Cauze ale alopeciei la pacientii cu lupus

Lupusul eritematos sistemic este o afectiune de natura autoimuna, care produce o serie de dereglari si simptome in tot organismul. Caderea parului face parte din manifestarile pe care boala lupus le poate avea.

Caderea parului la pacientii cu lupus poate sa fie un simptom al bolii, dar si un efect secundar al tratamentului administrat pentru tratarea lupusului. La pacientii care sufera de lupus eritematos sistemic, alopecia temporara este asociata cu natura autoimuna a bolii. Pe de alta parte, alopecia permamenta apare in cazul lupusului discoid.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Alopecia reprezinta pierderea localizata sau generalizata a parului la nivelul capului. Este o manifestare frecvent intalnita la pacientii cu lupus. In general, pacientii cu lupus au parul uscat, lipsit de luciu si care se rupe la mica distanta de la radacina.

Alopecia este mai frecvent localizata (apar zone mici la nivelul scalpului, lipsite de par) si este mai rar difuza si completa. Alopecia se asociaza cu manifestarile cutanate la pacientii cu lupus.

Exista 3 situatii in care apare alopecia la pacientii cu lupus:

  • atunci cand boala este in perioada de activitate, de cele mai multe ori este vorba despre alopecie localizata, adica zone mai mici sau mai mari lipsite de par. Mai rar, pacientii dezvolta o alopecie difuza sau totala. Manifestarile sunt reversibile, in sensul ca in perioada in care boala intra in remisiune, parul se regenereaza si dispar zonele lipsite de par.
  • cand se asociaza cu leziuni cutanate discoide (adica eritemul cutanat a fost urmat de hipercheratoza si atrofie cutanata) alopecia poate fi permanenta, parul nu se regenereaza.
  • alopecia secundara tratamentului urmat de pacientii cu lupus poate fi o reactie adversa ce poate aparea la tratamentul cu Ciclofosfamida.


Diagnosticarea alopeciei cauzate de lupus este foarte importanta pentru ca, in functie de aceasta, pacientul va sti care sunt urmarile pe termen lung, dar si cum sa trateze caderea parului. Daca alopecia este asociata cu un puseu de activitate a bolii, parul se va regenera imediat ca lupusul intra in faza de remisiune. Insa atunci cand caderea parului nu e cauzata de lupus, pacientul ar trebui sa ia atitudine si sa combata cumva problema. De aceea, e foarte important ca pacientul cu lupus sa verifice daca boala sa autoimuna ii cauzeaza caderea parului si nu exista cumva alte cauze.

Medicul reumatolog este in masura sa iti spuna daca alopecia este o manifestare a lupusului ori o consecinta a tratamentului administrat. Uneori, e necesara o biopsie a scalpului pentru stabilirea cauzei exacte a caderii parului.

In ceea ce priveste tratamentul pentru acest tip de alopecie, cel mai eficient este cel care trateaza cauza caderii parului, adica tratamentul pentru lupus. Suplimentele nutritive precum biotina nu s-au dovedit a fi eficiente in tratarea alopeciei ce apare pe fond de lupus.

Cum poti preveni alopecia cauzata de lupus

E posibil sa nu fi capabil sa previi caderea parului, insa poti face tot posibilul pentru a avea o forma mai usoara de alopecie – iata ce e de facut in acest sens:

Nu amana tratarea lupusului – imediat ce lupusul a fost diagnosticat, e indicat sa incepi tratamentul. Astfel, vei reduce la minimum daunele produse de instalarea acestei boli.

Evita puseele de activitate a bolii – adopta un stil de viata sanatos si nu te expune la stres emotional major, astfel incat sa reduci pe cat posibil riscul de a declansa un puseu de activitate a bolii. Caderea parului se manifesta intr-un asemenea moment, de aceea e bine sa il previi.

Evita expunerea la soare – pacientii cu lupus sufera de fotosensibilitate, de aceea e indicat ca acestia sa evite expunerea la radiatiile ultraviolete. Folosirea unei lotiuni de plaja, dar si acoperirea pielii cu haine si purtarea unei palarii cu boruri largi sunt obligatorii pentru pacientii cu lupus, daca se expun la soare. Intervalul orar 10-16 trebuie evitat, radiatiile avand in acest interval intensitate maxima.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0