Infertilitatea, diagnostic si tratament modern
Infertilitatea, diagnostic si tratament modern
Infertilitatea, diagnostic si tratament modern
Vom descrie fiecare cauza posibila a infertilitatii si vom incerca sa oferim informatii medicale moderne, actuale, care sa lamureasca aspectele specifice cauzelor, diagnosticului si tratamentului.
Fertilitatea, capacitatea de a obtine sarcina, depinde de factorii feminini si masculini, cu rol in formarea si nidatia (fixarea oului fecundat in mucoasa uterina) embrionului. Ovarul elimina lunar o celula care va fi fecundata, in treimea medie a trompei, de un spermatozoid, apoi embrionul va fi transportat spre uter. Este evident ca factorii majori care au rol in obtinerea sarcinii sunt: factorul ovarian, factorul tubar, factorul uterin, factorul masculin.
Cauzele infertilitatii
Factorul masculin este responsabil de aproximativ 1/3 dintre cazurile cu infertilitate.
Factorul feminin apare in peste 50% din cazuri, izolat sau asociat cu alte cauze masculine (de exemplu, anomalii ale spermogramei).
Infertilitatea fara cauza diagnosticata (idiopatica, adica de cauza necunoscuta) afecteaza 20% dintre cupluri si are indicatie, de la inceput, de inseminare intrauterina sau fertilizare in vitro. In aceste cazuri, toate analizele au rezultate normale, dar sarcina intarzie sa apara.
Varsta femeii este un alt factor extrem de important, stiind ca sansa de sarcina scade cu 3-5% pe an dupa varsta de 30 ani.
In 10-15% dintre cazuri, cauza este reprezentata de anomalii imunologice sau biologice care pot, de asemenea, impiedica fecundatia si nidatia. Acestea sunt investigate, in general, incomplet, dupa ce s-au evaluat factorii generali anatomici, mai cunoscuti si mai accesibili (ovarian, uterin, etc.). De aceea, recomandarea medicala este sa consultati, de la inceput, un medic specializat in tratamentul infertilitatii.
Infertilitate imunologica
Infertilitatea imunologica apare la 10-15% dintre cazurile de infertilitate si trebuie evaluata inainte de a incadra cuplul in "infertilitate de cauza necunoscuta = idiopatica". In general, daca toate testele principale (hormonale, infectioase, histeroscopice etc.) sunt in limite normale, cuplul se incadreaza, generic, in "infertilitate de cauza necunoscuta". Protocolul corect de investigatii cuprinde testarea imunologica inainte de stabilirea diagnosticului "infertilitate fara cauza cunoscuta".
Factorul imunologic poate afecta ambii parteneri sau doar pe unul din ei.
La aceste paciente, apar anticorpi anti spermatici care, practic, impiedica accesul si patrunderea spermatozoidului in ovocit (celula feminina), astfel fecundatia nu este posibila. Factorul imunologic masculin afecteaza mai ales barbatii care au suferit operatii pentru varicocel. Exista teste complexe pe care le efectuam in acelasi timp cu spermograma si pe care le recomandam de la inceput pacientilor cu interventii in zona testiculara.
Infertilitatea de cauza autoimuna are indicatie de tratament corticoid, pe care il prescriem individualizat. Deci putem trata cu succes si aceste cazuri, prin terapie medicamentoasa sau prin tratarea spermei cu medii speciale inainte de inseminare intrauterina. Astfel, anticorpii sunt indepartati si fecundatia devine posibila.
Potrivit NHS, peste 80% dintre cuplurile in care femeia are varsta sub 40 de ani vor concepe un copil pe cale naturala, in decurs de un an, timp in care au facut sex neprotejat in mod regulat. Sex neprotejat in mod regulat inseamna ca partenerii au avut raport sexual la fiecare 2-3 zile, fara folosirea unei metode contraceptive.
Cand sa ceri ajutorul unui medic specialist in infertilitate
Mergi la medicul tau ginecolog (sau la un specialist in infertilitate recomandat de acesta) daca nu ai reusit sa ramai insarcinata dupa 1 an de incercari.
Ar trebui sa mergi la medicul specialist mai curand de 1 an daca:
- esti o femeie cu varsta de peste 36 de ani - declinul fertilitatii se accelereaza cand o femeie trece de jumatatea decadei a treia de viata;
- ai orice fel de motiv de ingrijorare referitor la fertilitatea ta - de exemplu, daca ai suferit un tratament pentru cancer sau daca crezi ca ai putea avea in prezent o boala cu transmitere sexuala (BTS).
Testele pentru fertilitate pot necesita timp, iar fertilitatea unei femei scade odata cu varsta, asa ca cel mai bine ar fi sa iti faci o programare la un medic cat mai curand.
Specialistul la care mergi va putea sa faca o evaluare initiala, pentru a verifica acei factori care ar putea sa iti provoace problemele de fertilitate si tot el te va sfatui ce sa faci in continuare.
Cel mai bine este ca ambii parteneri sa mearga la medicul specialist, pentru ca problemele ce tin de fertilitate pot afecta fie barbatul, fie femeia, iar uneori, pe amandoi.
Bibliografie: NHS Choices - https://www.nhs.uk/conditions/infertility/diagnosis/
Sursa foto: Shutterstock