Durere de Genunchi - Cauze, Tratament & Remedii Naturiste
Durere de Genunchi - Cauze, Tratament & Remedii Naturiste
Durere de Genunchi - Cauze, Tratament & Remedii Naturiste
● Anatomia genunchiului
● Simptomele problemelor la nivelul genunchiului
● Cauzele durerii de genunchi
● Diagnosticarea durerilor de genunchi
● Repaus pentru reducerea inflamatiilor ușoare la nivelul genunchiului
● Masajul, fizioterapia, balneoterapia și kinetoterapia pentru genunchi
● Intervențiile chirurgicale reparatorii la nivelul genunchiului
● Planul de recuperare după accidente sau intervenții chirurgicale la genunchi
● Tratament medicamentos antiinflamator sau antiinfecțios
● Suplimente indicate persoanelor cu dureri de genunchi
● Injecții sau infiltrații în genunchi
● Tratament naturist pentru ameliorarea durerilor la nivelul genunchiului
● Acupunctura, o soluție pentru înlăturarea durerilor de genunchi
Prevenirea durerilor de genunchi
Despre durerea de genunchi
Durerea de genunchi este o problemă frecventă, cu care se confruntă mulți oameni, care are multiple cauze - începând de la accidentări ori lovituri sau leziuni, până la complicații ale unor afecțiuni medicale. Durerea de genunchi poate fi localizată într-o zonă a genunchiului sau poate fi difuză, adică se resimte în tot genunchiul. De cele mai multe ori, durerea de genunchi este acompaniată de restricții de natură fizică. Un examen clinic amănunțit, efectuat de medicul specialist, va stabili diagnosticul durerii de genunchi.
Tratamentul durerii de genunchi depinde de cauza din substratul acestei dureri, iar prognosticul în cazul pacientului cu durere de genunchi este, de obicei, bun, deși pacientul poate avea nevoie de o operație sau de alte intervenții. Adesea, durerea de genunchi poate fi evaluată și tratată de medicul curant.
Dacă durerea de genunchi necesită o intervenție chirurgicală sau cauza durerii de genunchi are nevoie de o evaluare mai amănunțită, chirurgul ortoped va fi, de regulă, cel căruia i se va cere părerea. În cazul artritei, gutei sau problemelor articulațiilor de natură inflamatoare, reumatologul poate fi cel mai în măsură să consulte pacientul și să stabilească diagnosticul.
Anatomia genunchiului
Genunchiul este una dintre cele mai mari și cele mai complexe articulații din corp. Genunchiul unește osul coapsei (femurul) de un alt os, numit tibie. Un os mai mic, care funcționează alături de tibie (numit fibulă sau peroneu) și rotula sunt celelalte oase care alcătuiesc articulația genunchiului. Tendoanele conectează oasele genunchiului de mușchii piciorului, care mișcă articulația genunchiului.
Ligamentele unesc oasele genunchiului și oferă stabilitate genunchiului.
Există mai multe tipuri de ligamente la nivelul genunchiului, care au diverse funcții. Cele două bucăți de cartilaj în forma literei C, numite menisc medial și menisc lateral acționează ca un fel de amortizoare (sunt structuri care absorb socul) între femur și tibie. Numeroase burse (structuri ca niște săculeți umpluți cu lichid) ajută genunchiul să se miște ușor.
Simptomele problemelor la nivelul genunchiului
Dacă simți durere de genunchi și nu știi dacă e cazul să suni un medic specialist sau nu, simptomele de mai jos te vor ajuta să îți răspunzi la această întrebare. Orice durere care trece după o perioadă de odihnă (repaus) sau nu dispare în decurs de câteva zile ar trebui să fie evaluată de un medic. În plus, următoarele simptome și semne la nivelul genunchiului ar trebui să fie evaluate de un doctor:
• umflături;
• incapacitatea de a îndoi genunchiul;
• deformare;
• incapacitatea de a merge pe jos sau un disconfort simțit atunci când mergi pe jos;
• dureri semnificative.
Afecțiunile care provoacă durerea de genunchi pot duce la semne și simptome precum:
• umflarea genunchiului;
• roșeață în zona articulațiilor;
• genunchiul este cald la atingere;
• slăbiciunea genunchiului;
• sunete la nivelul genunchilor, ca și când ar trosni sau ar face un sunet ca și când ceva se macină, ceva pocnește;
• instabilitatea articulațiilor;
• incapacitatea de a îndrepta genunchiul;
• sensibilitate/durere la nivelul articulației;
• rigiditatea articulației.
Durerea la genunchi la coborât și urcat scările poate fi un simptom al mai multor afecțiuni ale genunchiului. Printre cele mai comune cauze precum osteoartrita, tendinita rotulei, leziunile meniscului sau bursita.
Dureri ușoare sau acute la nivelul genunchiului
Durerile pe care pacientul le simte pot fi ușoare sau acute, în funcție de cauza care le-a declanșat. Pe lângă celelalte simptome, durerea poate să apară la nivelul genunchiului și din cauza unor boli sau afecțiuni care implică articulația genunchiului, țesuturile moi și oasele din jurul genunchiului sau nervii care asigură simțurile în zona genunchiului.
De fapt, articulația genunchiului este una dintre cele mai frecvent implicate articulații în bolile reumatice, cum ar fi artrita reumatoidă, artrita reactivă, pseudo-guta, lupusul eritematos sistemic, precum și osteoartrita.
