Cum recunosti gonartroza: semnele care te trimit la medic

Gonartroza este o forma de artroza a articulatiei genunchiului. Atunci cand semnele sunt identificate cat mai din timp, medicul specialist poate stabili cea mai buna metoda de tratament, pentru ca pacientul sa scape de neplaceri.

Gonartroza este, de fapt, o osteoartrita care afecteaza genunchiul. Aceasta este o afectiune in care cartilajul articular se deterioreaza in timp, se degradeaza, iar semnele incep sa fie din ce in ce mai evidente.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Statisticile arata ca, in mai mult de jumatate dintre cazuri, de fapt ambii genunchi sunt afectati de boala. La pacientii cu varste cuprinse intre 65 si 75 de ani, investigatiile cu raze X efectuate la nivelul genunchiului scot la iveala existenta leziunilor osteoarticulare, iar boala afecteaza atat femeile, cat si barbatii. In prima instanta, tratamentul include doar masuri non-farmacologice. Folosirea medicamentelor prescrise de doctor este necesara dupa o anumita perioada, in care boala a evoluat.

De ce apare gonartroza?

Gonartroza sau osteoartrita genunchiului este rezultatul stresului exercitat pe cartilajul articulatiei, indiferent daca acesta este sanatos sau este deja slabit. Principalul factor de risc in cazul gonartrozei este excesul ponderal. Daca o persoana este supraponderala ori obeza, acest factor joaca un rol major, deoarece este suficient ca indicele de masa corporala (IMC) sa aiba o valoare mai mare de 27 pentru ca riscul ca persoana sa faca gonartroza (osteoartrita genunchiului) sa se tripleze.

Practicarea unor sporturi solicitante este un alt factor de risc. Sporturile de contact (in special fotbal si rugby) expun genunchii la leziuni grave ale ligamentelor. Indepartarea meniscului - partiala sau totala - si o deformare a genunchiului sunt alti doi factori de risc care pot duce la dezvoltarea gonartrozei sau osteoartritei genunchiului, care apare cel mai des la varstnici.

Cum recunosti gonartroza?

Cand gonartroza sau osteoartrita incepe sa se manifeste (prin durere si rigiditate la nivelul genunchiului), imaginile obtinute in urma radiografiei "vorbesc" deja de la sine. Prin urmare, medicul nu va avea nicio dificultate in a pune diagnosticul corect, deoarece degradarea cartilajului articular este vizibila.

Durerea este descrisa de pacienti ca fiind "mecanica". Aceasta apare cand e vorba de mobilizarea genunchiului si de momentele cand pacientii isi lasa greutatea pe genunchi. Rigiditatea este scoasa la iveala in urma examinarii efectuate de medicul specialist, iar acesta observa in scurt timp ca mobilitatea genunchiului este redusa. Cu alte cuvinte, genunchiul este rigid.

Radiografia facuta la un genunchi sau la ambii arata in imagini clare caracteristicile pe care le are gonartroza sau osteoartrita genunchiului:
  • reducerea distantei dintre femur si tibie; acesta este un spatiu, care prin ingustarea lui, reflecta de fapt ca grosimea cartilajului s-a redus drastic;
  • densificarea osului de sub cartilaj (scleroza) si aparitia unor "gauri" sau mici cavitati in os;
  • "pinteni" ososi la locul unde se imbina osul cu cartilajul, numiti osteofite; acestea sunt modificari manifestate prin proliferarea anormala a tesutului osos in apropierea unei articulatii.

Care sunt simptomele care ar trebui sa te trimita la medic

Potrivit specialistilor, la inceput, apar cateva sunete, cateva fisuri in articulatia genunchiului, iar pacientul are senzatia ca genunchiul ii trosneste. Acesta reprezinta primul semn ca articulatia sufera si ca va suferi din ce in ce mai mult. Apoi apare durerea, mai intensa si tot mai intensa si din ce in ce mai iritanta, articulatia poate deveni sensibila sau foarte sensibila atunci cand este palpata sau atinsa in timpul examinarii medicale. Durerea poate iradia la o anumita distanta, mai sus sau mai jos de cartilajul genunchiului.

Campanie DOC-Time RMN

Daca este lasata netratata, gonartroza avanseaza si pe masura ce cartilajul articular este distrus si se pierde, ligamentele devin tot mai slabe, iar articulatia genunchiului devine tot mai instabila. In acest stadiu, pacientii pot avea senzatia ca genunchiul lor "aluneca". In urmatoarele stadii, starea cartilajului continua sa se inrautateasca si unele parti ale cartilajului, care sunt modificate de aceasta boala, sunt rupte in bucati si plutesc in interiorul articulatiei. Astfel, articulatia devine si mai dureroasa, mai rigida si va genera chiar blocarea ei.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0