Cauze ale alopeciei la pacientii cu lupus

Lupusul eritematos sistemic este o afecțiune de natură autoimună, care produce o serie de dereglări și simptome în tot organismul. Căderea părului face parte din manifestările pe care boala lupus le poate avea.

Căderea părului la pacienții cu lupus poate să fie un simptom al bolii, dar și un efect secundar al tratamentului administrat pentru tratarea lupusului. Un studiu recent arată că aproximativ 45% dintre persoanele cu lupus se confruntă cu alopecia la un moment dat și într-o anumită măsură1. Ba mai mult decât atât, de foarte multe ori căderea părului debutează la începutul afecțiunii și poate fi chiar unul dintre primele semne care anunță această boală autoimună. 

STUDIU LUPUS POETYK SLE-1

Ce este alopecia

Alopecia (calviția) reprezintă pierderea localizată sau generalizată a părului la nivelul capului. Este o manifestare frecvent întâlnită la pacienții cu lupus. În general, pacienții cu lupus au părul uscat, lipsit de luciu și care se rupe la mică distanță de rădăcină.

Alopecia este mai frecvent localizată (apar zone mici la nivelul scalpului, lipsite de păr) și este mai rar difuză și completă. Alopecia se asociază cu manifestările cutanate la pacienții cu lupus.
Pe de o parte, la pacienții care suferă de lupus eritematos sistemic, alopecia temporară este asociată cu natura autoimună a bolii. Pe de altă parte, alopecia permanentă apare în cazul lupusului discoid.

Există câteva situații în care apare alopecia la pacienții cu lupus:

  • atunci când boala este în perioada de activitate, de cele mai multe ori este vorba despre alopecie localizată, adică zone mai mici sau mai mari lipsite de par. Mai rar, pacienții dezvoltă o alopecie difuză sau totală. Manifestările sunt reversibile, în sensul că în perioada în care boala intră în remisiune, părul se regenerează și dispar zonele lipsite de păr.
  • când se asociază cu leziuni cutanate discoide (adică eritemul cutanat a fost urmat de hipercheratoză și atrofie cutanată) alopecia poate fi permanentă, părul nu se regenerează.
  • alopecia secundară tratamentului urmat de pacienții cu lupus poate fi o reacție adversă ce poate apărea la tratamentul cu anumite medicamente.
  • alopecia non-cicatricială asociată cu lupusul este cauzată cu precădere de inflamația care atacă scalpul. Tipul acesta de alopecie cauzează adesea căderea difuză a părului și nu zone distincte fără fire de păr. Căderea părului de acest tip în lupus este de obicei confundată cu căderea părului legată de stres (efluviu telogen). Numeroase studii arată însă că alopecia, în acest caz, este legată de lupusul sistemic. 
  • Alopecia cicatricială apare pe fondul unor leziuni ale pielii de pe scalp care lezează foliculii de păr. Leziunile au, de regulă, culoarea roșie, sunt solzoase și, de cele mai multe ori, nu provoacă mâncărime. Celulele inflamatorii se infiltrează în teaca exterioară a rădăcinii foliculilor de păr provocând îngroșarea structurii foliculilor. Iar din acest motiv apar cicatrici permanente rotunde sau deformate și de dimensiunea unei monede. Decolorarea pielii este frecventă în cazul acestui tip de alopecie. Alopecia cicatricială nu este reversibilă.

Cum se pune diagnosticul de alopecie cauzată de lupus

Diagnosticarea alopeciei cauzate de lupus este foarte importantă pentru că, în funcție de aceasta, pacientul va ști care sunt urmările pe termen lung, dar și cum să trateze căderea părului. Dacă alopecia este asociată cu un puseu de activitate a bolii, părul se va regenera imediat ce lupusul intră în faza de remisiune. 

Însă atunci când căderea părului nu e cauzată de lupus, pacientul ar trebui să ia atitudine și să combată cumva această problemă. De aceea, e foarte important ca pacientul cu lupus să verifice dacă boala sa autoimună îi cauzează căderea părului și nu există cumva alte cauze care stau la baza acestei probleme.

Medicul reumatolog este în măsură să îți spună dacă alopecia este o manifestare a lupusului ori o consecință a tratamentului administrat. Uneori, e necesară o biopsie a scalpului pentru stabilirea cauzei exacte a căderii părului.

Tratamentul în alopecie la pacienții cu lupus

În ceea ce privește tratamentul pentru acest tip de alopecie, cel mai eficient este cel care tratează cauza căderii părului, adică tratamentul pentru lupus. Dacă boala este ținută sub control, se atenuează și alopecia. Printre medicamentele folosite în tratarea lupusului se numără:

Medicamente antimalarice

Inhibitori specifici BlyS, medicamente biologice mai noi administrate intravenos pentru a inhiba proteina stimulatoare a limfocitelor B (BLyS)

Imunosupresoare

În cazul tratării leziunile de pe scalp și piele, medicul poate recomanda un tratament complex care cuprinde medicamente topice, orale și injectabile. Pe lângă cele enumerate mai sus, specialistul poate recomanda pacienților cu lupus și următoarele: 

  • Corticosteroizi administrați local, oral sau prin injecție direct în plăci pentru a ameliora inflamația
  • Un unguent imunosupresor topic

Leziunile pielii pot provoca cicatrici și leziuni semnificative ale foliculilor de păr. De aceea, tratarea rapidă a leziunilor care apar pe scalp poate să reducă riscul apariției cheliei. Suplimentele nutritive precum biotina s-au dovedit a fi eficiente în tratarea alopeciei ce apare pe fond de lupus. Totuși, există puține cercetări care să arate că vitaminele, mineralele și alte suplimente pot ajuta la menținerea sănătății podoabei capilare 2

Alți nutrienți care sunt de ajutor sunt grăsimile sănătoase, inclusiv acizii grași Omega-3, vitaminele A, B, C și D și minerale, precum zinc, fier, cupru, seleniu, calciu și magneziu.