Sunete la nivelul genunchiului în timpul mișcării
Articulația care este cel mai adesea asociată cu sunetele și cu trosnitul este articulația genunchiului. Simptomul acesta de articulație care pare că trosnește este descris în moduri diferite de pacienți, însă el reprezintă totuși același lucru.
Descrierile sunetelor de la nivelul genunchiului, în timpul mișcării, includ verbe precum: "pocnește", "face zgomot", "se rupe", "trosnește" și "scârțăie". Cauza care determină sunetele la nivelul genunchiului depinde de o serie de condiții.
Senzația de lipsa de susținere la nivelul genunchiului
Unii pacienți se confruntă cu alt tip de simptom, cum ar fi instabilitatea articulației și faptul că simt că genunchiul este slăbit. Astfel, la nivelul genunchiului apare o lipsă de susținere. Apare senzația de slăbiciune, adică rezistența unuia sau mai multor mușchi scade.
Imobilitatea genunchiului
Un alt simptom este rigiditatea articulației, adică senzația de dificultate în ceea ce privește mișcarea articulației genunchiului sau, în unele cazuri, pacientul se confruntă chiar cu imobilitatea genunchiului. Rigiditatea articulației însoțește adesea durerea articulară și/sau umflarea zonei. Rigiditatea sau imobilitatea articulațiilor poate fi cauzată de accidentări/leziuni sau de afecțiuni ale articulației și este un simptom comun în artrită.
Umflături la nivelul genunchiului
Un genunchi umflat este un rezultat frecvent al unei traume sau unei lovituri ori accidentări la nivelul genunchiului, cum este cazul uneori în ceea ce privește accidentările sportive. Simptomele timpurii care pot acompania umflăturile de la nivelul genunchiului pot fi:
• senzația de căldură în zona articulației;
• o paletă redusă de mișcări ale articulației;
• dureri articulare;
• rigiditate articulară.
Bolile din familia artritei (cele inflamatorii) sunt alte cauze frecvente ale leziunilor de la nivelul genunchiului, care pot duce la un genunchi umflat. Umflăturile în zona genunchiului pot să apară și din cauza unei boli sau unei leziuni apărute la oricare dintre structurile genunchilor și articulațiilor.
Cauzele durerii de genunchi
Durerea de genunchi poate fi împărțită în trei mari categorii:
* accidentări sau leziuni acute, cum ar fi un os rupt, un ligament rupt sau o ruptură de menisc;
* afecțiuni medicale: artrită, infecții;
* afecțiuni determinate de utilizarea intensivă a genunchiului (suprasolicitarea articulațiilor sau uzarea lor): osteoartrita, sindromul femuro-patelar, tendinita și bursita.
*leziuni ale meniscului - Meniscul este o bucată de cartilaj în formă de semilună care acționează ca un amortizor între oasele coapsei și tibie. Leziunile meniscului pot cauza durere la nivelul genunchiului și pot face dificilă coborârea și urcarea scărilor.
* bursa este o mică pungă umplută cu lichid care protejează și lubrifică articulația genunchiului. Atunci când bursa devine inflamată apare bursita, ce poate genra durere la nivelul genunchiului, mai ales când se coboară sau se urcă scările.
Accidente sau lovituri la nivelul genunchiului
Durerea bruscă în unul dintre genunchi este, de obicei, rezultatul unei accidentări sau folosirii intensive a genunchiului. În multe cazuri, nu este nevoie să mergi la medic, dar pentru un diagnostic corect, în cazul în care durerea este sâcâitoare, cere sfatul specialistului, mai ales că articulația genunchiului este foarte vulnerabilă în fața durerii și loviturilor, deoarece ea preia întreaga greutate a corpului tău.
Entorse la nivelul genunchiului
Leziunile la nivelul ligamentelor pot fi multiple. Cele mai frecvente sunt la nivelul ligamentului încrucișat anterior. Celelalte ligamente de la nivelul genunchiului (ligamentul încrucișat posterior, ligamentul colateral lateral, ligamentul colateral lateral) sunt afectate mai rar. Entorsa este o leziune traumatică a unei articulații - în cazul acesta, la nivelul genunchiului - care a fost provocată de executarea bruscă a unei mișcări, dincolo de limitele fiziologice. Mișcarea aceasta bruscă nu este urmată de o deplasare permanentă a oaselor sau a ligamentelor.
Dacă forța este prea mare, în acest caz, ligamentele se pot rupe. În funcție de intensitatea forței la care este supus genunchiul, există mai multe tipuri de entorse, împărțite în mai multe clase. O entorsă ușoară a genunchiului este cea de gradul 1, urmată de o entorsă medie a genunchiului (cea de gradul 2), iar cea mai severă entorsă la nivelul genunchiului este cea de gradul 3.
Entorsa de gradul 1 cu intinderi de ligamente
La nivelul genunchiului, poate avea loc o entorsă de gradul 1. Acest lucru înseamnă că este vorba de o întindere ușoară a fibrelor ligamentului sau ligamentelor genunchiului.
Entorsa de gradul 2 cu rupturi incomplete ale ligamentului
În entorsa de gradul 2 la nivelul genunchiului, ruptura ligamentului este incompletă (se mai folosește și termenul "parțială"). Medicul specialist observă, atunci când examinează genunchiul și mișcarea acestuia, că, în anumite poziții, articulația genunchiului are o mobilitate anormală.
