Cum iti afecteaza lupusul unghiile

Lupusul eritematos sistemic este o afectiune autoimuna din cauza careia sistemul imunitar ataca tesuturile sanatoase ale organismului. Lupusul este denumit si “boala cu o mie de fete”, fiind extrem de dificil de diagnosticat, intrucat are multiple manifestari, care difera de la un pacient la altul.

Lupusul este cunoscut ca fiind boala care provoaca aparitia eruptiei cutanate in forma de fluture, ce apare pe obrajii si pe nasul pacientilor in timpul unui puseu de activitate a bolii. Ceea ce putini stim este ca lupusul nu afecteaza numai pielea, ci poate ataca si unghia, provocand o serie de modificari la nivelul acesteia. Medicii dermatologi pot identifica, daca sunt foarte atenti, anumite semne ale lupusului prin simpla observare a unghiei pacientului.

Iata la ce afectiuni ale unghiei este predispus pacientul cu lupus eritematos sistemic:

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Infectii fungice ale unghiei – onicomicoza, adica infectia fungica a unghiei, este mai frecventa in randul pacientilor cu lupus din cauza tratamentului pe care acestia il urmeaza, ce suprima activitatea sistemului imunitar. Infectia fungica se manifesta prin decolorarea culorii unghiei, prin ingrosarea si modificarea formei acesteia, prin exfoliere, dar si prin dureri si disconfort la nivelul unghiilor. Pacientul care urmeaza un tratament pe baza de steroizi este in mod deosebit predispus unei asemenea probleme.

Koilonichie – este vorba despre o anomalie a unghiei, cunoscuta si sub denumirea populara de unghie in forma de lingura. Koilonochia este vinovata pentru aspectul concav al unghiilor si este adesea asociata cu lupusul eritematos sistemic ori cu sindromul Raynaud. Forma atipica a unghiei ar trebui sa te puna pe ganduri ori sa trezeasca suspiciuni medicului dermatolog.

Dermatomiozita – aceasta afectiune inflamatorie a tesuturilor conjunctive poate cauza modificari ale unghiei. Dermatomiozita este considerata de medici un posibil indicator al bolii autoimune lupus.

Liniile Beau – cunoscute, mai degraba, sub denumirea de santurile Beau, aceste linii se formeaza de la stanga la dreapta, pe suprafata unghiei. Ele apar atunci cand anumiti factori intrerup cresterea unghiilor. Printre acesti factori se numara lupusul eritematos sistemic, precum si leziunile ori temperaturile extrem de scazute la care se expune pacientul cu sindorm Raynaud.

Unghii foarte groase – nu numai infectiile fungice cauzeaza ingrosarea anormala a unghiei, ci si afectiunile precum lupusul eritematos sistemic. Mergi la medic daca unghia ta se ingroasa in mod inexplicabil si iti provoaca rani la nivelul degetelor.

Cum sa iti ingrijesti unghiile daca suferi de lupus eritematos sistemic

Poti preveni afectiunile unghiei cu o serie de strategii:

  • Fa-ti in mod regulat manichiura si pedichiura, insa mergi pe variantele clasice, fara gel sau oja semi-permanenta, intrucat acestea se usuca prin expunere la radiatii ultraviolete, despre care stii ca iti pot declansa un puseu de activitate a bolii.
  • Hidrateaza-ti cuticulele si unghiile, folosind zilnic o crema emolienta.
  • Protejeaza-ti unghiile de substantele agresive – substantele de curatat puternice sunt in mod deosebit agresive cu unghiile, dar si cu pielea de pe maini.
  • Poarta incaltamine care sa ti se potriveasca, niciodata un numar mai mic, pentru a evita presiunea mecanica pusa pe unghie.
  • Adopta o dieta sanatoasa, pe baza de fructe, legume si cereale integrale, care sa ofere organismului nutrientii de care are nevoie.
  • Administreaza, la recomandarea medicului, vitamine si minerale pentru a compensa potentialele carente de care suferi.
  • Daca suferi si de boala Raynaud, evita expunerea la temperaturi foarte mici.
  • Daca ai unghii fragile, ia in calcul folosirea unui tratament pentru fortificarea acestora – un tratament pentru unghii, aplicat saptamanal, va face diferenta.

 

Daca ai de-a face cu probleme serioase ale unghiei, ar trebui sa apelezi la un medic podiatru, care te poate ajuta in acest sens. Unghiile crescute in carne, de pilda, pot avea consecinte serioase pentru pacientul cu lupus, asa ca trebuie tratate in stadiu incipient.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: Studiul "Nail as a window to systemic diseases", publicat pe www.ncbi.nlm.nih.gov, autori: Archana Singal and Rahul Arora

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0