Ce este mucusul cervical si ce legatura are cu fertilitatea

Mucusul sau lichidul cervical joaca un rol fundamental in procesul complex al conceptiei, prin faptul ca protejeaza spermatozoizii pe masura ce acestia incearca sa calatoreasca prin tractul reproducator feminin, pentru a ajunge la ovul. Asa ca este important sa cunosti cateva informatii esentiale despre mucusul cervical.

Pe scurt, mucusul cervical este un lichid secretat de cervix (colul uterin), iar productia lui este stimulata de un hormon: mai exact, de estrogen. Pe durata ciclului tau menstrual, cantitatea si calitatea mucusului cervical care este produs va avea fluctuatii, iar prin observarea acestor modificari, poti incepe sa iti dai seama sau sa estimezi care sunt cele mai fertile zile din luna.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Evaluarea mucusului cervical este un standard pentru determinarea perioadei fertile in ceea ce priveste planificarea familiala pe cale naturala. Mucusul cervical accepta, filtreaza, pregateste si elibereaza spermatozoizii pentru a le asigura succesul transportului pana la ovul si fecundarea acestuia.

 

Ce caracteristici are

Pe masura ce te apropii de ovulatie, nivelurile de estrogen incep sa creasca subit, ceea ce determina cervixul sa secrete mai mult mucus cervical care are o caracteristica "fertila". Aceasta trasatura "fertila" a mucusului cervical, pe care o recunosti dupa faptul ca acesta seamana, din punct de vedere al consistentei, cu albusul unui ou, este foarte importanta. Ea este transparenta si flexibila, se intinde, este similara cu consistenta pe care o are albusul unui ou si este mediul protector perfect pentru spermatozoizi, in ceea ce priveste pH-ul si structura.

Faptul ca ai suficient mucus cervical care are aceasta consistenta ca de albus in timpul zilelor tale fertile iti va imbunatati, de fapt, sansele de a concepe un copil. In plus, prin faptul ca observi cand organismul tau produce acest gen de mucus cervical (o secretie normala), vei putea sa identifici cele mai fertile zile din luna.

In urma studiilor facute in vitro si in vivo, la primate, se stie ca mucusul cervical indeplineste 4 functii principale in relatia cu spermatozoizii:

  1. spermatozoizii sunt admisi din mediul vaginal ostil
  2. mucusul cervical filtreaza sperma anormala din punct de vedere morfologic, iar anumiti constituenti sunt indepartati de pe suprafata spermatozoizilor
  3. spermatozoizii sunt, de asemenea, sustinuti din punct de vedere biochimic (ca pregatire pentru fecundarea ovulului)
  4. mucusul cervical stocheaza/pastreaza spermatozoizii pentru eliberarea lor ulterioara.

Scopul metodei observarii mucusului cervical

Expertii spun ca metodele ce au la baza mucusul cervical te ajuta sa prezici cand vei avea ovulatie, prin monitorizarea modificarilor care apar la nivelul mucusului tau cevical (secretiilor vaginale) pe parcursul ciclului tau menstrual.

Hormonii care controleaza buna functionare a ciclului tau menstrual sunt si cei care determina cevixul sau colul uterin sa produca acest mucus, acel lichid vascos de pe col care iese prin vagin, sub forma unei secretii. Mucusul cervical sufera modificari in privinta culorii, texturii si cantitatii in timpul ciclului tau menstrual, in special in preajma ovulatiei. De aceea, sunt femei care folosesc aceasta metoda pentru a prezice perioada fertila, urmarind caracteristicile secretiei vaginale.

Metodei observarii mucusului cervical mai este numita si "metoda ovulatiei" sau "metoda Billings". Retine ca cel mai bine este sa incepi sa folosesti aceasta metoda (daca iti doresti sa ramai insarcinata) cu ajutorul unui expert, cum ar fi un medic ginecolog, o asistenta, deoarece poate fi destul de greu sa o inveti pe cont propriu.

Care sunt factorii care pot cauza modificari mucusului cervical?

Anumite activitati sau conditii pot modifica mucusul cervical natural si pot face ca aceasta metoda sa fie mai putin eficienta sau mai dificil de utilizat. Iata ce poate cauza modificari:

- alaptarea

- o interventie chirurgicala pe colul uterin

- spalaturile vaginale

 
 

- menopauza precoce

- folosirea recenta a contraceptivelor hormonale (inclusiv pilula de a doua zi)

- bolile cu transmitere sexuala (BTS)

- vaginita.

Metoda observarii mucusului cervical poate fi folosita ca o modalitate de a identifica perioadele fertile, pentru a te ajuta sa identifici cele mai bune zile pentru a face sex, mai ales atunci cand iti doresti un copil. In plus, metoda observarii mucusului cervical este uneori folosita in combinatie cu alte metode, cum ar fi monitorizarea temperaturii bazale a corpului.

 

De retinut!

Pe masura ce data ovulatiei tale se apropie, te poti astepta sa observi anumite modificari in secretiile vaginale. Pe masura ce ai intrat in perioada fertila, mucusul cervical va fi intr-o cantitate mai mare si va avea o textura mai umeda. Culoarea lui poate fi crem.

In perioada ovulatiei (sau in zilele care preced ovulatia), productia de mucus cervical va atinge "varful" in ceea ce priveste consistenta si culoarea acestui lichid. Acum mucusul cervical va fi similar cu albusul de la ou. Odata ce ai detectat aceasta trasatura a lichidului cervical, vei sti ca te afli in cea mai fertila perioada a ciclului. Dupa ovulatie, cantitatea de mucus cervical incepe sa scada, iar consistenta lui se modifica si ea.

In cazul in care medicul a descoperit o productie insuficienta de mucus cervical de calitate "fertila" sau acest mucus nu este un mediu suficient de bun pentru spermatozoizi, medicul iti poate prescrie anumite medicamente.

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: shutterstock.com

Bibliografie:

  • American Pregnancy Association - http://americanpregnancy.org/getting-pregnant/cervical-mucus/
  • University of North Carolina at Chapel Hill School of Medicine - https://www.med.unc.edu/timetoconceive/study-participant-resources/cervical-mucus-testing-information/
  • WebMD - https://www.webmd.com/infertility-and-reproduction/qa/what-is-the-pattern-of-cervical-mucus-changes-for-a-woman-with-a-28day-cycle
  • Studiul "Human cervical mucus: research update.", publicat in American Journal of Obstetrics and Gynecology, autor Katz D.F.
  • Planned Parenthood Federation of America - https://www.plannedparenthood.org/learn/birth-control/fertility-awareness/whats-cervical-mucus-method-fams

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0