Entorsa de gradul 3 cu desprindere sau ruptura completă a ligamentului
În cazuri severe, entorsa de la nivelul genunchiului înseamnă o ruptură completă a ligamentului, acesta practic se desprinde. Medicul ortoped va observa la pacient o instabilitate severă a genunchiului, în anumite poziții.
Ruptura de menisc
Leziunile de la nivelul meniscului apar și ele pe lista cauzelor durerilor de genunchi. Meniscul medial și meniscul lateral sunt niște structuri alcătuite din cartilaj și acționează ca un amortizor de șocuri între oasele din genunchi. Răsucirea genunchiului poate să afecteze meniscul, iar acest lucru se numește ruptură de menisc.
Fracturi la nivelul genunchiului
Trauma directă asupra structurii osoase poate face ca unul dintre oasele din genunchi să se rupă, să cedeze. Aceasta este, de obicei, o leziune foarte evidentă și foarte dureroasă a genunchiului. Cele mai multe fracturi la nivelul genunchiului nu numai că sunt dureroase, dar vor afecta și buna funcționare a genunchiului. Majoritatea fracturilor necesită o forță semnificativă, iar pacientul este supus unei examinări de amploare, pentru a fi detectate și alte leziuni.
Dislocarea rotulei
Și dislocarea rotulei poate fi o cauză a durerii de genunchi. Articulația genunchiului poate fi dislocată, ceea ce reprezintă o urgență medicală care necesită îngrijire imediată. Dislocarea rotulei poate compromite circulația sângelui în picior și pacientul poate avea alte probleme conexe.
Așchii de os
În unele cazuri, o accidentare severă la nivelul genunchiului poate duce la ruperea unor fragmente sau așchii de os ori de cartilaj. La pacienți se observă că aceste așchii osoase se pot fixa în articulația genunchilor, iar astfel se declanșează durerea și inflamația.
Folosirea excesivă a genunchiului
Există numeroși factori care pot predispune o persoană la durerea de genunchi. Printre aceștia se numără și folosirea excesivă a genunchiului sau atunci când persoana se antrenează prea mult pentru un sport sau se antrenează într-un mod necorespunzător sau insuficient.
Inflamații la nivelul genunchiului datorate utilizării intensive a genunchiului
Pentru că genunchiul este utilizat într-un mod intensiv, la unii pacienți poate să apară tendinita patelară, care este o inflamație a tendoanelor care leagă rotula (patella) de osul inferior al piciorului.
Bursite și tendinite
Tot din cauza condițiilor cronice de utilizare sau suprasolicitare a genunchiului, sunt pacienți care se confruntă cu probleme precum:
• osteoartrita, o inflamație a articulațiilor, care rezultă din degradarea cartilajului; ea poate fi cauzată de o accidentare, în urma unei traume, iar cel mai des întâlnit simptom este durerea în articulația sau articulațiile afectate, după o folosire repetitivă;
• tendinite - unul dintre cele mai bune exemple este tendinita patelară, o afecțiune cronică întâlnită adesea la persoanele care repetă aceeași mișcare în timpul unei activități fizice, cum ar fi atleții (alergătorii) și cicliștii.
• bursite - bursele sunt săculeți umpluți cu lichid care căptușesc o zonă de fricțiune dintre țesuturi, cum ar fi tendoanele și oasele; bursita reprezintă inflamația acestor burse; cea mai frecventă cauză a bursitei sunt mișcările repetititve, traumele (cum ar fi îngenunchiatul în mod frecvent sau când îți lovești genunchiul de o masă), infecția și afecțiuni pre-existente din sfera reumatismului.
Sindromul dureros patelofemural la nivelul genunchiului
Sindromul dureros patelofemural este cauzat de degenerare (pierderea totală sau parțială a unor caracteristici funcționale) sau de presiunea pusă sub zona rotulei (patella), acolo unde se întâlnește cu femurul. Acest sindrom dureros apare la atleți (alergători) și la cicliști și se mai numește "genunchiul alergătorului".
Sindromul tendonului iliotibial
Specialiștii spun că sindromul tendonului iliotibial apare în urma suprasolicitării cu precădere la alergători, la bicicliști și la cei care merg pe distanțe lungi. Acest sindrom provoacă durere în afara articulației genunchiului, în partea antero-laterală.
Obezitatea
Excesul ponderal este un factor de risc pentru durerea de genunchi. Presiunea pusă pe articulația genunchiului este tot mai crescută, din cauza kilogramelor în plus ale pacientului. Obezitatea crește, de asemenea, riscul de osteoartrită (osteoartroza), pe măsură ce cartilajul articulației genunchiului se degradează și se uzează mai repede decât la persoanele normoponderale.
Condromalacia patelară
Condromalacia, sinonimă cu termenul "rotuliana", este cea mai comună cauză a durerii cronice de genunchi. Afecțiunea se datorează faptului că se înmoaie cartilajul de sub rotulă, iar drept rezultat, apar mici zone în care cartilajul este distrus, iar durerea apare în jurul genunchiului. În loc să alunece ușor și lin peste genunchi, rotula se freacă de osul coapsei (femur) atunci când genunchiul se mișcă. Modificările pot varia de la o ușoară eroziune până la erodarea completă a cartilajului.
