Fotofobia sau sensibilitatea crescuta la lumina

Fotofobia sau sensibilitatea crescuta la lumina, reprezinta disconfortul resimtit la nivel ocular in prezenta luminii puternice, fie ea naturala (de la soare) sau artificiala (de la diverse surse de iluminat – bec, neon, independent de tipul acesteia).

In mod natural, dureaza o perioada, la trecerea de la lumina la intuneric sau invers, pentru ca ochii sa se poata adapta la aceasta schimbare. Totusi, acest lucru trebuie sa se faca fara durere, iritatie sau jena oculara.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pentru ca este un simptom destul de frecvent intalnit, ne confruntam adesea cu pacienti care se prezinta la medic doar pentru faptul ca afara simt nevoia sa-si acopere ochii cu ochelarii de soare mai tot timpul. In cazurile mai usoare, fotofobia nu tradeaza o afectiune oculara, ci mai degraba o oboseala si o suprasolicitare a ochilor.

Cum se manifesta si care sunt bolile in care apare fotofobia?

In prezenta luminii puternice, pacientul simte un disconfort de intensitate diferita de la caz la caz. In general, persoana va inchide ochii (ii mijeste), pentru a putea bloca razele luminoase cu ajutorul genelor. Uneori, fotofobia se insoteste de cefalee (durere de cap), greata sau alte simptome nespecifice.

Unele persoane au dureri oculare, vedere incetosata sau ochi rosu, cazuri in care afectiunea este grava, posibil insotita de eroziuni corneene. Practic, filmul lacrimal insuficient nu a mai lubrefiat corect suprafata ochilor, iar aceasta s-a uscat. Acolo unde se intrerupe filmul lacrimal si se expune corneea, apare riscul de eroziune (leziune).    

Copiii pot avea fotofobie in mod natural: pupilele fiind mai mari decat la adult, intra o cantitate de lumina mai mare in interiorul ochilor. Daca apare acest simptom brusc, este bine sa mergeti cu cel mic la un control oftalmologic imediat pentru a exclude diagnostice mai grave: strabismul divergent se manifesta prin inchiderea unui singur ochi la lumina puternica (ochiul care deviaza); albinismul ocular (examenul de fund de ochi exclude aceasta afectiune genetica); conjunctivita alergica poate da si ea fotofobie uneori.

Persoanele purtatoare de lentile de contact pot avea si ele o disfunctie a filmului lacrimal, insotita de sensibilitatea la lumina, la fel ca cele care sunt sub influenta unor medicamente. Meningita, migrenele uveita  sau glaucomul sunt alte afectiuni insotite de fotofobie. Fotokeratita de zapada (arsura corneeana provocata de expunerea la radiatii ultraviolete, la altitudine mare) apare tipic la cei care practica sporturi de iarna si este extrem de dureroasa.

Exista predispozitie la fotofobie?

Da, pacientii care au ochii de culoare mai deschisa (verzi sau albastri) sunt mai expusi la lumina fata de cei cu ochii inchisi (caprui sau negri). Practic, este ca atunci cand, intr-o camera, pui la fereastra o perdea mai deschisa sau mai inchisa la culoare.

Recomandam consult oftalmologic atunci cand boala afecteaza calitatea vietii si pacientul se plange frecvent de aceasta sensibilitate oculara sau cand fotofobia apare brusc si nu trece in 1-2 zile.

Tratament

Fotofobia fiind doar o manifestare in cadrul unei afectiuni, este foarte important sa identificam si sa tratam cauza.

In cazurile minore, pacientul va purta ochelari de soare sau, daca are nevoie si de dioptrii, ochelari de vedere cu lentile fotocromice (heliomate). Acestea se inchid la culoare in prezenta radiatiilor ultraviolete si se deschid pana aproape de transparent in interior. Aceste lentile ofera ochilor sensibili un confort sporit, cu adaptarea in orice conditii de luminozitate, si sunt mai potrivite persoanelor care trec des de la lumina naturala la artificiala. Pentru pacientii care stau mult in aer liber, recomandam adesea ochelari de soare cu dioptrie, daca este cazul.

Pentru pacientii care petrec mult timp la calculator sau alte ecrane luminoase, vom prescrie ochelari cu lentile speciale, cu filtru de protectie. Aceste tratamente aplicate pe lentilele ochelarilor blocheaza luminozitatea excesiva, precum si o anumita portiune din lumina vizibila (cea albastru-violet), foarte daunatoare structurilor din interiorul ochilor.

Daca apare eroziunea corneana, atunci tratamentul va fi medicamentos si trebuie instituit de urgenta, pentru a nu aparea complicatii. Se vor prescrie picaturi cu antibiotic si reepitelizant cornean, iar controalele la medic trebuie sa fie frecvente, pentru a ajusta medicatia.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In cazul copiilor, daca acestia au o fotofobie care nu este justificata de un diagnostic ocular, se recomanda sapca sau palarie cu boruri largi, precum si ochelari de soare, la expuneri mai indelungate (peste 1-2 ore in soare). Dupa varsta de 8-9 ani, atunci cand vederea s-a dezvoltat, copilul poate purta ochelari de soare sau fotocromatici in acelasi mod ca adultii. 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0