Infertilitate: la ce medic specialist sa mergeti, in functie de problema

Atunci cand nu reusesti sa ramai insarcinata, desi iti doresti foarte mult un copil, este bine sa te gandesti si la posibilitatea de a apela la un medic specialist pe probleme de fertilitate. Acesta te poate ajuta sa descoperi cauza infertilitatii (daca este cazul) sau daca este vorba de factorul masculin, care poate fi si el o cauza de infertilitate.

Specialistii pe probleme de infertilitate sunt, de regula, medicii ginecologi sau medicii urologi care au o pregatire suplimentara, pentru a putea avea in vedere si problemele de la nivelul organelor reproductive.

Medici care sunt specializati in tot ceea ce tine de infertilitate

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Medicii care sunt specialisti in endocrinologie reproductiva sunt ceea ce multa lume considera "specialisti in infertilitate". Un expert in endocrinologie reproductiva este un ginecolog care are o pregatire suplimentara in infertilitate si in tratamentele pentru fertilitate. Acesti medici trateaza atat problemele femeilor, cat si ale barbatilor. Ei se ocupa de (si prescriu) o gama variata de teste si tratamente pentru fertilitate, inclusiv tratamente precum fertilizarea in vitro.

Medicii andrologi sunt urologii care au o pregatire suplimentara in ceea ce priveste fertilitatea barbatului. Ei pot evalua si trata problemele ce tin de fertilitatea barbatilor, fie singuri, fie in colaborare cu un medic din ramura endocrinologiei reproductive.

Un medic androlog va investiga pentru a descoperi cauza numarului scazut de spermatozoizi sau cauza absentei spermatozoizilor si, daca este posibil, tot el trateaza problema, astfel incat cuplul sa poata concepe un copil fara a apela la fertilizarea in vitro (FIV).

Un alt tip de specialist pe probleme de fertilitate este cel cu specializarea chirurgie reproductiva. Acesti medici chirurgi au o pregatire si mai ampla in ceea ce priveste procedurile chirurgicale si pot trata pacientii pentru probleme mult mai vaste, dincolo de incercarea de a avea un bebelus. De pilda, acest tip de chirurgi pot indeparta fibroamele uterine sau pot trata chirurgical endometrioza.

Imunologia reproductiva, un domeniu relativ nou, este cea care combina cunostintele de imunologie cu medicina reproductiva. Un medic care este specialist in imunologie reproductiva poate fi consultat de cupluri in cazurile de avort spontan recurent, cazuri de infertilitate inexplicabila (de cauze necunoscute) sau in cazul unor proceduri FIV care nu au avut succes din motive necunoscute.

Acest specialist poate fi avut in vedere daca femeia sufera de endometrioza sau de o boala autoimuna, precum lupusul sau poliartrita reumatoida. Medicul specialist in imunologie reproductiva lucreaza cot la cot cu endocrinologul (din ramura endocrinologiei reproductive) pentru a trata cuplurile infertile.

Cand e cazul sa te mai vada si alt medic, nu doar ginecologul?

Te intrebi, probabil, daca este bine sa mergi doar la medicul tau ginecolog. Raspunsul poate sa depinda de mai multi factori, in special de ceea ce iti doresti.

Daca esti tanara, iar testele de fertilitate au avut rezultate normale, atat in cazul tau, cat si in cazul partenerului de sex masculin, este in regula sa ramai alaturi de medicul ginecolog pe o perioada mai lunga.

Pe de alta parte, daca ai peste 35 de ani sau testele tale de fertilitate au descoperit o problema mai grava (cum ar fi trompele uterine infundate, insuficienta ovariana prematura sau partenerul tau are un numar foarte scazut de spermatozoizi, descoperit in urma spermogramei), atunci este mai bine sa mergi la un alt tip de medic specialist, cat mai curand cu putinta. Faptul ca primesti un tratament cu intarziere (asadar, nu amana vizita la medic!) ar putea sa iti reduca sansele de a ramane insarcinata sau sansele ca procedurile sa aiba succes.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Daca tu si partenerul tau ati decis sa apelati la o clinica pe probleme de infertilitate, retine ca, pe langa specialistii in fertilitate, acest tip de institutie medicala are in echipa sa si: asistente cu experienta in medicina reproductiva, medici embriologi, medici imagisti-sonografisti si alti tehnicieni care lucreaza in laboratoare specializate.

Unele clinici pot sa aiba si medici nutritionisti si consilieri, asa ca depinde doar de voi ce fel de specialisti veti alege, tinand cont de nevoile specifice si de situatia in care va aflati. De exemplu, daca va confruntati cu infertilitatea masculina, in acest caz ar fi ideal sa apelati la serviciile unui medic specialist in urologie-andrologie, care va putea pune diagnosticul corect si care va identifica problemele care va impiedica sa obtineti o sarcina.


Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0