Afecțiuni care cauzează dureri la nivelul genunchiului
Durerea genunchiului se poate datora unui număr mare de afecțiuni. Tocmai de aceea, este important să le recunoaștem și să nu lăsăm durerea netratată.
Poliartrita reumatoidă
Artrita sau poliartrita reumatoidă este o boală autoimună care cauzează apariția artritei în orice articulație din corp, inclusiv cea de la nivelul genunchiului. Dacă este lăsată netratată, poliartrita reumatoidă poate provoca o deteriorare permanentă a articulației genunchiului.
Gonartroza
Numită și osteoartrita genunchiului, gonartroza este cea mai comună formă de artrită care afectează genunchii. Este cauzată de îmbătrânire, cât și de uzura și de ruptura cartilajului. Simptomele gonartrozei pot include durerea de genunchi, rigiditatea articulației și umflarea genunchiului.
Osteoporoza
Riscul de osteoporoză este mai mare la persoanele care au anumite probleme de sănătate, cum ar fi și artrita reumatoidă. Osteoporoza determină slăbirea oaselor, iar astfel fracturile se pot produce mult mai ușor la acești pacienți, putând fi posibile chiar fracturi ale genunchilor. De obicei, nu există simptome în stadiile incipiente ale pierderii densității osoase.
Guta
Guta este o formă de artrită cauzată de acumularea de cristale de acid uric într-o articulație. Și genunchii pot fi afectați de gută, iar boala poate provoca episoade de durere severă și umflături la nivelul genunchilor.
Lupusul
O altă afecțiune care poate cauza probleme la nivelul genunchilor este lupusul. Osteoartrita (boala degenerativa a articulațiilor) poate provoca dureri de genunchi care se înrăutățesc dimineața și se ameliorează pe parcursul zilei. Adesea, ea se dezvoltă pe locul unei accidentări sau leziuni anterioare. Alte tipuri de artrită, cum ar fi lupusul, artrita reumatoidă și guta pot, de asemenea, să provoace durere de genunchi, umflături în această zonă și rigiditatea articulației.
Boala Osgood-Schlatter
Boala Osgood-Schlatter provoacă durere, umflături și sensibilitate (la durere) în partea din față a genunchiului, imediat sub rotulă. Boala este frecvent întâlnită la băieții cu vârste cuprinse între 11 și 15 ani.
Chistica popliteală
Chistul Baker, numit și chist popliteal, poate să provoace umflături în zona din spatele genunchiului. Chistul Baker este o acumulare de lichid în spatele genunchiului, iar chisturile de acest gen se dezvoltă, de obicei, dintr-un flux persistent de lichid în unele afecțiuni, precum artrita.
Infecții la nivelul genunchiului
Infecțiile la nivelul pielii (inflamația țesutului conjunctiv subcutanat), infecțiile articulației (osteomielita), infecțiile bursei (bursita septică) pot provoca și ele dureri la nivelul genunchiului și mișcări reduse ale genunchiului.
Osteocondrita disecantă
Osteocondrita disecantă e o afecțiune care apare la genunchiului și care provoacă durere și o reducere a paletei de mișcări atunci când o bucată de os sau de cartilaj (sau bucăți din ambele), din interiorul articulației genunchiului, își pierde alimentarea cu sânge și moare.
Alte cauze ale durerilor de genunchi
O problema apărută în altă parte a corpului, cum ar fi un nerv atins sau o problemă în zona șoldului poate provoca, uneori, dureri de genunchi.
Predispozitie ereditară
Un studiu din 2014, publicat în jurnalul "Annals of the Rheumatic Diseases", arată că acei copii care au avut părinți (pacienți) cărora li s-a înlocuit articulația genunchiului au avut un risc crescut cu aproape 50% de a dezvolta durere de genunchi. Astfel, fiii și fiicele acestor pacienți (care au suferit o intervenție chirurgicală de înlocuire a structurii genunchiului) au fost de două ori mai predispuși să sufere de dureri de genunchi.
Deformații ale piciorului
Locul în care apare și severitatea durerii de genunchi pot varia, în funcție de cauza problemei. Una dintre aceste cauze pot fi și deformațiile de la nivelul piciorului. Dacă observi o deformație evidentă la picior sau la nivelul genunchiului, mergi imediat la doctor, pentru că acesta îți poate pune un diagnostic corect. Uneori, simptomele unui genunchi dislocat sau ale unei rotule dislocate includ (pe lângă umflarea genunchiului ori rigiditatea articulației) și deformații. Orice modificare în ceea ce privește mișcarea articulației (diferența de lungime a picioarelor, modificarea stilului de mers din cauza problemelor de spate) poate cauza modificări subtile și poate provoca durere și leziuni la nivelul genunchiului.
Intervenții chirurgicale nereușite
În unele cazuri, durerea de genunchi poate să apară din cauza unor intervenții chirurgicale nereușite. Dacă durerea se înrăutățește sau nu dispare după câteva săptămâni sau încă simți o durere severă la câteva zile după ce ai venit acasă, ia legătura cu medicul ortoped sau cu alt specialist, pentru că acesta îți poate recomanda o serie de teste amănunțite.