Cum poți preveni alopecia cauzată de lupus

E posibil să nu fii capabil să previi căderea părului, însă poți face tot posibilul pentru a avea o formă mai ușoară de alopecie – iată ce e de făcut în acest sens:

Nu amâna tratarea lupusului 

Imediat ce lupusul a fost diagnosticat, e indicat să începi tratamentul. Astfel, vei reduce la minimum daunele produse de instalarea acestei boli.

Evită puseele de activitate a bolii 

Adoptă un stil de viață sănătos și nu te expune la stres emoțional major, astfel încât să reduci pe cât posibil riscul de a declanșa un puseu de activitate a bolii. Căderea părului se manifestă într-un asemenea moment, de aceea e bine să îl previi.

Evită expunerea la soare 

Pacienții cu lupus suferă de fotosensibilitate, de aceea e indicat că aceștia să evite expunerea la radiațiile ultraviolete. Folosirea unei loțiuni de plajă, dar și acoperirea pielii cu haine și purtarea unei pălării cu boruri largi sunt obligatorii pentru pacienții cu lupus, dacă se expun la soare. Intervalul orar 10:00-16:00 trebuie evitat, radiațiile fiind în acest interval la intensitate maximă.

Recomandările Experților DOC

Ai grijă și la iluminatul din interior! Becurile fluorescente pot declanșa, de asemenea, erupții în rândul pacienților cu lupus . Chiar dacă în interiorul locuințelor noastre cantitatea de radiații UV este considerabil mai mică, oamenii petrec de obicei mult mai mult timp în interior în jurul becurilor fluorescente.  

Cum acoperi zonele cu probleme

Ce poți să faci ca să ascunzi firele de păr lipsă? O variantă ar fi să îți schimbi coafura. Poți să te tunzi mai scurt, de exemplu. Extensiile de păr, perucile, eșarfele și pălăriile pot fi, de asemenea, folosite pentru a ascunde zonele cu probleme. 

Ca să scazi riscul ca firele de păr să se rupă, este important să acorzi atenție produselor de styling pe care le folosești. Evită, de exemplu, instrumentele de coafat încălzite, cum ar fi ondulatoarele fierbinți sau plăcile de îndreptat părul. Este important și să îți usuci părul cu un foehn setat la o temperatură joasă. De asemenea, ai grijă și cum îți coafezi părul. Nu-l purta mereu strâns cu un elastic.

Renunță la fumat

Numeroase cercetări au arătat că tutunul reduce eficacitatea medicamentelor pentru lupus - în special, medicamentele antimalarice. Potrivit statisticilor, există o prevalență mai mare a fumătorilor în rândul pacienților cu lupus eritematos discoid, iar asta denotă că fumatul este legat de variații mai complicate ale bolii.

Ce trebuie să știi despre transplantul de păr

Pacienții cu lupus și cu boli autoimune trebuie să se informeze foarte bine și să ceară sfatul medicului care le monitorizează boala înainte de a recurge la o procedură chirurgicală precum este transplantul de păr.

De regulă, este recomandat ca pacienții să aștepte până la cel puțin doi ani după remisie înainte să apeleze la orice procedură chirurgicală, astfel încât să se reducă probabilitatea unei erupții legate de traumă, cunoscută și sub numele de fenomenul Koebner. Mai exact, sistemul imunitar defect al organismului răspunde la „vătămarea” percepută a unei proceduri invazive, cum ar fi un transplant, provocând o intensificare a activității bolii și dezvoltarea de noi leziuni în pielea anterior sănătoasă.

În ciuda faptului că multe cercetări au arătat că nu există complicații legate de lupus în urma procedurilor de transplant de păr, trebuie să fii foarte bine informat înainte să optezi pentru o asemenea procedură. În cazul în care te confrunți cu căderea permanentă a părului și după un transplant de păr, înseamnă că nu ești un candidat potrivit pentru o altă procedură de acest fel. 

O altă opțiune pentru pacienții care se confruntă cu alopecia este terapia cu plasmă bogată în trombocite (PRP). Spre deosebire de transplantul de păr, această terapie este non-invazivă și astfel nu există riscul să te confrunți cu fenomenul Koebner.  

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Alopecias in lupus erythematosus”. Lupus Science & Medicine. 2018; Concha JSS, Werth VP.
https://doi.org/10.1136/lupus-2018-000291
2 „Complementary and alternative treatments for alopecia: A comprehensive review”. Skin Appendage Disord. 2019; Hosking AM, Juhasz M, Atanaskova Mesinkovska N.
https://doi.org/10.1159/000492035
Lupus Foundation of America - Lupus and hair loss
https://www.lupus.org/resources/hair-loss-and-lupus


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0