Mituri legate de infertilitate și concepție

Când îți dorești să rămâi însărcinată, ești dispusă să încerci toate trucurile și "rețetele" care să îți garanteze succesul și care să te ajute în această etapă a vieții tale. Însă, cu siguranță, la un moment dat te-ai lovit și de câteva mituri și idei greșite legate de concepție și infertilitate.

Infertilitatea poate fi o călătorie grea pentru multe cupluri, dar dacă vă luptați să concepeți, este important să știți că nu sunteți singuri. Mai mult, există ajutor disponibil din partea specialiștilor în fertilitate.

Un sfat general este să nu răsfoiți internetului până târziu în noapte în căutarea secretelor concepției. Acest lucru nu o să fie deloc util și vă poate afecta starea generală de spirit. Recomandarea este să apelați la un medic specialist în fertilitate care vă poate ajuta cu toate sfaturile necesare și cu un tratament potrivit dacă este cazul.

Există o mulțime de mituri legate de sarcină și chiar și prietenii bine intenționați și colegele mame pot perpetua dezinformarea. 

Am selectat câteva dintre cele care circulă cel mai des, pentru ca tu să fii cât mai bine informată în această privință.

Mit: Infertilitatea este aproape întotdeauna cauzată de sistemul reproducător al femeii

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Adevăr:

Mulți oameni cred, în mod frecvent, că infertilitatea este o problemă a femeii, însă statisticile arată că infertilitatea afectează în egală măsură bărbații și femeile. De fapt, fiecare sex are propriul set de simptome care poate sugera că este vorba de infertilitate, cum ar fi durerea testiculară sau o modificare a menstruației, care devine mai abundentă sau mai puțin abundentă. 

Mit: Dacă stai în pat 30 de minute după ce ai făcut sex, cu picioarele ridicate și sprijinite de perete, vei reuși să rămâi gravidă

Adevăr:

Această poziție adoptată după sex nu face nicio diferență, spun experții. Da, dacă stai în picioare imediat după sex, poți să simți o mică scurgere, însă nu este nicio problemă. Spermatozoizii se îndreaptă imediat către ovul, în timp ce lichidul seminal se va îndrepta către ieșirea din vagin.

Mit: Starea ta de sănătate nu influențează fertilitatea

Adevăr:

În realitate, unul dintre cei mai mari factori care au legătură cu fertilitatea, atât în cazul bărbaților, cât și în cazul femeilor se rezumă la sănătate. Dacă vei încerca să ai un stil de viață sănătos, acesta te va ajuta cu adevărat când vine vorba de problemele cauzate de infertilitate.

Mit: Trebuie doar să te relaxezi ca să rămâi însărcinată

Adevăr:

Deși este adevărat că relaxarea ar putea ajuta în cazul infertilității cauzate de stresul cronic, infertilitatea nu este pur și simplu o problemă de natură psihologică. Infertilitatea este o problemă medicală. Sănătatea ta fizică și cea a sistemului reproducător nu pot fi "rezolvate" doar prin gândirea pozitivă, printr-o vacanță care îți "umple" bateriile sau printr-un nou mod de a gândi.

Mit: Femeile nu încep să aibă un declin al fertilității decât către sfârșitul decadei a treia (30) de viață sau începutul decadei a patra (40)

Adevăr:

Potrivit unui raport din jurnalul Human Reproduction, fertilitatea unei femei intră în declin la vârsta de 27 de ani, deși scăderea nu este una semnificativă. Majoritatea femeilor ajunse la această vârstă pot să rămână însărcinate, desigur, dar asta înseamnă că încercările de a concepe un copil durează mai multe luni. Până când o femeie ajunge la 35 de ani, șansele ei de a rămâne însărcinată în timpul oricărei încercări sunt aproape la jumătate, în comparație cu cât erau aceste șanse în intervalul de vârstă 19 și 26 de ani.

Mit: Dacă folosești poziția misionarului în timpul sexului, acesta este singurul mod prin care poți concepe un copil

Adevăr:

Doar pentru că încerci să concepi un bebeluș, asta nu înseamnă că sexul nu poate fi ceva distractiv. Adevărul este că poziția în care tu și partenerul tău faceți sex nu contează prea mult - atât timp cât este vorba de o penetrare adâncă și, desigur, atât timp cât partenerul tău ejaculează, poziția nu e atât de importantă. Însă nu uita: orice ați face în pat, nu folosiți lubrifiant. Mulți experți cred că acesta poate afecta calitatea spermei.

Mit: Siropul de tuse te va ajuta să concepi un bebeluș

Adevăr:

În urmă cu câțiva ani, forumurile și site-urile de peste hotare au scos la iveală vestea că guaifenesina (un ingredient care se găsește în anumite siropuri de tuse, fiind un expectorant) ar fi ajutat în sensul că a subțiat mucusul cervical și l-a făcut un mediu mai puțin ostil. Însă siropul de tuse nu face nimic pentru a-ți crește șansele de a rămâne însărcinată.

Mit: Trebuie să te străduiești mai mult și mai mult

Adevăr:

Acest mit are în general în vedere doar ceea ce se întâmplă între așternuturi, dar fertilitatea înseamnă mult mai mult decât partea de sex propriu-zisă. A spune cuplurilor că trebuie să se străduiască mai mult poate fi demoralizant și, în cele din urmă, neproductiv. "Aproximativ 50% dintre cuplurile care urmează un tratament pentru infertilitate vor avea o sarcină reușită, dar unele probleme de infertilitate răspund cu o rată de succes mai mică", spune Dr. Suheil Muasher, specialist în infertilitate din Durham, Carolina de Nord. Efortul nu se traduce întotdeauna în mod direct prin succes. Cuplurile nu ar trebui să simtă că nu fac deja tot ce pot.

Mit: Fertilitatea este o problemă a femeilor

Adevăr:

Femeile sunt adesea ținta subiectelor legate de sarcină, dar este nevoie de doi pentru a face un copil. Infertilitatea afectează în egală măsură bărbații și femeile. De fapt, fiecare sex are propriul set de simptome care pot sugera infertilitatea, cum ar fi durerea testiculară sau schimbarea fluxului menstrual.

Mit: Dacă ai deja un copil, nu trebuie să îți faci griji cu privire la infertilitate

Adevăr:

Chiar dacă un cuplu are deja unul sau mai mulți copii, acesta poate întâmpina dificultăți în a rămâne însărcinat mai târziu. Acest lucru se numește infertilitate secundară.

Mit: Luarea de anticoncepționale prea mult timp duce la infertilitate.

Adevăr:

Unele femei se tem să ia anticoncepționale prea mult timp, deoarece cred că acestea vor duce la infertilitate pe termen lung. Cele mai multe femei sunt capabile să ovuleze la câteva săptămâni după ce au renunțat la anticoncepționale. Cât de repede revine ciclul la normal depinde de o serie de variabile, dar 80% dintre femeile care doresc să rămână însărcinate în decurs de un an de la întreruperea contracepției reușesc să facă acest lucru. 
 
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursa foto: Shutterstock.com
Bibliografie:
Infertility FAQs - https://www.cdc.gov/reproductivehealth/infertility/index.htm
Overview-Infertility - https://www.nhs.uk/conditions/infertility/ 


Te-ar mai putea interesa și...


Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0