Diagnosticarea durerilor de genunchi
Pentru a pune un diagnostic corect în cazul durerilor de genunchi, medicul specialist va efectua mai multe teste.
Evaluarea amănunțită a stării pacientului
Examinarea fizică a pacientului este o etapă importantă în diagnosticul durerilor de genunchi. Examinând locul în care a apărut durerea de genunchi și căutând astfel semne precum un genunchi care este umflat sau care are o mișcare anormală, medicul specialist va aduna informații despre potențialele cauze ale leziunilor genunchiului sau ale durerii de genunchi. Medicul va examina genunchiul pentru a vedea dacă există roșeață, umflatură/umflături, deformări sau modificări ale pielii în zona aceasta.
Specialistul va palpa genunchiul pentru a vedea dacă este cald sau rece, dacă este umflat sau este sensibil în anumite zone, dacă sângele circulă cum trebuie. Medicul va testa genunchiul, pentru a vedea paleta de mișcări, și va asculta zona, în cazul în care genunchiul produce sunete precum cele ca de măcinare, trosnire, etc. Medicul specialist va testa ligamentele genunchiului.
Investigații imagistice la nivelul genunchiului
Radiografia genunchiului este o investigație des folosită în diagnosticarea pacientului. O radiografie este, de obicei, cea mai bună investigație imagistică inițială pentru a diagnostica majoritatea afecțiunilor genunchiului. O altă investigație folosită este imagistica prin rezonanță magnetică (IRM sau RMN).
Folosind unde magnetice, un astfel de aparat cu RMN creează imagini foarte detaliate ale genunchiului și ale piciorului. RMN-ul este cea mai folosită metodă pentru a detecta afecțiunile la nivelul meniscului și ligamentelor. O altă metodă folosită este cu ajutorul ultrasunetelor. Această tehnologie folosește undele sonore pentru a produce imagini în timp real ale țesuturilor moi din structurile din interiorul și din preajma genunchiului.
Analize de sânge pentru diagnosticarea unor boli ce cauzează dureri ale genunchiului
Dacă medicul specialist suspectează că ar fi vorba de o infecție, gută sau pseudo-gută, cel mai probabil va recomanda pacientului să facă o serie de analize sau teste de sânge. În unele cazuri, este recomandată o artrocenteză (numită și puncție articulară), o procedură prin care o cantitate mica de lichid este extrasă din interiorul articulației genunchiului, cu un ac, și apoi mostra este trimisă la un laborator, pentru a fi analizată.
Tratarea durerii de genunchi
Durerea de genunchi necesită un tratament țintit, așa că, în funcție de cauza și de afecțiunea care stă la baza acestei dureri, medicul îți poate recomanda oricare dintre aceste variante de tratament.
Repaus pentru reducerea inflamațiilor ușoare la nivelul genunchiului
Pentru întinderi și entorse, poți încerca următoarea metodaă. Dacă ți-ai sucit piciorul, ai avut o căzătură mai ușoară sau ți-ai întins tendoanele de la genunchi, primul ajutor acordat acasă îți poate fi extrem de util. Astfel, pentru reducerea inflamațiilor ușoare de la nivelul genunchilor, specialiștii recomandă:
• odihnă (sau reducerea activităților zilnice)
• gheață;
• compresia (bandaje pentru genunchi);
• să îți ții piciorul ridicat;
Este bine să te întinzi și să nu mai stai în picioare și apoi să aplici o compresă rece sau o pungă cu gheață pe genunchiul dureros. Legumele congelate, cum ar fi o pungă cu mazăre, vor funcționa la fel de bine dacă nu ai gheață la îndemână.
Înfășoară-ți genunchiul cu un bandaj de compresie, pentru a preveni umflarea lui, dar nu îl înfășoara atât de strâns, pentru că îți va întrerupe circulația sângelui. Cât timp te odihnești, ține piciorul ridicat.
Masajul, fizioterapia și balneoterapia pentru genunchi
Potrivit specialiștilor, există multe cauze diferite ale durerii de genunchi, iar unele dintre acestea sunt legate de musculatură, pe când altele au legătură cu articulațiile. Dacă te confrunți cu durerea de genunchi mai mult de o săptămână, mergi la medic pentru un diagnostic corect. În funcție de acel diagnostic, o terapie prin masaj ar putea fi benefică în cazul tău, adică te va ajuta să înlături durerea de genunchi. Cu toate acestea, dacă diagnosticul pus de medic este artrita, beneficiile masajului vor fi limitate.
Fizioterapia poate fi o metodă recomandată de medic, așa că merită să o încerci dacă vrei să scapi de durerile de genunchi. Un program de exerciții fizice, special conceput pentru genunchi, îți poate întări mușchii din preajmă și va crește stabilitatea genunchiului afectat.
Există studii care au evaluat eficacitatea balneoterapiei (apei bogate în minerale și alte substanțe) și au determinat că există o îmbunătățire substanțială a simptomelor la pacienții cu osteoartrită la nivelul genunchiului (gonartroză).
Pacienții evaluați în cadrul unui studiu și care sufereau de gonartroză au confirmat că balneoterapia a avut efecte benefice asupra acestor persoane, în timp, fiind o alternativa validă pentru pacienții care nu tolerează prea bine tratamentele farmacologice. Astfel, durerea de genunchi este vizibil ameliorata după o serie de tratamente din sfera balneoterapiei.
