ai putea încerca - desigur, la recomandarea medicului și cu acordul medicului.

Acupunctura și acupresiunea funcționează după teoria potrivit căreia anumite puncte de pe corpul nostru pot fi stimulate pentru a îmbunătăți starea de sănătate. Un punct folosit în acupresiune sau în acupunctură, asociat cu digestia, este localizat sub buric, la o lățime de trei degete. 

Reflexologia este bazată pe ideea că în tălpi există o hartă care corespunde anumitor organe din corp. Potrivit specialiștilor în reflexologie, arcul piciorului corespunde sistemului digestiv, așa că poți ruga partenerul să îți facă un masaj la tălpi, cu mișcări circulare, în sensul acelor de ceasornic, alocând aproximativ 5 minute fiecărui picior.

Recomandări privind alimentația femeii gravide cu constipație

O dietă bogată în fibre ajută la prevenirea constipației, iar această regulă se aplică și femeilor gravide. În plus, alimentele bogate în fibre le vor asigura gravidelor vitaminele și antioxidanții de care corpul lor are nevoie. Femeile însărcinate ar trebui să încerce să consume între 25 și 30 de grame de fibre alimentare în fiecare zi, pentru a avea un tranzit intestinal regulat și o digestie sănătoasă.

Opțiuni bune, care ar trebui să se regăsească în alimentația femeii gravide: fructe proaspete, legume proaspete, fasole boabe și alte leguminoase fierte, tărâțele obținute din anumite cereale, prunele uscate sau proaspete și pâinea obținută din grâu integral.

Prin urmare, pentru a trata constipația și pentru a o preveni, evită alimentele care conțin carbohidrați simpli: covrigei, prăjituri sau tort, fursecuri ori biscuiți, gogoși, pizza, salam, sandvișuri cu pâine albă. Și bananele, orezul alb, carnea roșie, alcoolul, ciocolata, produsele lactate în cantități mari, alimentele de la fast food, chipsurile, mezelurile (bacon, cârnați, crenvurști), alimentele prăjite trebuie limitate sau evitate complet pentru a nu apărea constipația.

Cum previi constipația în sarcină?

Poți să eviți constipația în sarcină dacă ții cont de anumite recomandări și dacă ai o alimentație sănătoasă, bogată în fibre, dacă te hidratezi corespunzător și eviți acele alimente care te-ar putea constipa.

Dietă bogată în fibre

Consumă alimente care au un conținut mare de fibre, cum ar fi pâinea făcută din grâu integral, fructele și legumele, leguminoasele (cum ar fi fasolea boabe de diverse soiuri și lintea). Mănâncă cel puțin 5 porții de fructe și legume cât mai variate (o porție înseamnă 80 g), în fiecare zi. Acestea pot fi proaspete, congelate, uscate sau transformate în suc. Spală bine fructele și legumele proaspete, înainte de a le mânca.

Legume și fructe recomandate când suferi de constipație

Îți poți începe ziua cu o cană cu apă caldă cu o felie de lămâie. De asemenea, poți începe fiecare masă cu o salată de legume crude sau fructe crude. Iată și o listă cu cele mai bune fructe și legume care pot ameliora simptomele constipației și care te ajuta să ai un tranzit intestinal bun:

  • Prunele uscate sunt folosite în multe cazuri ca remedii pentru constipație în sarcină, deoarece sunt naturale și conțin fibre care cresc cantitatea de apă din scaun, făcându-l mai moale.
  • Merele sunt bogate în fibre, atât insolubile, cât și solubile, atrag apă în colon, scaunul devine moale și materiile fecale sunt mai ușor de eliminat.
  • Perele sunt, de asemenea, bogate în fibre, conțin mari cantități de fructoză și de sorbitol, substanță care acționează ca un laxativ natural.
  • Kiwi conține multe fibre, iar studiile arată că prin consumul regulat de kiwi, rezultă defecarea mai ușoară și frecvența sporită a defecării. 
  • Spanacul și alte legume verzi - varză de Bruxelles, sfeclă elvețiană, broccoli - sunt bogate în fibre și sunt surse excelente de vitamina C, vitamina K și acid folic. Aceste legume ajută digestia, adaugă un plus de volum și de greutate scaunului, făcând mai ușoară eliminarea fecalelor din intestine.
  • Cicoarea și anghinarea de Ierusalim sunt surse importante de inulină, un tip de fibre solubile. Inulina stimulează dezvoltarea bacteriilor bune din intestine, încurajând digestia sănătoasă. Studiile arată că inulina crește frecvența defecărilor, îmbunătățește consistența scaunului și reduce timpul tranzitului intestinal.
  • Cartoful dulce conține cantități mari de fibre, Un studiu a arătat că pacienții care făceau chimioterapie și au mâncat cartofi dulci au observat că simptomele constipației s-au ameliorat după doar 4 zile, timp în care au mâncat 200 de grame de cartofi dulci pe zi.
  • Fasolea boabe, mazărea și lintea sunt alimente bogate în fibre care pot fi puse în salate, în supe, sau transformate în supe-creme sau piureuri, pentru a îmbunătăți digestia.

