Fotofobia sau sensibilitatea crescută la lumină
Fotofobia sau sensibilitatea crescută la lumină
Fotofobia sau sensibilitatea crescută la lumină
Fotofobia sau sensibilitatea crescută la lumină, reprezintă disconfortul resimțit la nivel ocular în prezența luminii puternice, fie ea naturală (de la soare) sau artificială (de la diverse surse de iluminat – bec, neon, și altele).
Persoanele care suferă de fotofobie pot simți disconfort, durere sau o senzație de arsură în ochi, precum și dureri de cap și spasme musculare la nivelul gâtului sau al spatelui. Această afecțiune poate fi declanșată de o varietate de factori, inclusiv de boli oftalmologice sau neurologice, de anumite medicamente sau de expunerea la lumina artificială intensă.
În mod natural, durează o perioadă, la trecerea de la lumină la întuneric sau invers, pentru ca ochii să se poată adapta la această schimbare. Totuși, acest lucru trebuie să se facă fără durere, iritație sau jenă oculară.
Pentru că este un simptom destul de frecvent întâlnit, ne confruntăm adesea cu pacienți care se prezintă la medic doar pentru faptul că afară simt nevoia să-și acopere ochii cu ochelarii de soare mai tot timpul. În cazurile mai ușoare, fotofobia nu trădează o afecțiune oculară, ci mai degrabă o oboseală și o suprasolicitare a ochilor.
Fotofobia poate afecta calitatea vieții persoanelor care o experimentează și poate limita activitățile lor cotidiene. În acest articol, vom explora cauzele, simptomele și tratamentele pentru fotofobie, precum și modul în care această afecțiune poate fi prevenită și gestionată.
Cum se manifestă și care sunt bolile în care apare fotofobia?
În prezența luminii puternice, pacientul simte un disconfort de intensitate diferită de la caz la caz. În general, persoana va închide ochii (îi mijește), pentru a putea bloca razele luminoase cu ajutorul genelor. Uneori, fotofobia se însoțește de cefalee (durere de cap), greață sau alte simptome nespecifice.
Unele persoane au dureri oculare, vedere încețoșată sau ochi roșu, cazuri în care afecțiunea este gravă, posibil însoțită de eroziuni corneene. Practic, filmul lacrimal insuficient nu a mai lubrefiat corect suprafața ochilor, iar aceasta s-a uscat. Acolo unde se întrerupe filmul lacrimal și se expune corneea, apare riscul de eroziune (leziune).
Copiii pot avea fotofobie în mod natural: pupilele fiind mai mari decât la adult, intră o cantitate de lumină mai mare în interiorul ochilor. Dacă apare acest simptom brusc, este bine să mergeți cu cel mic la un control oftalmologic imediat pentru a exclude diagnostice mai grave: strabismul divergent se manifestă prin închiderea unui singur ochi la lumină puternică (ochiul care deviază); albinismul ocular (examenul de fund de ochi exclude această afecțiune genetică); conjunctivita alergică poate da și ea fotofobie uneori.
Persoanele purtătoare de lentile de contact pot avea și ele o disfuncție a filmului lacrimal, însoțită de sensibilitatea la lumină, la fel ca cele care sunt sub influența unor medicamente. Meningita, migrenele, uveita sau glaucomul sunt alte afecțiuni însoțite de fotofobie. Fotokeratita de zăpadă (arsura corneeană provocată de expunerea la radiații ultraviolete, la altitudine mare) apare tipic la cei care practică sporturi de iarnă și este extrem de dureroasă.
Există predispoziție la fotofobie?
Da, pacienții care au ochii de culoare mai deschisă (verzi sau albaștri) sunt mai expuși la lumină față de cei cu ochii închiși (căprui sau negri). Practic, este ca atunci când, într-o cameră, pui la fereastră o perdea mai deschisă sau mai închisă la culoare. De asemenea, expunerea repetată la lumină puternică fără protecție, cum ar fi purtarea ochelarilor de soare sau a unor ochelari speciali pentru computer, poate duce la o sensibilitate crescută la lumină în timp.