Intervențiile chirurgicale reparatorii la nivelul genunchiului
În cazul în care durerea de genunchi nu este calmată de alte tratamente, mulți pacienți apelează la intervențiile chirurgicale, pentru că sunt o opțiune care merită încercată. Cea mai întâlnită operație la nivelul genunchiului este înlocuirea totală a genunchiului, o procedură în care articulația deteriorată a genunchiului este înlocuită cu o proteză cu componente din metal, ceramică și/sau plastic.
Artroscopia genunchiului este o operație minim invazivă, care se face prin mici incizii în pielea de deasupra genunchiului.
Operația de artroscopie poate fi folosită pentru a îndepărta sau repara un menisc rupt; pentru a repara un ligament încrucișat rupt; pentru a îndepărta bucățile rupte de cartilaj articular, etc.
Osteotomia - dacă genunchiul este afectat în mare parte într-o singură secțiune, medicul îți poate recomanda o intervenție chirurgicală numită osteotomie. În cadrul acestei intervenții, chirurgul repoziționeaza oasele pentru a lua presiunea și greutatea de pe partea afectată a genunchiului. Astfel, în urma intervenției, durerea se poate calma, iar funcția genunchiului se poate îmbunătăți, în special în cazul pacienților care nu sunt pregătiți să aibă o înlocuire totală a genunchiului.
Planul de recuperare după accidente sau intervenții chirurgicale la genunchi
Dacă ai o leziune, ai suferit o accidentare sau o lovitură care poate necesita o intervenție chirurgicală, de obicei nu este necesar să faci operația imediat. Înainte de a lua orice decizie, ia în considerare argumentele pro și contra atât în privința recuperării de după, cât și ale reconstrucției pe cale chirurgicala și gândește-te ce este mai important pentru tine. Dacă decizi să alegi intervenția chirurgicală, nu uita că ai mai multe opțiuni, iar perioada de recuperare de după operație poate varia.
Nu uita de odihnă, ca parte a planului de recuperare după accidente sau intervenții chirurgicale. Ia o pauză de la activitățile tale normale, pentru a reduce stresul repetitiv asupra genunchiului tău, acordă-i genunchiului timp să se vindece și încearcă să previi astfel alte accidentări sau lovituri pe viitor.
O zi sau două de odihnă (sau poate o perioadă mai mare, în funcție de recomandările medicului) este exact ce ai nevoie pentru a te recupera după o accidentare minoră. Leziunile mai severe sau mai grave au nevoie de un timp mai mare de recuperare, așa că respectă sfatul medicului în această privință.
Medicul poate prescrie unele medicamente, cum ar fi ibuprofenul, acetaminofenul și naproxenul, întrucât te ajută să calmezi durerile de genunchi. De asemenea, unii pacienți găsesc o oarecare ameliorare a durerii după ce își ung genunchii cu creme recomandate de medic, care conțin substanțe active precum lidocaina sau capsaicina.
Tratament medicamentos antiinflamator sau antiinfecțios
Medicul tău îți poate prescrie o serie de medicamente antiinflamatoare sau împotriva infecțiilor, pentru că acestea vor calma durerea și vor trata afecțiunile care sunt, de fapt, substratul durerii de genunchi, cum ar fi artrita reumatoidă sau guta.
Suplimente indicate persoanelor cu dureri de genunchi
Există anumite tipuri de suplimente pe care medicul le poate recomanda pacienților cu dureri de genunchi, în funcție de gradul de afectare a articulartiilor.
Iată câteva exemple:
• suplimente ce conțin extracte din plante - cele care conțin o diversitate de compuși chimici, pentru a oferi beneficiile pe care le asigură majoritatea calmantelor; unele dintre cele mai frecvente ingrediente din aceste suplimente sunt: eucaliptul, aloe, boswellia sau tămâia, ghimbirul, ceaiul verde etc. Discută înainte de a lua acest tip de suplimente și cu un medic specialist în fitoterapie;
• suplimente cu glocozamină și condroitina - acestea ajută la ameliorarea flexibilității și rezistenței genunchiului;
• suplimentele cu colagen - acestea ajuta la întărirea cartilajului genunchiului;
• suplimente cu vitamina C - pentru persoanele care au durere de genunchi sau cartilajul deteriorat, aceste suplimente sunt destul de populare;
• suplimentele cu acizi grași Omega 3 - vor ameliora sănătatea articulațiilor, prin prisma faptului că au proprietăți antiinflamatoare; pacienții pot lua, așadar, suplimente cu ulei de pește, bogat în acizi grași Omega-3;
• vitamina D - este foarte importantă pentru pacienții cu dureri articulare, iar cercetările arată că persoanele cu deficit de vitamina D au mai multe dureri articulare;
• suplimentele cu extract din membrana de coaja de ou sau NEM - studiile arată că extractele din membrana naturală din coaja de ou sunt benefice în tratamentul afecțiunilor articulare.
S-a emis ipoteza că membrana de coajă de ou este eficientă în regenerarea cartilajului și/sau imunomodularea (toleranță orală) și ca atare ameliorează durerea și rigiditatea articulațiilor afectate în mod obișnuit de artrită.
