Sunt eficiente testele de fertilitate masculină efectuate acasă?

Cuplurile care nu reușesc să conceapă un copil ar putea fi tentate să încerce acele kituri de testare a spermei la domiciliu. Deși acestea sunt o metodă ieftină și la-ndemână, specialiștii atrag atenția că este nevoie de consult pentru o evaluare completă a fertilității. 

Testarea corectă a fertilității masculine ar trebui să includă evaluarea de către un medic și un eșantion de spermă analizată într-un laborator de andrologie profesională, susțin specialiștii. 
Motivul? Testele de fertilitate masculină efectuate la domiciliu măsoară cantitatea spermatozoizilor din lichidul seminal ejaculat în timpul unui orgasm. Numărul spermatozoizilor este doar un factor care influențează fertilitatea bărbaților, avertizează specialiștii. 

Aceste teste, care pot fi efectuate la domiciliu, sunt recomandate, cu precădere,  bărbaților care nu au un specialist în infertilitate la care să solicite consult de specialitate. De altfel, tipul acesta de teste oferă informații preliminare bărbaților, oriunde s-ar afla ei, fiind o metodă la-ndemână și ieftină. 

Cum funcționează testele de fertilitate masculină efectuate acasă

Pentru un astfel de test, este nevoie ca partenerul să ejaculeze într-un recipient special. Procedurile privind transferul spermei și completarea testului pot să varieze, la fel și oferirea rezultatelor. De altfel, unele teste pot să furnizele informații diferite. Unele pot raporta dacă spermatozoizii sunt prezenți sau absenți, pe când altele măsoară concentrația spermei unui bărbat (numărul de spermatozoizi pe milimetru de spermă).

În cazul testelor care măsoară concentrația spermei, dacă acestea indică faptul că sperma are concentrația sub 20 de milioane de spermatozoizi pe mililitru (negativ), este nevoie să fie consultat medicul specialist pentru o evaluare completă a fertilității. Dacă testul indică faptul că numărul de spermatozoizi depășește 20 de milioane de spermatozoizi pe mililitru de spermă, concentrația de spermă este considerată normală.

Totuși, este important de știut că aflarea cantității de spermă nu indică dacă partenerul este sau nu fertil, ci doar determină concentrația de spermă, fără să fie luați în considerare și alți factori.  Multe cauze comune ale infertilității masculine nu pot fi descoperite prin testele de spermă la domiciliu. Spermograma este analiza prin care medicul specialist în infertilitate evaluează:  

  • Volumul ejaculat
  • Numărul total de spermatozoizi
  • Aciditatea (pH) spermei
  • Vitalitatea spermatozoizilor (procentul de spermatozoizi vii)
  • Motilitatea (procentul de spermatozoizi care se mișcă)
  • Morfologia (dimensiunea și forma spermatozoizilor)

Când este utilă testarea spermei acasă

Un astfel de test la domiciliu nu trebuie să înlocuiască consultul de specialitate. Dacă rezultatele testului efectuat la domiciliu arată că un bărbat are o concentrație scăzută de spermă, trebuie să consulte un specialist în infertilitate. Specialiștii spun că și rezultatele care arată că respectiva concentrație este în limite normale ar trebui investigată, pentru că, și în aceste condiții bărbatul se poate confrunta cu infertilitate

Cu toate acestea, pot exista anumite situații în care testarea la domiciliu este recomandată. Bărbații care au anumiți factori de risc pentru infertilitate (de exemplu, dacă au urmat un tratament cu chimioterapie) pot vedea, după efectuarea testului, dacă sunt fertili sau nu.

Kit-urile de testare la domiciliu pot fi valoroase și în viitor pentru testarea bărbaților post-vasectomie. Sunt situații când medicii chirurgi recomandă adesea pacienților să verifice dacă sunt sterili sau nu la câteva luni după ce au făcut o vasectomie, înainte de a avea relații sexuale neprotejate. 

Testarea la domiciliu este o completare a serviciilor oferite de specialiștii în fertilitate. Totuși, este importantă și evaluarea efectuată de un medic specialist în infertilitate. 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mayo Clinic - Is a home sperm test useful?
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/low-sperm-count/expert-answers/home-sperm-test/faq-20057836
Cleveland Clinic - At-Home Sperm Tests Can Be Useful, But They Don’t Replace a Fertility Doctor
https://health.clevelandclinic.org/at-home-sperm-tests-can-be-useful-but-they-dont-replace-a-fertility-doctor/


 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0