Care sunt diferentele dintre gonartroza primara si cea secundara

Cauza determinanta a gonartrozei stabileste daca pacientul sufera de artroza primara sau secundara de genunchi.

 

In ambele forme de artroza, succesiunea evenimentelor declansatoare este aceeasi: cartilajul se erodeaza treptat, portiunea de os acoperita de cartilaj ramane expusa, dezvoltandu-se local productii osoase (numite osteofite sau "pinteni ososi"), apar inflamatia locala si tumefactia, iar in momentul in care articulatia este folosita, din cauza ca, in acest moment, capetele osoase se ating unul de celalalt, apar durerea si impotenta functionala la acel nivel.

Campanie DOC-Time RMN

 

 

Simptomatologia data de cele doua forme este asemanatoare

Artroza primara este cauzata de suprasolicitarea cartilajului, apare in jurul varstei de 55-60 ani, din cauza inaintarii in varsta. Se spune ca, daca toata lumea ar supravietui pana in jurul varstei de 90 ani, ar fi diagnosticata cu acest tip de artroza intr-un grad mai mare sau mai mic.

 

Artroza secundara apare, de obicei, mai devreme, in jurul varstei de 45-50 de ani. Factorii de risc asociati sunt reprezentati de predispozitia spre gonartroza data de mostenirea genetica (familiala - mai frecventa la femei), obezitate, sedentarism (riscul scazand prin practicarea inotului sau jogging-ului, activitati cu impact traumatic minim asupra articulatiilor), boli inflamatorii articulare (poliartrita reumatoida, spondilita anchilozanta), traumatisme (entorse, luxatii).

 

 

Artroza secundara este boala care are o cauza cunoscuta, in comparatie cu artroza primara de genunchi, unde cauza bolii articulare este necunoscuta. Daca, de exemplu, ai in prezent gonartroza din cauza unei lovituri vechi la genunchi, pe care ai avut-o in liceu, se poate spune ca ai, de fapt, gonartroza secundara.

Alte posibile cauze ale artrozei secundare includ faptul ca persoana este supraponderala sau obeza sau faptul ca este inactiva. Totodata, poti avea o predispozitie genetica la a dezvolta artroza la genunchi. Fie ca forma ta de gonartroza este primara sau secundara, expertii spun ca simptomele si tratamentul sunt, in mare parte, aceleasi.

Tratamentul celor doua forme implica aceleasi preparate farmacologice, dar, indiferent de tipul gonartrozei, sunt necesare mentinerea unei greutati corporale optime si practicarea sportului in limita tolerabilitatii individuale.

De retinut!

Artroza secundara la genunchi apare ca rezultat al unei alte afectiuni, cum ar fi atunci cand osteoartrita este cauzata de prea mult fier prezent in sange (hemocromatoza), care poate deteriora articulatiile. Artroza secundara apare mai putin frecvent decat cea primara (numita, totodata, si osteoartrita idiopatica). Artroza idiopatica inseamna ca nu exista o cauza cunoscuta pentru degenerarea articulatiei pacientului.

Cauzele artrozei

Artroza afecteaza, cel mai frecvent, mainile, labele picioarelor, coloana vertebrala si articulatiile mari care sustin greutatea corpului nostru, cum ar fi soldurile (coxartroza) si genunchii (gonartroza). De regula, artroza (numita in limbajul medical si osteoartrita) nu are o cauza cunoscuta, iar medicii se refera la ea folosind sintagma artroza primara. Cand cauza artrozei (fie ea la genunchi, fie la alta articulatie) este cunoscuta, boala este numita artroza secundara.

 

Artroza / osteoartrita primara (idiopatica) este boala care nu rezulta dintr-un traumatism sau de pe urma unei afectiuni, ci este partial un rezultat al imbatranirii naturale a articulatiei. O data cu inaintarea in varsta, continutul de apa al cartilajului nostru creste, iar compozitia proteinelor cartilajului degenereaza, ca o functie a proceselor biologice cauzate de imbatranire.

In cele din urma, cartilajul articular incepe sa se degenereze (el isi pierde total sau partial niste insusiri functionale caracteristice), prin faptul ca incepe sa se desfaca in straturi sau prin formarea unor crestaturi mici. In artroza avansata de genunchi, exista o pierdere totala a cartilajului dintre oasele articulatiei.

Artroza secundara de la genunchi este o forma de osteoartrita care este cauzata de o alta conditie sau alta boala. Afectiunile care pot duce la artroza secundara includ obezitatea, traumatismele repetate sau interventiile chirurgicale la structurile articulatiei afectate, articulatii anormale la nastere (anomalii congenitale), guta, diabetul si alte tulburari hormonale. Pe langa acestea, exista si alte cauze ale artrozei, cum sunt cristalele de acid uric care formeaza depozite in cartilajul articular.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0