Cercetătorii au studiat această ipoteză într-un studiu de intervenție dublu-orb, controlat cu placebo 1. Dintre 150 de voluntari bărbați și femei, cu vârsta cuprinsă între 40 și 75 de ani și diagnosticați cu oastoartrită la genunchi, 75 au fost repartizați aleatoriu în grupul de intervenție care a primit suplimente cu extract din membrana de ou și 75 în grupul placebo.
Pe parcursul a 12 săptămâni, subiecții au primit o capsulă zilnică care conținea fie 300 mg de membrană de ou, fie un placebo. La finalul studiului, oamenii de știință au ajuns la concluzia că extractul din membrană de ou ameliorează cu succes durerea de genunchi.
Injecții la nivelul genunchiului
În unele cazuri, medicul tău îți poate sugera să îți injectezi medicamente sau alte substanțe direct în articulație. De exemplu, injecțiile la nivelul genunchiului pot să includă:
• Corticosteroizi - injecțiile cu aceste medicamente direct în articulația genunchiului pot ajuta la reducerea simptomelor artritei și calmează durerea câteva luni. Aceste injecții nu sunt eficiente în toate cazurile.
• Acidul hialuronic - un lichid gros, similar cu cel care lubrifiază în mod natural articulațiile, este acidul hialuronic. Acesta poate fi injectat în genunchi, pentru a îmbunătăți mobilitatea și pentru a calma durerea. Efectele unei injecții sau ale unei serii de injecții pot dura chiar și până la 6 luni, deși studiile arată concluzii mixte despre eficacitatea acestui tratament.
• Plasma bogată în plachete sangvine (platelet-rich plasma sau PRP) - aceasta plasmă îmbogățită cu trombocite conține o concentrație de mai mulți factori de creștere diferiți, care par să reducă inflamația și să grăbească vindecarea. Acest tip de injectii funcționează mai bine la persoanele mai tinere și la pacienții cu o formă ușoară de artrită.
Tratament naturist pentru ameliorarea durerilor la nivelul genunchiului
Există numeroase tratamente naturiste care pot fi folosite pentru a ameliora durerile de genunchi. Cere sfatul unui medic specialist înainte de a apela la aceste tratamente și remedii din plante. Un exemplu în acest sens sunt cremele sau unguentele din plante. Un studiu a arătat că o alifie făcută din scorțișoară, ghimbir, mastic (o rășină din arborele de mastic) și ulei de susan este la fel de eficient ca și cremele pentru artrită din farmacie care conțin salicilat, un tratament topic pentru reducerea durerii. Un alt studiu a arătat că scoarță de salcie ajută la calmarea durerii în cazul persoanelor cu artrită.
Extractul din scoarță de salcie este folosit de medicii homeopați pentru a trata febra, durerea și inflamația. Extractul de ghimbir este un alt remediu util, care se găsește în diverse forme. Poate fi cumpărat sub formă de suplimente. Ceaiul de ghimbir se găsește și el în comerț. Un studiu făcut pe pacienții cu artrită a arătat că ghimbirul a ajutat la reducerea durerii atunci când a fost folosit în combinație cu tratamentul prescris pentru artrită 2.
Acupunctura, o soluție pentru înlăturarea durerilor de genunchi
O altă soluție pe care o poți încerca pentru a scapă de durerile de genunchi este acupunctura. Cercetările recente sugerează că acupunctura poate ajuta la ameliorarea durerilor de genunchi cauzate de osteoartrită. Acupunctura implică plasarea unor ace subțiri ca firul de păr în piele, în anumite puncte de pe corp.
Prevenirea durerilor de genunchi
Mulți pacienți se întreabă dacă este posibilă prevenirea durerilor de genunchi, însă ce trebuie să reținem este că pot exista multe motive pentru care apare durerea de genunchi. Prin urmare, există strategii diferite pentru a preveni durerea, în funcție de cauza care sta la baza acesteia. Deși nu este întotdeauna posibil să prevenim durerea de genunchi, următoarele sugestii te pot ajuta să anticipezi și să previi, într-o oarecare măsură, accidentările sau leziunile și deteriorarea articulațiilor genunchiului:
Întărirea musculaturii la nivelul picioarelor
Este foarte important să fii în formă, ca să poți face un sport sau o activitate fizică regulată. Pentru a-ți pregăti mușchii pentru a întruni nevoile acelei activități fizice, fă-ți timp pentru a stabili toate detaliile. Antrenează-te cu un antrenor sau instructor de fitness pentru a-ți întări musculatura de la nivelul picioarelor și pentru a te asigura că tehnica ta și că mișcările tale sunt cele mai bune pe care le poți face.
Încălzirea musculaturii înainte de efort fizic susținut
Fă exerciții care îți încălzesc musculatura, nu uita să faci exerciții care întind mușchii (stretching) înainte și după un exercițiu fizic, diverse activități sportive sau activități recreaționale. Acestea, pe cât sunt de simple, pe atât vor reuși mai repede să îți încălzească mușchii. Înainte de a face un efort fizic susținut, este important să te ocupi de un alt aspect: întărirea musculaturii.
Este bine să ai mușchii puternici și să fii flexibil. Pentru că musculatura slabă este principala cauza a accidentărilor și leziunilor la genunchi, vei avea numai de castigat daca îți construiești masa musculară la nivelul picioarelor și te ocupi de mușchii care îți susțin genunchii.