Hidratarea în timpul sarcinii

Este important să bei suficientă apă în timpul sarcinii. Faptul că ești - dintr-un motiv sau altul - deshidratată în mod regulat te predispune la constipație. Unele studii au arătat că apa minerală carbogazoasă este mai eficientă decât apa plată în ceea ce privește ameliorarea constipației. Nu consuma băuturi precum sucurile carbogazoase, pentru că acestea pot agrava constipația și nu sunt o opțiune bună pentru sănătatea ta și a fătului.

Ca regulă generală, femeile gravide ar trebui să bea cel puțin 8 pahare cu apă pe zi, pentru că acest lucru va menține scaunul moale și mai ușor de eliminat.

Mese mici și dese

Încearcă să îți împarți cantitatea de mâncare pe care o consumi zilnic în 5 sau 6 mese mai mici, pentru că acest truc te ajută să ameliorezi simptomele constipației. Faptul că mănânci cantități mari de alimente la o masă poate să îți suprasolicite stomacul și, din această cauză, sistemului tău digestiv îi va fi mai greu să preceseze ceea ce ai consumat.

Activitate fizică regulată

Activitatea fizică, făcută în mod regulat, te ajută să reduci constipația în sarcină. Exercițiile fizice nu foarte solicitante sunt de folos, pentru că îți stimulează intestinele să lucreze. Recomandarea ar fi ca femeile însărcinate să încerce să facă exerciții de trei ori pe săptămână, iar fiecare antrenament să aibă în jur de 20-30 de minute: mers pe jos, o drumeție pe un drum de munte ușor, înot, yoga prenatală.

Alte opțiuni pot fi: exercițiile pentru mușchii din zona intimă (exerciții Kegel), pilates, tai chi, qi gong. Întreabă-ți medicul ginecolog ce exerciții fizice sunt considerate sigure atât pentru tine, cât și pentru făt.

Evitarea suplimentelor cu fier sau înlocuirea lor

Pentru a preveni constipația, o măsură ar fi să eviți suplimentele cu fier ori, dacă acest lucru nu este posibil (pentru că medicul ți-a recomandat anumite vitamine prenatale), îi poți cere medicului să ți le înlocuiască ori să îți recomande și niște suplimente care conțin fibre, pentru a ajuta digestia.

Probiotice

Alimentele de tipul probioticelor sunt foarte utile pentru a combate constipația. De exemplu, chefirul, iaurtul și zerul conțin probiotice, dar și varza murată, kimchi-ul, tempeh-ul și pasta miso.

Ce este și ce nu este permis în cazul constipației în sarcină?

Dacă te confrunți cu simptomele constipației în sarcină, nu le ignora și cere-i sfatul medicului în privința opțiunilor de tratament. Laxativele trebuie luate cu măsură: apelează la acestea doar dacă medicul își dă acordul. Fii atentă la suplimentele cu fier și la vitaminele prenatale și, dacă te constipă, întreabă medicul dacă este posibil să le înlocuiască cu alte suplimente.
Învață să recunoști semnalele pe care ți le transmite corpul și nu te abține atunci când trebuie să mergi la toaletă. De asemenea, acordă-ți timp suficient pentru a folosi toaleta. Nu uita să bei multă apă, să mănânci legume proaspete și leguminoase fierte pentru a preveni, dar și a combate constipația.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - Common health problems in pregnancy
https://www.nhs.uk/pregnancy/related-conditions/common-symptoms/common-health-problems/#constipation
Cleveland Clinic - Pregnancy Constipation
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21895-pregnancy-constipation
Obgyn - Pregnancy, puerperium and perinatal constipation – an observational hybrid survey on pregnant and postpartum women and their age-matched non-pregnant controls
https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1471-0528.16559
Studiul „Pregnancy, puerperium and perinatal constipation - an observational hybrid survey on pregnant and postpartum women and their age-matched non-pregnant controls”, apărut în BJOG, 2020, https://doi.org/10.1111/1471-0528.16559, autori: M. Kuronen et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0