Recomandăm consult oftalmologic atunci când boala afectează calitatea vieții și pacientul se plânge frecvent de această sensibilitate oculară sau când fotofobia apare brusc și nu trece în 1-2 zile.
Tratament
Fotofobia fiind doar o manifestare în cadrul unei afecțiuni, este foarte important să identificăm și să tratăm cauza.
În cazurile minore, pacientul va purta ochelari de soare sau, dacă are nevoie și de dioptrii, ochelari de vedere cu lentile fotocromice (heliomate). Acestea se închid la culoare în prezența radiațiilor ultraviolete și se deschid până aproape de transparent în interior. Aceste lentile oferă ochilor sensibili un confort sporit, cu adaptarea în orice condiții de luminozitate, și sunt mai potrivite persoanelor care trec des de la lumină naturală la artificială. Pentru pacienții care stau mult în aer liber, recomandăm adesea ochelari de soare cu dioptrie, dacă este cazul.
Pentru pacienții care petrec mult timp la calculator sau alte ecrane luminoase, vom prescrie ochelari cu lentile speciale, cu filtru de protecție. Aceste tratamente aplicate pe lentilele ochelarilor blochează luminozitatea excesivă, precum și o anumită porțiune din lumina vizibilă (cea albastru-violet), foarte dăunătoare structurilor din interiorul ochilor.
Dacă apare eroziunea corneană, atunci tratamentul va fi medicamentos și trebuie instituit de urgență, pentru a nu apărea complicații. Se vor prescrie picături cu antibiotic și reepitelizant cornean, iar controalele la medic trebuie să fie frecvente, pentru a ajusta medicația.
În cazul copiilor, dacă aceștia au o fotofobie care nu este justificată de un diagnostic ocular, se recomandă șapcă sau pălărie cu boruri largi, precum și ochelari de soare, la expuneri mai îndelungate (peste 1-2 ore în soare). După vârstă de 8-9 ani, atunci când vederea s-a dezvoltat, copilul poate purta ochelari de soare sau fotocromatici în același mod ca adulții.
Sfaturi pentru a preveni fotofobia
Există mai multe soluții de prevenție pentru fotofobie, iar unele dintre acestea includ:
- Poartă ochelari de soare cu protecție UV atunci când ieși în lumina soarelui. Aceștia te vor ajuta să-ți protejezi ochii de radiațiile UV, care pot fi daunatoare și să reduci riscul de fotofobie.
- Folosește ochelari speciali pentru computer. Dacă petreci mult timp în fața unui ecran de calculator sau de telefon mobil, ochelarii speciali cu protecție împotriva luminii albastre te pot ajuta să previi fotofobia și să-ți protejezi ochii.
- Fă pauze regulate în timpul lucrului la computer sau la citit. Este important să iei o pauză la fiecare 20-30 de minute pentru a-ți relaxa ochii și a reduce tensiunea musculară a gâtului și a spatelui.
- Menține o igienă oculară bună. Spală-ți ochii cu apă curată și evită să-i freci sau să-i ștergi cu mâinile murdare. De asemenea, evită să-i atingi cu unghiile sau cu orice alt obiect.
- Evită expunerea la lumină puternică atunci când este posibil. Dacă ești sensibil la lumină, încearcă să eviți expunerea directă la lumina soarelui sau la lumina puternică a becurilor strălucitoare.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Photophobia” - https://medlineplus.gov/ency/article/003041.htm
“WHAT IS PHOTOPHOBIA & CAN IT BE TREATED?” - https://americanmigrainefoundation.org/resource-library/what-is-photophobia/
“Shedding Light on Photophobia”, autori: Kathleen B. Digre and K.C. Brennan - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3485070/
“Photophobia: Looking for Causes and Solutions” - https://www.aao.org/eyenet/article/photophobia-looking-causes-solutions
Te-ar mai putea interesa și...