Antrenamentele de echilibru și stabilitate ajută mușchii din jurul genunchilor să lucreze împreună, mai eficient. Și pentru că mușchii încordați pot contribui și ei la accidentări și răniri, este important să faci exerciții de stretching înainte. Încearcă să incluzi în antrenamentele tale și câteva exerciții de flexibilitate.
Evitarea accidentărilor prin folosirea unor protecții la nivelul genunchiului
Ca să eviți accidentările, în special dacă ai genunchii sensibili, medicii specialiști te sfătuiesc să folosești accesorii de protecție la nivelul genunchilor. Poartă genunchiere în timpul unor activități recreaționale sau sportive, cum ar fi atunci când mergi pe role sau joci fotbal.
Alimentație corectă pentru întărirea articulațiilor
Anumite alimente te pot ajuta să ameliorezi durerea de genunchi cu care se confruntă pacienții cu osteoartrită. Așa că pe lista ta de cumpărături trebuie să se regăsească alimente care te ajuta să îți întărești articulațiile, precum soia, fructe bogate în vitamina C (kiwi, mango, portocala, grepfrut, papaya), pește bogat în acizi grași Omega-3 (macrou, somon, sardine, hering, anșoa, ton), legume și fructe bogate în antioxidanți, care întăresc sistemul imunitar și care luptă cu inflamația (fructele de pădure, căpșunile, vișinele, zmeura, avocado, pepenele verde și strugurii, legumele frunzoase, broccoli, spanac, legume crucifere precum varza și varza de Bruxelles, ardeii grași, măslinele și uleiul de măsline, roșiile, cartofii).
Postura corectă la birou pentru protejarea genunchilor
Nu uita, indiferent că ești acasă sau la birou, să folosești tehnicile sau pozițiile corecte în timpul diverselor activități, astfel încât să nu îți întinzi mușchii sau să nu îți soliciți genunchii. Pe cât posibil, încearcă să îți protejezi genunchii și adoptă o postură corectă la birou.
Dacă simți că anumite activități de la locul tău de munca îți provoacă durere sau disconfort din cauza utilizării excesive a genunchilor, ia legătură cu departamentul de resurse umane, pentru a cere informații despre alte modalități prin care poți să îți faci treaba sau discută cu specialiștii pentru a folosi echipamente diferite, care nu îți solicită genunchii.
Evitarea sedentarismului și alternarea repausului cu mișcarea
Un sfat extrem de important este evitarea sedentarismului. Încearcă să faci mișcare în fiecare zi. Poți, de exemplu, să alternezi repausul cu mișcarea. Poți să alergi pe suprafețe moi sau să mergi pe jos pe o anumită distanță, sau poți să scazi, gradual, timpul în care alergi sau te plimbi, dacă simți că durerea de genunchi se datorează suprasolicitării. Încearcă să găsești activități simple (cu impact redus asupra genunchilor tai), ca să alternezi perioadele de repaus cu câteva minute sau zeci de minute de mișcare.
Controlul greutății pentru a reduce presiunea asupra genunchiului
Medicul tău îți poate recomanda să îți ții greutatea sub control și să ai grijă să nu acumulezi kilograme în plus. Încearcă, pe cât posibil, să îți menții greutatea la un nivel normal. Acesta este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru genunchii tăi. Fiecare kilogram în plus pune o presiune mai mare asupra articulațiilor tale, crescând astfel riscul de accidentări și de osteoartrită, cum este cazul gonartrozei.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Studiul „Mildly Processed Natural Eggshell Membrane Alleviates Joint Pain Associated with Osteoarthritis of the Knee: A Randomized Double-Blind Placebo-Controlled Study”, J Med Food. March 2021; 24(3): 292–298., Jeroen Lucas Kiers, Johannes Hendrikus Franciscus Bult
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7989856/
2 Studiul „Efficacy and safety of ginger in osteoarthritis patients: a meta-analysis of randomized placebo-controlled trials”, Osteoarthritis and Cartilage, Volume 23, 2015
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S106345841401276X
Arthritis Foundation - Heat Therapy Helps Relax Stiff Joints
https://www.arthritis.org/health-wellness/healthy-living/managing-pain/pain-relief-solutions/heat-therapy-helps-relax-stiff-joints
Arthritis Foundation - The Benefits of Omega-3 Fatty Acids for Arthritis
http://blog.arthritis.org/living-with-arthritis/omega-3-fatty-acids-arthritis/
Arthritis Foundation - Supplement and Herb Guide for Arthritis Symptoms
https://www.arthritis.org/health-wellness/treatment/complementary-therapies/supplements-and-vitamins/supplement-and-herb-guide-for-arthritis-symptoms
Arthritis Foundation - Heat Therapy Helps Relax Stiff Joints
https://www.arthritis.org/health-wellness/healthy-living/managing-pain/pain-relief-solutions/heat-therapy-helps-relax-stiff-joints
American College of Rheumatology (ACR) and the Arthritis Foundation (AF) - 2019 American College of Rheumatology/Arthritis Foundation Guideline for the Management of Osteoarthritis of the Hand, Hip, and Knee
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/art.41142
Arthritis Foundation - When Knee Pain May Mean Arthritis
https://www.arthritis.org/health-wellness/about-arthritis/where-it-hurts/when-knee-pain-may-mean-arthritis
Johns Hopkings - Knee Pain and Problems
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/knee-pain-and-problems
Te-ar mai putea interesa și...