Cand e cazul sa mergi la un medic specialist in infertilitate

Daca tu si partenerul tau incercati sa concepeti un bebelus, fiecare luna care trece fara sa obtii un rezultat pozitiv in urma testului de sarcina nu face decat sa contribuie la anxietatea ta. Cel mai bine este sa mergeti la un medic specialist, pentru o evaluare a infertilitatii.

O evaluare a infertilitatii include examinari si teste, pentru ca medicul incearca sa descopere motivul pentru care tu si partenerul tau nu reusiti sa obtineti o sarcina. Daca este descoperita cauza, tratamentul poate fi posibil in aceasta situatie. In multe cazuri, infertilitatea poate fi tratata cu succes.

Cand ar trebui sa iei in considerare sa va faceti o evaluare a infertilitatii?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Este important sa ai in vedere acest aspect si sa mergi la medic pentru evaluarea infertilitatii, daca oricare dintre criteriile de mai jos ti se aplica:

- Nu ai ramas insarcinata dupa 1 an, timp in care ai facut sex in mod regulat, fara folosirea unei metode contraceptive.

- Ai peste 35 de ani si nu ai ramas insarcinata dupa ce ai incercat vreme de 6 luni, fara sa folosesti o metoda contraceptiva.

- Ai peste 40 de ani si nu ai ramas insarcinata dupa 6 luni de incercari, timp in care nu ai folosit metode contraceptive.

- Ciclul tau menstrual este neregulat.

- Tu si partenerul tau aveti o problema de fertilitate de care stiti.

Cand sa ceri ajutorul unui medic specialist?

Mergi la medicul tau ginecolog sau la un specialist in infertilitate (acest medic se mai numeste si endocrinolog reproductiv) daca nu ai ramas insarcinata dupa 1 an de incercari. Ar trebui sa mergi la medicul tau ginecolog mai devreme de 1 an daca:

- ai peste 36 de ani - declinul in privinta fertilitatii se accelereaza cand o femeie ajunge la varsta de 35 de ani

- ai motive de ingrijorare cu privire la fertilitatea ta - de pilda, ai urmat in trecut un tratament pentru cancer sau crezi ca e posibil sa ai o boala / infectie cu transmitere sexuala (BTS).

Testele pentru fertilitate necesita timp, iar fertilitatea femeii scade o data cu varsta, asa ca cel mai bine este sa iti faci o programare la un medic specialist cat mai repede cu putinta.

Iata cateva recomandari in functie de varsta si de starea ta de sanatate, de care sa tii cont cand iei decizia de a apela la un specialist in infertilitate:

* Daca ai sub 35 de ani si esti sanatoasa

Asteapta 1 an inainte de a merge la medicul specialist in endocrinologie reproductiva. Unui cuplu normal, de tineri, ii poate lua pana la 12 luni pentru a obtine o sarcina. De regula, medicii le recomanda pacientilor trecuti de 20 de ani si celor care au putin peste 30 de ani sa incerce sa conceapa un bebelus timp de 12 luni inainte de a apela la un specialist pe probleme de fertilitate. In cele 12 luni, este important ca partenerii sa nu foloseasca metode contraceptive.

* Daca ai peste 35 de ani

Asteapta 6 luni si apoi mergi la medicul cu specializarea endocrinologie reproductiva sau la medicul tau ginecolog daca nu ramai insarcinata. Dupa 35 de ani, sansele de a concepe un bebelus incep sa scada o data cu varsta. Rezerva ovariana (cate ovule mai ai) scade in timp, in special dupa varsta de 35 de ani. Daca nu ai ramas insarcinata dupa ce ai incercat o jumatate de an, e cazul sa te vada un specialist in probleme de fertilitate, numit endocrinolog reproductiv.

* Daca ai peste 40 de ani

E cazul sa mergi imediat la medicul specialist in infertilitate. Dupa 40 de ani, calitatea ovulelor, precum si cantitatea acestora scad, asa ca nu doar ca ai mai putine sanse de a ramane insarcinata acum, dar riscul de avort spontan este mai mare in cazul tau. La varsta de 40 de ani, aproximativ 50% dintre embrionii femeii contin un numar anormal de cromozomi, potrivit expertilor. Femeile trecute de 40 de ani, asadar, au cel mai probabil nevoie de tratamente pentru fertilitate, asa ca discuta cat mai repede cu un medic endocrinolog reproductiv.

* Daca tiroida ta nu functioneaza cum ar trebui

Mergi imediat la medicul specialist in endocrinologie reproductiva. Glanda tiroida este strans legata de hormonii tai, asa ca daca nu functioneaza cum trebuie, ea poate influenta sansele tale de a concepe un copil si de a avea o sarcina sanatoasa. Functionarea anormala a tiroidei poate fi asociata cu infertilitatea, cu avortul spontan, cu dezvoltarea anormala a creierului bebelusului, etc. Daca suspectezi ca ai o problema a glandei tiroide, mergi la medic imediat.

* Daca simptome deloc normale

Mergi imediat la medic. Absenta menstruatiilor, cicluri menstruale neregulate sau durere in zona pelvina ar putea sa indice faptul ca ai o problema de fertilitate care nu a fost diagnosticata. Daca ai simptome ale infertilitatii, nu le ignora si mergi cat mai curand la un medic specialist.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bibliografie:

  • The American College of Obstetricians and Gynecologists - https://www.acog.org/Patients/FAQs/Evaluating-Infertility#should
  • The National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/infertility/diagnosis/

 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0